5 wspaniałych dań z wątroby

5 wspaniałych dań z wątroby

Podroby stały się w ostatnim czasie bardzo popularnym produktem. Ale nie wszyscy nadal wiedzą, jak prawidłowo je ugotować, lub wiedzą, jak ugotować tylko jedno danie. Poszerzanie horyzontów z pomocą kreatywnego szefa kuchni Dmitrij Szurszakow. Dziś mowa o pysznych daniach z wątroby.

Ciasto Wątrobowe Ciasto MiodoweKrem bruleeCiasto Wątrobowe Ciasto Miodowe

1. Orzechy z musem wątrobowym

Klasyczny deser, który nadziewany jest zwykle skondensowaną śmietanką mleczną – orzechami, zna każdy. Te same orzechy, zapiekane z mniejszą ilością cukru, można napełnić musem z wątróbki. Mus przygotowywany jest z pieczonego pasztetu z wątróbki (wątróbka, jajko i śmietana ubite w blenderze, wylane do formy i pieczone w łaźni wodnej w piekarniku w temperaturze 90°C), zmieszane z pastą orzechową (orzechy laskowe lub arachidowe) z dodatkiem ze smażonej cebuli.

2. Krem wątrobowy brulee

Baza kremu wątrobowego brûlée jest taka sama jak pasztetu zapiekanego (wątróbka, jajko i śmietana ubijane w blenderze), tyle że przelewamy go do żaroodpornych kubków. Po upieczeniu w kąpieli wodnej o temperaturze 90°C pasztet w każdej misce należy posypać brązowym cukrem i przypalić palnikiem.

Creme brulee z wątroby

3. Wątróbka cielęca na kanapki

Wątróbkę cielęcą należy lekko zamrozić, pokroić w cienkie plasterki, włożyć do wrzącej wody i natychmiast wyjąć. Następnie marynuj przez kilka godzin w sosie tom yam, sosie z granatów lub czymś innym, świeżym i jasnym. Tylko nie używaj kremowych sosów! W tej formie wątróbka świetnie przechowuje się w lodówce aż do 3 dni – a nadzienie na wyśmienitą kanapkę masz w każdej chwili.

4. Ciasto wątrobowe Ciasto miodowe

Upiecz ciasta na ciasto miodowe według swojego zwykłego przepisu, weź ten sam upieczony pasztet, wymieszaj z masłem orzechowym, bitą śmietaną i kwaśną śmietaną, posmaruj ciasta i złóż ciasto miodowe. Odstawić na 12 godzin do lodówki i podawać z gruszkami, marynowanymi warzywami i czerwoną cebulą.

Ciasto Wątrobowe Ciasto Miodowe

5. Niespodziewana sałatka z wątroby dorsza

Zazwyczaj wątróbkę dorsza miesza się z jajkami, żółtą cebulą i majonezem, a w skrajnych przypadkach z ogórkami lub jabłkami. Spróbuj pokroić w cienkie plasterki pyszne pomidory i słodką czerwoną cebulę, dodać całe kawałki wątroby dorsza i doprawić dobrym octem (sherry lub malina). To bardzo, bardzo smaczne.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wątroba z dorsza #Dmitry Shurshakov #wątroba #wątroba #tort z wątróbkąPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja