6 pysznych dań z nabiałem na letnie śniadanie

6 pysznych dań z nabiałem na letnie śniadanie

6 pysznych dań z nabiałem na letnie śniadanie

gastronomia 15 lipca 2023 r4,83 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Ile razy słyszeliśmy o szklance mleka, którą zdecydowanie warto wypić na śniadanie. A co jeśli zależy Ci na różnorodności? W takim razie pamiętajmy o Varenecie, jogurcie i sfermentowanym mleku pieczonym. Te trzy wspaniałe napoje są również świetne na rozpoczęcie dnia.

6 pysznych dań z nabiałem na letnie śniadanie

Treść materiału:

  • Koktajl ze sfermentowanego mleka pieczonego z jagodami
  • Naleśniki na pieczonym mleku fermentowanym z kremem bananowym
  • Babeczki żytnie z orzechami włoskimi na Varents
  • Zielona owsianka na mleku fermentowanym
  • Fińskie zsiadłe mleko
  • Domowe Varenets

Koktajl ze sfermentowanego mleka pieczonego z jagodami

Czasem jest to koktajl mleczny, czasem robi się go ze sfermentowanego mleka pieczonego. Zamiast soku z cytryny można w tym koktajlu użyć soku pomarańczowego lub mandarynkowego.

Koktajl ze sfermentowanego mleka pieczonego z jagodami
Koktajl ze sfermentowanego mleka pieczonego z jagodami

4 porcje, 10 min

Czego potrzebujesz:

400 ml ryazhenki

400 śmietany 10% tłuszczu

120–130 g cukru pudru

300 g sezonowych jagód (truskawek lub malin) + więcej do podania

80 ml soku z cytryny

Co zrobić:

1. Ubij jagody w blenderze z połową cukru pudru i sokiem z cytryny. Spróbuj i dodaj więcej proszku i soku do smaku. Przeciśnij mieszaninę przez sito.

2. Umieść 3 łyżki na dnie każdej z 4 wysokich szklanek lub misek. l. puree.

3. Oddzielnie ubić sfermentowane mleko pieczone i śmietanę. Wlać 200 ml płynu. Resztę miksujemy z resztą puree na gładką masę i powstałą mieszaninę wlewamy cienkim strumieniem po ściankach szklanek.

4. Wlej 200 ml mieszanki do szklanek i udekoruj jagodami.

Naleśniki na pieczonym mleku fermentowanym z kremem bananowym

Naleśniki często robi się na mleku lub kefirze, ale my zrobiliśmy je ze sfermentowanego mleka pieczonego. Przygotowując mus twarogowy z bananami, staraj się nie jeść go zanim naleśniki będą gotowe. To oczywiście trudne, ale z naleśnikami będzie smakować lepiej.

Naleśniki na pieczonym mleku fermentowanym z kremem bananowym
Naleśniki na pieczonym mleku fermentowanym z kremem bananowym

20 szt., 1 godz

Czego potrzebujesz:

3 duże banany

300 g twarogu

sok z cytryny

masło do wysmarowania naleśników

miód do podania

Na naleśniki:

600 ml ryazhenki

400 ml mleka

250–300 g mąki

4 jajka

1 łyżka. l. Sahara

olej roślinny do smażenia

sól do smaku

Co zrobić:

1. W przypadku naleśników zmieszaj sfermentowane mleko pieczone z mlekiem. Do powstałej masy dodać jajka ubite z cukrem i solą na gładką masę. Do powstałej masy przesiać wystarczającą ilość mąki, aby powstało jednorodne ciasto o konsystencji płynnej śmietany.

2. Upiecz cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Układaj je w stosy, smarując je małym kawałkiem masła.

3. Ubij twarożek i banana w blenderze, aż będą gładkie. Skropić masę bananową sokiem z cytryny. Umieść 1-2 łyżki. l. nadzienie bananowo-twarogowe do każdego naleśnika, zwinąć. Skropić płynnym miodem i natychmiast podawać.

Babeczki żytnie z orzechami włoskimi na Varents

Muffinki żytnie Varenets do porannej kawy – jak Wam smakuje takie śniadanie? Jak przygotować Varenets w domu, zobacz przepis poniżej.

Babeczki żytnie z orzechami włoskimi na Varents
Babeczki żytnie z orzechami włoskimi na Varents

7–10 szt.

Czego potrzebujesz:

170 ml Varentsa

40 g masła

Po 150 g mąki żytniej i pszennej

100 g brązowego cukru

1 duże jajko

60–80 g orzechów włoskich

nasiona z jednej trzeciej laski wanilii

skórka z połowy 1 pomarańczy

1 łyżeczka proszek do pieczenia

szczypta mielonego cynamonu

syrop cukrowy do podania

sól

Co zrobić:

1. Rozpuść połowę masła na patelni. Dodaj połówki orzechów i potrząsając patelnią, posmaruj każdą z nich olejem. Smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj 0,5 łyżeczki. sól i ponownie potrząśnij patelnią. Podgrzewaj przez kolejną 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do momentu użycia.

2. Na ciasto rozpuść pozostałe masło w małym rondlu, ale nie gotuj. Dodać cukier i ziarenka wanilii, wymieszać. Zdjąć z ognia. Przełożyć do miski i lekko ostudzić. Dodaj jajko, ubite na gładką masę z Varentsem. Ubijaj mikserem, aż będzie puszyste.

3. Przesiać całą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną, skórką i cynamonem. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie.

4. Rozłóż ciasto do foremek na muffiny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut. Ostudzić, posypać syropem cukrowym i odstawić na 1 godzinę.

Zielona owsianka z fermentowanego mleka

Takiej owsianki na zsiadłym mleku na pewno nie próbowaliście, dlatego gorąco polecamy. Prosta w przygotowaniu, wyjątkowo zdrowa, sycąca, ale niezbyt kaloryczna – tego właśnie oczekujesz od owsianki na śniadanie w lecie.

Zielona owsianka z fermentowanego mleka
Zielona owsianka z fermentowanego mleka

4 porcje, 25 min

Czego potrzebujesz:

400 ml zsiadłego mleka

120 g sera Adyghe

2 jajka

300–350 g młodych warzyw liściastych (szpinak, szczaw, boćwina, pak choi)

pozostawia 4–5 gałązek kolendry

100–150 ml bulionu warzywnego

2 łyżki l. mąka

4 łyżki l. oliwa z oliwek

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

prażone orzechy laskowe do podania

Co zrobić:

1. Pokrój warzywa liściaste w cienkie paski. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj mąkę i gotuj na średnim ogniu, energicznie mieszając, 1 minutę.

2. Dodać warzywa, dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać bulion i sól. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.

3. Jajka ubić z jogurtem i drobno posiekaną kolendrą. Powstałą mieszaninę wlać na patelnię, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.

4. Rozłóż „owsiankę” do misek i posyp drobno startym serem. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać. Posyp posiekanymi orzechami i podawaj na gorąco.

Fińskie zsiadłe mleko

Zsiadłe mleko podawaj na zimno z przyprawioną mieszanką cukru, sproszkowanego imbiru i mielonego cynamonu lub z jagodami – wystarczą dowolne sezonowe.

Fińskie zsiadłe mleko
Fińskie zsiadłe mleko

ok. 1,2 l, przygotowanie: 30 min. + 25 godz

Czego potrzebujesz:

1 litr świeżego lub niesterylizowanego mleka

200 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30% lub większej

4 łyżki l. rustykalna niesterylizowana śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 40%

jagody lub przyprawy do podania

Co zrobić:

1. Użyj 4 garnków lub filiżanek o pojemności 300 ml. Do każdego włóż po 1 łyżce. l. śmietana. Wstrząśnij pojemnikami tak, aby zakryły nie tylko dno, ale także ścianki pojemnika.

2. Wymieszaj mleko i śmietanę, aż będą gładkie. Płyn rozlać do pojemników i pozostawić w spokoju na 24 godziny.

3. Gotowy jogurt włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Domowe Varenets

Przygotowanie Varenets zajmuje dość dużo czasu, ale można go również przechowywać przez kilka dni. A co najważniejsze, jest to produkt całkowicie naturalny, powstały na bazie najświeższego mleka i wiejskiej śmietany. Zimne Varenty warto podawać z muffinkami, ciasteczkami lub ciepłym, chrupiącym pieczywem – będzie bardzo smacznie!

Domowe Varenets
Domowe Varenets

ok. 700 ml, przygotowanie: 12 godzin

Czego potrzebujesz:

1 litr świeżego lub niesterylizowanego mleka krowiego

1 łyżka. l. rustykalna niesterylizowana śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 40%

Co zrobić:

1. Wlać mleko do ognioodpornego garnka. Doprowadzić do wrzenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120–140°C. Gotuj, aż pojawi się brązowa piana, rozpuść ją. Zatop następną piankę, powtórz to jeszcze dwa razy.

2. Zmniejsz temperaturę do 60 °C i gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny.

3. Wyjmij garnek z piekarnika. Schłodzić pieczone mleko do 40°C i dodać śmietanę. Dokładnie wymieszaj.

4. Garnek odstawić w ciepłe miejsce na 4–6 godzin. Przechowywać Varenets w lodówce do 3–5 dni.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #varenets #naleśniki #ciasto #ryazhenka #jogurt #przepisy na śniadaniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja