6 ciekawych śniadań z jabłkami. Wykorzystajmy bogate żniwa do pracy
gastronomia 20 października 2021 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Kilka jabłek na śniadanie to aktualny pomysł na zdrowy styl życia, który jednak nie spodoba się ogółowi społeczeństwa. Ale przygotowanie 5-6 ciekawych dań z jabłkami to świetny pomysł! Co więcej, ten rok jest rokiem owocnym, a zebrane kilogramy owoców trzeba wykorzystać. Śniadanie jabłkowe to bardzo dobry początek jesiennego dnia!
Placki jabłkowe z cytryną
Sekretem naleśników z jabłkami jest niezwykle soczyste i aromatyczne nadzienie. Takiemu śniadaniu nikt nie odmówi – bardzo swojsko i sycąco.
Placki jabłkowe z cytryną
4–5 porcji, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 3 duże jabłka
- sok i skórka z połowy cytryny
- 3 średnie jajka
- 100 ml śmietanki 20–30% tłuszczu
- 60 g semoliny
- 60 g mąki
- 1–4 łyżki. l. cukier, do smaku
- wanilia
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- ghee do smażenia
Sposób wykonania: 1. Jabłka zetrzyj na grubej tarce, wymieszaj ze skórką i sokiem z cytryny. 2. Podziel jajka na żółtka i białka. Żółtka utrzeć z cukrem i wanilią. Dodać śmietanę, następnie semolinę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wmieszać jabłka do soku. 3. Białka ubić na mocną pianę i wymieszać z ciastem. 4. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Smaż małe naleśniki pod przykryciem na średnim ogniu przez około 2 minuty. z każdej strony. Podawać na ciepło lub na zimno.
Roladki z jabłkami, marchewką i sosem czekoladowym
Śniadanie w stylu azjatyckim – bułki z jabłkami i sosem czekoladowym – dla tych, którzy lubią rozpoczynać dzień w niecodzienny, smaczny, zdrowy i piękny sposób.
Roladki z jabłkami, marchewką i sosem czekoladowym
4 porcje, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 2 kolorowe jabłka
- 1 średnia marchewka
- sok i skórka z 1 cytryny
- 2 pierniki bez nadzienia
- 1 łyżeczka cukier puder
- 1 mały pęczek mięty
- 12 suchych naleśników ryżowych
- dowolny sos czekoladowy do podania
Co należy zrobić: 1. Obierz jabłka i marchewkę. Jabłka pokroić w cienkie paski, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką. Usuń liście mięty z łodyg; łodygi nie będą potrzebne. 2. Marchew zetrzyj na grubej tarce i posyp cukrem pudrem, ostrożnie wymieszaj z jabłkami i miętą. 3. Piernik pokruszyć – niech okruchy będą dość duże. 4. Naleśnik ryżowy zanurzamy w ciepłej wodzie i kładziemy na deskę. Na najbliższym brzegu ułóż rząd jabłek z marchewką i miętą, posyp piernikami, zwiń w ciasny rulon, zawijając wolne brzegi. W ten sam sposób uformuj pozostałe roladki. Podawać od razu z sosem czekoladowym.
Suflet jabłkowy
Suflet ten można przygotować np. na weekendowy brunch. Twoja rodzina z pewnością doceni zarówno samo śniadanie, jak i Twoje wysiłki.
Suflet jabłkowy
6 porcji, przygotowanie: 1 godzina 40 minut.
Czego potrzebujesz:
- 6 dużych zielonych jabłek
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 2 łyżki l. wabiki
- 4 łyżki l. skrobia kukurydziana
- wanilia
- masło do wysmarowania
Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jabłka przekrój na pół i ułóż w naczyniu do pieczenia wyłożonym papierem do pieczenia. Piec 25–30 minut. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C. 2. Z pieczonych jabłek usuń skórkę i rdzeń, miąższ zmiel w blenderze na puree, wymieszaj z semoliną i ostudź. Jajka ubić na puszystą pianę. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem dodaj cukier i dodaj wanilię. Ubijaj na lekką pianę przez 10 minut. 3. Delikatnie dodaj przesianą skrobię i miazgę jabłkową do masy jajecznej za pomocą szpatułki. Suflet lub porcjowane naczynia do pieczenia smarujemy olejem. Papier do pieczenia pociąć na paski o szerokości 7 cm i przykleić je masłem do boków foremki tak, aby 5 cm wystawało ponad brzeg formy. 4. Ostrożnie wlej masę jajeczno-jabłkową do foremek. Wstawić do dolnej części piekarnika i piec około 25 minut. Podawaj natychmiast. Przed podaniem ostrożnie usuń papier – lepiej już być na stole, suflet łatwo odpadnie.
Kasza jaglana z jabłkami i borówkami
Kasza jaglana to tradycyjna opcja śniadaniowa. Dla odmiany ugotuj z jabłkami i borówką, dodając przyprawy i miód. W razie potrzeby borówki można zastąpić żurawiną.
Kasza jaglana z jabłkami i borówkami
4 porcje, przygotowanie: 35 min.
Czego potrzebujesz:
- 200 g płatków jaglanych
- 2 duże jabłka
- 200 g borówek amerykańskich (można zamrozić)
- 80 g masła
- 4 łyżki l. Miód
- 0,5 łyżeczki mielony cynamon
- sól
Sposób postępowania: 1. Kaszę jaglaną dokładnie opłucz w kilku wodach, pocierając dłońmi, aby usunąć cienki, gorzki film. Płynąca woda powinna być całkowicie przezroczysta. 2. Gotuj płatki w dużej ilości osolonego wrzątku przez 15 minut. Następnie ułożyć na sicie. 3. Podczas gotowania płatków zetrzyj jabłka na grubej tarce, najlepiej w przypadku koreańskiej marchwi. 4. W głębokim rondlu wymieszaj miód i masło i podgrzewaj na średnim ogniu, aż masło się rozpuści. Dodać jabłka i doprowadzić do wrzenia. 5. Do rondla dodać płatki i cynamon, wymieszać, zmniejszyć ogień do małego, przykryć pokrywką, dusić 5–7 minut. 6. Umieść jagody. Jeśli są zamrożone, gotuj jeszcze przez kilka minut. Jeśli jest świeży, po prostu zamieszaj i podawaj.
Zapiekanka z twarogu i jabłek
Jeśli rano masz wystarczająco dużo czasu, możesz przygotować zapiekankę z twarogu. Dodaj do tego jabłka, a będzie jeszcze smaczniejsze i zdrowsze.
Zapiekanka z twarogu i jabłek
8 porcji, przygotowanie: 1 godzina
Czego potrzebujesz:
- 4 duże jabłka
- 600 g twarogu o zawartości tłuszczu 5–9%
- 4 średnie jajka C1
- 5 łyżek l. brązowy cukier
- 4 łyżki l. kasza manna + trochę więcej dla kształtu
- 1 łyżka. l. skrobia kukurydziana
- 3 łyżki l. masło + trochę więcej na patelnię
- wanilia
Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 160°C. Głębokie naczynie do pieczenia wysmaruj obficie masłem, posyp semoliną, następnie 2 łyżkami. l. brązowy cukier. 2. W misce wymieszaj twarożek, jajka, pozostały cukier, semolinę, wanilię i roztopione masło. Zmiel blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Dodać skrobię i wymieszać. 3. Jabłka pokroić na ćwiartki, usunąć rdzeń, a miąższ pokroić w cienkie plasterki. Jabłka ułożyć na dnie przygotowanej formy. 4. Ostrożnie połóż twaróg na jabłkach. Uderzamy patelnią o blat, aby usunąć pęcherzyki powietrza z ciasta i równomiernie je rozprowadzić. Piec 35–45 minut, w zależności od grubości warstwy ciasta. Podawać na ciepło lub na zimno.
Budyń owsiany z jabłkami i musem jabłkowym
Bazę budyniową można przygotować wcześniej wieczorem. Rano wystarczy, że przygotujesz sos, a zajmie Ci to nie więcej niż 10 minut. Nawiasem mówiąc, ten budyń z jabłkami można przygotować nie tylko na śniadanie, ale także na deser: będzie bardzo pięknie wyglądać na świątecznym stole.
Budyń owsiany z jabłkami i musem jabłkowym
4 porcje, przygotowanie: 35 min.
Czego potrzebujesz:
- 200 g płatków owsianych bez gotowania
- 700 ml śmietanki 20% tłuszczu
- 1 duże jabłko
- 50 g masła
- 2 łyżki l. Sahara
- 0,5 łyżeczki sól morska
Do polewy:
- 2 duże kolorowe jabłka
- 80 g masła
- 2 łyżki l. Miód
- 0,5 łyżeczki cynamon
Sposób wykonania: 1. Na owsiankę obierz jabłko, wydrąż gniazdo nasienne, pokrój w drobną kostkę i szybko podsmaż na oleju. 2. Śmietankę zagotować z cukrem i solą, dodać płatki, wymieszać, odstawić pod przykryciem na 5 minut. Dodaj smażone jabłka. 3. Rozłóż owsiankę do misek lub misek, ostudź i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut. – wszystko to można zrobić wieczorem. 4. Na sos usuń gniazda nasienne z jabłek (zostaw skórkę), miąższ pokrój w kostkę o boku 1,5 cm. 5. Na patelni rozpuść masło z miodem, dodaj jabłka, posyp cynamonem, gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 7 minut. Gorącym sosem polej zimny budyń i natychmiast podawaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jabłka #potrawy z jabłekPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca20 października 2021 r
Pyszne śniadania!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych