6 pysznych przepisów na ramen: chuda, pikantna wieprzowina, miso ramen i inne

6 pysznych przepisów na ramen: chuda, pikantna wieprzowina, miso ramen i inne

6 pysznych przepisów na ramen: chuda, pikantna wieprzowina, miso ramen i inne

Ramen to wyjątkowe danie, które w ciągu niespełna 100 lat przeszło długą drogę od niedrogiego fast foodu do rezydenta najlepszych restauracji na świecie. W Japonii do sklepów z ramenem ustawiają się długie kolejki. Łap sprawdzone przepisy.

Sześć pysznych przepisów na ramen: chuda, pikantna wieprzowina, miso ramen i nie tylko

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Co to jest ramen i z czym się go spożywa?
  • Rosół ramenowy
  • Makaron Ramen i dodatkowe składniki
  • Natychmiastowy ramen
  • Przepisy
  • Wielkopostny ramen z tofu
  • Ramen z wołowiną
  • Miso ramen
  • Ramen z boczniakami w bulionie warzywnym
  • Ramen z pikantną wieprzowiną
  • Ramen z rosołem z kurczaka

Co to jest ramen i z czym się go spożywa?

Ramen to rodzaj makaronu pszennego i zupy z nim. Danie należy do kategorii chukaryori, gdyż do Japonii trafiło z Chin, zostało tu wzbogacone specjałami i w nowej formie rozpoczęło swój triumfalny marsz dookoła świata. Dziś ramen jest głównym symbolem kulinarnym Japonii.

Słowo „ramen” składa się z dwóch hieroglifów i oznacza „rozciąganie” i „makaron” (nawiasem mówiąc, słowo „lagman” oznacza to samo). Istnieje ogromna liczba przepisów na ramen; jest to designerskie danie, do którego można dodać wszystko: grzyby, mięso, ryby, zioła.

Rosół ramenowy

Do bulionu ramen dodaj imbir, wodorosty kombu, por i dużo czosnku.
Do bulionu ramen dodaj imbir, wodorosty kombu, por i dużo czosnku.

Rosół Ramen może być mięsny, kurczakowy, rybny lub warzywny. Co więcej, jeśli jest gotowane z dodatkiem pasty miso, to jest to miso ramen, a jeśli jest gotowane z sosem sojowym, to jest to soyu ramen. Buliony wołowe i wieprzowe mogą być klarowne lub mętne. Pierwszy gotuje się na małym ogniu przez kilka godzin z namoczonego mięsa, drugi – przy intensywnym gotowaniu. Aby uzyskać klasyczny azjatycki smak, do bulionu dodaj imbir, wodorosty kombu, por i dużo czosnku.

Makaron Ramen i dodatkowe składniki

Makaron ramen należy do kategorii makaronów stretch i wcale nie jest łatwy w przygotowaniu. Prawie nikt nie robi tego w domu; łatwiej kupić gotowy w azjatyckim sklepie.

Najbardziej autentyczne dodatki do ramenu:

  • chashu wieprzowe – cienkie kawałki mostka gotowane w sosie sojowym z cukrem i mirinem (ten sam przepis można wykorzystać do ugotowania piersi kurczaka);
  • gotowane lub marynowane jaja kurze w sosie tatarowym;
  • suszony shiitake;
  • narutomaki – tradycyjna japońska bułka rybna gotowana na parze;
  • katsuobushi – płatki suszonego, wędzonego tuńczyka;
  • Kiełki fasoli mung, bambus, wodorosty i warzywa.

Natychmiastowy ramen

Jest też ramen błyskawiczny, który należy gotować przez 2-3 minuty. To właśnie je się w koreańskich dramach z warzywami, serem, jajkiem sadzonym, knedlami ryżowymi i kiełbaskami. Szybki ramen jest szczególnie popularny wśród idoli popu i TikTokerów.

Przepisy

Przedstawiamy 6 prostych i pysznych przepisów na ramen.

Wielkopostny ramen z tofu

Szybki, sycący i smaczny lunch. A jeśli wolisz ostrzejsze, do bulionu dodaj odrobinę koreańskiej pasty gochujang.

Wielkopostny ramen
Wielkopostny ramen

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 400 g makaronu
  • 300 g tofu
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 150 g pieczarek
  • 100 g suszonych wodorostów
  • 1 cebula
  • 5 łyżek l. sos sojowy
  • 3 łyżki l. ocet ryżowy
  • 2 łyżki l. olej sezamowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cm świeży korzeń imbiru
  • 3 łodygi zielonej cebuli

1. Grubo posiekaj cebulę i czosnek. Obrany imbir pokroić w paski. W rondlu rozgrzać olej sezamowy i smażyć cebulę, czosnek i imbir przez 2 minuty. Dodaj wodorosty, ocet ryżowy, sos sojowy i 1 litr gorącej wody. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut, przecedź przez sito do czystego rondelka.

2. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić na durszlaku. Kapustę pekińską i cebulę posiekać cienko, pieczarki pokroić w plasterki, a tofu pokroić w kostkę o boku 1,5 cm.

3. Zagotuj bulion, dodaj tofu, kapustę pekińską, grzyby i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodać makaron, podgrzewać przez 1 minutę i wlać ramen do misek. Posypać zieloną cebulą i natychmiast podawać.

Uwaga dla gospodyni

Ramen tradycyjnie podaje się z łyżką do bulionu i pałeczkami, aby ułatwić wyjmowanie makaronu.

Przydatne rady

Jeśli nie masz pod ręką suszonych wodorostów, wlej 2 łyżki do bulionu. l. sosu sojowego lub dodać kilka suszonych grzybów shiitake podczas gotowania.

Ramen z wołowiną

Dla Japończyków wołowy ramen to przede wszystkim makaron zalany bogatym bulionem z licznymi dodatkami. Zwykle są to warzywa, warzywa, grzyby i jajka na twardo.

Ramen z wołowiną
Ramen z wołowiną

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 500 g pulpy wołowej (polędwica, ud)
  • 2 marchewki
  • 2 jaja kurze
  • 100 g makaronu udon
  • 100 g boczniaków
  • 100 g enoki
  • 100 g szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki l. sos sojowy
  • 30 g mikrogreenów grochu
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • 10 sztuk czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czarny sezam
  • 2 liście laurowe
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól

Aby przesłać:

  • pasta pieprzowa
  • wapno

1. Wołowinę włożyć do rondla, zalać 1,5 litra zimnej wody i zagotować na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego i dokładnie odtłuszcz. Dodać cebulę, jedną marchewkę, ziarna pieprzu, liść laurowy, sól i gotować przez 45 minut.

2. Drugą marchewkę pokroić w cienkie paski. Boczniaki pokroić na kawałki. Podziel enoki na małe grupy. Chili pokroić w pierścienie.

3. Wyjąć mięso, pokroić w plasterki i trzymać w cieple. Odcedź bulion, usuń warzywa i przyprawy.

4. Udon ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na durszlaku i przepłukać wodą.

5. Jajka ugotuj na twardo, 8 minut. Obierz i przekrój wzdłuż na pół.

6. Zagotuj bulion, dodaj grzyby i marchewkę. Gotuj przez 10 minut, dodaj sos sojowy i sok z cytryny, zdejmij z ognia.

7. Wlać bulion z grzybami i marchewką do talerzy. Dodaj wołowinę, udon, szpinak, mikrogreeny i krążki chili. Dodaj połowę jajka i udekoruj ziarnami sezamu. Podawać od razu z cząstkami limonki i pastą pieprzową (dodawać do zupy do smaku).

Przydatne rady

Ten rodzaj ramenu ma klarowny bulion. Aby uzyskać grubszy paitan ramen, bulion gotuje się na wolnym ogniu z mięsem i kośćmi w wysokiej temperaturze. Dzięki temu bulion będzie lepki.

Uwaga dla gospodyni

Spróbuj marynować jajka na twardo do ramenu w sosie sojowym – nabiorą niezwykłego koloru i dodadzą ramenowi smaku umami.

Miso ramen

Jeśli chcesz, aby Twój ramen był jeszcze bardziej autentyczny, poszukaj wodorostów kombu w azjatyckich półkach supermarketów. To wodorosty, do których jesteśmy przyzwyczajeni, tylko bardzo grubo posiekane (w arkuszach) i suszone. Dodać w tym samym czasie co pastę miso.

Miso ramen
Miso ramen

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 400 g makaronu jajecznego
  • 200 g dowolnego przygotowanego mięsa (wieprzowina, wołowina, kurczak)
  • 2–4 jajka
  • 4 grzyby shiitake lub pieczarki
  • 60–80 g kiełków złotej fasoli
  • 1 mały kawałek białego pora
  • 1 mała pęczek zielonej cebuli
  • dowolna pasta chili

Na bulion:

  • 1 litr mocnego bulionu z kurczaka
  • 1–2 łyżki. l. pasta miso
  • 3–4 plasterki imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

1. Bulion wymieszać z pastą miso, podgrzać prawie do wrzenia, dodać imbir i zmiażdżony czosnek, zmniejszyć ogień do minimalnego. Rosół nie powinien się gotować: pogorszy to jego smak. Gotuj przez 10-15 minut, następnie spróbuj i dopraw do soli.

2. Jajka ugotuj na twardo – 7 minut po ugotowaniu. Włóż do wody z lodem i ostrożnie obierz.

3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przepłukać dużą ilością zimnej wody, odcedzić na sicie i pozostawić do wyschnięcia.

4. W razie potrzeby można podgrzać kawałek gotowanego mięsa w bulionie. Pokrój grzyby (tylko kapelusze), cebulę i por w cienkie plasterki.

5. Na talerzu ułóż kiełki, grzyby, por, cebulę, cienko pokrojone mięso i jajka przekrojone na pół. Makaron rozłóż do misek. Niech każdy dodaje do swojego talerza, co chce, łącznie z ostrą pastą chili.

6. Zawartość każdej miski zalewamy bardzo gorącym bulionem (nie dodajemy do miski ani imbiru, ani czosnku). Podawać ramen pałeczkami i łyżką.

Przy okazji

Aby uzyskać pikantny smak, można użyć wodorostów o smaku kimchi lub wasabi.

Ramen z boczniakami w bulionie warzywnym

Co ciekawe, ramen można spróbować także z innymi rodzajami makaronów: udon, soba czy zwykły makaron jajeczny.

Ramen z boczniakami w bulionie warzywnym
Ramen z boczniakami w bulionie warzywnym

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 600 ml mocnego bulionu warzywnego
  • 200g makaronu ramen lub innego makaronu azjatyckiego
  • 4 jajka C0
  • 200 g boczniaków
  • 6 łodyg (15 g) zielonej cebuli
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 gałązki mięty
  • kilka pierścieni (10 g) papryczki chili

Aby przesłać:

  • ciemny olej sezamowy
  • sos sojowy

1. Przetrzyj boczniaki serwetką, usuń twarde łodygi i rękami rozerwij grzyby na paski.

2. Zanurz jajka w gorącej wodzie z 1 łyżką. l. sól, postawić na średnim ogniu, gotować dokładnie 7 minut. Następnie przełożyć do wody z lodem, pozostawić na kilka minut, następnie bardzo ostrożnie obrać: żółtko w jajkach jest jeszcze miękkie.

3. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, w dużej ilości osolonego wrzątku. Makaron przełożyć na sito i przepłukać zimną wodą.

4. Usuń łodygi mięty i bazylii, a liście drobno posiekaj. Cienko pokrój zieloną cebulę. Jajka przekrój wzdłuż na pół.

5. W rondlu połączyć bulion i boczniaki, doprowadzić do wrzenia, gotować 1 minutę.

6. Do misek włóż makaron i całą zieleninę, zalej wrzącym bulionem z grzybami, do każdej miski włóż jajko, dopraw do smaku sosem sojowym i kilkoma kroplami oleju sezamowego. Udekoruj danie krążkami chili i podawaj.

Uwaga dla gospodyni

Dla smaku i aromatu gotowy ramen z boczniakami można posypać nasionami sezamu, usmażyć na patelni bez oleju.

Przy okazji

Aby przygotować smaczny i mocny bulion warzywny, nie trzeba kupować specjalnych składników: obierki i skrawki warzyw, których używasz na co dzień, możesz po prostu przechowywać w pojemniku w zamrażarce. Odpowiednie marchewki, seler, cebula, papryka, łodygi grzybów, łodygi i korzenie ziół, „niedopałki” pomidorów, rdzenie jabłek i tak dalej. Jedyną czynnością, którą powinieneś podjąć, aby mieć pewność, że wszystko to nadaje się do użytku, jest bardzo dokładne szczotkowanie warzyw przed obieraniem i przetwarzaniem.

Ramen z pikantną wieprzowiną

Podstawą każdego ramenu jest makaron pszenny i bogaty bulion, można dodać inne składniki według uznania.

Ramen z pikantną wieprzowiną
Ramen z pikantną wieprzowiną

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 2 litry bulionu (mięsnego, drobiowego lub warzywnego)
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 1 łodyga selera
  • 6–7 cm korzenia imbiru
  • 1 czerwona ostra papryczka chili
  • 3 łyżki l. sos sojowy
  • 2 łyżki l. Mirina
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1–2 łyżki. l. pasta pieprzowa (lub do smaku)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • 6 jaj
  • 240 g makaronu pszennego
  • 1 por (tylko biała część)
  • 100 g szpinaku
  • 2–3 zielone cebule
  • 1 łyżeczka biały sezam
  • 1 łyżeczka czarny sezam
  • 1 łyżeczka suszone płatki chilli

1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Cebulę, seler, imbir i 1 marchewkę pokroić na 3-4 części, rozgnieść ząbki czosnku.

2. Natrzyj mięso solą i pieprzem. Rozgrzej dużą patelnię żaroodporną, dodaj 1 łyżkę. l. oliwę i smaż wieprzowinę ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na talerz. Następnie dodać cebulę, marchewkę, czosnek i seler i smażyć przez 5 minut. Wlać mirin, bulion, sos sojowy, dodać pastę pieprzową i papryczkę chili. Włóż wieprzowinę z powrotem na patelnię i zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i włóż do piekarnika na 4 godziny. W trakcie pieczenia obróć mięso 2 razy. W razie potrzeby…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja