6 pomysłów na zrobienie pysznego sosu czosnkowego

6 pomysłów na zrobienie pysznego sosu czosnkowego

6 pomysłów na zrobienie pysznego sosu czosnkowego

Marianna Orlinkowa 27 lutego 2024 r

Większość sosów czosnkowych zawiera tylko 23 składniki, a jednym z nich jest na pewno czosnek. Drugi zazwyczaj zawiera tłuszcz jest to olej lub masło roślinne, majonez lub śmietana lub mleko kokosowe. Ale tym drugim składnikiem może być ocet, ziemniaki, chleb, zioła… Świat jak zawsze jest bardzo różnorodny.

jak zrobić pyszny sos czosnkowy

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Z czym podaje się sos czosnkowy?
  • Z czym łączy się czosnek w sosach?
  • Jak można zepsuć sos czosnkowy?
  • Śródziemnomorski sos czosnkowy
  • Sos czosnkowy z orzechami i nasionami
  • Azjatycki sos czosnkowy
  • Kremowy sos czosnkowy
  • Francuski kremowy sos czosnkowy nagrodzony gwiazdką Michelin
  • Libański sos czosnkowy

Z czym podaje się sos czosnkowy?

Łatwiej powiedzieć do czego nie służy to jest na desery. Jeśli chodzi o resztę listy, może ona obejmować prawie wszystkie potrawy i produkty, nawet niektóre owoce. Wyobraź sobie szaszłyk z winogronami, mango i serem: zanurz go w lekkim majonezie czosnkowym świetne rozwiązanie! Ale najczęściej sos czosnkowy podaje się do mięsa, drobiu, ryb i owoców morza. Sos może być zimny lub gorący, kremowy lub warzywny, ostry lub łagodny, ale główny smak jest czosnek zawsze w nim dominuje. Powinno dobrze pasować do potrawy, z którą jest podawane. Oznacza to, że samo danie nie powinno być bardzo skomplikowane w smaku. Sos czosnkowy najlepiej podkreśla naturalny smak mięsa, drobiu, ryb i warzyw. Oznacza to, że można je po prostu ugotować w bulionie lub na parze, dusić w wytrawnym winie i maśle, smażyć na ogniu, piec w piekarniku, bez zawracania sobie głowy marynatami i przyprawami. Zwykle wystarcza sól, pieprz i olej Następny jest sos czosnkowy.

Z czym łączy się czosnek w sosach?

Przede wszystkim oczywiście z różnymi olejkami i kwaśnymi składnikami (sok z cytryny lub innego cytrusa, ocet, verjus kwaśny sok z niedojrzałych winogron). Istnieją jednak inne grupy produktów, w połączeniu z którymi czosnek z pewnością odniesie sukces.

Czosnek w sosach łączy się z fermentowanymi produktami mlecznymi, serami, ziołami, pomidorami, skórką cytrusów, przyprawami i imbirem
Czosnek w sosach łączy się z fermentowanymi produktami mlecznymi, serami, ziołami, pomidorami, skórką cytrusów, przyprawami i imbirem

Fermentowane produkty mleczne: jogurt, śmietana, katyk, ayran jeśli po prostu zmieszasz je z posiekanym czosnkiem i dodasz odrobinę soli, możesz już tym sosem doprawić sałatkę, polać dolmą z liści winogron lub innymi faszerowanymi warzywami, a także pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami. Sery: twaróg miękki, ser feta, ser półtwardy tarty. Jeśli w przypadku pierwszej opcji wystarczy już posiekany czosnek, aby uzyskać gęsty sos, to przy twardszych serach trzeba będzie dodać masło, jogurt, śmietanę lub przecier pomidorowy coś, co nada mieszance konsystencję sosu. Ten gęsty sos czosnkowy należy raczej stosować jako dip. czyli sos do maczania świeżych bloków warzyw, krakersów, podpłomyków czy wszelkiego rodzaju kebabów. Zieloni: dowolne, to wszystko, czego chcesz. Pietruszka, koper, kolendra, estragon, zielona cebula. Rozmaryn, tymianek, oregano. Rukola, szczaw, szpinak. Możesz zrobić puree z zieleniny z czosnkiem, dodać do niego masło, produkty mleczne lub majonez. i pyszny sos gotowy do grillowanego mięsa, drobiu, ryb, owoców morza i warzyw. Można również doprawić makaron tym sosem i nie dodawać nic więcej. Swada. Skórka dowolnego owocu cytrusowego wraz z czosnkiem i oliwą Idealny dressing do wszelkich sałatek warzywnych lub liściastych, nie trzeba dodawać soku z cytrusów, wystarczą aromatyczne olejki eteryczne w skórce. Oczywiście wymagana będzie również sól i pieprz. Chili i imbir: papryka świeża lub suszona Niezbędny element sosów czosnkowych w Azji, a imbir niemal zawsze towarzyszy temu połączeniu. Sos czosnkowy chili jest absolutnie uniwersalny. Je się z nim zarówno najprostszy gotowany ryż, jak i złożone dania z mięsa lub owoców morza, które, jak się wydaje, mają już sos! Ale nie ten idzie na wierzch i sprawia, że ​​danie jest jeszcze smaczniejsze. Pomidory: Większość sosów tego typu zawiera o wiele mniej czosnku niż pomidory, dlatego nazywa się je pomidorami, a nie czosnkiem. Nie oznacza to jednak, że po prostu starte, świeże, dojrzałe pomidory i czosnek nie pasują do siebie. Suszone pomidory świetnie komponują się także z czosnkiem, można je rozdrobnić blenderem, wymieszać z masłem, czosnkiem lub dowolnym fermentowanym produktem mlecznym Doskonała przyprawa do sałatek i grillowanych warzyw.

Suszone pomidory z przyprawami doskonale komponują się z czosnkiem w sosie z fermentowanego mleka
Suszone pomidory z przyprawami doskonale komponują się z czosnkiem w sosie z fermentowanego mleka

Przyprawy (lista nie ma końca, ale my ograniczymy się do najbardziej udanych połączeń): czosnek + kminek + kolendra; czosnek + curry w proszku; czosnek + słodka i wędzona papryka; czosnek + chmiel suneli; czosnek + ostra papryka + suszony tymianek + sezam.

Jak można zepsuć sos czosnkowy?

Nie jest to łatwe zadanie, ale czy powinniśmy w siebie wątpić? Najłatwiejszy sposób przesolić. Z przesolonym sosem nie można nic zrobić; jest tylko jeden sposób, aby to naprawić przygotuj kolejną porcję tego samego sosu bez soli i wymieszaj. Drugi sposób dodaj za dużo czosnku, a rezultatem nie będzie sos, ale oddech smoka». Ten błąd można naprawić dodając do sosu (prawie każdego sosu z wyjątkiem azjatyckiego) „ciała” w postaci namoczonej i wyciśniętej bułki tartej lub zmielonych orzechów. Dodatkowa śmietana/kwaśna śmietana/masło, jeśli jest już w przepisie, poprawi sytuację. Trzecia metoda całkowicie nieodwołalne rozgotować czosnek do ostrych sosów. Jeśli na chwilę oderwała Cię sieć społecznościowa, to patrzysz na patelnię i widzisz tam kawałki czosnku, które są tak brązowe, że bez wahania wyrzuć wszystko i zacznij od nowa. Rozgotowany czosnek staje się gorzki i sprawia, że ​​wszystko, co się z nim zmiesza, staje się gorzkie.

Śródziemnomorski sos czosnkowy

W basenie Morza Śródziemnego powszechne są sosy na bazie czosnku z octem lub cytryną i oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia. Najbardziej znane z nich to francusko-hiszpańskie (a dokładniej prowansalsko-katalońskie) aioli, włoskie agliata i greckie skordaglia.

Aioli to najsłynniejszy śródziemnomorski sos czosnkowy, który przygotowuje się z żółtek, oliwy z oliwek, soku z cytryny i czosnku.
Aioli to najsłynniejszy śródziemnomorski sos czosnkowy, który przygotowuje się z żółtek, oliwy z oliwek, soku z cytryny i czosnku.

Na aioli należy rozgnieść czosnek w moździerzu z solą na puree, dodać żółtko (1 na 4-5 dużych ząbków) i kontynuując rozcieranie, bardzo cienkim strumieniem wlewać nierafinowaną oliwę z oliwek, aż sos stanie się bardzo gruby. dosłownie tak, że tłuczek w nim stoi i nie spada. Następnie aioli doprawia się, według uznania, sokiem z cytryny. Najbardziej tradycyjnym sposobem podawania tego sosu czosnkowego jest gotowane, często gotowane na parze, warzywa (ziemniaki, koper włoski, karczochy, fasolka szparagowa, marchewka) i gotowana ryba.

W przypadku aliaty około 6 dużych ząbków czosnku należy zmiażdżyć w moździerzu z grubą solą na grube puree. Jednocześnie namocz 20–30 g bułki tartej w 50 ml dobrego białego octu winnego i zmiel razem z puree czosnkowym na gładką masę. Trochę więcej soli i pieprzu i gotowe. Czasami do alyaty dodają trochę oleju, ale częściej tak to zostawiają. Sos ten szczególnie dobrze komponuje się z gotowanym mięsem i drobiem, ale często podaje się go także do smażonych ryb.

W przypadku skordalii czosnek (4-5 ząbków) rozciera się w moździerzu lub blenderze z oliwą z oliwek (80-100 g), octem lub sokiem z cytryny lub ich mieszanką (30-40 g), a następnie miesza z 500 g tłuczone ziemniaki. Czasami część lub nawet wszystkie ziemniaki zastępuje się namoczonym czerstwym chlebem lub mielonymi migdałami. Na koniec do skordalii zwykle dodaje się posiekaną natkę pietruszki, zieloną cebulę lub oregano. Sos czosnkowy można podawać na stole wraz z innymi przystawkami lub podawać z rybą lub mięsem.

Sos czosnkowy z orzechami i nasionami

Bazhe – sos czosnkowy z orzechami i nasionami, bardzo popularny na Zakaukaziu i Bliskim Wschodzie
Bazhe – sos czosnkowy z orzechami i nasionami, bardzo popularny na Zakaukaziu i Bliskim Wschodzie

Takie sosy są bardzo popularne na Zakaukaziu i Bliskim Wschodzie. W Gruzji sos orzechowo-czosnkowy Bazhe przygotowuje się z orzechów włoskich, rozgniatając je na pastę i dodając czosnek zmiażdżony solą. Doprawić szafranem imeretyńskim, puree z kolendry, octem, solą i pieprzem i rozcieńczyć wodą do uzyskania płynnej konsystencji. Z Bazhe bardzo smacznie można jeść sałatki, wędliny i smażone bakłażany.

Najpopularniejsza baza do sosów na Bliskim Wschodzie pasta sezamowa tahini. Wystarczy zmieszać starty czosnek z tahini, rozcieńczyć wodą, solą i pieprzem. Można dodać sok z cytryny i oliwę z oliwek, ale nie jest to konieczne. Tym sosem dopraw sałatki i grillowane warzywa.

Azjatycki sos czosnkowy

Azjatyckie sosy czosnkowe są zazwyczaj bardzo ostre, ponieważ ich głównym składnikiem jest papryczka chili.
Azjatyckie sosy czosnkowe są zazwyczaj bardzo ostre, ponieważ ich głównym składnikiem jest papryczka chili.

Mieszkańcy Azji uwielbiają czosnek, ale prawie nigdy nie można znaleźć czystych sosów czosnkowych. Aby przygotować sos czosnkowy chili, weź kilka główek czosnku, obierz i drobno posiekaj. Drobno posiekaj także około 200 g świeżego chili, możesz mieć różne odmiany, mniej lub bardziej ostre. Usuń nasiona i przegrody lub posiekaj je wszystkie razem, aby było naprawdę pikantne, To twoja sprawa. Teraz musisz smażyć posiekany imbir, szalotkę i dymkę (około 50 g każda) w 200 ml rafinowanego oleju na średnim ogniu przez 5-7 minut. Te pikantne warzywa można pozostawić w sosie lub użyć łyżki cedzakowej ich zadanie polegające na nadaniu oliwie dodatkowego smaku zostało już zakończone. Teraz na ten sam olej dodaj czosnek i chili i smaż na średnio-małym ogniu przez około 10 minut. Na samym końcu wlej mieszaninę 100 g octu ryżowego lub jabłkowego z 2 łyżeczkami. sól, 2 łyżeczki. cukier i 50 g sosu sojowego. Gotuj jeszcze kilka minut i gotowe. Sos ten można przechowywać w lodówce niemal wiecznie. przynajmniej do sześciu miesięcy.

Kremowy sos czosnkowy

To prawdopodobnie najprostszy sos czosnkowy i sądząc po prośbach, najpopularniejszy. Przygotowanie go zajmie Ci nie więcej niż 5 minut. Chociaż dotyczy to oczywiście wersji podstawowej, ponieważ w razie potrzeby wszystko można znacznie ulepszyć ale też skomplikować! Kolejne pytanie: jak ostry (np. ostry czosnkowy) chcesz, aby Twój sos był ostry? W każdym razie sekwencja działań jest następująca:

1. Rozgnieć ząbki czosnku, obierz i drobno posiekaj.

2. W małym rondlu lub głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, posypać solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez kilka minut.

3. Zwiększ ogień na średni, po 20 sekundach wlej gęstą śmietanę (30-42% tłuszczu), zagotuj, ponownie zmniejsz ogień na mały i gotuj, mieszając, przez 2 minuty.

Kremowy sos czosnkowy jest najłatwiejszy w przygotowaniu i najpopularniejszy. Sos ten jest często przygotowywany do makaronu.
Kremowy sos czosnkowy jest najłatwiejszy w przygotowaniu i najpopularniejszy. Sos ten jest często przygotowywany do makaronu.

Średnio na 4 porcje tego sosu, powiedzmy na makaron z krewetkami, potrzeba 400 ml śmietanki, 4 ząbki czosnku i 1 łyżka. l. masło. Ale ten stosunek można zmienić według własnego gustu.

Co mogę dodać? Najpierw natka pietruszki lub inne warzywa (estragon, mięta, szczypiorek) należy go posiekać i od początku dusić na maśle z czosnkiem, a ilość oliwy podwoić. Z zieleniną sos będzie znacznie bardziej elegancki i aromatyczny. Po drugie, wytrawne białe wino należy go wlać po kroku nr 2 i odparować o połowę, a następnie dodać śmietankę. Dzięki temu sos będzie bardziej pikantny. Po trzecie, przyprawy Najlepiej sprawdzi się tutaj papryka (zwykła słodka lub wędzona) i…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja