6 przepisów na lemoniadę dla zdrowia i nie tylko

6 przepisów na lemoniadę dla zdrowia i nie tylko

6 przepisów na lemoniadę dla zdrowia i nie tylko

gastronomia 24 czerwca 2021 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

W XVII wieku Francuzi powstrzymali dżumę za pomocą napoju ze skórek cytryny i od tego czasu lemoniada stała się symbolem zdrowia i wolności. I to wszystko, czego potrzebujemy. Zwłaszcza teraz, gdy na zewnątrz jest słonecznie i ciepło.

  Lemoniada arbuzowa z bazyliąAngielski Shandy  Lemoniada arbuzowa z bazyliąAngielski Shandy

Tradycyjna lemoniada anglosaska

W przepisie na tę lemoniadę znalazł się jeden nietypowy dla nas składnik – sól, która utrzymuje równowagę wodną w organizmie.

Tradycyjna lemoniada anglosaska
Tradycyjna lemoniada anglosaska

1,5 l

Czego potrzebujesz:

  • 3–4 cytryny
  • 150–200 g cukru
  • 1,3 litra wody pitnej
  • szczypta soli
  • lód

Co zrobić:

1. Włóż do lodówki dzbanek z 1 litrem wody pitnej. Umyj cytryny pędzelkiem. 1 cytrynę pokroić w cienkie plasterki, dodać cukier i sól, odstawić na 30 minut.

2. Za pomocą noża do obierania usuń cienkie paski skórki z pozostałych cytryn. Zwiń cytryny dociskając do stołu, przekrój je na pół, wyciśnij sok. Sok przecedź do zimnej wody w dzbanku przez sitko, dodaj skórkę i ponownie włóż do lodówki.

3. Cytryny i cukier zalać 0,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Całkowicie ostudzić, 30 minut.

4. Do lemoniady dodaj syrop cytrynowy i podawaj z lodem.

Lemoniada z malinami i miodem

Super zdrowa lemoniada wspierająca układ odpornościowy.

Lemoniada z malinami i miodem
Lemoniada z malinami i miodem

1 l

Czego potrzebujesz:

  • 300 g malin
  • sok z 1 cytryny
  • garść liści malin
  • 50–80 ml miodu
  • 1 litr wody pitnej
  • lód

Co zrobić:

1. Włóż do lodówki dzbanek z 800 ml wody. Maliny zmiel w blenderze (możesz zostawić kilka jagód do podania) i przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz pozbyć się pestek.

2. Puree malinowe wymieszać z sokiem z cytryny, zalać dzbankiem zimnej wody i włożyć do lodówki.

3. Z pozostałych 200 ml wody i miodu zagotuj syrop, całkowicie ostudź, 30 minut.

4. Wlej syrop do dzbanka. Dodaj liście malin i lód i natychmiast podawaj, udekorowane malinami.

Lemoniada limonkowa z trawą cytrynową

W razie potrzeby do lemoniady można dodać 30-40 ml likieru Limoncello na porcję.

Lemoniada limonkowa z trawą cytrynową
Lemoniada limonkowa z trawą cytrynową

1,5 l

Czego potrzebujesz:

  • 5–6 limonek
  • 3–4 łodygi trawy cytrynowej
  • 150–200 g cukru
  • 1,2 litra wody pitnej
  • lód

Co zrobić:

1. Umyj limonki pędzelkiem. 2 limonki pokroić w małe ćwiartki i umieścić na dnie dzbanka.

2. Odetnij sam dół łodyg trawy cytrynowej. Stuknij każdą łodygę wałkiem do ciasta, aby nieco ją poluzować i umieść ją w limonkach. Posypać 1 łyżeczką. cukier i rozgnieść tłuczkiem. Zalać 1 litrem wody i wstawić do lodówki.

3. Z pozostałych 200 ml wody ugotować syrop z cukrem. Całkowicie ostudzić, 30 minut.

4. Za pomocą noża do obierania zetrzyj kilka pasków skórki z pozostałych limonek. Zwiń limonki na stole pod ciśnieniem, przekrój na pół, wyciśnij sok z limonek. Do dzbanka dodaj sok z limonki, skórkę i syrop. Podawać natychmiast z lodem.

Angielski Shandy

Orzeźwiający napój na bazie piwa. Możesz zrobić shandy z piwa bezalkoholowego i dodać świeże jagody, sok owocowy lub warzywny.

Angielski Shandy
Angielski Shandy

1 porcja

Czego potrzebujesz:

  • 150 ml tradycyjnej lemoniady anglosaskiej
  • 150 ml jasnego piwa pszenicznego
  • gruby lód
  • 2-3 ćwiartki cytryny do podania

Co zrobić:

1. Do dużej szklanki włóż kilka dużych kawałków lodu i dodaj małe plasterki cytryny.

2. Wlać zimną lemoniadę. Następnie ostrożnie wlewaj piwo wzdłuż boku, aby się nie pieniło. Podawaj natychmiast

Lemoniada arbuzowa z bazylią

Do lemoniady można dodać 200 ml białego rumu lub rumu kokosowego Malibu.

Lemoniada arbuzowa z bazylią
Lemoniada arbuzowa z bazylią

1,2 l

Co zrobić:

  • 1,5kg arbuza
  • sok z 1 cytryny
  • 1–2 gałązki zielonej bazylii
  • lód

Co zrobić:

1. Odetnij skórkę z arbuza wraz z białą częścią, usuń wszystkie nasiona. Arbuza pokroić na średnie kawałki i umieścić w blenderze.

2. Usuń liście z gałązek bazylii, drobno posiekaj gałązki i dodaj wszystko do arbuza.

3. Wlać sok z cytryny, dodać lód, zmielić na gładką masę, natychmiast podawać.

Lemoniada winogronowa z tymiankiem i miodem

W tej lemoniadzie 750 ml wody można zastąpić winem musującym.

Lemoniada winogronowa z tymiankiem i miodem

1,5 l

Co zrobić:

  • 1 kg różowych winogron
  • sok z 1 cytryny
  • 2 gałązki tymianku
  • 40–60 g miodu
  • 1 litr wody gazowanej

Co zrobić:

1. Jeśli winogrona są duże, przekrój 20-30 jagód na pół (małe zostaw bez zmian i zamroź).

2. Syrop zagotować ze 150 ml wody z miodem i grubo posiekanym tymiankiem. Całkowicie ostudzić, 30 minut, przechowywać w lodówce.

3. Z pozostałych winogron wyciśnij sok. W dużym dzbanku połącz sok winogronowy i sok z cytryny z syropem. Dopełnij lodowatą wodą gazowaną, dodaj „lód” winogronowy i natychmiast podawaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lemoniadaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca13 kwietnia 2021 r

Bardzo ciekawe przepisy na lemoniadę. Szczególnie podobały mi się arbuzy i winogrona.

00OdpowiedźGalina KompancewaGalina Kompancewa13 kwietnia 2021 r

Duży wybór, możesz wybrać przepis według własnych upodobań.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja