Kupno mrożonych jagód w styczniu nie stanowi problemu, a jeśli posiadasz domek letniskowy, to prawdopodobnie będziesz mieć w zamrażarce mrożone truskawki, czarne porzeczki, borówki czy wiśnie. Ale podczas pieczenia ciast i ciast należy obchodzić się z nimi inaczej niż ze świeżymi owocami. Oto 6 super ważnych sekretów.
Nie rozmrażaj mrożonych jagód
Nie usuwaj wcześniej zamrożonych jagód. Niech czekają na Ciebie w zamrażarce. Nie ma potrzeby dodawania nadmiaru płynu do ciasta.
Nie rozmrażaj jagód do pieczenia, chyba że jest to wyraźnie określone w przepisie.
Zanurz jagody w mące
Zamrożone jagody, jeśli nie zostaną wcześniej usunięte, opadną na dno formy podczas pieczenia. Aby tego uniknąć, obtocz zamrożone owoce w mące lub skrobi kukurydzianej. Mąka wchłonie część płynu i pomoże równomiernie rozprowadzić jagody w wypiekach. Ta sztuczka działa również w przypadku użycia orzechów i kropelek czekoladowych.
Wydłuż czas pieczenia
W wielu przepisach nie ma znaczenia, czy pieczesz ze świeżymi jagodami, czy z mrożonymi. To jest błędne! Zdrowy rozsądek podpowiada, że na przykład ciasto z mrożonymi jagodami będzie pieczone dłużej. Przecież jagody z zamrażarki znacznie obniżają temperaturę produktu. Będziesz musiał wydłużyć czas pieczenia o 5 minut lub więcej, aby mieć pewność, że ciasto jest upieczone.
Ciasto kruche z żurawiną i kremem
Dodaj dodatkowy tłuszcz
Jeśli lubisz, gdy ciasto (zwłaszcza kruche) jest chrupiące i zarumienione, dodaj do ciasta trochę tłuszczu. Pomoże „odepchnąć” wilgoć otrzymaną z wypełnienia. Przygotować ciasto kruche według wybranego przepisu, dodając 20-25 g masła.
Dodaj naturalne zagęszczacze
Większość ciast z jagodami wymaga zagęszczaczy. Najczęściej używa się do tego mąki i skrobi kukurydzianej, można też dodać tapiokę, produkt skrobiowy otrzymywany z korzeni manioku. Tapioka jest wysokokaloryczna i bezglutenowa. Mielona tapioka wyglądem przypomina mąkę pszenną, ma tylko nieco bardziej kremowy kolor. W celu zagęszczenia rozcieńcza się go płynem (w proporcji 1 łyżka tapioki na 230-250 g płynu) i dodaje do nadzień, sosów lub sosów. Tapioka nie powoduje lepkości nadzienia i nadaje nadzieniu jagodowemu przyjemny połysk.
Jeżeli zagęstniki są Ci obce i zależy Ci na jak najbardziej naturalnym nadzieniu, ugotuj mrożone jagody z cukrem. Tylko nie doprowadzaj mieszaniny do silnego wrzenia. Nie musisz robić dżemu. Ważne jest jedynie rozpuszczenie cukru i zaparzenie jagód, zmniejszając ilość płynu.
Do jagód dodać odrobinę drobnego cukru i zagotować
Piec placki bez przykrycia
Najlepszą opcją do pieczenia ze świeżo mrożonymi jagodami są otwarte ciasta lub ciasta. Piękna kratka lub inna bardziej misterna dekoracja ciasta, która nie zakrywa całkowicie nadzienia, sprawi, że nadmiar soku odparuje, a wypieki nabiorą apetycznego wyglądu.
I oczywiście lepiej najpierw upiec bazę ciasta, następnie wypełnić ją nadzieniem i ponownie piec, aż będzie całkowicie ugotowana.
Jeśli chcesz, możesz przygotować tzw. „podwójny spód ciasta”. W tym celu należy najpierw upiec spód ciasta i wypełnić go nadzieniem zagęszczającym. Następnie przykryj obrabiany przedmiot warstwą ciasta, ściśnij krawędzie i przetnij wierzch ostrym nożem, aby odparować nadmiar soku.
Ciasto jabłkowo-jagodowe z tymiankiem i przyprawami
BONUS: Co możesz zrobić szybko i łatwo z mrożonymi jagodami
Jeśli cały czas używasz mrożonych jagód, ale masz już dość ciast, oto kilka dodatkowych pomysłów.
1. Owsianka na śniadanie
Do owsianki dodaj mrożone jagody, maliny lub truskawki. Umieść jagody w misce przed podgrzewaniem w kuchence mikrofalowej lub dodaj je na kilka minut przed końcem gotowania na płycie kuchennej.
2. Omlet na śniadanie
Jeśli lubisz omlety i słodycze, przygotuj słodki omlet z mrożonymi jagodami. Ubij jajka z mlekiem lub śmietaną, dodaj mrożone jagody i trochę niskotłuszczowego twarogu. Mieszaj i smaż lub piecz według ulubionego przepisu.
3. Supersmoothie na śniadanie
W misie blendera wymieszaj 1 pokrojone, obrane jabłko, 40 g mrożonych truskawek, 40 g mrożonych jagód, pół banana i 250 ml mleka. Rozcieńczyć sokiem jabłkowym według uznania i dodać 1 łyżeczkę. owsianka
4. Jogurt owocowy do pracy
Jogurt naturalny przelej do słoików i dodaj mrożone jagody oraz (opcjonalnie) orzechy. Wymieszaj i zamknij słoiki. Jeśli zrobisz jogurt rano, jagody rozmrożą się do południa.
5. Posypka do deseru mlecznego
W rondelku umieść mrożone jagody lub maliny. Dodaj trochę cukru i trochę wody. Gotuj mieszaninę na średnim ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać startą skórkę z pomarańczy lub limonki. Polewę podawaj z lodami, gęstym jogurtem naturalnym lub kwaśnym mlekiem.
6. Lody w nowy sposób
Kup puszkę wysokiej jakości lodów. Niech się trochę roztopi. Energicznie wymieszaj lody z mrożonymi jagodami. Dodaj orzechy, kawałki bezy i/lub ciasteczka. Wymieszaj ostrożnie. Ponownie zamroź lody i podawaj.
Kilka słów w obronie mrożonych owoców i jagód. Wielu powie: „A co z witaminami, po zamrożeniu nie zachowują się”. Odpowiadamy. Poziom witaminy C jest niższy w mrożonych owocach – to prawda. Na przykład mrożone truskawki (na 100 g masy) zawierają 48 mg tej witaminy w porównaniu do 77 mg w świeżych jagodach. Jednocześnie witaminy z grupy B pozostają na tym samym poziomie i nie są tracone podczas zamrażania. Przykładowo zarówno mrożone, jak i świeże maliny (na 100 g masy) zawierają 33 mg kwasu foliowego. Ostatnie badania wykazały, że przeciwutleniacze również pozostają praktycznie niezmienione, gdy jagody są mrożone.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #lifehacks #mrożone jagodyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych