6 przepisów na zupy, które sprawią, że nawet najbardziej ponura jesień będzie słoneczna

6 przepisów na zupy, które sprawią, że nawet najbardziej ponura jesień będzie słoneczna

6 przepisów na zupy, które sprawią, że nawet najbardziej ponura jesień będzie słoneczna

gastronomia 09 października 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział5Komentarz

W chłodną jesień gorące, pożywne zupy pomogą szybko się rozgrzać. Poznaliśmy przepisy na wspaniałe gulasze, popularne zimą w różnych regionach Włoch. Te pyszne zupy działają jak słońce, napełniając nas ciepłem i dobrym humorem.

6 przepisów na zupy, które sprawią, że nawet najbardziej ponura jesień będzie słoneczna6 przepisów na zupy, które sprawią, że nawet najbardziej ponura jesień będzie słoneczna6 przepisów na zupy, które sprawią, że nawet najbardziej ponura jesień będzie słoneczna6 przepisów na zupy, które sprawią, że nawet najbardziej ponura jesień będzie słoneczna

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Zupa szpinakowa z grzybami Veneto
  • Minestrone w stylu liguryjskim
  • Zupa pomidorowa z mozzarellą i crostini z Sorrento
  • Zupa z buraków i soczewicy z Sardynii
  • Zielona zupa po genueńsku
  • Zupa kalafiorowa od Canavese

Zupa szpinakowa z grzybami Veneto

Zupa szpinakowa z grzybami Veneto
Zupa szpinakowa z grzybami Veneto

6 porcji, przygotowanie: 45 min.
Czego potrzebujesz:

  • 1,2 litra bulionu warzywnego
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 400–600 g grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 1 duża pęczek pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól, czarny pieprz
  • ciabatta do podania

Sposób postępowania: 1. Pieczarki obierz, w razie potrzeby opłucz lub po prostu wytrzyj papierowymi ręcznikami. Nogi pokroić w koła, czapki w plasterki. 2. Duże liście szpinaku pokrój w paski, małe zostaw bez zmian. Drobno posiekaj natkę pietruszki. Posiekaj cebulę i czosnek. 3. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Dodać grzyby i czosnek, smażyć 3 minuty. 4. Wlać wino i poczekać, aż odparuje do 3/4. Zalać bulionem lub wodą, zagotować, dodać sól. Dodać szpinak i 2/3 natki pietruszki, dusić na małym ogniu przez 5 minut. 5. Dodać pozostałą natkę pietruszki, wlać odrobinę oliwy, pieprz, wyłączyć ogień i przykryć patelnię pokrywką. Odstaw zupę na 5 minut. i podawać z ciabattą.

Minestrone w stylu liguryjskim

Minestrone w stylu liguryjskim
Minestrone w stylu liguryjskim

6–8 porcji, czas gotowania: 1,5 godziny + 6–12 godzin
Czego potrzebujesz:

  • 100 g fasoli różnorodnej
  • 50 g ryżu krótkoziarnistego
  • 4 duże dojrzałe pomidory
  • 1 średni ziemniak
  • 4 łodygi selera
  • 1 średnia marchewka
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 0,5 łyżeczki Sahara
  • sól, czarny pieprz
  • Pesto bazyliowe do podania

Sposób wykonania: 1. Fasolę namoczyć na 6–12 godzin. Następnie opłukać, włożyć do rondla, zalać 2,5 litra świeżej wody i postawić na dużym ogniu. 2. Gdy się zagotuje, dodaj sól, usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu, aż fasola będzie miękka, około 40–50 minut. Za 15 minut dodaj ryż, aż będzie gotowy. 3. Obierz marchewkę, ziemniaki, cebulę, seler i czosnek, pokrój na małe kawałki. Por przekrój wzdłuż, umyj z piasku i pokrój w cienkie plasterki. 4. Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż cebulę, por i marchewkę z solą na średnim ogniu, 5 minut. Dodać czosnek i ziemniaki, smażyć kolejne 5 minut, następnie zawartość patelni przełożyć na patelnię z fasolą i ryżem i gotować przez 5 minut. 5. Pomidory pokroić losowo, zmiksować w blenderze, dodając sól, cukier i czarny pieprz. Puree wlać do zupy i gotować kolejne 5 minut. Podawać na gorąco z łyżką pesto na każdym talerzu.

Zupa pomidorowa z mozzarellą i crostini z Sorrento

Zupa pomidorowa z mozzarellą i crostini z Sorrento
Zupa pomidorowa z mozzarellą i crostini z Sorrento

4 porcje, przygotowanie: 50 min.
Czego potrzebujesz:

  • 1 kg kremowych pomidorów
  • 300 g mozzarelli
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 gałązki bazylii
  • 8 kromek białego chleba
  • sok pomidorowy, według potrzeby
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • suszone oregano
  • słodka mielona papryka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Pomidory przekrój wzdłuż na pół i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia. Pomiędzy plasterki ułóż całe obrane ząbki czosnku. 2. Sól, pieprz, lekko posyp papryką i oregano. Skropić oliwą z oliwek. Piec 45 minut. 3. Chleb natrzeć oliwą, posolić i posypać oregano. Piecz na stojaku, aż będzie chrupiący, około 8 minut. 4. Z grubsza posiekaj 200 g mozzarelli. Do rondla lub miski włóż pieczone pomidory i czosnek wraz z sokiem, dodaj posiekaną mozzarellę i liście bazylii. Zmiksuj na puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Jeśli puree będzie zbyt gęste, dodać podgrzany sok pomidorowy. 5. Pokrój pozostałą mozzarellę w zgrabną małą kostkę. Zupę nalewamy do misek, do każdej wkładamy kostki mozzarelli i crostini. Dopraw pieprzem, skrop oliwą i od razu podawaj.

Zupa z buraków i soczewicy z Sardynii

Zupa z buraków i soczewicy z Sardynii
Zupa z buraków i soczewicy z Sardynii

Porcja dla 4–6 osób, przygotowanie: 45 min. + 12 godz
Czego potrzebujesz:

  • 400 g blatów buraczanych
  • 150 g zielonej soczewicy
  • 100 g drobnej pasty (typu alfabetycznego)
  • 3 średnio dojrzałe pomidory
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • warzywa (bazylia, pietruszka) do podania

Sposób wykonania: 1. Soczewicę namoczyć w wodzie o temperaturze pokojowej na 12 godzin. Następnie opłukać i dodać 1,2 litra przefiltrowanej wody. Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu, dodaj sól, usuń pianę, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. 2. Łodygi buraków pokrój w cienkie koła, ułóż liście w stos, zwiń je w rulon, drobno posiekaj, a następnie pokrój w poprzek na kawałki o długości 2-3 cm. Dołóż wierzchołki do soczewicy, gotuj przez 10 minut. 3. Drobno posiekaj pomidory. Posiekaj cebulę i czosnek. Smaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek przez 5 minut. Dodać pomidory, zagotować, dodać sól i pieprz. 4. Do zupy włóż zawartość patelni wraz z drobnym makaronem. Gotuj przez 4–5 minut. Zupę podawać gorącą, posypaną posiekanymi ziołami.

Zielona zupa po genueńsku

Zielona zupa po genueńsku
Zielona zupa po genueńsku

6 porcji, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego lub wołowego
  • 300 g sałaty lub innych liści sałaty
  • 400 g ogórecznika (ogórecznik, ogórecznik) lub innej dzikiej zieleniny (pszenica, pokrzywa) lub młodej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 mała pęczek bazylii
  • 1 mała pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 100 g startego parmezanu
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeżo starta gałka muszkatołowa na czubku noża
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób wykonania: 1. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno. Bazylię i pietruszkę posiekaj, usuwając twarde, dolne części łodygi. 2. Drobno posiekaj wszystkie liście sałaty i ogórecznika/kapustę i posiekaj je. 3. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj zioła i wszystkie zielone liście, dodaj trochę więcej oleju i smaż przez 3-4 minuty. 4. Wlać bulion, sól, pieprz, doprawić gałką muszkatołową, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Pozwól mu zaparzyć pod pokrywką. 5. Ubij jajka 2 łyżkami. l. woda, szczypta soli i parmezanu. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy mieszankę jajeczno-serową i smażymy omlet na małym ogniu. Nie smaż za dużo! Omlet wyłóż na deskę i pokrój w makaron. 6. Rozlej zupę do misek, nałóż łyżką każdy makaron omletowy i natychmiast podawaj.

Zupa kalafiorowa od Canavese

Zupa kalafiorowa od Canavese
Zupa kalafiorowa od Canavese

4 porcje, przygotowanie: 40 min.
Czego potrzebujesz:

  • 1 mała główka kalafiora
  • 2 średnie marchewki
  • 2 łodygi selera
  • 1 średnia cebula
  • 2 liście świeżej szałwii lub szczypta suszonej
  • 100 ml passaty pomidorowej (przecieru)
  • 100 g boczku
  • 100 g startego parmezanu
  • masło
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • posiekana natka pietruszki do podania

Sposób wykonania: 1. Drobno posiekaj boczek. Obierz i posiekaj cebulę, marchewkę i seler. 2. Usuń łodygę z kapusty i podziel główkę na małe kwiatostany. 3. W rondlu o grubym dnie połącz boczek i 2 łyżki. l. masło. Trochę podgrzać, dodać cebulę, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut. 4. Dodaj marchewkę i seler, smaż przez kolejne 5 minut. Zalać 1 litrem wody i doprowadzić do wrzenia. Dopraw solą, dodaj kalafior i liście szałwii, gotuj przez 20 minut. (szałwia może zostać usunięta po 5 minutach). 5. Dodaj przecier pomidorowy i odrobinę masła, gotuj przez 5 minut. Dodać parmezan, wymieszać i podawać posypane natką pietruszki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Kuchnia włoska #zupa #minestrone #zupa zielona #zupa szpinakowa #zupa z soczewicy #zupa kalafiorowa #Zupa włoskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Gość (gość)

30 października 2021 r

Kiedy dodać seler do minestrone?

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa29 października 2021 r

Gość, faktycznie można użyć szpinaku, kapusty pekińskiej, a nawet sałaty.

00OdpowiedźOlga ZacharowaOlga Zacharowa29 października 2021 r

Konstanta, to te wszystkie sztuczki z pikantnymi ziołami, które tak cudownie ozdabiają te pożywne i gęste zupy)

00OdpowiedźKonstancaKonstanca28 października 2021 r

Dobre, smaczne zupy, ale wyglądają jak lato.) Bardziej przywykliśmy do rozgrzewania się na mrozie z bogatym barszczem, solanką i kapuśniakiem.)

00Odpowiedź

Gość (gość)

28 października 2021 r

Co można zastąpić blatami buraków? Czy szpinak będzie ok?

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja