6 przepisów na lemoniadę dla zdrowia i nie tylko
gastronomia 24 czerwca 2021 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
W XVII wieku Francuzi powstrzymali dżumę za pomocą napoju ze skórek cytryny i od tego czasu lemoniada stała się symbolem zdrowia i wolności. I to wszystko, czego potrzebujemy. Zwłaszcza teraz, gdy na zewnątrz jest słonecznie i ciepło.
Tradycyjna lemoniada anglosaska
W przepisie na tę lemoniadę znalazł się jeden nietypowy dla nas składnik – sól, która utrzymuje równowagę wodną w organizmie.
Tradycyjna lemoniada anglosaska
1,5 l
Czego potrzebujesz:
- 3–4 cytryny
- 150–200 g cukru
- 1,3 litra wody pitnej
- szczypta soli
- lód
Co zrobić:
1. Włóż do lodówki dzbanek z 1 litrem wody pitnej. Umyj cytryny pędzelkiem. 1 cytrynę pokroić w cienkie plasterki, dodać cukier i sól, odstawić na 30 minut.
2. Za pomocą noża do obierania usuń cienkie paski skórki z pozostałych cytryn. Zwiń cytryny dociskając do stołu, przekrój je na pół, wyciśnij sok. Sok przecedź do zimnej wody w dzbanku przez sitko, dodaj skórkę i ponownie włóż do lodówki.
3. Cytryny i cukier zalać 0,5 litra wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 5 minut. Całkowicie ostudzić, 30 minut.
4. Do lemoniady dodaj syrop cytrynowy i podawaj z lodem.
Lemoniada z malinami i miodem
Super zdrowa lemoniada wspierająca układ odpornościowy.
Lemoniada z malinami i miodem
1 l
Czego potrzebujesz:
- 300 g malin
- sok z 1 cytryny
- garść liści malin
- 50–80 ml miodu
- 1 litr wody pitnej
- lód
Co zrobić:
1. Włóż do lodówki dzbanek z 800 ml wody. Maliny zmiel w blenderze (możesz zostawić kilka jagód do podania) i przetrzyj przez sitko, jeśli chcesz pozbyć się pestek.
2. Puree malinowe wymieszać z sokiem z cytryny, zalać dzbankiem zimnej wody i włożyć do lodówki.
3. Z pozostałych 200 ml wody i miodu zagotuj syrop, całkowicie ostudź, 30 minut.
4. Wlej syrop do dzbanka. Dodaj liście malin i lód i natychmiast podawaj, udekorowane malinami.
Lemoniada limonkowa z trawą cytrynową
W razie potrzeby do lemoniady można dodać 30-40 ml likieru Limoncello na porcję.
Lemoniada limonkowa z trawą cytrynową
1,5 l
Czego potrzebujesz:
- 5–6 limonek
- 3–4 łodygi trawy cytrynowej
- 150–200 g cukru
- 1,2 litra wody pitnej
- lód
Co zrobić:
1. Umyj limonki pędzelkiem. 2 limonki pokroić w małe ćwiartki i umieścić na dnie dzbanka.
2. Odetnij sam dół łodyg trawy cytrynowej. Stuknij każdą łodygę wałkiem do ciasta, aby nieco ją poluzować i umieść ją w limonkach. Posypać 1 łyżeczką. cukier i rozgnieść tłuczkiem. Zalać 1 litrem wody i wstawić do lodówki.
3. Z pozostałych 200 ml wody ugotować syrop z cukrem. Całkowicie ostudzić, 30 minut.
4. Za pomocą noża do obierania zetrzyj kilka pasków skórki z pozostałych limonek. Zwiń limonki na stole pod ciśnieniem, przekrój na pół, wyciśnij sok z limonek. Do dzbanka dodaj sok z limonki, skórkę i syrop. Podawać natychmiast z lodem.
Angielski Shandy
Orzeźwiający napój na bazie piwa. Możesz zrobić shandy z piwa bezalkoholowego i dodać świeże jagody, sok owocowy lub warzywny.
Angielski Shandy
1 porcja
Czego potrzebujesz:
- 150 ml tradycyjnej lemoniady anglosaskiej
- 150 ml jasnego piwa pszenicznego
- gruby lód
- 2-3 ćwiartki cytryny do podania
Co zrobić:
1. Do dużej szklanki włóż kilka dużych kawałków lodu i dodaj małe plasterki cytryny.
2. Wlać zimną lemoniadę. Następnie ostrożnie wlewaj piwo wzdłuż boku, aby się nie pieniło. Podawaj natychmiast
Lemoniada arbuzowa z bazylią
Do lemoniady można dodać 200 ml białego rumu lub rumu kokosowego Malibu.
Lemoniada arbuzowa z bazylią
1,2 l
Co zrobić:
- 1,5kg arbuza
- sok z 1 cytryny
- 1–2 gałązki zielonej bazylii
- lód
Co zrobić:
1. Odetnij skórkę z arbuza wraz z białą częścią, usuń wszystkie nasiona. Arbuza pokroić na średnie kawałki i umieścić w blenderze.
2. Usuń liście z gałązek bazylii, drobno posiekaj gałązki i dodaj wszystko do arbuza.
3. Wlać sok z cytryny, dodać lód, zmielić na gładką masę, natychmiast podawać.
Lemoniada winogronowa z tymiankiem i miodem
W tej lemoniadzie 750 ml wody można zastąpić winem musującym.
Lemoniada winogronowa z tymiankiem i miodem
1,5 l
Co zrobić:
- 1 kg różowych winogron
- sok z 1 cytryny
- 2 gałązki tymianku
- 40–60 g miodu
- 1 litr wody gazowanej
Co zrobić:
1. Jeśli winogrona są duże, przekrój 20-30 jagód na pół (małe zostaw bez zmian i zamroź).
2. Syrop zagotować ze 150 ml wody z miodem i grubo posiekanym tymiankiem. Całkowicie ostudzić, 30 minut, przechowywać w lodówce.
3. Z pozostałych winogron wyciśnij sok. W dużym dzbanku połącz sok winogronowy i sok z cytryny z syropem. Dopełnij lodowatą wodą gazowaną, dodaj „lód” winogronowy i natychmiast podawaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lemoniadaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca13 kwietnia 2021 r
Bardzo ciekawe przepisy na lemoniadę. Szczególnie podobały mi się arbuzy i winogrona.
00OdpowiedźGalina Kompancewa13 kwietnia 2021 r
Duży wybór, możesz wybrać przepis według własnych upodobań.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych