Co zrobić z pozostałych jajek: 5 szybkich pasztetów jajecznych o różnych smakach
Malowane jajka to najczęstszy prezent wielkanocny, który zawsze się przyda. Pamiętaj jednak, że jajka na twardo są przechowywane nie dłużej niż tydzień, a potem zamieniają się z jedzenia w niezapomnianą pamiątkę. Jeżeli pamiątek jest za dużo to od razu wykorzystaj je na pasztet. Każda z tych błyskawicznych przekąsek może stać się ozdobą stołu.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Jajka + grzyby
- Jajka + tuńczyk i ogórek
- Jajka + ser i czosnek
- Jajka + kukurydza i kiełbasa wędzona
- Jajka + orzechy i smażona cebula
1. Jajka + grzyby
Zrobią to dowolne grzyby: smażone lub marynowane. Jeśli używasz smażonych, po prostu dodaj odrobinę pikanterii i zmiel je w blenderze lub maszynce do mięsa wraz ze smażoną cebulą. Na 5 jajek na twardo potrzeba około 150 g grzybów, 3 łyżki. l. sok z cytryny, 1 łyżka. l. musztarda, 3 łyżki. l. śmietana. Całkiem dopuszczalne jest zastępowanie grzybów ogórkami kiszonymi – ale z grzybami jest jeszcze ciekawiej. Podawać z grzankami z chleba Borodino lub na brzegach żyta.
2. Jajka + tuńczyk i ogórek
Idealny dodatek do porannych grzanek i tostów. Wystarczy, że wciśniesz przycisk blendera. Na 5 jaj będziesz potrzebować: 1 puszka (250 g) tuńczyka z puszki w oleju, 100 g ogórków kiszonych, 3 łyżki. l. majonez lub śmietana, 1 łyżka. l. musztarda. Świetnie, jeśli znajdziesz w domu świeżą bagietkę, ale bardzo dobrze smakuje też ze zwykłym pokrojonym bochenkiem. Jeśli planujesz zrobić kanapki z tym smarowidłem, koniecznie dodaj do nich świeży ogórek, łodygę selera lub sałaty.
Ciasto waflowe smarujemy na przemian pasztetem z grzybów, orzechów i tuńczyka, tworząc warstwowy placek przekąskowy
3. Jajka + ser i czosnek
W kręgach studenckich ta prosta, ale bardzo smaczna wersja sałatki serowej nazywa się „Wiewiórką”. Dlaczego – nikt nie wie. Ale fakt, że żadna uczta w akademikach nie obejdzie się bez „Wiewiórki”, jest faktem bezspornym. Przepis na 3 minuty: do jednej miski zetrzyj ser i jajka, dodaj czosnek, zioła przeciśnięte przez prasę i dopraw majonezem. Proporcje są takie jakie lubisz. Możesz nieco skomplikować fabułę i dodać drobno startą świeżą marchewkę lub paprykę, zamiast czosnku użyć papryki lub doprawić sałatkę jogurtem naturalnym zamiast majonezu – na tym skorzysta tylko „Wiewiórka”.
Pięknie zaprezentowana „Wiewiórka” może stać się w pełni estetyczną przekąską
4. Jajka + kukurydza i kiełbasa wędzona
Know-how z sowieckiej przeszłości. Dawno, dawno temu wędzonej kiełbasy brakowało i nie każdego było na nią stać. A takie kanapki, w których była kiełbasa, ale nie cała, pozwalały nakarmić gości i zaoszczędzić budżet. Nie zalecamy oszczędzania na kiełbasie – na 5 jajek potrzeba 300 g kiełbasy (najlepiej surowej wędzonej, z drobnym tłuszczem), pęczek zielonej cebuli, koperek, tylko trochę majonezu, żeby nie była boleśnie wysuszona, i pół puszki słodkiej kukurydzy. Kiełbasę należy pokroić jak najdrobniej, tak aby zlała się z jajkami, a kukurydzę zostawić w całości, żeby było co przeżuć. Mieszanka ta doskonale nadaje się do nadziewania bułek z bakłażana lub cukinii, pomidorów czy pieczonych ziemniaków.
5. Jajka + orzechy i smażona cebula
Delikatny, kremowy pasztet o orzechowym smaku przypadnie do gustu całej rodzinie. Szczególnie wegetarianie powinni na to zwrócić uwagę – sprawia wrażenie mięsnej przekąski, choć nie ma w niej ani grama mięsa. Na 5 jaj potrzeba 250 g smażonej cebuli, 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich lub orzeszków pinii, kilka ząbków czosnku, kawałek masła, sól i pieprz. Wszystko szybko do blendera i na gorący tost.
Pasztet orzechowy to danie wegetariańskie, które zawiera aromat mięsny
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #Wielkanoc #pasztet #dania jajeczne #pastaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych