Panie uwielbiają, gdy mężczyźni nalegają. Na własną rękę i nie tylko. A jeśli chodzi o delikatne, domowe likiery tworzone mocnymi męskimi rękami, żadna piękność nie jest w stanie się oprzeć.
Domowy likier miętowy
W wersji klasycznej likier miętowy przyrządza się z wódką, ale w razie potrzeby można go zastąpić innym mocnym alkoholem, np. brandy lub koniakiem. Mięta zagłuszy ich ostry zapach, a w efekcie nie odczujesz różnicy. Nawiasem mówiąc, samą miętę można zastąpić melisą – ziołem leczniczym o smaku cytrynowo-mentolowym. Będziesz potrzebował dwa razy więcej, ponieważ zioło to jest mniej pachnące i ma mniej jasny smak.
Domowy likier miętowy
1 l
Czego potrzebujesz:
- 120 g liści mięty (lepsza jest mięta pieprzowa, ale każda może być dobra)
- 400 ml dobrej wódki
- 300 g cukru
- 3–4 cienkie paski skórki z cytryny (bez białej części)
- 50 ml świeżego soku z cytryny
- 200 ml niegazowanej wody mineralnej
- zielony barwnik spożywczy, opcjonalnie
Co zrobić:
1. Liście podzielić na dwie równe części, owinąć połowę folią i włożyć do lodówki. Pozostałe liście rozerwij rękoma na drobne kawałki, włóż do butelki, zalej wódką, zamknij, odstaw na 12 godzin na nasłoneczniony parapet. Następnie odcedź.
2. Z cukru, wody, soku i skórki z cytryny zrobić prosty syrop i ostudzić. Wymieszaj z zaparzoną wódką i dodaj pozostałe liście mięty, również rozgniecione ręcznie.
3. Zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 10 dni. Przecedzić przez filtr do kawy i w razie potrzeby pokolorować zielonym barwnikiem. Podawać z lodem i przechowywać do 1 roku.
Domowy likier kawowy
Bazą alkoholową likieru kawowego może być alkohol zbożowy rozcieńczony do 45-50 stopni. Lekki rum też się sprawdzi. A zamiast kawy rozpuszczalnej można użyć wstępnie zaparzonej kawy naturalnej. Najlepsza jest kawa arabika.
Domowy likier kawowy
1,5 l
Czego potrzebujesz:
- 750 ml dobrej wódki
- 60 g granulatu kawy rozpuszczalnej
- 350 g brązowego cukru
- 50 g cukru z naturalną wanilią
- 400 ml wody
Co zrobić:
1. Z brązowego cukru i wody zrobić syrop: zagotować na dużym ogniu, gotować 5 minut.
2. Dodać cukier waniliowy i kawę, wymieszać, zdjąć z ognia.
3. Całkowicie ostudzić, wymieszać z wódką i zakręcić. Pozostawić w ciemnym miejscu na co najmniej 10 dni.
4. Likier podawaj w temperaturze pokojowej lub z lodem i przechowuj nie dłużej niż 12 miesięcy.
Domowy Crème de Cassis
Likier ten można stosować do koktajli z winem białym musującym lub niegazowanym – jak klasyczna Kira.
Domowy Crème de Cassis
1,5 l
Czego potrzebujesz:
- 1 kg czarnych porzeczek (można zamrozić)
- 400 ml wódki
- 400 ml wytrawnego czerwonego wina
- 300–400 g cukru
- 40 ml świeżego soku z cytryny
Co zrobić:
1. Jagody włóż do dwulitrowego słoika z szeroką szyjką i lekko rozgnieć tłuczkiem.
2. Wlać sok z cytryny, posypać cukrem, wstrząsnąć, odstawić na 4 godziny. Następnie zalać wódką i czerwonym winem, wymieszać, przykryć i odstawić na 1 tydzień na słoneczny parapet. Wstrząsaj raz dziennie.
3. Następnie przenieść w ciemne miejsce na 1–4 miesiące (im dłużej, tym smaczniej, ale nie dłużej niż 5 miesięcy). Likier przecedzić do czystej butelki przez filtr do kawy. Nie wyciskaj jagód, po prostu pozwól im odcieknąć, 1-2 godziny.
4. Likier podawać w temperaturze pokojowej lub z lodem i przechowywać nie dłużej niż 3 miesiące.
Dom Cointreau
Zamiast mieszanki koniaku i wódki do Cointreau można używać samego koniaku, ale nie leżakowanego zbyt długo.
Dom Cointreau
1 l
Czego potrzebujesz:
- 200 ml koniaku lub innej brandy
- 200 ml dobrej wódki
- 5 łyżek l. drobno starta skórka pomarańczowa (bez białej warstwy!)
- 350 g brązowego cukru
- 4 pąki goździków
- 1 mała laska cynamonu
- 300 ml niegazowanej wody mineralnej
Co zrobić:
1. Połącz koniak, wódkę i skórkę w półtoralitrowym słoiku z pokrywką z zamkiem.
2. Zamknij i energicznie wstrząśnij. Pozostawić do zaparzenia w temperaturze pokojowej na 19 dni.
2. 20 dnia dodać goździki i cynamon, zamknąć i odstawić na kolejny 1 dzień.
3. Z cukru i wody mineralnej zrobić syrop prosty i ostudzić.
4. Wyjmij przyprawy ze słoiczka i wlej syrop. Pozostaw na kolejny 1 dzień. Przed podaniem likier przecedź przez filtr do kawy do butelki. Podawać w temperaturze pokojowej lub z lodem i przechowywać do 5 miesięcy.
Domowe Baileysy
Ilość czekolady można zmieniać według własnych upodobań. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć białej czekolady.
Domowe Baileysy
1,2 l
Czego potrzebujesz:
- Niedroga whisky 400 ml
- 1 puszka (350–400 ml) skondensowanego mleka bez tłuszczu roślinnego
- 400 ml śmietanki 20% tłuszczu
- 50 g ciemnej (60–70% kakao) czekolady
- Kawa espresso 35 ml
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Co zrobić:
1. Wszystkie składniki wlać do blendera, włączyć średnie obroty, ubijać 1–1,5 minuty. Wlać do butelki.
2. Przed użyciem energicznie wstrząśnij. Likier podawać z lodem i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 45–50 dni.
Domowy rzecznik
Oprócz aromatu wanilii likier Advocaat posiada aromat rumu – zaczerpnięty z esencji rumowej. Ilość czekolady można zmieniać według własnych upodobań. Zamiast gorzkiej czekolady można użyć białej czekolady.
Domowy rzecznik
900ml
Czego potrzebujesz:
- 300 ml koniaku lub innej brandy
- 150 ml dobrej wódki
- 10 żółtek C0
- 250 g cukru
- 2 łyżeczki ekstrakt waniliowy
- szczypta mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki sól
Co zrobić:
1. Żółtka wymieszać z solą, cukrem i cynamonem w żaroodpornej misce, ubić mikserem na średnich obrotach na puszystą masę. Kontynuując ubijanie, dodaj cały alkohol.
2. Umieścić miskę w łaźni wodnej nad rondelkiem wypełnionym w jednej czwartej bardzo słabo wrzącą wodą. Kontynuuj ubijanie, aż krem zgęstnieje, około 8 minut.
3. Wyjąć z wanny, wlać ekstrakt waniliowy, wymieszać.
4. Przelać do butelki, ostudzić i przechowywać w lodówce co najmniej 24 godziny. Podawać na zimno i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 30 dni.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #domowe napoje #likier #likier domowy #Baileys #likier kawowy #CointreauPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych