6 dań z wiśniami, od których nie można się oderwać
gastronomia 14 czerwca 2023 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Wiśnie są tak piękne, że w sezonie ma się ochotę zjeść ich jak najwięcej. Do serów dodawaj dojrzałe, soczyste jagody, przygotowuj z nimi wypieki i sosy. Ale uważaj – od dań z wiśniami nie będziesz mógł się oderwać!
O czym porozmawiamy w artykule:Sos wiśniowy na talerz serów Pierogi z wiśniami i twarogiem Sałatka z wiśni i cukinii z serem Clafoutis z wiśniami Filet z kaczki z przyprawą wiśniową Ciasto czekoladowe z wiśniami i oliwą z oliwek
Sos wiśniowy do talerza serów
Podawaj sos na talerzu serów.
Sos wiśniowy do talerza serów
Do przygotowania 10-12 porcji potrzebne będą:
- wiśnie – 500 g
- sok i skórka z 2 cytryn
- wytrawne wino czerwone – 100 ml
- brązowy cukier – 80 g
- miód gryczany – 40 g
- anyż gwiazdkowaty – 1 gwiazdka
- cynamon – 2 laski
- goździki – 2 pąki
1. Usuń pestki z wiśni. Laski cynamonu przekrój na pół, włóż do rondelka, dodaj anyż gwiazdkowaty, goździki i cukier, zalej winem i sokiem z cytryny, postaw na małym ogniu i zagotuj. Gotuj przez około 10 minut. 2. Do syropu dodaj miód, skórkę i wiśnie. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż jagody będą miękkie, od 7 do 10 minut. 3. Zdejmij z ognia, ostudź, usuń kawałki cynamonu i goździki.
Pierogi z wiśniami i twarogiem
Podawaj te knedle ze śmietaną i cukrem.
Pierogi z wiśniami i twarogiem
Do przygotowania 6 porcji potrzebne będą:
- twarożek 18% tłuszczu – 200 g
- wiśnie – 400 g
- cukier – 2 łyżki. l.
- sól i cukier do gotowania – po 1 łyżeczce.
- masło, śmietana i cukier do podania
Do testu:
- mąka – 400 g
- masło – 50 g
- sól – 1 łyżeczka.
1. Na ciasto zagotować 400 ml wody z olejem i solą. Do miski wsypać mąkę, wlać gorącą mieszankę, ugniatać na gładką masę. Przykryć i odstawić na 1 godzinę. 2. Aby przygotować nadzienie, usuń pestki z wiśni. Twarożek i cukier zmiksować blenderem zanurzeniowym. 3. Rozwałkować ciasto na cienką warstwę, za pomocą szklanki wycinać kółka o średnicy 6–8 cm, na każde kłaść łyżkę twarożku i 2–3 wiśnie. Ściśnij krawędzie warkoczem. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie z solą i cukrem, aż wypłyną. 4. Nasmaruj naczynie do serwowania olejem. Ułożyć kluski w naczyniu.
Sałatka z wiśni i cukinii z serem
Lekka letnia sałatka z sezonowymi jagodami i warzywami oraz młodym serem.
Sałatka z wiśni i cukinii z serem
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- wiśnie (najlepiej mieszanka czerwonego i żółtego) – 400 g
- cukinia – 2 szt.
- cukinia – 2 szt.
- młody serek domowy – 300 g
- czosnek – 4 ząbki
- mięta – 1 mała pęczek
- oliwa z oliwek – 4 łyżki. l.
- ocet balsamiczny – 1,5 łyżki. l.
- brązowy cukier – 2 szczypty
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
1. Z wiśni usuń pestki, włóż jagody do miski, dopraw octem balsamicznym i cukrem. Zamarynuj w czasie przygotowywania sałatki. 2. Cukinię przekrój wzdłuż na warstwy o grubości około 1 cm. Posolić, ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Następnie przełożyć do miski, dodać więcej oleju i lekko przestudzić. Pokrój w poprzek na łatwe do spożycia kawałki. 3. Zmiażdż, obierz i posiekaj czosnek tak drobno, jak to możliwe. Z mięty usuń łodygi, a liście drobno posiekaj. Cukinię posypać miętą i czosnkiem, wymieszać. Pieprz to. 4. Rozdrobnij ser rękoma. Na talerzach ułożyć cukinię, ułożyć wiśnie, posypać serem i podawać.
Clafoutis z wiśniami
Clafoutis najczęściej przyrządza się z wiśniami. Ale to francuskie ciasto jest nie mniej dobre z wiśniami.
Clafoutis z wiśniami
Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:
- wiśnie – 800 g
- mąka – 150 g
- śmietana 10–20% tłuszczu – 300 ml
- masło – 250 g
- jajka – 4 szt.
- cukier – 150 g + trochę do posypania
- cukier waniliowy – 1 łyżka. l.
1. Usuń pestki z wiśni. Rozpuść 2/3 masła, ostudź. 2. Lekko ubij jajka w misce, dodaj mąkę. Kontynuując ubijanie, dodaj roztopione masło, następnie cukier, cukier waniliowy i na koniec śmietankę. 3. Porcje foremek do pieczenia smarujemy olejem, na spód układamy wiśnie i wypełniamy ciastem. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut, następnie wyjąć. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 170°C. 4. Pozostałe masło pokroić w cienkie plasterki, rozsmarować na powierzchni clafoutis i ponownie wstawić patelnię do piekarnika. Piec przez 20 minut. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe, przekłuwając środek ciasta czubkiem noża: jeśli pozostanie suche, clafoutis jest gotowe.
Filet z kaczki z przyprawą wiśniową
Podawaj pierś z kaczki, pokrojoną w plasterki, z wiśniowym akcentem i udekorowaną świeżymi jagodami.
Filet z kaczki z przyprawą wiśniową
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
- filet z piersi kaczki – 2 szt. ważący 200 gramów
- mielony cynamon i imbir w proszku – po 0,2 łyżeczki.
- sól, czarny pieprz
Do przyprawienia:
- wiśnie – 150 g
- wino porto – 100 ml
- bulion z kurczaka – 100 ml
- sos teriyaki – 50 ml
- czosnek – 2 ząbki
- tymianek – 1 gałązka
- skrobia kukurydziana – 1 łyżeczka.
- sól, różowy pieprz
1. Do przyprawienia: wiśnie usuń pestki, odłóż 10 jagód do dekoracji. Usuń łodygi z tymianku. Czosnek rozgnieć, obierz i posiekaj. 2. Porto i bulion wlać do rondla, zagotować, dodać wiśnie i zredukować o połowę na dużym ogniu. Dodać liście tymianku i czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3-4 minuty, zdjąć z ognia. Dodaj teriyaki i wymieszaj 1 łyżkę. l. Skrobię zimną wodą, wymieszaj. Wróć do ognia i gotuj, aż zgęstnieje. Utrzymuj sos w cieple. 3. Skórę z fileta z kaczki nacinamy w poprzek co 1,5 cm, nie dotykając mięsa. Natrzeć mieszanką soli, pieprzu, cynamonu i imbiru. Ułożyć na skórze na rozgrzanej na średnim ogniu patelni, smażyć polewając wytopionym tłuszczem przez 7 minut, a po drugiej stronie przez 1 minutę. 4. Doprowadzić do pożądanego stopnia wypieczenia w piekarniku nagrzanym do 140°C, 5–10 minut. Filety ułożyć na talerzach, przykryć folią i odstawić na 3-5 minut.
Ciasto czekoladowe z wiśniami i oliwą z oliwek
Czereśnie, podobnie jak wiśnie, dobrze komponują się z czekoladą. A na ten czekoladowy placek z wiśniami mogą sobie pozwolić nawet ci, którzy rygorystycznie pilnują swojej sylwetki.
Ciasto czekoladowe z wiśniami i oliwą z oliwek
Do przygotowania 10-12 porcji potrzebne będą:
- wiśnie – 500 g
- czekolada gorzka – 400 g (70–80% kakao)
- jajka – 5 szt.
- brązowy cukier – 100 g
- miód gryczany – 100 g
- mąka – 160 g
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 160 ml
- skrobia kukurydziana – 2 łyżki. l.
- proszek do pieczenia – 1 łyżka. l.
1. Czekoladę połam na drobne kawałki, włóż do żaroodpornej miski, dodaj oliwę i miód, włóż do łaźni wodnej i rozpuść czekoladę. Wyjąć z kąpieli, gdy pozostaną drobne kawałki czekolady, pozostawić na 5 minut. 2. Za pomocą miksera ubij jajka i cukier na biało. Cienkim strumieniem dodawać masę czekoladową, powoli mieszając. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy czekoladowo-jajecznej, delikatnie mieszając. 4. Usuń pestki z wiśni. Jagody obtaczamy w skrobi i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto włóż do natłuszczonej formy do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 160°C na 30–35 minut. Udekoruj do smaku i podawaj na ciepło.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wiśnie #desery #letnie przepisyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych