5 zasad doskonałej sałatki ziemniaczanej i 6 wspaniałych przepisów
Olga Zacharowa 28 lipca 2023 r4,25 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Młode ziemniaki to najlepsze, co może się przytrafić w życiu pożywnej sałatki, która chce stać się kompletnym letnim lunchem lub kolacją. Aby nie zepsuć jego doskonałości, zacznij od odpowiedniego wyboru ziemniaków.
Sałatka ziemniaczana to jeden z najlepszych dodatków na pikniki i grille. To prawie kremowe, delikatne ziemniaki z pikantnym dressingiem, najczęściej z octem i oliwą lub majonezem/kwaśną śmietaną i kilkoma chrupiącymi warzywami, być może także mięsem, a nawet rybą. W porządnych książkach kucharskich sałatkom ziemniaczanym poświęcony jest osobny rozdział. Bo sałatka ziemniaczana to nie tylko sałatka z ziemniakami, jak znany winegret, sałatka Olivier czy śledź w futrze, ale cała kategoria pożywnych sałatek, w których główną rolę odgrywają ziemniaki.
Wybierz odpowiednie ziemniaki
Jeśli lubisz sałatki o kontrastowej fakturze – ziemniaki, które zachowują swój kształt po pokrojeniu i kremowy dressing – wybierz ziemniaki woskowe. Ma cienką skórkę i lekko wodnisty miąższ. Jest w nim mało skrobi – około 16%, a podczas gotowania bulwy nie gotują się i nie rozpadają. Jeśli wolisz ziemniaki kruche, wybierz odmiany skrobiowe (od 22% skrobi), które notabene wchłoną więcej smaków i aromatów w sałatce niż te woskowe, ale nie są w stanie utrzymać wykrojonego kształtu.
Zwykle do przygotowania sałatki zaleca się gotowanie ziemniaków w skórkach. Ważne jest, aby nie rozgotować warzyw: gdy tylko ziemniaki będzie można łatwo przekłuć widelcem, należy zdjąć patelnię z ognia. Lepiej obierać ziemniaki, gdy są ciepłe.
Sól wodę w odpowiednim czasie
Sól odgrywa ważną rolę w przygotowaniu głównego składnika sałatki ziemniaczanej. Nie tylko nadaje ziemniakom słony smak, ale także jest w stanie zachować kształt bulwy lub kostki, jeśli gotujesz już posiekane warzywa.
Im mniej soli ma kontakt z ziemniakami, tym lepiej zachowują swój kształt. Istnieją dwa główne momenty, w których można dodać sól podczas gotowania. 1. Możesz dodać sól, gdy woda się zagotuje. Bulwy są mniej ugotowane niż po dodaniu soli do zimnej wody. Nawiasem mówiąc, sól naprawdę niszczy metalowe naczynia. 2. Wodę można posolić po 6–7 minutach. po ugotowaniu. Bulwy są jeszcze lepiej zachowane.
Unikaj niedogotowanych ziemniaków
W przypadku sałatki ziemniaczanej niedobrze jest, jeśli ziemniaki są rozgotowane, ale jeszcze gorzej, jeśli są surowe. Aby tego uniknąć, zacznij gotować ziemniaki w zimnej wodzie. Dzięki temu ziemniaki zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz będą się równomierniej nagrzewać (ugotować).
Ziemniaki włożyć do rondla, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz ogień do średniego lub nawet średnio-niskiego i gotuj, aż będzie gotowy.
Kluczem do sukcesu jest podobieństwo
Do sałatki najlepiej wybrać bulwy tej samej wielkości, zwłaszcza jeśli gotujesz je w skórkach. Jeśli nie, możesz po prostu pokroić ziemniaki w kostkę tej samej wielkości, aby wszystkie ziemniaki miały tę samą „konsystencję”.
Nie zapomnij o tankowaniu
Jeśli doprawiasz sałatkę majonezem, pozwól ziemniakom całkowicie ostygnąć. W pobliżu gorących ziemniaków majonez może zacząć się topić, a danie będzie zbyt tłuste. Jeśli lubisz kremowy dressing, majonez, a nawet domowy majonez, nie jest jedyną opcją. Użyj jogurtu wymieszanego z drobno posiekanymi ziołami, kilkoma żółtkami i ostrą musztardą.
Jeśli wybierzesz dressing z octem, użyj jeszcze ciepłych ziemniaków. Dzięki temu dressing zabrzmi jaśniej i w pełni ujawni swój smak i aromat. Spróbuj zastąpić ocet marynatą ze słoika ogórków
Amerykanie, którzy tak samo jak Niemcy uwielbiają sałatkę ziemniaczaną, do przygotowania sosu używają sekretnego składnika. Robią sos z majonezu, octu winnego, cukru, ostrej musztardy i płatków ziemniaczanych, które następnie rozgniatają. Te same płatki pomagają kontrolować konsystencję sałatki.
6 przepisów na sałatkę ziemniaczaną
Ciepła niemiecka sałatka ziemniaczana
Boczek, wędzone kiełbaski, cebula i ogórki kiszone to główne składniki ciepłej niemieckiej sałatki ziemniaczanej, nie licząc oczywiście ziemniaków. Nie ma stacji benzynowej jako takiej. Ocet, szczyptę cukru i drobno posiekaną natkę pietruszki dodaje się na patelnię, na której duszone są ziemniaki po ugotowaniu.
Ciepła niemiecka sałatka ziemniaczana
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 500 g ziemniaków
- 120 g cienkich plastrów boczku
- 2-3 kiełbasy wędzone (mogą być różnych odmian)
- 2 małe czerwone cebule
- 4–5 gałązek natki pietruszki
- 5–6 ogórków marynowanych
- 4 łyżki l. biały ocet winny
- 1 łyżka. l. brązowy cukier
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki pokroić w średnie plasterki lub kostkę o boku 2 cm. Można je najpierw obrać lub (jeśli ziemniaki są młode) po prostu umyć szczoteczką. Umieść ziemniaki w rondlu, dodaj tyle zimnej wody, aby przykryła ziemniaki i postaw na średnim ogniu. Po ugotowaniu gotuj do miękkości, około 12 minut, następnie odcedź na sito.
- Podczas gdy ziemniaki się gotują, umieść boczek na patelni z powłoką nieprzywierającą na średnim ogniu, aby wytopić tłuszcz. Kiełbaski pokroić w plasterki.
- Obierz cebulę i pokrój w średnie piórka. Posiekaj natkę pietruszki, szczególnie drobno posiekaj łodygi. Ogórki pokroić w cienkie plasterki.
- Gdy boczek będzie chrupiący i podpieczony, wyjmij go i połóż na ręcznikach papierowych. A na patelnię, na której było smażone, włóż cebulę i kiełbaski. Zwiększ ogień i smaż przez 3-4 minuty, mieszając.
- Na patelnię wlać ocet, dodać cukier i natkę pietruszki, dusić, mieszając, aż prawie cały ocet odparuje. Na patelnię wrzucamy ziemniaki, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
- Gdy ziemniaki lekko ostygną (około 10 minut), dodać liście pietruszki, ogórki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło lub całkowicie wystudzone, posypane pokruszonym boczkiem.
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z oliwkami i fetą
Oliwki i feta to kultowe potrawy Greków, ale sałatka ziemniaczana nie jest klasycznym daniem greckim. Mniej więcej tak: ta złożona sałatka bazuje na kuchni greckiej.
Śródziemnomorska sałatka ziemniaczana z oliwkami i fetą
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 800 g ziemniaków
- 200 g pomidorów
- olej roślinny
- 1 pęczek bazylii
- 2 słodkie kolorowe papryki
- 2 ząbki czosnku
- 60ml octu
- 150 g oliwek bez pestek
- 50 g oliwek bez pestek
- 150 g sera feta
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki umyć, pokroić na 2-4 części i gotować około 25 minut. aż do pełnego przygotowania. Całkowicie ostudzić.
- Pomidory drobno posiekaj i włóż do szklanki. Wlać 6 łyżek. olejem i pozostawić na 15-20 minut.
- Usuń liście bazylii z gałązek i grubo posiekaj. Paprykę myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy błony i nasiona. Posiekaj grubo. Drobno posiekaj czosnek.
- Pomidory umieścić na sicie. Wymieszaj ocet z olejem pomidorowym. Oliwki i czarne oliwki przekrój na pół.
- Połącz ziemniaki, czarne oliwki, pomidory, bazylię, paprykę i czosnek i pokrusz fetę. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami i zielonym groszkiem
Na każdą porę roku jest sałatka ziemniaczana. Zimą przyrządza się ją z majonezem, jesienią z marynowaną cebulą, latem z rzodkiewką i groszkiem, wiosną z dużą ilością pikantnych ziół.
Sałatka ziemniaczana z rzodkiewkami i zielonym groszkiem
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 500 g małych młodych ziemniaków
- 200 g zielonej fasolki
- 150 g zielonego groszku
- 2 zielone cebule
- 3 gałązki pietruszki
- 5 gałązek koperku
- 1 łyżeczka musztarda z ziarnami
- 0,5 łyżki. l. ocet jabłkowy
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek
- 10 rzodkiewek
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki myjemy szczoteczką i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Odlej wodę i osusz ziemniaki.
- Fasolę włóż do innego garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuj przez 7 minut, następnie dodaj groszek i gotuj przez kolejne 7 minut. Odcedź na durszlaku.
- Posiekaj zieloną cebulę, liście pietruszki i cienkie łodygi koperku. Wymieszaj musztardę, ocet i oliwę, sól i pieprz. Dodać posiekane zioła i wymieszać.
- Ziemniaki przekrój na pół i wróć na patelnię. Dodaj groszek i fasolę i gdy ziemniaki będą gorące, polej je dressingiem. Wymieszaj i pozostaw do zaparzenia na 1-5 godzin.
- Rzodkiewki pokroić w plasterki, resztę liści koperku posiekać. Do sałatki dodać koperek i rzodkiewki.
Sałatka Ziemniaczana Z Wołowiną
Możesz wybrać niemal każdy produkt mięsny według własnego gustu – do sałatki dodaj gotowany ozorek lub gotowaną wieprzowinę, kiełbasę suszoną zamień na półwędzoną, ważne, aby choć jeden ze smaków był jasny i zapadający w pamięć.
Sałatka Ziemniaczana Z Wołowiną
Do przygotowania 4-6 porcji potrzebne będą:
- 500 g małych ziemniaków
- 300 g gotowanej wołowiny
- 5 łodyg zielonej cebuli
- mały pęczek koperku
- 3 ogórki kiszone
- 1 łyżka. l. kapary
- 100 g majonezu
- 3 łyżki. l. śmietana
- 2 łyżki l. biały ocet winny
- 1,5 łyżki. l. kremowy chrzan
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki umyj szczoteczką i włóż do szerokiego garnka z wrzącą, osoloną wodą. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu do miękkości, 20 minut. Odcedź wodę, lekko ostudź ziemniaki, a następnie obierz je. Pokrój w duże plasterki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Wołowinę pokroić w cienkie plasterki, a następnie w szerokie paski. Pokrój drobno zieloną cebulę i koperek. Ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę. Posiekaj kapary.
- Do dressingu wymieszać majonez, śmietanę, ocet i chrzan, dodać kapary i ogórki kiszone, wymieszać.
- W dużej misce wymieszaj ziemniaki, wołowinę i koperek, skrop dressingiem i dopraw solą i pieprzem.
- Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Przed podaniem posyp sałatkę zieloną cebulką.
Bardzo pożywna sałatka ziemniaczana z boczkiem i górą lodową
Dla jeszcze większej sytości do sałatki ziemniaczanej z boczkiem i górą lodową można dodać kiełbaski myśliwskie. Rezultatem jest danie dla głodnego człowieka.
Bardzo pożywna sałatka ziemniaczana z boczkiem i górą lodową
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 500 g ziemniaków do ugotowania
- 150 g boczku lub boczku w jednym kawałku
- 1 mała głowa góry lodowej
- 1 mała pęczek natki pietruszki
- 2 średnie ogórki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka. l. musztarda z ziarnami
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki w mundurkach gotuj w osolonym wrzątku do miękkości, 25–30 minut. Obierz i grubo posiekaj.
- Podczas gdy ziemniaki się gotują, pokrój boczek w 1 cm kostkę i podgrzej na średnim ogniu na małej patelni tłuszcz, aż kawałki boczku ładnie się zarumienią.
- Górę lodową pokroić w paski. Pietruszkę posiekać, ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać dużo soli, wymieszać z pietruszką i górą lodową.
- Na patelni wymieszać tłuszcz i boczek z sokiem z cytryny, pieprzem i musztardą, doprawić ziemniakami, ostudzić.
- Ziemniaki wymieszać z dressingiem i zieloną częścią sałatki, odstawić na 30 minut. Podawać.
Sałatka ziemniaczana z marynowanym dorszem
Sałatka ziemniaczana w wersji rybnej nie jest całkiem typową opcją, ale jaką cudowną. To powód, aby częściej jeść ryby. Do tego dania nie trzeba samodzielnie marynować dorsza, choć okazuje się…