6 pysznych dań z nabiałem na letnie śniadanie
gastronomia 15 lipca 2023 r4,83 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Ile razy słyszeliśmy o szklance mleka, którą zdecydowanie warto wypić na śniadanie. A co jeśli zależy Ci na różnorodności? W takim razie pamiętajmy o Varenecie, jogurcie i sfermentowanym mleku pieczonym. Te trzy wspaniałe napoje są również świetne na rozpoczęcie dnia.
Treść materiału:
- Koktajl ze sfermentowanego mleka pieczonego z jagodami
- Naleśniki na pieczonym mleku fermentowanym z kremem bananowym
- Babeczki żytnie z orzechami włoskimi na Varents
- Zielona owsianka na mleku fermentowanym
- Fińskie zsiadłe mleko
- Domowe Varenets
Koktajl ze sfermentowanego mleka pieczonego z jagodami
Czasem jest to koktajl mleczny, czasem robi się go ze sfermentowanego mleka pieczonego. Zamiast soku z cytryny można w tym koktajlu użyć soku pomarańczowego lub mandarynkowego.
Koktajl ze sfermentowanego mleka pieczonego z jagodami
4 porcje, 10 min
Czego potrzebujesz:
400 ml ryazhenki
400 śmietany 10% tłuszczu
120–130 g cukru pudru
300 g sezonowych jagód (truskawek lub malin) + więcej do podania
80 ml soku z cytryny
Co zrobić:
1. Ubij jagody w blenderze z połową cukru pudru i sokiem z cytryny. Spróbuj i dodaj więcej proszku i soku do smaku. Przeciśnij mieszaninę przez sito.
2. Umieść 3 łyżki na dnie każdej z 4 wysokich szklanek lub misek. l. puree.
3. Oddzielnie ubić sfermentowane mleko pieczone i śmietanę. Wlać 200 ml płynu. Resztę miksujemy z resztą puree na gładką masę i powstałą mieszaninę wlewamy cienkim strumieniem po ściankach szklanek.
4. Wlej 200 ml mieszanki do szklanek i udekoruj jagodami.
Naleśniki na pieczonym mleku fermentowanym z kremem bananowym
Naleśniki często robi się na mleku lub kefirze, ale my zrobiliśmy je ze sfermentowanego mleka pieczonego. Przygotowując mus twarogowy z bananami, staraj się nie jeść go zanim naleśniki będą gotowe. To oczywiście trudne, ale z naleśnikami będzie smakować lepiej.
Naleśniki na pieczonym mleku fermentowanym z kremem bananowym
20 szt., 1 godz
Czego potrzebujesz:
3 duże banany
300 g twarogu
sok z cytryny
masło do wysmarowania naleśników
miód do podania
Na naleśniki:
600 ml ryazhenki
400 ml mleka
250–300 g mąki
4 jajka
1 łyżka. l. Sahara
olej roślinny do smażenia
sól do smaku
Co zrobić:
1. W przypadku naleśników zmieszaj sfermentowane mleko pieczone z mlekiem. Do powstałej masy dodać jajka ubite z cukrem i solą na gładką masę. Do powstałej masy przesiać wystarczającą ilość mąki, aby powstało jednorodne ciasto o konsystencji płynnej śmietany.
2. Upiecz cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni wysmarowanej olejem. Układaj je w stosy, smarując je małym kawałkiem masła.
3. Ubij twarożek i banana w blenderze, aż będą gładkie. Skropić masę bananową sokiem z cytryny. Umieść 1-2 łyżki. l. nadzienie bananowo-twarogowe do każdego naleśnika, zwinąć. Skropić płynnym miodem i natychmiast podawać.
Babeczki żytnie z orzechami włoskimi na Varents
Muffinki żytnie Varenets do porannej kawy – jak Wam smakuje takie śniadanie? Jak przygotować Varenets w domu, zobacz przepis poniżej.
Babeczki żytnie z orzechami włoskimi na Varents
7–10 szt.
Czego potrzebujesz:
170 ml Varentsa
40 g masła
Po 150 g mąki żytniej i pszennej
100 g brązowego cukru
1 duże jajko
60–80 g orzechów włoskich
nasiona z jednej trzeciej laski wanilii
skórka z połowy 1 pomarańczy
1 łyżeczka proszek do pieczenia
szczypta mielonego cynamonu
syrop cukrowy do podania
sól
Co zrobić:
1. Rozpuść połowę masła na patelni. Dodaj połówki orzechów i potrząsając patelnią, posmaruj każdą z nich olejem. Smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Dodaj 0,5 łyżeczki. sól i ponownie potrząśnij patelnią. Podgrzewaj przez kolejną 1 minutę. Zdjąć z ognia i odstawić do momentu użycia.
2. Na ciasto rozpuść pozostałe masło w małym rondlu, ale nie gotuj. Dodać cukier i ziarenka wanilii, wymieszać. Zdjąć z ognia. Przełożyć do miski i lekko ostudzić. Dodaj jajko, ubite na gładką masę z Varentsem. Ubijaj mikserem, aż będzie puszyste.
3. Przesiać całą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z masą jajeczną, skórką i cynamonem. Dodać grubo posiekane orzechy włoskie.
4. Rozłóż ciasto do foremek na muffiny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut. Ostudzić, posypać syropem cukrowym i odstawić na 1 godzinę.
Zielona owsianka z fermentowanego mleka
Takiej owsianki na zsiadłym mleku na pewno nie próbowaliście, dlatego gorąco polecamy. Prosta w przygotowaniu, wyjątkowo zdrowa, sycąca, ale niezbyt kaloryczna – tego właśnie oczekujesz od owsianki na śniadanie w lecie.
Zielona owsianka z fermentowanego mleka
4 porcje, 25 min
Czego potrzebujesz:
400 ml zsiadłego mleka
120 g sera Adyghe
2 jajka
300–350 g młodych warzyw liściastych (szpinak, szczaw, boćwina, pak choi)
pozostawia 4–5 gałązek kolendry
100–150 ml bulionu warzywnego
2 łyżki l. mąka
4 łyżki l. oliwa z oliwek
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
prażone orzechy laskowe do podania
Co zrobić:
1. Pokrój warzywa liściaste w cienkie paski. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Dodaj mąkę i gotuj na średnim ogniu, energicznie mieszając, 1 minutę.
2. Dodać warzywa, dokładnie wymieszać, smażyć jeszcze 1 minutę. Wlać bulion i sól. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut.
3. Jajka ubić z jogurtem i drobno posiekaną kolendrą. Powstałą mieszaninę wlać na patelnię, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
4. Rozłóż „owsiankę” do misek i posyp drobno startym serem. Doprawić solą i pieprzem. Zamieszać. Posyp posiekanymi orzechami i podawaj na gorąco.
Fińskie zsiadłe mleko
Zsiadłe mleko podawaj na zimno z przyprawioną mieszanką cukru, sproszkowanego imbiru i mielonego cynamonu lub z jagodami – wystarczą dowolne sezonowe.
Fińskie zsiadłe mleko
ok. 1,2 l, przygotowanie: 30 min. + 25 godz
Czego potrzebujesz:
1 litr świeżego lub niesterylizowanego mleka
200 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30% lub większej
4 łyżki l. rustykalna niesterylizowana śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 40%
jagody lub przyprawy do podania
Co zrobić:
1. Użyj 4 garnków lub filiżanek o pojemności 300 ml. Do każdego włóż po 1 łyżce. l. śmietana. Wstrząśnij pojemnikami tak, aby zakryły nie tylko dno, ale także ścianki pojemnika.
2. Wymieszaj mleko i śmietanę, aż będą gładkie. Płyn rozlać do pojemników i pozostawić w spokoju na 24 godziny.
3. Gotowy jogurt włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Domowe Varenets
Przygotowanie Varenets zajmuje dość dużo czasu, ale można go również przechowywać przez kilka dni. A co najważniejsze, jest to produkt całkowicie naturalny, powstały na bazie najświeższego mleka i wiejskiej śmietany. Zimne Varenty warto podawać z muffinkami, ciasteczkami lub ciepłym, chrupiącym pieczywem – będzie bardzo smacznie!
Domowe Varenets
ok. 700 ml, przygotowanie: 12 godzin
Czego potrzebujesz:
1 litr świeżego lub niesterylizowanego mleka krowiego
1 łyżka. l. rustykalna niesterylizowana śmietana o zawartości tłuszczu powyżej 40%
Co zrobić:
1. Wlać mleko do ognioodpornego garnka. Doprowadzić do wrzenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120–140°C. Gotuj, aż pojawi się brązowa piana, rozpuść ją. Zatop następną piankę, powtórz to jeszcze dwa razy.
2. Zmniejsz temperaturę do 60 °C i gotuj na wolnym ogniu przez 4 godziny.
3. Wyjmij garnek z piekarnika. Schłodzić pieczone mleko do 40°C i dodać śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
4. Garnek odstawić w ciepłe miejsce na 4–6 godzin. Przechowywać Varenets w lodówce do 3–5 dni.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #varenets #naleśniki #ciasto #ryazhenka #jogurt #przepisy na śniadaniePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych