6 dań z owsianką ryżową na śniadanie, które nie pozostawi nikogo obojętnym
gastronomia 04 października 2021 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Ryż cenimy za jego wszechstronność: tworzy doskonałe dania – zarówno słodkie, jak i niezbyt słodkie. Ryż szczególnie smakuje o poranku – naładuje Cię energią na cały dzień i zaspokoi pragnienie kulinarnych fantazji.
Owsianka ryżowa „chana masala”
Owsianka ryżowa chana masala
4 porcje, przygotowanie: 35 min.
Czego potrzebujesz:
- 1,5 szklanki ryżu krótkoziarnistego
- 1 puszka (400 g) ciecierzycy
- 2 średnie pomidory
- 2 duże cebule
- 1 czerwona papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 5 cm świeżego korzenia imbiru
- Po 1 małym pęczku kolendry i mięty
- 1 łyżka. l. pasta pomidorowa
- 3 łyżki l. olej kokosowy lub roślinny
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka każdy nasiona kminku, mielona kolendra i kurkuma
- 1/3 łyżeczki mielona czerwona ostra papryka, sól
Co należy zrobić: 1. Ugotuj ryż według podstawowego przepisu. Obierz i posiekaj cebulę, czosnek, imbir i chili. Pomidory pokroić w średnią kostkę. Odcedź ciecierzycę na durszlaku. 2. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, imbir i chili i smaż na dużym ogniu przez 1 minutę. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj nasiona kminku, smaż przez 2 minuty. 3. Dodać kurkumę, kolendrę i ostrą czerwoną paprykę, następnie pomidory. Dodaj trochę soli. Dusić, mieszając, 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy, ciecierzycę i 100 ml wody, doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką, gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. 4. Z mięty usuń łodygi, dość grubo posiekaj liście mięty i kolendrę. Dodaj warzywa do ciecierzycy, zdejmij z ognia, gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 2 minuty. 5. Ryż rozłóż na głębokie talerze, polej ciecierzycą i sosem. Podawaj natychmiast.
Gotowany ryż krótkoziarnisty
Gotowany ryż krótkoziarnisty
4 porcje, przygotowanie: 35 min.
Czego potrzebujesz:
- 1,5 szklanki ryżu krótkoziarnistego
- 2 łyżki l. ghee lub olej roślinny
- 1 łyżeczka sól
Co należy zrobić: 1. Użyj dużego rondla o pojemności co najmniej 2,5 litra. Rozgrzej w nim olej, dodaj ryż i smaż na małym ogniu, cały czas mieszając, przez 2 minuty. 2. Dodać sól i 2 szklanki wrzącej wody, wymieszać i ponownie zagotować. 3. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień do małego, gotuj przez 15 minut. 4. Zdejmij z ognia, przykryj ręcznikiem i odstaw na kolejne 15 minut.
Dodatki do ryżu:
+ prażone nasiona sezamu + cienkie paski wodorostów nori + sos sojowy
Dodatki do ryżu
+ drobno posiekany banan + starte jabłko + cienko posiekane suszone morele
Dodatki do ryżu
+ szynka pokrojona w kostkę + tarta mozzarella + pomidorki koktajlowe
Dodatki do ryżu
+ fasola konserwowa + kukurydza konserwowa + pomidory konserwowe w soku własnym
Dodatki do ryżu
+ pieczona papryka + czosnek + czerwona cebula + jajko sadzone
Dodatki do ryżu
Owsianka ryżowa z warzywami, pigwą i suszonymi owocami
Owsianka ryżowa z warzywami, pigwą i suszonymi owocami
4 porcje, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.
Czego potrzebujesz:
- 1,5 szklanki ryżu krótkoziarnistego
- 2 duże pigwy
- 2 średnie marchewki
- 2 duże cebule
- 1 główka czosnku
- 50 g suszonych moreli
- 40 g złotych rodzynek
- 100 ml oleju roślinnego
- 2 łyżki l. mieszanki przyprawowe do pilawu (kminek, berberys, papryka czerwona)
- sól
Co zrobić: 1. Obierz cebulę, marchewkę i czosnek. Marchewkę pokroić w grube paski średniej długości, a cebulę w piórka. Pozostaw czosnek w całości. 2. Pigwę umyj pędzelkiem, każdą przekrój na 8 części, usuń rdzeń, miąższ pokrój w małe plasterki. Suszone morele pokroić w paski. 3. W kotle lub dużym rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, smaż na dużym ogniu, mieszając, przez 5 minut. Dodać marchewkę i pigwę, smażyć, mieszając, przez 5 minut. 4. Do kotła z cebulą, marchewką i pigwą dodaj czosnek, suszone morele, rodzynki i przyprawy, posól. Zalać 500 ml wody, wymieszać, gotować na średnim ogniu przez 10 minut. 5. W tym samym czasie ugotuj ryż metodą zwijania: czyli włóż go do rondla, dodaj sól, zalej dużą ilością (3-4 litry) wrzącej wody, zamieszaj, postaw na średnim ogniu, doprowadź do zagotować, ponownie wymieszać i gotować 15 minut. Ryż przełóż na sitko i poczekaj, aż woda trochę odcieknie. 6. Ryż włożyć do kotła, bardzo szczelnie zamknąć pokrywkę, aby nie ulatniała się para (lepiej owinąć złącze folią). Gotuj na małym ogniu przez 20–30 minut. Zdjąć z ognia, owinąć kociołek kocem, przed podaniem odstawić pilaw na chwilę do zaparzenia.
Owsianka ryżowa z soczewicą i boczkiem
Boczek można zastąpić pieczoną papryką.
Owsianka ryżowa z soczewicą i boczkiem
4 porcje, przygotowanie: 45 min.
Czego potrzebujesz:
- 300 g ryżu krótkoziarnistego
- 200 g małej brązowej soczewicy
- 150 g boczku
- 4 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek + trochę więcej do podania
- 1 łyżeczka proszek imbirowy
- 0,5 łyżeczki curry w proszku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co należy zrobić: 1. Ugotuj ryż według podstawowego przepisu. Obierz i posiekaj szalotkę i czosnek. Boczek pokroić w 1 cm kawałki. 2. Soczewicę zalać 1,2 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać boczek, szalotkę i czosnek i dusić na małym ogniu przez 30 minut. 3. Soczewicę dopraw oliwą, curry, imbirem, solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 15 minut. 4. Dodaj ryż, zdejmij z ognia, przykryj pokrywką i ręcznikiem i odstaw na 10 minut. Podawać na gorąco, skropione większą ilością oliwy z oliwek.
Owsianka ryżowa z gruszkami w karmelu
Owsianka ryżowa z gruszkami w karmelu
4 porcje, przygotowanie: 40 min.
Czego potrzebujesz:
- 1,5 szklanki ryżu krótkoziarnistego
- 2 łyżki l. brązowy cukier
- 1/2 łyżeczki sól
Na karmelizowane gruszki:
- 3 zielone gruszki
- 60 g masła
- 6 łyżek l. Sahara
- mielony cynamon
Co należy zrobić: 1. Ugotuj ryż według podstawowego przepisu, dodając cukier. Gruszki obierz i pokrój w małą kostkę. Na dużej patelni roztapiamy masło i cukier. 2. Gdy mieszanina się zagotuje, dodaj gruszki i gotuj, mieszając, na dużym ogniu przez 5 minut. Posypać cynamonem, wymieszać i zdjąć z ognia. 3. Rozłóż ryż na talerze, a na środku połóż gruszki i sos. Podawaj natychmiast.
Owsianka ryżowa z truskawkami i masłem orzechowym
Owsianka ryżowa z truskawkami i masłem orzechowym
4 porcje, przygotowanie: 35 min.
Czego potrzebujesz:
- 1,5 szklanki ryżu krótkoziarnistego
- 400 g truskawek
- 1 duża pomarańcza
- 2–3 gałązki mięty
- 4 łyżki l. brązowy cukier
- 1 łyżka. l. cukier waniliowy
- olej z orzechów (orzech włoski, cedr, migdał)
Co należy zrobić: 1. Ugotować ryż według podstawowego przepisu. Drobno posiekaj liście mięty, obierz skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok. 2. Ryż włożyć do miski, skropić masłem orzechowym, sokiem pomarańczowym, skórką i miętą, wymieszać. 3. Grubo posiekaj truskawki. Na patelni z powłoką nieprzywierającą podgrzej brązowy cukier i cukier waniliowy z 1 łyżką. l. woda. Gdy cukier się rozpuści, dodać truskawki, szybko wymieszać i zdjąć z ognia. Pozostawić na patelni na 5 minut. 4. Połóż truskawki na ryżu, skrop syropem z patelni i natychmiast podawaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Owsianka ryżowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca4 października 2021 r
Podobały mi się wszystkie opcje!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych