5 wskazówek, jak zrobić najlepszą pizzę w domu, od człowieka, który zrobił z tego swoją firmę

5 wskazówek, jak zrobić najlepszą pizzę w domu, od człowieka, który zrobił z tego swoją firmę

Amerykanin David Kay zaczął robić pizzę dla swoich sąsiadów na Brooklynie po zwolnieniu z pracy w restauracji podczas pandemii. Od kwietnia 2020 piecze pizzę w domu i stale udoskonala przepisy. Teraz @Pies_Na górze osiągnął dobry wynik i jest gotowy podzielić się ze wszystkimi tajemnicami swojej pizzy.

Choć David ma doświadczenie restauracyjne, wierzy, że prowadzenie restauracji nie będzie jego marzeniem na dłuższą metę. „Nie zabiegam o wizerunek szefa kuchni czy właściciela restauracji. Ciężka praca bez dni wolnych, pośpiech na wakacjach i czas spędzony w pracy, a nie w gronie rodziny – to moja przeszłość. Teraz cieszę się, że mogę pracować nad projektem „rzemieślniczym”. Ciasta na górzeeksperymentuj i sprzedawaj swoją pizzę każdemu, kto chce jej spróbować.”

Kay twierdzi, że jego pizza z puszystym brzegiem, umiarkowanie cienkim, chrupiącym środkiem i dużą ilością dodatków jest ulubioną pizzą nowojorczyków. „Moim największym wyzwaniem od początku było wymyślenie, jak ugotować to kultowe danie w konwencjonalnych piekarnikach, które można znaleźć w większości amerykańskich kuchni”.

Metodą prób i błędów Kay opracował najlepszy zestaw wskazówek dla tych, którzy chcą zrobić pizzę bez piekarnika.

Jedna z najpopularniejszych pizz @pies_upstairs (fot. David Kay)
Jedna z najpopularniejszych pizz @pies_upstairs (fot. David Kay)

1. Rozgrzej piekarnik tak wysoko, jak to możliwe

Kay do pieczenia używa stalowych patelni i/lub kamienia do pizzy. Uważa tę opcję za optymalną, a także głosuje za najwyższą temperaturą dopuszczalną dla domowego piekarnika.

„Jeśli możesz nagrzać piekarnik do 300 stopni, podgrzej go. Jeśli tylko do 280°C, podgrzej. Można oczywiście gotować w temperaturze 200°C, ale będzie to domowe ciasto, a nie pizza. Co najmniej 250°C i piekarnik w tej temperaturze powinien się nagrzewać przez 10 minut.”

2. Rozważ uformowanie dolnej skorupy

„Zaczynam pieczenie pizzy od dołu”.. W tym celu oprószam blachę do pieczenia lub kamień do pizzy mąką lub semoliną. Działają jak tarcza zapobiegająca sklejaniu się ciasta.

3. Uformuj ciasto rękoma i na koniec dodaj nadzienie

Kay usunęła z kuchni wszystkie wałki do ciasta, żeby nie było pokusy ich użycia. Tylko ręczne formowanie pizzy, aby poczuć grubość ciasta. Jest mało prawdopodobne, że odniesiesz sukces za pierwszym razem, ale po 5-7 pizzach sytuacja stanie się zauważalnie lepsza, po prostu w to uwierz!

David nie „polewa” ciasta sosem, nie dodaje dodatków ani nie posypuje serem, dopóki spód ciasta nie zostanie położony na blasze. Według Kay było zbyt wiele zepsutych pizz, aby nie zdawać sobie z tego sprawy.

4. Użyj mniej mokrego wypełnienia.

Kay twierdzi, że ważne jest, aby wziąć pod uwagę sposób działania składników w piekarniku. Przestrzega domowych kucharzy przed używaniem zbyt dużej ilości „mokrego” sera lub innych mokrych dodatków. „W domowym piekarniku nie ma czasu na szybkie upieczenie ciasta, jak w piecu opalanym drewnem. W trakcie swojej pracy nadzienie nasyci jeszcze surowy produkt i nie będzie chrupiący.”

Należy pamiętać, że mozzarella może być pyszna sama lub jako składnik sałatki, ale może zawierać za dużo mleka jak na domową pizzę. Jeśli piekarnik nie jest w stanie nagrzać się do 300°C, lepiej użyć innych serów – bardziej dojrzałych lub wybrać do pizzy specjalną mozzarellę.

5. Bądź kreatywny, korzystając z posiadanych narzędzi.

W przypadku piekarnika Kay sugeruje użycie odwróconej stalowej blachy do pieczenia jako powierzchni do pieczenia pizzy oraz kamienia do pizzy lub drugiej blachy do pieczenia ustawionej na dolnym stojaku piekarnika.

Nawiasem mówiąc, możesz ułożyć pizzę na dużej drewnianej desce do krojenia, a następnie użyć jej jako łopaty, zsuwając pizzę na już rozgrzaną blachę do pieczenia. Wystarczy podsypać deskę mąką lub semoliną, aby pizza nie przyklejała się do drewna podczas zsuwania się. I wybierz deskę, którą można trzymać jak łopatę – za „uchwyt”. Z prostokątnymi deskami będzie trudno pracować!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #jak gotować #pizzęPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja