6 przepisów na poncz na zimowe weekendy, z alkoholem i bez

6 przepisów na poncz na zimowe weekendy, z alkoholem i bez

6 przepisów na poncz na zimowe weekendy, z alkoholem i bez

gastronomia 26 stycznia 2022 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Poncz to prawdziwy wakacyjny napój. Zawsze wygląda bardzo imponująco, przygotowuje się do dużej firmy i jest bardzo wyzwalający. Gorące ciosy również szybko Cię rozgrzewają. Właśnie tego potrzebujesz na zimowy weekend! Wybierz większy rondel i wlej do niego obficie cytrusy, świeże jagody i suszone owoce, różne przyprawy, uzupełnij alkoholem, sokiem, napojami owocowymi, podgrzej i podgrzej.

Uderz kardynałaPoncz PlantatoraUderz kardynałaPoncz Plantatora

Poncz Plantatora

Do ponczu dodaj zamrożone w lodzie plasterki cytrusów.

Poncz Plantatora
Poncz Plantatora

10–12 porcji Co potrzebujesz:

  • 500 ml ciemnego rumu
  • 10 ml Angostury Bitters
  • 10 ml „Grenadyny”
  • 500 ml soku grejpfrutowego
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • sok z 10 limonek
  • 100 g drobnego brązowego cukru
  • lód
  • plasterki cytrusów do dekoracji

Co zrobić:

Połącz rum i trzy rodzaje soku cytrusowego w dzbanku z lodem. Śmigać. Dodać cukier, Angosturę, Grenadynę i ponownie wymieszać poncz. Przelać do schłodzonych szklanek typu highball z kostkami lodu.

Syberyjski poncz herbaciany

Poncz ten można również przygotować w wersji bezalkoholowej, jeśli zamiast wódki dodamy przegotowaną wodę lub odrobinę więcej soku żurawinowego lub napoju owocowego.

Syberyjski poncz herbaciany
Syberyjski poncz herbaciany

10–12 porcji Co potrzebujesz:

  • 300 ml wódki żurawinowej
  • 1 litr ulubionej herbaty, mocno zaparzonej
  • 400 ml soku żurawinowego
  • 120 g miodu
  • 10 pąków goździków
  • żurawina ogrodowa i goździki do dekoracji

Co zrobić:

Podgrzej herbatę z miodem, goździkami i sokiem żurawinowym do wrzenia. Zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Wlać wódkę, przecedzić. Podawać w gorących szklankach, dekorując każdy żurawinowym szaszłykiem i goździkiem.

Poncz rumowy Mleczny oolong z truskawkami

Nie dodawaj rumu do wrzącego likieru, w przeciwnym razie alkohol szybciej się rozpuści.

Poncz rumowy Mleczny oolong z truskawkami
Poncz rumowy Mleczny oolong z truskawkami

10–12 porcji Co potrzebujesz:

  • 400 ml jasnego rumu
  • 500 g świeżych lub 700 g mrożonych truskawek
  • 250 g cukru
  • 3 cytryny
  • 1 litr zielonej mlecznej herbaty oolong

Co zrobić:

Truskawki zalać 200 ml wody, zagotować, dodać cukier, gotować 5 minut. Za pomocą specjalnego noża usuń paski skórki z cytryn, wyciśnij sok, dodaj sok i skórkę do syropu truskawkowego. Pozostaw na 2 godziny. Dodaj herbatę, zagotuj, zalej rumem i podawaj.

Gorący gadżet dla kierowców

Poncz bezalkoholowy podawaj w żaroodpornych kubkach, nalewając tak, aby każdy dostał żurawinę.

Gorący gadżet dla kierowców
Gorący gadżet dla kierowców

10–12 porcji Co potrzebujesz:

  • 150 g suszonych kwiatów hibiskusa
  • 300 g suszonej żurawiny
  • 100 g miodu
  • 1 mały pęczek świeżego tymianku
  • 10 lasek cynamonu
  • 20 pudełek kardamonu
  • 4–6 pąków goździków
  • 1 cała gałka muszkatołowa

Co zrobić:

Zalej hibiskus 2,5 litra ciepłej wody. Dodać wszystkie pozostałe składniki (gałkę muszkatołową i laski cynamonu można posiekać). Postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 10 minut.

Musujący poncz Zimna kaczka

Ten cios Cię nie rozgrzeje, ale na pewno podniesie na duchu.

Musujący poncz Zimna kaczka
Musujący poncz Zimna kaczka

14–16 porcji Co potrzebujesz:

  • 2 butelki białego wytrawnego wina
  • 1 butelka wytrawnego wina musującego
  • 2 cytryny
  • 100 ml syropu cukrowego
  • 10–12 gałązek melisy

Co zrobić:

Usuń skórkę z cytryny, usuń białą warstwę, a miąższ pokrój w koła (usuń nasiona). Miąższ i skórkę cytryny zalej winem, odstaw na 2-6 godzin. Przed podaniem dodaj syrop cukrowy i melisę, uzupełnij szampanem.

Uderz kardynała

Dodaj jagody lekko przegotowane we wrzącej wodzie – wiśnie, czarne porzeczki, truskawki.

Uderz kardynała
Uderz kardynała

10–12 porcji Co potrzebujesz:

  • 2 butelki wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml koniaku
  • 2 pomarańcze
  • 24 pąki goździków
  • 4 łyżki l. miód gryczany
  • 1 łyżka. l. piment

Co zrobić:

Pomarańcze umyj pędzelkiem, w każdą wbij 12 pączków goździków. Rozgrzej piekarnik do 140°C, piecz pomarańcze przez 30 minut. Pieczone pomarańcze pokroić na 8 kawałków, włożyć do rondelka, zalać winem, dodać ziele angielskie i miód. Na małym ogniu doprowadzić prawie do wrzenia, zdjąć z ognia, odcedzić, zalać koniakiem i podawać.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #poncz #zimny ponczPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość aleks5555xzaleks5555xz27 stycznia 2022 r

Spodobał mi się przepis kierowcy, muszę wypróbować, dzięki!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca15 stycznia 2021 r

Spodobały mi się przepisy na poncz bezalkoholowy.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja