6 pysznych przepisów na ramen: chuda, pikantna wieprzowina, miso ramen i inne
Ramen to wyjątkowe danie, które w ciągu niespełna 100 lat przeszło długą drogę od niedrogiego fast foodu do rezydenta najlepszych restauracji na świecie. W Japonii do sklepów z ramenem ustawiają się długie kolejki. Łap sprawdzone przepisy.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Co to jest ramen i z czym się go spożywa?
- Rosół ramenowy
- Makaron Ramen i dodatkowe składniki
- Natychmiastowy ramen
- Przepisy
- Wielkopostny ramen z tofu
- Ramen z wołowiną
- Miso ramen
- Ramen z boczniakami w bulionie warzywnym
- Ramen z pikantną wieprzowiną
- Ramen z rosołem z kurczaka
Co to jest ramen i z czym się go spożywa?
Ramen to rodzaj makaronu pszennego i zupy z nim. Danie należy do kategorii chukaryori, gdyż do Japonii trafiło z Chin, zostało tu wzbogacone specjałami i w nowej formie rozpoczęło swój triumfalny marsz dookoła świata. Dziś ramen jest głównym symbolem kulinarnym Japonii.
Słowo „ramen” składa się z dwóch hieroglifów i oznacza „rozciąganie” i „makaron” (nawiasem mówiąc, słowo „lagman” oznacza to samo). Istnieje ogromna liczba przepisów na ramen; jest to designerskie danie, do którego można dodać wszystko: grzyby, mięso, ryby, zioła.
Rosół ramenowy
Do bulionu ramen dodaj imbir, wodorosty kombu, por i dużo czosnku.
Rosół Ramen może być mięsny, kurczakowy, rybny lub warzywny. Co więcej, jeśli jest gotowane z dodatkiem pasty miso, to jest to miso ramen, a jeśli jest gotowane z sosem sojowym, to jest to soyu ramen. Buliony wołowe i wieprzowe mogą być klarowne lub mętne. Pierwszy gotuje się na małym ogniu przez kilka godzin z namoczonego mięsa, drugi – przy intensywnym gotowaniu. Aby uzyskać klasyczny azjatycki smak, do bulionu dodaj imbir, wodorosty kombu, por i dużo czosnku.
Makaron Ramen i dodatkowe składniki
Makaron ramen należy do kategorii makaronów stretch i wcale nie jest łatwy w przygotowaniu. Prawie nikt nie robi tego w domu; łatwiej kupić gotowy w azjatyckim sklepie.
Najbardziej autentyczne dodatki do ramenu:
- chashu wieprzowe – cienkie kawałki mostka gotowane w sosie sojowym z cukrem i mirinem (ten sam przepis można wykorzystać do ugotowania piersi kurczaka);
- gotowane lub marynowane jaja kurze w sosie tatarowym;
- suszony shiitake;
- narutomaki – tradycyjna japońska bułka rybna gotowana na parze;
- katsuobushi – płatki suszonego, wędzonego tuńczyka;
- Kiełki fasoli mung, bambus, wodorosty i warzywa.
Natychmiastowy ramen
Jest też ramen błyskawiczny, który należy gotować przez 2-3 minuty. To właśnie je się w koreańskich dramach z warzywami, serem, jajkiem sadzonym, knedlami ryżowymi i kiełbaskami. Szybki ramen jest szczególnie popularny wśród idoli popu i TikTokerów.
Przepisy
Przedstawiamy 6 prostych i pysznych przepisów na ramen.
Wielkopostny ramen z tofu
Szybki, sycący i smaczny lunch. A jeśli wolisz ostrzejsze, do bulionu dodaj odrobinę koreańskiej pasty gochujang.
Wielkopostny ramen
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 400 g makaronu
- 300 g tofu
- 200 g kapusty pekińskiej
- 150 g pieczarek
- 100 g suszonych wodorostów
- 1 cebula
- 5 łyżek l. sos sojowy
- 3 łyżki l. ocet ryżowy
- 2 łyżki l. olej sezamowy
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm świeży korzeń imbiru
- 3 łodygi zielonej cebuli
1. Grubo posiekaj cebulę i czosnek. Obrany imbir pokroić w paski. W rondlu rozgrzać olej sezamowy i smażyć cebulę, czosnek i imbir przez 2 minuty. Dodaj wodorosty, ocet ryżowy, sos sojowy i 1 litr gorącej wody. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, przecedź przez sito do czystego rondelka.
2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić na durszlaku. Kapustę pekińską i cebulę posiekać cienko, pieczarki pokroić w plasterki, a tofu pokroić w kostkę o boku 1,5 cm.
3. Zagotuj bulion, dodaj tofu, kapustę pekińską, grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać makaron, podgrzewać przez 1 minutę i wlać ramen do misek. Posypać zieloną cebulą i natychmiast podawać.
Uwaga dla gospodyni
Ramen tradycyjnie podaje się z łyżką do bulionu i pałeczkami, aby ułatwić wyjmowanie makaronu.
Przydatne rady
Jeśli nie masz pod ręką suszonych wodorostów, wlej 2 łyżki do bulionu. l. sosu sojowego lub dodać kilka suszonych grzybów shiitake podczas gotowania.
Ramen z wołowiną
Dla Japończyków wołowy ramen to przede wszystkim makaron zalany bogatym bulionem z licznymi dodatkami. Zwykle są to warzywa, warzywa, grzyby i jajka na twardo.
Ramen z wołowiną
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 500 g pulpy wołowej (polędwica, ud)
- 2 marchewki
- 2 jaja kurze
- 100 g makaronu udon
- 100 g boczniaków
- 100 g enoki
- 100 g szpinaku
- 1 cebula
- 2 łyżki l. sos sojowy
- 30 g mikrogreenów grochu
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka. l. sok z cytryny
- 10 sztuk czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czarny sezam
- 2 liście laurowe
- świeżo zmielony czarny pieprz
- sól
Aby przesłać:
- pasta pieprzowa
- wapno
1. Wołowinę włożyć do rondla, zalać 1,5 litra zimnej wody i zagotować na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego i dokładnie odtłuszcz. Dodać cebulę, jedną marchewkę, ziarna pieprzu, liść laurowy, sól i gotować przez 45 minut.
2. Drugą marchewkę pokroić w cienkie paski. Boczniaki pokroić na kawałki. Podziel enoki na małe grupy. Chili pokroić w pierścienie.
3. Wyjąć mięso, pokroić w plasterki i trzymać w cieple. Odcedź bulion, usuń warzywa i przyprawy.
4. Udon ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na durszlaku i przepłukać wodą.
5. Jajka ugotuj na twardo, 8 minut. Obierz i przekrój wzdłuż na pół.
6. Zagotuj bulion, dodaj grzyby i marchewkę. Gotuj przez 10 minut, dodaj sos sojowy i sok z cytryny, zdejmij z ognia.
7. Wlać bulion z grzybami i marchewką do talerzy. Dodaj wołowinę, udon, szpinak, mikrogreeny i krążki chili. Dodaj połowę jajka i udekoruj ziarnami sezamu. Podawać od razu z cząstkami limonki i pastą pieprzową (dodawać do zupy do smaku).
Przydatne rady
Ten rodzaj ramenu ma klarowny bulion. Aby uzyskać grubszy paitan ramen, bulion gotuje się na wolnym ogniu z mięsem i kośćmi w wysokiej temperaturze. Dzięki temu bulion będzie lepki.
Uwaga dla gospodyni
Spróbuj marynować jajka na twardo do ramenu w sosie sojowym – nabiorą niezwykłego koloru i dodadzą ramenowi smaku umami.
Miso ramen
Jeśli chcesz, aby Twój ramen był jeszcze bardziej autentyczny, poszukaj wodorostów kombu w azjatyckich półkach supermarketów. To wodorosty, do których jesteśmy przyzwyczajeni, tylko bardzo grubo posiekane (w arkuszach) i suszone. Dodać w tym samym czasie co pastę miso.
Miso ramen
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 400 g makaronu jajecznego
- 200 g dowolnego przygotowanego mięsa (wieprzowina, wołowina, kurczak)
- 2–4 jajka
- 4 grzyby shiitake lub pieczarki
- 60–80 g kiełków złotej fasoli
- 1 mały kawałek białego pora
- 1 mała pęczek zielonej cebuli
- dowolna pasta chili
Na bulion:
- 1 litr mocnego bulionu z kurczaka
- 1–2 łyżki. l. pasta miso
- 3–4 plasterki imbiru
- 2 ząbki czosnku
- sól
1. Bulion wymieszać z pastą miso, podgrzać prawie do wrzenia, dodać imbir i zmiażdżony czosnek, zmniejszyć ogień do minimalnego. Rosół nie powinien się gotować: pogorszy to jego smak. Gotuj przez 10-15 minut, następnie spróbuj i dopraw do soli.
2. Jajka ugotuj na twardo – 7 minut po ugotowaniu. Włóż do wody z lodem i ostrożnie obierz.
3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przepłukać dużą ilością zimnej wody, odcedzić na sicie i pozostawić do wyschnięcia.
4. W razie potrzeby można podgrzać kawałek gotowanego mięsa w bulionie. Pokrój grzyby (tylko kapelusze), cebulę i por w cienkie plasterki.
5. Na talerzu ułóż kiełki, grzyby, por, cebulę, cienko pokrojone mięso i jajka przekrojone na pół. Makaron rozłóż do misek. Niech każdy dodaje do swojego talerza, co chce, łącznie z ostrą pastą chili.
6. Zawartość każdej miski zalewamy bardzo gorącym bulionem (nie dodajemy do miski ani imbiru, ani czosnku). Podawać ramen pałeczkami i łyżką.
Przy okazji
Aby uzyskać pikantny smak, można użyć wodorostów o smaku kimchi lub wasabi.
Ramen z boczniakami w bulionie warzywnym
Co ciekawe, ramen można spróbować także z innymi rodzajami makaronów: udon, soba czy zwykły makaron jajeczny.
Ramen z boczniakami w bulionie warzywnym
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 600 ml mocnego bulionu warzywnego
- 200g makaronu ramen lub innego makaronu azjatyckiego
- 4 jajka C0
- 200 g boczniaków
- 6 łodyg (15 g) zielonej cebuli
- 2 gałązki bazylii
- 2 gałązki mięty
- kilka pierścieni (10 g) papryczki chili
Aby przesłać:
- ciemny olej sezamowy
- sos sojowy
1. Przetrzyj boczniaki serwetką, usuń twarde łodygi i rękami rozerwij grzyby na paski.
2. Zanurz jajka w gorącej wodzie z 1 łyżką. l. sól, postawić na średnim ogniu, gotować dokładnie 7 minut. Następnie przełożyć do wody z lodem, pozostawić na kilka minut, następnie bardzo ostrożnie obrać: żółtko w jajkach jest jeszcze miękkie.
3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dużej ilości osolonego wrzątku. Makaron przełożyć na sito i przepłukać zimną wodą.
4. Usuń łodygi mięty i bazylii, a liście drobno posiekaj. Cienko pokrój zieloną cebulę. Jajka przekrój wzdłuż na pół.
5. W rondlu połączyć bulion i boczniaki, doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę.
6. Do misek włóż makaron i całą zieleninę, zalej wrzącym bulionem z grzybami, do każdej miski włóż jajko, dopraw do smaku sosem sojowym i kilkoma kroplami oleju sezamowego. Udekoruj danie krążkami chili i podawaj.
Uwaga dla gospodyni
Dla smaku i aromatu gotowy ramen z boczniakami można posypać nasionami sezamu, usmażyć na patelni bez oleju.
Przy okazji
Aby przygotować smaczny i mocny bulion warzywny, nie trzeba kupować specjalnych składników: obierki i skrawki warzyw, których używasz na co dzień, możesz po prostu przechowywać w pojemniku w zamrażarce. Odpowiednie marchewki, seler, cebula, papryka, łodygi grzybów, łodygi i korzenie ziół, „niedopałki” pomidorów, rdzenie jabłek i tak dalej. Jedyną czynnością, którą powinieneś podjąć, aby mieć pewność, że wszystko to nadaje się do użytku, jest bardzo dokładne szczotkowanie warzyw przed obieraniem i przetwarzaniem.
Ramen z pikantną wieprzowiną
Podstawą każdego ramenu jest makaron pszenny i bogaty bulion, można dodać inne składniki według uznania.
Ramen z pikantną wieprzowiną
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 2 litry bulionu (mięsnego, drobiowego lub warzywnego)
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 średnie marchewki
- 1 średnia cebula
- 1 łodyga selera
- 6–7 cm korzenia imbiru
- 1 czerwona ostra papryczka chili
- 3 łyżki l. sos sojowy
- 2 łyżki l. Mirina
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 1–2 łyżki. l. pasta pieprzowa (lub do smaku)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Aby przesłać:
- 6 jaj
- 240 g makaronu pszennego
- 1 por (tylko biała część)
- 100 g szpinaku
- 2–3 zielone cebule
- 1 łyżeczka biały sezam
- 1 łyżeczka czarny sezam
- 1 łyżeczka suszone płatki chilli
1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Cebulę, seler, imbir i 1 marchewkę pokroić na 3-4 części, rozgnieść ząbki czosnku.
2. Natrzyj mięso solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną, dodaj 1 łyżkę. l. oliwę i smaż wieprzowinę ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Następnie dodać cebulę, marchewkę, czosnek i seler i smażyć przez 5 minut. Wlać mirin, bulion, sos sojowy, dodać pastę pieprzową i papryczkę chili. Włóż wieprzowinę z powrotem na patelnię i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i włóż do piekarnika na 4 godziny. W trakcie pieczenia obróć mięso 2 razy. W razie potrzeby…