6 jadalnych prezentów DIY

6 jadalnych prezentów DIY

Napięcie w poszukiwaniu prezentów na Nowy Rok można porównać do ostatnich minut przygotowywania świątecznych potraw, kiedy wszyscy goście zgromadzili się już przy stole, a gospodyni wciąż krząta się po kuchni. A w stary Nowy Rok zazwyczaj problemem jest zadowolenie ukochanej osoby czymś oryginalnym. Oferujemy doskonałe rozwiązanie!

Prażone orzechy w miodzie

Do robienia słodyczy Prażone orzechy w miodzie (350–400 ml) połóż 1 szklankę niesolonych orzechów (migdałów, orzechów nerkowca, orzechów pekan, orzechów laskowych lub włoskich) na blasze do pieczenia i lekko smaż w piekarniku w temperaturze 180 °C przez 10 minut. Przełożyć na talerz i ostudzić. Do przygotowanego słoika wlej 0,5 szklanki miodu koniczynowego. Włóż orzechy, wlej kolejne 0,5 szklanki miodu. Zamknij pokrywę.

Ćwierć szklanki miodu koniczynowego można zastąpić miodem kasztanowym – smak będzie jaśniejszy. I zamiast 2 łyżek. l. dodaj 2 łyżki orzechów. l.suszone wiśnie lub porzeczki.

Karta podarunkowa:Posyp orzechami lody lub jogurt, podawaj z ricottą lub owczym serem albo dodaj do szybko smażonego kurczaka lub wieprzowiny. Słoiki można przechowywać w temperaturze pokojowej przez 1 miesiąc

Saszetka z przyprawami

Saszetka z ziołami toskańskimi

Dla Saszetka z ziołami toskańskimi (10 szt.) do miski wsypać 2,5 łyżki. l. suszona bazylia, oregano, majeranek i natka pietruszki, dobrze wymieszać. Rozłóż 10 dwuwarstwowych kwadratów gazy (o boku 18 cm) na powierzchni roboczej. Wlać 1 łyżkę na środek każdego kwadratu. l. powstałą pikantną mieszankę. Zbierz brzegi gazy do zgrabnego woreczka i zawiąż sznurkiem.

Karta podarunkowa: „Zanurzaj saszetkę na patelni podczas duszenia wołowiny lub wieprzowiny. Można otworzyć saszetkę i dodać jej zawartość do sosu pomidorowego lub wymieszać przyprawy z mięsem mielonym na kotlety, zapiekanki i klopsiki..

Saszetka śródziemnomorska w stylu rustykalnym

Dla Saszetka śródziemnomorska w stylu rustykalnym (10 szt.) do miski wsypać 6 łyżek. l. suszony rozmaryn i szczypiorek, 3 łyżeczki. suszone kwiaty lawendy, wymieszaj. Na stole roboczym rozłóż 10 dwuwarstwowych kwadratów gazy (o boku 18 cm). Wlać po 1 łyżce na środek każdego. l. z górną częścią powstałej mieszaniny. Dodaj 2 łyżeczki. czarne ziarna pieprzu. Zbierz brzegi gazy do zgrabnego woreczka i zawiąż sznurkiem.

Karta podarunkowa: „Zanurzaj saszetkę na patelni podczas duszenia wieprzowiny, jagnięciny lub wołowiny, podczas przygotowywania bulionu rybnego lub drobiowego lub rosołu z makaronem.”.

Saszetka ze skórką pomarańczową i przyprawami

Dla Saszetka ze skórką pomarańczową i przyprawami (10 szt.) Musisz zetrzeć skórkę z 20 pomarańczy na drobnej tarce. Powstałą masę (około 1,5 szklanki) wyłożyć cienką warstwą na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 120°C do całkowitego wyschnięcia (15 minut); raz delikatnie zamieszaj. Rozłóż 10 dwuwarstwowych kwadratów gazy (o boku 18 cm) na płaskiej powierzchni. Wlać 2 łyżki na środek każdego kwadratu. l. skórkę pomarańczową, włóż 4 goździki, 1 laskę cynamonu przełamaną na pół, 1 anyż gwiazdkowaty i szczyptę suszonej mięty. Zbierz brzegi gazy do zgrabnego woreczka i zawiąż sznurkiem.

Karta podarunkowa: „Zanurz saszetkę na patelni podczas duszenia jagnięciny. Można go również stosować do blanszowania gruszek lub jabłek lub umieścić wewnątrz kurczaka przed pieczeniem..

Prażone orzechy w miodzie (po lewej) i Sasza

Biscotti z twardym serem i szynką

Dla Biscotti z twardym serem i szynką (16 szt.) Piekarnik należy nagrzać do 180°C. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Włóż 8 łyżek do miski. l. zmiękczone masło. Ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie biała i puszysta. Nie przerywając ubijania, dodawaj po 3 jajka. Dodać 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka świeżo startego sera, 70 g grubo posiekanych cienkich plastrów szynki suszonej, 2 łyżeczki. grubo zmielony czarny pieprz i 1 łyżeczka. sól. Ciasto ubijaj na średnich obrotach, aż będzie gładkie (nie powinno być zbyt sztywne). Ułożyć na blasze do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie rękami uformuj bochenek o długości około 30 cm i grubości 10 cm. Piec na środku piekarnika przez 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić 10 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 135°C. Za pomocą ząbkowanego noża pokrój bochenek w poprzek i lekko ukośnie na plastry o grubości 1 cm, ułóż je przecięciem do góry. Piec przez 20 minut, aż uzyska złoty kolor. Wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i całkowicie ostudź ciasteczka. Zapakuj w pudełko.

Karta podarunkowa: „Podawać z koktajlami lub winem musującym białym lub różowym. Pasuje do wszelkich sałatek warzywnych, a także zup i sałatek w stylu śródziemnomorskim..

Piernikowe gwiazdki

Do gotowania Piernikowe gwiazdki (6 szt.) trzeba zagotować 180 g miodu, 70 g cukru, 70 g masła. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do 350 g mąki dodać szczyptę soli, mielony imbir, cynamon i 0,5 łyżeczki. proszek do pieczenia. Dodaj 1 jajko i mąkę do mieszanki miodu i wymieszaj. Pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Wytnij z tektury gwiazdki różnej wielkości. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Gotowe ciasto wyłóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na warstwę o grubości 1 cm (jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodaj odrobinę mąki). Następnie za pomocą papierowych szablonów wytnij z ciasta gwiazdki i ułóż je na blasze do pieczenia. Piec 15–20 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Aby przygotować glazurę, wymieszaj 6 łyżek. l. wodę z 300 g cukru pudru, podzielić masę na trzy części. Jedną część pozostawić bezbarwną, pozostałe dwie pokolorować barwnikiem spożywczym na niebiesko i zielono. Pierniczki polej polewą i udekoruj srebrnymi kulkami cukierniczymi. Gdy lukier wyschnie, przenieś pierniki do pudełka upominkowego.

Karta podarunkowa: „Podawać z grzanym winem lub innym gorącym napojem. Można wykorzystać jako dekorację stołu sylwestrowego i choinki..

Biscotti i piernikowe gwiazdki

Syrop cukrowy

Dla Syrop cukrowy (1,5 szklanki) w rondelku wymieszaj 200 ml wody i 200 g cukru. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodaj poniższe aromaty, przykryj i zdejmij z ognia. Pozwól parzyć przez 30 minut. Syrop przecedzić do czystej, przygotowanej butelki i przechowywać w lodówce.

  • Syrop z pomarańczy i żurawiny. Do syropu bazowego dodać skórkę z 1 pomarańczy pokrojonej w długie paski i ćwierć szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny.
  • Syrop z limonką i miętą. Do syropu bazowego dodać skórkę z 2 limonek pokrojoną w długie paski i 3 gałązki mięty.
  • Syrop z zieloną herbatą i miodem. Do syropu bazowego dodaj 2 torebki zielonej herbaty. Tuż przed odcedzeniem syropu wlać 1 łyżkę. l. pomarańczowy miód.

Karta podarunkowa: „Dodawaj do gorącej lub mrożonej herbaty. Zmieszać z wódką lub białym wytrawnym winem o wyraźnym smaku, np. pinot grigio. W tym syropie można blanszować jabłka, gruszki, śliwki i suszone morele. Przechowywać w lodówce przez 3 miesiące.”

Sól smakowa

Dla Sól smakowa (2,5 szklanki) potrzebujesz 500 g grubej soli kamiennej i 200 g soli morskiej. Dodaj smaki wymienione poniżej. Zmiel tłuczkiem lub zmiel w robocie kuchennym. Mielenie powinno być dość grube. Przełożyć do szczelnie zamkniętych pojemników. Pozostaw na co najmniej 8 godzin.

Opcje smakowe: Sól z lawendą i rozmarynem. Dodaj 7 łyżek do mieszaniny soli. l. suszony rozmaryn i 3,5 łyżki. l. suszone kwiaty lawendy. Sól pieprzowa. Dodaj 3,5 łyżki do mieszaniny soli. l. mielony czarny pieprz. Sól ze skórką cytrynową i nasionami kopru włoskiego. Połóż 7 łyżek na blasze do pieczenia. l. otarta skórka z cytryny (z 10 cytryn). Suszyć w piekarniku w temperaturze 120°C przez 15 minut, raz mieszając. Pozwól ostygnąć. Dodaj do mieszaniny soli wraz z 3,5 łyżkami. l. nasiona kopru włoskiego.

Karta podarunkowa: „Ta aromatyczna sól może być używana do przyprawiania drobiu, mięsa lub ryb przed pieczeniem lub grillowaniem. Można też doprawiać nim grzanki, gotowane warzywa, pizzę lub dodawać do kotletów i gulaszy. Sól rozmarynowo-lawendowa najlepiej komponuje się z wołowiną, kurczakiem lub wieprzowiną. Sól pieprzowa – do wołowiny i jagnięciny. Sól ze skórką cytryny i koprem włoskim doskonale komponuje się z kurczakiem, rybą, jagnięciną i indykiem. Sól smakową można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez okres do 1 roku.”

Syrop cukrowy i sól smakowa

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sól #wakacje #orzechy #miód #przyprawy #nowy rok #przygotowania do nowego roku #prezenty #Jadalne prezenty #biscotti #pierniki #syrop cukrowy #nowy rok 2019POWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja