5 warstw przyjemności: jak prawidłowo zbierać śledzie pod futrem i 3 najlepsze przepisy

5 warstw przyjemności: jak prawidłowo zbierać śledzie pod futrem i 3 najlepsze przepisy

5 warstw przyjemności: jak prawidłowo zbierać śledzie pod futrem i 3 najlepsze przepisy

Olga Siutkina 15 grudnia 2023 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdziałnieokreślonyKomentarz

Co najbardziej lubisz w śledziu pod futrem? Pewnie to samo co u mnie. Zupełnie różne produkty, łącząc się „na końcu języka”, dają idealne połączenie słoności i słodyczy, z domieszką mdłości lub lekko kwaśności. Ale pytania pozostają. Jak to położyć? Jaka powinna być pierwsza warstwa? Czy należy posiekać czy zetrzeć (drobno czy grubo) wszystkie składniki? Debata na ten temat nie tylko nie ostygnie, ale także w przededniu świąt noworocznych nabierze nowej energii. Zastanówmy się, jak ugotować idealny klasyczny lub niezwykły śledź pod futrem.

Śledź pod futremŚledź pod futremŚledź pod futremŚledź pod futrem

Co przeczytać w artykule:

  • Jakie warstwy mogą znajdować się w śledziu pod futrem: produkty, kombinacje, niezwykłe opcje
  • Jak najlepiej pokroić i zetrzeć składniki śledzia pod futrem? I dlaczego jest tak, a nie inaczej?
  • Która warstwa powinna być pierwsza w śledziu pod futrem? I co dalej?
  • Jakie warstwy śledzia pod futrem można zastąpić i czym?
  • Co zrobić, aby śledź pod futrem był idealny: 5 porad na każdą warstwę Jak przygotować klasyczny śledź pod futrem: przepis krok po kroku Jak przygotować bułkę „Śledź pod futrem”: przepis krok po kroku Szybki śledź pod futrem (dla leniwych): przepis krok po kroku

Sam pomysł na sałatkę z buraków winegret ze śledziem nie błyszczy nowością. Ten rodzaj podawania widzieliśmy w książkach kucharskich z XIX wieku. Ale ostrożnie usuń wszystkie ości ze śledzia, pokrój na małe kawałki i ułóż warstwami produktami odpowiednimi do smaku, a także lekko dopraw majonezem To już wynalazek radzieckich gospodyń domowych. Ale jak wszyscy uzyskali 5 warstw przyjemności! Ci, którzy lubią brać taką przekąskę na widelec, są teraz na całym świecie.

Jakie warstwy mogą znajdować się w śledziu pod futrem: produkty, kombinacje, niezwykłe opcje

Zwolennicy czystości gatunku rzucą wyzwanie klasyce Do dekoracji tylko śledź, buraki gotowane, ziemniaki, marchew, cebula i jajka. Ale powiedzmy sobie szczerze: nikt nigdy nie widział „zeszytu” tej gospodyni z pierwszym przepisem, według którego autentyczny śledź pod futrem wesoło i szybko rozprzestrzenił się po całym kraju.

Absolutna klasyka gatunku: od pierwszej do ostatniej warstwy śledzia – wyłącznie tradycyjne produkty i tradycyjna kolejność warstw
Absolutna klasyka gatunku: od pierwszej do ostatniej warstwy śledzia – wyłącznie tradycyjne produkty i tradycyjna kolejność warstw

Niezwykłe warstwy. Nie przejmujmy się zbytnio, jeśli czyjś gust wydaje się odpowiedni, aby dodać warstwę zielonego jabłka, ogórka kiszonego lub kiszonego, grzybów marynowanych, sera stałe lub stopione. Niezwykłe wypełnienie. Do majonezu można dodać czosnek, a sam majonez zastąpić kwaśną śmietaną. Niezwykła baza. Możesz wziąć nie zwykły solony śledź, ale pikantny solony (chociaż nalegam na zwykły solony). Droższa opcja Zamiast śledzia użyj solonego łososia, pstrąga lub różowego łososia. Czy lubisz wędzone ryby? Weź dowolny wędzone na gorąco lub na zimno, na przykład makrela. A jeśli okażesz się trochę kreatywny, możesz wymieszać dwa rodzaje solonej ryby: solony śledź ze śledziem wędzonym. W końcu wszystkie pozostałe składniki sałatki z definicji będą dobrze pasować do prawie każdej solonej ryby. Nawiasem mówiąc, sam śledź można zastąpić rybami w puszkach ze słoika, ale nie zapomnij spuścić oleju.

Chcesz czegoś niezwykłego? Proszę! Nawet jeśli nie jesteś fanem tak misternej prezentacji, solony lub kiszony ogórek będzie doskonale współgrał z innymi produktami
Chcesz czegoś niezwykłego? Proszę! Nawet jeśli nie jesteś fanem tak misternej prezentacji, solony lub kiszony ogórek będzie doskonale współgrał z innymi produktami

Całkowicie oryginalna opcja. Zamiast śledzia użyj paluszków krabowych. Proszą o awokado zamiast gotowanych ziemniaków. Zastąpienie ziemniaków awokado sprawdzi się także w połączeniu ze śledziem.

Ogólnie rzecz biorąc, śledź „założy” każde futro. Najważniejsze, że Tobie smakowało!

Jak najlepiej pokroić i zetrzeć składniki śledzia pod futrem? I dlaczego jest tak, a nie inaczej?

Po ustaleniu składników drugie, nie mniej kontrowersyjne pytanie: jak pokroić lub na jakiej tarce zetrzeć warzywa mały czy duży?

Jeśli więc zdecydujemy się pokroić warzywa, to tylko w drobną kostkę, tak aby na widelcu zmieściło się jak najwięcej składników. Mimo to kostki mają tendencję do odpadania i nie przylegają do siebie.

Aby śledź pod futrem dobrze przylegał do widelca, warzywa najlepiej zetrzeć na grubej tarce. I jajko do dekoracji - na małe
Aby śledź pod futrem dobrze przylegał do widelca, warzywa najlepiej zetrzeć na grubej tarce. I jajko do dekoracji – na małe

Natomiast drobno starte składniki dobrze trzymają się widelca: można zebrać wszystkie warstwy na raz. Ale na zewnątrz wszystko to sprawia wrażenie owsianki. Dlatego moim zdaniem jak najbardziej poprawne zetrzeć na grubej tarce. Wtedy rodzi się ten właśnie smak „na końcu języka”. Najpierw czuć śledzie, potem słodycz buraków To oni wyznaczają ogólny smak. A wszystko uzupełnione jest ziemniakami lub innymi ulubionymi potrawami. Ale w tej wersji przygotowania warzyw lepiej jest pokroić śledź w cienkie plasterki.

Która warstwa powinna być pierwsza w śledziu pod futrem? I co dalej?

  1. Zwyczajowo jako pierwszą warstwę kładzie się śledzie pokrojone w cienkie plasterki. Ułatwia to nabranie go widelcem wraz z resztą składników.
  2. Posyp śledzie drobno posiekaną cebulą: śledź uwielbia cebulę.
  3. Górna warstwa ziemniaków To również wpisuje się w klasyczny smak: ziemniaki + cebula + śledź.
  4. Warstwa gotowanej marchewki na ziemniakach płynne przejście do słodyczy buraków.
  5. I wreszcie same buraki, ostatni jasny akord. To wszystko 5 warstw!

Każda warstwa jest pokryta siatką majonezu. A na burakach można ułożyć obficie warstwę sosu. I udekoruj startym żółtkiem (białko można dodać do jednej z warstw sałatki) lub drobno pokrojonym całym jajkiem.

Jakie warstwy śledzia pod futrem można zastąpić i czym?

Cebula. Nie lubisz cebuli? Usuń go z listy składników i zastąp go kiszonym ogórkiem lub zielonym jabłkiem.

Marchew. Nie możesz znieść gotowanej marchewki? Możesz go również usunąć, dodać trochę więcej buraków.

Układając śledzie delikatnie dociśnij każdą warstwę i wyrównaj łyżką (lub widelcem)
Układając śledzie delikatnie dociśnij każdą warstwę i wyrównaj łyżką (lub widelcem)

Ziemniaki, najgęstsza warstwa. Chcesz lżejszą opcję? Przygotuj krótki futro śledź, cienko pokrojone buraki i półpierścienie czerwonej cebuli. Nasmaruj warstwy majonezem. Zapewniam: jeśli zależy Ci tylko na połączeniu słodkiego i słonego smaku, będziesz się nim cieszyć nawet bez wszystkich innych składników obciążających sałatkę.

Majonez. Jeśli przestrzegasz zdrowej diety, zamiast majonezu używaj kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Doprawiamy dobrze musztardą, solą, szczyptą cukru i czarnym pieprzem zbliż go do majonezu do smaku.

Co zrobić, aby śledź pod futrem był idealny: 5 wskazówek na każdą warstwę

  • Lepiej wybrać lekko solony śledź, gęsty, z szerokim grzbietem.
  • Wybierz białą cebulę: najlepiej nadaje się do sałatek. Jeśli wyjdzie nam bardzo ostra cebula, lepiej zalać ją wrzącą wodą, następnie odlać wodę i przepłukać zimną wodą. Goryczka zniknie, ale przyjemna chrupkość pozostanie.
  • Ziemniaki powinny być odmianami nierozgotowanymi i o mniejszej zawartości skrobi. Ten na opakowaniu z napisem „do sałatek”. Ugotować w skórce W ten sposób smakuje lepiej. Lub upiecz to.
  • Słodszą marchewkę o jasnym smaku można wybrać na podstawie zapachu. Jeśli warzywa mają świeży, chłodno-słodki aromat tak, to jest to, marchewka dla idealnego śledzia pod futrem.
  • Buraków nie gotuj, ale upiecz je zawinięte w folię.

Układając warzywa, każdą warstwę wyrównaj i dociśnij widelcem lub łyżką.

PRZEPISY

Śledź pod futrem – klasyczny przepis

Śledź pod futrem: klasyczny przepis

6 porcji

  • marchewki – 500 g
  • buraki – 500 g
  • ziemniaki – 500 g
  • majonez – 200 g
  • cebula – 200 g
  • solony filet śledziowy – 500 g
  • jajka na twardo – 2 szt.
  • zielona cebula, zioła do dekoracji
  • sól – do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  1. Przygotuj warzywa na klasycznego śledzia pod futrem. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Marchew, buraki i ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką.
  2. Nieobrane warzywa zawiń pojedynczo w folię. Ułóż bułki na blasze do pieczenia i piecz przez 50 minut. Rozwiń folię i poczekaj, aż warzywa całkowicie ostygną.
  3. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Można go także zetrzeć na grubej tarce. Rozdzielić do oddzielnych pojemników. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem do smaku.
  4. Cebulę obierz i posiekaj bardzo drobno. Umieść go na durszlaku i zalej wrzącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Jeśli chcesz, możesz zamiast tego dodać do posiekanej cebuli sok z cytryny, pozostawić na 5 minut, następnie położyć na papierowym ręczniku i osuszyć.
  5. Najpierw pokrój filet śledziowy w długie paski, następnie w drobną kostkę, jednocześnie usuwając drobne ości.
  6. W przezroczystej misce sałatkowej lub miskach sałatkowych porcjowanych układaj warstwami cebulę, śledzie, ziemniaki, marchewkę i buraki. W razie potrzeby warstwy można powtórzyć.
  7. Trzymając drobną tarkę nad wierzchnią warstwą buraków, zetrzyj jajka na twardo. Przykryj wierzch salaterki folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
  8. Udekoruj schłodzony śledź pod futrem posiekaną zieloną cebulą lub posiekanymi ziołami. Podawaj natychmiast. Pamiętaj, że sałatki z majonezem możesz przechowywać nawet w lodówce nie dłużej niż 8 godzin.

Przydatne rady

Dla bardziej efektownej prezentacji klasycznego śledzia pod futrem można wykorzystać kulinarne krążki ułożone na talerzach, układając składniki warstwami. Aby lepiej zachować formę sałatki, produkty należy mieszać osobno z majonezem, jak wskazano w naszym przepisie. Przed podaniem ostrożnie zdejmij pierścienie. Aby sos sałatkowy był delikatniejszy, należy nieco zmienić klasyczny przepis na śledzie pod futrem. Do zwykłego majonezu dodaj śmietanę w proporcji 3:1 i łyżeczkę soku z cytryny.

Zroluj śledź pod futrem”

Rolka Śledź pod futrem»

6 porcji

  • jajka 4 szt.
  • buraki średniej wielkości 3 szt.
  • średniej wielkości ziemniaki 2 szt.
  • średniej wielkości marchewki 2 szt.
  • cebula 1 sztuka
  • filet śledziowy 200 gr
  • majonez 150 gr
  • zielenie do dekoracji do smaku
  • sól, mielony czarny pieprz do smaku
  1. Przygotuj składniki na bułkę. Jajka włóż do małego rondla, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez 10 minut, następnie odlej wodę. Zalać jajka zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Buraki na bułkę dokładnie umyj pędzelkiem i zawiń w arkusz folii. Przełożyć na blachę do pieczenia i piec 1 godzinę.
  3. W czasie gdy buraki się pieczą, ugotuj ziemniaki i marchewkę do miękkości. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, obrać i zetrzeć do małej miski.
  4. Pozwól burakom ostygnąć, następnie obierz je i zetrzyj na grubej tarce do miski. Jajka obierz, oddziel żółtka od białek i zetrzyj oddzielnie na drobnej tarce do różnych pojemników. Przykryj żółtka folią spożywczą i włóż je do lodówki.
  5. Cebulę na bułkę obierz, a następnie drobno posiekaj. Drobno posiekaj lekko osolony filet śledziowy, jednocześnie usuwając pęsetą najmniejsze kości.
  6. Aby przygotować bułkę, rozłóż na stole duży kawałek folii spożywczej (około 40×60 cm). Rozłóż na nim starte buraki w kształcie prostokąta i posmaruj niewielką ilością majonezu.
  7. Na wierzch wyłóż większość ubitych białek i wygładź je (odłóż trochę do…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja