6 przepisów na zupy, które sprawią, że nawet najbardziej ponura jesień będzie słoneczna
gastronomia 09 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz
W chłodną jesień gorące, pożywne zupy pomogą szybko się rozgrzać. Poznaliśmy przepisy na wspaniałe gulasze, popularne zimą w różnych regionach Włoch. Te pyszne zupy działają jak słońce, napełniając nas ciepłem i dobrym humorem.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Zupa szpinakowa z grzybami Veneto
- Minestrone w stylu liguryjskim
- Zupa pomidorowa z mozzarellą i crostini z Sorrento
- Zupa z buraków i soczewicy z Sardynii
- Zielona zupa po genueńsku
- Zupa kalafiorowa od Canavese
Zupa szpinakowa z grzybami Veneto
Zupa szpinakowa z grzybami Veneto
6 porcji, przygotowanie: 45 min.
Czego potrzebujesz:
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- 500 g świeżego szpinaku
- 400–600 g grzybów leśnych
- 2 średnie cebule
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 duża pęczek pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól, czarny pieprz
- ciabatta do podania
Sposób postępowania: 1. Pieczarki obierz, w razie potrzeby opłucz lub po prostu wytrzyj papierowymi ręcznikami. Nogi pokroić w koła, czapki w plasterki. 2. Duże liście szpinaku pokrój w paski, małe zostaw bez zmian. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Posiekaj cebulę i czosnek. 3. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Dodać grzyby i czosnek, smażyć 3 minuty. 4. Wlać wino i poczekać, aż odparuje do 3/4. Zalać bulionem lub wodą, zagotować, dodać sól. Dodać szpinak i 2/3 natki pietruszki, dusić na małym ogniu przez 5 minut. 5. Dodać pozostałą natkę pietruszki, wlać odrobinę oliwy, pieprz, wyłączyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Odstaw zupę na 5 minut. i podawać z ciabattą.
Minestrone w stylu liguryjskim
Minestrone w stylu liguryjskim
6–8 porcji, czas gotowania: 1,5 godziny + 6–12 godzin
Czego potrzebujesz:
- 100 g fasoli różnorodnej
- 50 g ryżu krótkoziarnistego
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 1 średni ziemniak
- 4 łodygi selera
- 1 średnia marchewka
- 1 por
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 0,5 łyżeczki Sahara
- sól, czarny pieprz
- Pesto bazyliowe do podania
Sposób wykonania: 1. Fasolę namoczyć na 6–12 godzin. Następnie opłukać, włożyć do rondla, zalać 2,5 litra świeżej wody i postawić na dużym ogniu. 2. Gdy się zagotuje, dodaj sól, usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka, około 40–50 minut. Za 15 minut dodaj ryż, aż będzie gotowy. 3. Obierz marchewkę, ziemniaki, cebulę, seler i czosnek, pokrój na małe kawałki. Por przekrój wzdłuż, umyj z piasku i pokrój w cienkie plasterki. 4. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż cebulę, por i marchewkę z solą na średnim ogniu, 5 minut. Dodać czosnek i ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, następnie zawartość patelni przełożyć na patelnię z fasolą i ryżem i gotować przez 5 minut. 5. Pomidory pokroić losowo, zmiksować w blenderze, dodając sól, cukier i czarny pieprz. Puree wlać do zupy i gotować kolejne 5 minut. Podawać na gorąco z łyżką pesto na każdym talerzu.
Zupa pomidorowa z mozzarellą i crostini z Sorrento
Zupa pomidorowa z mozzarellą i crostini z Sorrento
4 porcje, przygotowanie: 50 min.
Czego potrzebujesz:
- 1 kg kremowych pomidorów
- 300 g mozzarelli
- 6 ząbków czosnku
- 2 gałązki bazylii
- 8 kromek białego chleba
- sok pomidorowy, według potrzeby
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- suszone oregano
- słodka mielona papryka
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Pomidory przekrój wzdłuż na pół i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Pomiędzy plasterki ułóż całe obrane ząbki czosnku. 2. Sól, pieprz, lekko posyp papryką i oregano. Skropić oliwą z oliwek. Piec 45 minut. 3. Chleb natrzeć oliwą, posolić i posypać oregano. Piecz na stojaku, aż będzie chrupiący, około 8 minut. 4. Z grubsza posiekaj 200 g mozzarelli. Do rondla lub miski włóż pieczone pomidory i czosnek wraz z sokiem, dodaj posiekaną mozzarellę i liście bazylii. Zmiksuj na puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Jeśli puree będzie zbyt gęste, dodać podgrzany sok pomidorowy. 5. Pokrój pozostałą mozzarellę w zgrabną małą kostkę. Zupę nalewamy do misek, do każdej wkładamy kostki mozzarelli i crostini. Dopraw pieprzem, skrop oliwą i od razu podawaj.
Zupa z buraków i soczewicy z Sardynii
Zupa z buraków i soczewicy z Sardynii
Porcja dla 4–6 osób, przygotowanie: 45 min. + 12 godz
Czego potrzebujesz:
- 400 g blatów buraczanych
- 150 g zielonej soczewicy
- 100 g drobnej pasty (typu alfabetycznego)
- 3 średnio dojrzałe pomidory
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- warzywa (bazylia, pietruszka) do podania
Sposób wykonania: 1. Soczewicę namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej na 12 godzin. Następnie opłukać i dodać 1,2 litra przefiltrowanej wody. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, dodaj sól, usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. 2. Łodygi buraków pokrój w cienkie koła, ułóż liście w stos, zwiń je w rulon, drobno posiekaj, a następnie pokrój w poprzek na kawałki o długości 2-3 cm. Dołóż wierzchołki do soczewicy, gotuj przez 10 minut. 3. Drobno posiekaj pomidory. Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek przez 5 minut. Dodać pomidory, zagotować, dodać sól i pieprz. 4. Do zupy włóż zawartość patelni wraz z drobnym makaronem. Gotuj przez 4–5 minut. Zupę podawać gorącą, posypaną posiekanymi ziołami.
Zielona zupa po genueńsku
Zielona zupa po genueńsku
6 porcji, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub wołowego
- 300 g sałaty lub innych liści sałaty
- 400 g ogórecznika (ogórecznik, ogórecznik) lub innej dzikiej zieleniny (pszenica, pokrzywa) lub młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 1 mała pęczek bazylii
- 1 mała pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 100 g startego parmezanu
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- świeżo starta gałka muszkatołowa na czubku noża
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób wykonania: 1. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno. Bazylię i pietruszkę posiekaj, usuwając twarde, dolne części łodygi. 2. Drobno posiekaj wszystkie liście sałaty i ogórecznika/kapustę i posiekaj je. 3. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj zioła i wszystkie zielone liście, dodaj trochę więcej oleju i smaż przez 3-4 minuty. 4. Wlać bulion, sól, pieprz, doprawić gałką muszkatołową, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Pozwól mu zaparzyć pod pokrywką. 5. Ubij jajka 2 łyżkami. l. woda, szczypta soli i parmezanu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy mieszankę jajeczno-serową i smażymy omlet na małym ogniu. Nie smaż za dużo! Omlet wyłóż na deskę i pokrój w makaron. 6. Rozlej zupę do misek, nałóż łyżką każdy makaron omletowy i natychmiast podawaj.
Zupa kalafiorowa od Canavese
Zupa kalafiorowa od Canavese
4 porcje, przygotowanie: 40 min.
Czego potrzebujesz:
- 1 mała główka kalafiora
- 2 średnie marchewki
- 2 łodygi selera
- 1 średnia cebula
- 2 liście świeżej szałwii lub szczypta suszonej
- 100 ml passaty pomidorowej (przecieru)
- 100 g boczku
- 100 g startego parmezanu
- masło
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- posiekana natka pietruszki do podania
Sposób wykonania: 1. Drobno posiekaj boczek. Obierz i posiekaj cebulę, marchewkę i seler. 2. Usuń łodygę z kapusty i podziel główkę na małe kwiatostany. 3. W rondlu o grubym dnie połącz boczek i 2 łyżki. l. masło. Trochę podgrzać, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. 4. Dodaj marchewkę i seler, smaż przez kolejne 5 minut. Zalać 1 litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Dopraw solą, dodaj kalafior i liście szałwii, gotuj przez 20 minut. (szałwia może zostać usunięta po 5 minutach). 5. Dodaj przecier pomidorowy i odrobinę masła, gotuj przez 5 minut. Dodać parmezan, wymieszać i podawać posypane natką pietruszki.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia włoska #zupa #minestrone #zupa zielona #zupa szpinakowa #zupa z soczewicy #zupa kalafiorowa #Zupa włoskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
30 października 2021 r
Kiedy dodać seler do minestrone?
00OdpowiedźOlga Zacharowa29 października 2021 r
Gość, faktycznie można użyć szpinaku, kapusty pekińskiej, a nawet sałaty.
00OdpowiedźOlga Zacharowa29 października 2021 r
Konstanta, to te wszystkie sztuczki z pikantnymi ziołami, które tak cudownie ozdabiają te pożywne i gęste zupy)
00OdpowiedźKonstanca28 października 2021 r
Dobre, smaczne zupy, ale wyglądają jak lato.) Bardziej przywykliśmy do rozgrzewania się na mrozie z bogatym barszczem, solanką i kapuśniakiem.)
00Odpowiedź
28 października 2021 r
Co można zastąpić blatami buraków? Czy szpinak będzie ok?
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych