6 pysznych domowych likierów, którym nie oprze się żadna kobieta

6 pysznych domowych likierów, którym nie oprze się żadna kobieta

Panie uwielbiają, gdy mężczyźni nalegają. Na własną rękę i nie tylko. A jeśli chodzi o delikatne, domowe likiery tworzone mocnymi męskimi rękami, żadna piękność nie jest w stanie się oprzeć.

Domowy likier miętowy  Domowe BaileysyDomowy likier miętowy

Domowy likier miętowy

W wersji klasycznej likier miętowy przyrządza się z wódką, ale w razie potrzeby można go zastąpić innym mocnym alkoholem, np. brandy lub koniakiem. Mięta zagłuszy ich ostry zapach, a w efekcie nie odczujesz różnicy. Nawiasem mówiąc, samą miętę można zastąpić melisą – ziołem leczniczym o smaku cytrynowo-mentolowym. Będziesz potrzebował dwa razy więcej, ponieważ zioło to jest mniej pachnące i ma mniej jasny smak.

Domowy likier miętowy
Domowy likier miętowy

1 l

Czego potrzebujesz:

  • 120 g liści mięty (lepsza jest mięta pieprzowa, ale każda może być dobra)
  • 400 ml dobrej wódki
  • 300 g cukru
  • 3–4 cienkie paski skórki z cytryny (bez białej części)
  • 50 ml świeżego soku z cytryny
  • 200 ml niegazowanej wody mineralnej
  • zielony barwnik spożywczy, opcjonalnie

Co zrobić:

1. Liście podzielić na dwie równe części, owinąć połowę folią i włożyć do lodówki. Pozostałe liście rozerwij rękoma na drobne kawałki, włóż do butelki, zalej wódką, zamknij, odstaw na 12 godzin na nasłoneczniony parapet. Następnie odcedź.

2. Z cukru, wody, soku i skórki z cytryny zrobić prosty syrop i ostudzić. Wymieszaj z zaparzoną wódką i dodaj pozostałe liście mięty, również rozgniecione ręcznie.

3. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Przecedzić przez filtr do kawy i w razie potrzeby pokolorować zielonym barwnikiem. Podawać z lodem i przechowywać do 1 roku.

Domowy likier kawowy

Bazą alkoholową likieru kawowego może być alkohol zbożowy rozcieńczony do 45-50 stopni. Lekki rum też się sprawdzi. A zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć wstępnie zaparzonej kawy naturalnej. Najlepsza jest kawa arabika.

Domowy likier kawowy
Domowy likier kawowy

1,5 l

Czego potrzebujesz:

  • 750 ml dobrej wódki
  • 60 g granulatu kawy rozpuszczalnej
  • 350 g brązowego cukru
  • 50 g cukru z naturalną wanilią
  • 400 ml wody

Co zrobić:

1. Z brązowego cukru i wody zrobić syrop: zagotować na dużym ogniu, gotować 5 minut.

2. Dodać cukier waniliowy i kawę, wymieszać, zdjąć z ognia.

3. Całkowicie ostudzić, wymieszać z wódką i zakręcić. Pozostawić w ciemnym miejscu na co najmniej 10 dni.

4. Likier podawaj w temperaturze pokojowej lub z lodem i przechowuj nie dłużej niż 12 miesięcy.

Domowy Crème de Cassis

Likier ten można stosować do koktajli z winem białym musującym lub niegazowanym – jak klasyczna Kira.

Domowy Crème de Cassis
Domowy Crème de Cassis

1,5 l

Czego potrzebujesz:

  • 1 kg czarnych porzeczek (można zamrozić)
  • 400 ml wódki
  • 400 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 300–400 g cukru
  • 40 ml świeżego soku z cytryny

Co zrobić:

1. Jagody włóż do dwulitrowego słoika z szeroką szyjką i lekko rozgnieć tłuczkiem.

2. Wlać sok z cytryny, posypać cukrem, wstrząsnąć, odstawić na 4 godziny. Następnie zalać wódką i czerwonym winem, wymieszać, przykryć i odstawić na 1 tydzień na słoneczny parapet. Wstrząsaj raz dziennie.

3. Następnie przenieść w ciemne miejsce na 1–4 miesiące (im dłużej, tym smaczniej, ale nie dłużej niż 5 miesięcy). Likier przecedzić do czystej butelki przez filtr do kawy. Nie wyciskaj jagód, po prostu pozwól im odcieknąć, 1-2 godziny.

4. Likier podawać w temperaturze pokojowej lub z lodem i przechowywać nie dłużej niż 3 miesiące.

Dom Cointreau

Zamiast mieszanki koniaku i wódki do Cointreau można używać samego koniaku, ale nie leżakowanego zbyt długo.

Dom Cointreau
Dom Cointreau

1 l

Czego potrzebujesz:

  • 200 ml koniaku lub innej brandy
  • 200 ml dobrej wódki
  • 5 łyżek l. drobno starta skórka pomarańczowa (bez białej warstwy!)
  • 350 g brązowego cukru
  • 4 pąki goździków
  • 1 mała laska cynamonu
  • 300 ml niegazowanej wody mineralnej

Co zrobić:

1. Połącz koniak, wódkę i skórkę w półtoralitrowym słoiku z pokrywką z zamkiem.

2. Zamknij i energicznie wstrząśnij. Pozostawić do zaparzenia w temperaturze pokojowej na 19 dni.

2. 20 dnia dodać goździki i cynamon, zamknąć i odstawić na kolejny 1 dzień.

3. Z cukru i wody mineralnej zrobić syrop prosty i ostudzić.

4. Wyjmij przyprawy ze słoiczka i wlej syrop. Pozostaw na kolejny 1 dzień. Przed podaniem likier przecedź przez filtr do kawy do butelki. Podawać w temperaturze pokojowej lub z lodem i przechowywać do 5 miesięcy.

Domowe Baileysy

Ilość czekolady można zmieniać według własnych upodobań. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć białej czekolady.

Domowe Baileysy
Domowe Baileysy

1,2 l

Czego potrzebujesz:

  • Niedroga whisky 400 ml
  • 1 puszka (350–400 ml) skondensowanego mleka bez tłuszczu roślinnego
  • 400 ml śmietanki 20% tłuszczu
  • 50 g ciemnej (60–70% kakao) czekolady
  • Kawa espresso 35 ml
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Co zrobić:

1. Wszystkie składniki wlać do blendera, włączyć średnie obroty, ubijać 1–1,5 minuty. Wlać do butelki.

2. Przed użyciem energicznie wstrząśnij. Likier podawać z lodem i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 45–50 dni.

Domowy rzecznik

Oprócz aromatu wanilii likier Advocaat posiada aromat rumu – zaczerpnięty z esencji rumowej. Ilość czekolady można zmieniać według własnych upodobań. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć białej czekolady.

Domowy rzecznik
Domowy rzecznik

900ml

Czego potrzebujesz:

  • 300 ml koniaku lub innej brandy
  • 150 ml dobrej wódki
  • 10 żółtek C0
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki sól

Co zrobić:

1. Żółtka wymieszać z solą, cukrem i cynamonem w żaroodpornej misce, ubić mikserem na średnich obrotach na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, dodaj cały alkohol.

2. Umieścić miskę w łaźni wodnej nad rondelkiem wypełnionym w jednej czwartej bardzo słabo wrzącą wodą. Kontynuuj ubijanie, aż krem ​​zgęstnieje, około 8 minut.

3. Wyjąć z wanny, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać.

4. Przelać do butelki, ostudzić i przechowywać w lodówce co najmniej 24 godziny. Podawać na zimno i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 30 dni.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #domowe napoje #likier #likier domowy #Baileys #likier kawowy #CointreauPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja