Co może być prostszego: zmieszaj sok z cytryny, cukier i wodę. Była to pierwsza lemoniada, którą według legendy przygotowywano w letnich rezydencjach królów francuskich już w XVII wieku. Ale czasy się zmieniły. Przygotowujemy nowoczesną lemoniadę i napoje na jej bazie.
Często do napoju dodawano mocną nalewkę cytrynową – jednak we współczesnym świecie lemoniady alkoholowe stanowią wyraźną mniejszość. Ale smaki lemoniad „bez stopni” stają się przedmiotem sezonowej mody: „świeżymi” trendami są lemoniady z herbatą, kawą i ziołami leczniczymi, takimi jak rumianek. Ale niezależnie od tego, jak rewolucyjne są te pomysły, sztuczki, które sprawiają, że lemoniada jest pyszna, są stare jak czas.
1. Syrop zamiast cukru
Dodawanie czystego cukru do zimnego napoju nie jest najlepszym posunięciem; może nie mieć czasu na rozpuszczenie się i spowodować zgrzytanie zębów. Syrop lepiej ugotować wcześniej (woda i cukier 1:1 lub mniej słodki), ostudzić i dodać do napoju.
2. Przyprawy do smaku
Syropowi dodatkowo dodadzą aromatu skórki cynamonu, wanilii czy pomarańczy, ale lepiej je później odcedzić, żeby nie przeszkadzały w dzbanku.
3. Uważaj na miód
Używasz miodu? Pamiętaj, że wysokie temperatury pozbawią go jego dobroczynnych właściwości. A w ciepłej wodzie miód rozpuści się nie gorzej niż we wrzącej wodzie.
4. Przygotuj owoce z wyprzedzeniem
Jeśli wcześniej przygotujesz lemoniadę, to włożone do niej owoce możesz razem z syropem lekko „ugotować” – dzięki temu napój bez problemu wytrzyma kilka dni w lodówce.
5. Świeże zioła i lód do podania
Dodaj świeże zioła tuż przed podaniem. A jeśli zamrozisz kostki lodu z jagodą lub listkiem mięty w środku, otrzymasz spektakularną dekorację.
5 drinków na bazie lemoniady
Lemoniada truskawkowa
Świeże, słodkie truskawki i cytryna to idealne orzeźwiające połączenie. Lemoniada truskawkowa to świetny napój na pierwsze upalne dni.
Lemoniada truskawkowa
Lemoniada jaśminowa z limonką
Jasmine Lemonade to mieszanka mrożonej zielonej herbaty i soku z limonki o wyraźnym kwiatowym smaku. Aby przygotować gazowaną lemoniadę, należy zaparzyć herbatę jaśminową w 1 szklance wody, ostudzić, a następnie wlać do karafki gazowanej wody mineralnej.
Lemoniada jaśminowa z limonką
Lemoniada kawowa
Dla miłośników kawy rozwiązaniem nawet na upalny dzień jest np. lemoniada kawowa. Ten chłodny napój zachwyci Cię wspaniałym smakiem i doskonale orzeźwi.
Lemoniada kawowa
Lemoniada ogórkowo-limonkowa z trawą cytrynową
Lemoniada ogórkowo-limonkowa z trawą cytrynową nie tylko ugasi pragnienie w upalne popołudnie, ale także zachwyci niezwykle świeżym smakiem.
Lemoniada ogórkowo-limonkowa z trawą cytrynową
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #lemoniadaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych