6 przepisów na super proste, modne śniadania z podpłomyków i przemyślanych dodatków
Olga Zacharowa 22 lutego 2024 r
Podpłomyki śniadaniowe w formie bułek stały się jednym z najmodniejszych sposobów na rozpoczęcie dnia po tym, jak wrapy stały się popularne w mediach społecznościowych. Zgodnie z panującym trendem, jeden chlebek przaśny można wypełnić aż 4 składnikami, które się wspierają i uzupełniają.
Treść:
- Opcja nr 1. Jajecznica, ziemniaki, boczek i grzyby
- Opcja nr 2. Kurczak, szynka, słodka papryka, sałata
- Opcja nr 3. Wołowina, sałatka jarzynowa, słodka cebula i sos pomidorowy
- Opcja nr 4. Ciastka, banany, krem orzechowo-czekoladowy i jagody
- Opcja nr 5. Ser pleśniowy, mus jabłkowy, orzechy i rukola
- Opcja numer 6. Chili con carne, pomidory, sałata lodowa i ser
Wszystko zaczęło się od tego, że na Instagramie kilku blogerek od razu zamieściło kolorowe zdjęcia talerzy, na których ułożone były tortille z nadzieniem, podzielone na 4 sektory. Zdjęcia od razu przykuły uwagę, bo stały się wizualną pomocą w przygotowaniu takich szybkich i satysfakcjonujących śniadań. Nie musisz nawet niczego wymyślać — wszystko zostało już wynalezione.
Na początek podamy przepis na 6 nadzień, a następnie podpowiemy, jak prawidłowo zawinąć podpłomyk. Do takich śniadań polecamy tortille lub cienki przaśny lawasz, zwany często „ormiańskim”. Ten ostatni lepiej przyciąć do rozmiaru dużego płaskiego talerza. Wygodnie jest to zrobić nożyczkami kuchennymi, a pozostałe dodatki wykorzystać do sałatek, jajecznicy czy zup.
Złóż podpłomyk i przygotuj śniadanie według jednego z 6 proponowanych przepisów lub według własnego uznania
Opcja nr 1. Jajecznica, ziemniaki, boczek i grzyby
Do przygotowania 4 porcji śniadania potrzebne będą:
- 4 placki
- jajecznica zrobiona z 4 jajek, podzielona na 4 części
- 4 małe naleśniki lub placki ziemniaczane
- 4 plastry boczku, chrupiące do lekko chrupiącego
- 4 świeże, duże grzyby, pokrojone w plasterki lub lekko podsmażone na odrobinie oleju roślinnego
- Każdą tortillę ułóż na talerzu.
- Na oko podziel okrąg na 4 sektory, wyobrażając sobie ciasto jako tarczę zegara (1. sektor — od 12 do 15, 2 — od 15 do 18 godzin, 3 — od 18 do 21 i 4 — od 21:00 do północy).
- Wytnij ciasto od środka „tarczy” do rzekomego oznaczenia „godziny 18”. Można to wygodnie zrobić za pomocą nożyczek kuchennych.
- Poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara, umieść jajka sadzone w pierwszym sektorze i w drugim — naleśniki, w 3 — bekon, w 4 — grzyby. Powtórz tę czynność z pozostałymi tortillami i nadzieniem. Postępuj zgodnie z tą samą procedurą podczas przygotowywania wszystkich pozostałych śniadań.
Opcja nr 2. Kurczak, szynka, słodka papryka, sałata
Do przygotowania 4 porcji śniadania potrzebujesz:
- 4 placki
- 200 g gotowanej pulpy z kurczaka, posiekanej
- 4 duże plastry gotowanej szynki
- 1 mała słodka papryka, bez nasion i błonek, pokrojona w paski
- 2 garści sałaty, najlepiej rzymskiej lub lodowej, pokrojonej na ćwiartki
Opcja nr 3. Wołowina, sałatka jarzynowa, słodka cebula i sos pomidorowy
Do przygotowania 4 porcji śniadania potrzebne będą:
- 4 placki
- 200 g gotowanej pulpy z kurczaka, posiekanej
- 200 g surówki z białej kapusty i marchewki
- 1 słodka czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 4 łyżki l. gęsty sos pomidorowy z kawałkami pomidorów lub pyszny sos BBQ, czubaty
Opcja nr 4. Ciastka, banany, krem orzechowo-czekoladowy i jagody
Do przygotowania 4 porcji śniadania potrzebne będą:
- 4 placki
- 200 g herbatników lub herbatników, pokruszonych
- 1 duży dojrzały banan, pokrojony w plasterki
- 4 łyżki l. pasta orzechowo-czekoladowa
- 4 łyżki l. jagody, najlepiej borówki, maliny, jeżyny, truskawki
Opcja nr 5. Ser pleśniowy, mus jabłkowy, orzechy i rukola
Do przygotowania 4 porcji śniadania potrzebne będą:
- 4 placki
- 200 g sera pleśniowego, pokruszonego
- 4 łyżki l. mus jabłkowy, kopiasty
- 8 łyżek l. orzechy, najlepiej pekan lub migdały
- 2 garści rukoli podzielone na 4 części
Opcja numer 6. Chili con carne, pomidory, sałata lodowa i ser
Do przygotowania 4 porcji śniadania potrzebne będą:
- 4 placki
- 200g podgrzanego chilli con carne lub rumianej mielonej wołowiny z cebulą i mieloną papryką
- 2 mięsiste pomidory pokrojone w plasterki
- 4 liście góry lodowej, podarte na kawałki, łatwe do spożycia
- 2 garści startego sera Cheddar
Gotowe śniadanie składające się z podpłomyków i nadzienia ze słodkich jagód
Kiedy nadzienie zostanie rozsmarowane na podpłomykach, wykonaj nacięcie z jednej strony do środka podpłomyka (patrz zdjęcie) i złóż go, układając jeden sektor na drugim, tworząc okrąg. Powinieneś otrzymać gruby trójkąt przaśnego podpłomyka i 4 nadzienia.
Powstałe danie można podawać od razu lub można je usmażyć na patelni z niewielką ilością mieszanki masła i oleju roślinnego (opcjonalnie), podgrzać w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.
Podpłomyki można uzupełniać dowolnym nadzieniem, jednak lepiej, jeśli zawierają zbilansowane białka, tłuszcze i węglowodany
Podpłomyk możesz przygotować samodzielnie według przepisu Olgi Stikharevy @Olgastih
Przaśny placek
Do gotowania 12–Potrzebnych 13 podpłomyków:
- 350 g mąki
- 0,5 łyżeczki sól
- 2 łyżki l. olej roślinny
- 200 ml bardzo gorącej wody pitnej lub serwatki
- Do miski przesiej mąkę. Zrób dziurę. Dodać sól, olej i stopniowo dolewać porcjami wodę.
- Zagniatać elastyczne ciasto, 10 minut. Uformuj kulę i zawiń ciasto w folię spożywczą. Pozostaw na 30 minut.
- Ciasto podzielić na kawałki o masie około 40 g każdy rozwałkować bardzo, bardzo cienko. — o grubości do 2 mm i przezroczysty.
- Rozgrzej patelnię z grubym dnem na dużym ogniu. Zmniejsz ogień i smaż placki na suchej patelni, 20–30 sek. z każdej strony.
- Gotowe gorące ciasteczka układamy na desce. Gorące spryskaj ciepłą wodą pitną z butelki ze spryskiwaczem i przykryj stos podpłomyków ręcznikiem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #śniadanie #lawasz #tortillaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Olga Zacharowa15 lutego 2022 r
Konstanta, do dowolnej opcji możesz dodać jakąś bazę wiążącą – sos pomidorowy, pesto, jogurt, śmietanę itp.
00OdpowiedźKonstanca15 lutego 2022 r
Dobry pomysł! Pytanie jednak brzmi: czy nadzienie nie wypadnie po złożeniu? Wydaje mi się, że potrzebują jakiejś podstawy, na której powinny odpocząć – miękki ser, kwaśna śmietana, sosy itp. W zeszłym roku mieliśmy małe okrągłe cienkie chlebki pita firmy Ayutinsky Bread, kilka rodzajów – z mąki pełnoziarnistej , płatki owsiane itp. Próbowaliśmy, bardzo smaczne. Musisz spróbować z nich zbudować i nie ma potrzeby odcinania nadmiaru.)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych