5 szybkich dań z wykorzystaniem kupionych w sklepie pierogów

5 szybkich dań z wykorzystaniem kupionych w sklepie pierogów

Masz dość długiego stania przy kuchence? Jest sposób na kuchenne niewolnictwo! Na ratunek… paczka zwykłych mrożonych pierogów. Oczywiście muszą być sprawdzone, przetestowane, wysokiej jakości, a nie byle jakie inne. Następnie, zachowując rozsądek i przy minimalnym wysiłku, możesz szybko „wymyślić” z nich co najmniej 5 pełnowartościowych dań (a nie tylko pozostawić je we wrzącej wodzie).

kluski w garnkurosół z kluskamikluski w garnku

Smażone pierogi

Tak, tak, to trochę studenckie. Kiedy jednak nakłuwa się na widelec chrupiącą beczkę z pierogami eksplodującymi sokiem, wszystkie dorosłe myśli, że jest to niewdzięczne, tłuste i w ogóle frywolne, natychmiast znikają. Wiele zależy od tego jak go usmażysz i na czym. Zalecamy używanie wyłącznie ghee, dzięki temu ciasto będzie miało najbardziej złocistobrązową skórkę. Powinno być dużo oleju i głęboka patelnia. Najpierw podsmaż czosnek na oleju dla smaku. Następnie wyjmij go (w przeciwnym razie będzie gorzki) i wrzuć kluski prosto z zamrożenia, nie gotując ich wcześniej. I gotuj na małym ogniu, aż się rozpuszczą. Wtedy okażą się szczególnie soczyste, a nawet lekko spuchnięte z dumy. Następnie dokładnie zrumienić, zwiększając ogień.

Wykończeniem jest mielony pieprz, liść szałwii lub estragonu, niedbale wrzucony do gęstego oleju, świeże zioła, musztarda lub kropla octu (najlepiej oczywiście wina, a nie stołu). Po takim śródziemnomorskim tuningu nawet nie poznasz sklepowych pierogów!

Smażone pierogi

Zupa z kluskami

Jeśli masz w lodówce zamrożony bulion z kurczaka lub wołowiny, świetnie. Jeśli nie, ugotuj warzywną. Cebulę i marchewkę drobno posiekać, dodać koper włoski i seler (no cóż, nagle zostały resztki z 33 sałatek). To praktycznie wszystko. Napełnij to wszystko wodą, zagotuj i gotuj pod pokrywką na małym ogniu przez 20-25 minut. Następnie łapiemy warzywa, do bulionu dodajemy pieprzu i soli, dodajemy do niego mrożone kluski i gotujemy do miękkości.

Dodaj do zupy kilka kropli sosu Tabasco, odrobinę słodko-kwaśnego chińskiego lub dowolnego sosu sojowego, w żadnym wypadku nie zaszkodzi. Posypać posiekaną zieloną cebulą lub natką pietruszki. Chcesz kulinarnego triumfu? Do zupy dodajemy podsmażone plastry pieczarek lub cienko pokrojone liście kapusty pekińskiej.

Zupa z kluskami

Szaszłyk z pierogów

Najważniejsze tutaj nie jest dokładna lista składników, ale sam pomysł i jego staranne wykonanie. Wystarczy, że ugotujesz kluski i lekko usmażysz je na grillu na złoty kolor. A potem można „zmontować” kebaby na drewnianych szaszłykach z czegokolwiek, co lubisz: na przemian kluski z listkami mięty lub bazylii, plastry smażonego boczku, pieczarki, wędzona kiełbasa. Możesz też podać kebab kluskowy z miską gorącego bulionu, idealny po lodowisku lub wycieczce na narty.

Szaszłyki z klusek

Ciasto z kluskami

Uwierz mi, jeśli nie powiesz gościom, z czego zrobione jest to ciasto, nikt się nie domyśli. A ty nawet nie mówisz, niech myślą, że go wyczarowałeś przez dwie godziny. Chociaż tak naprawdę ciasto kluskowe to wypieki, które przygotowuje się błyskawicznie i nie mniej szybko się wchłania. Rozgrzej piekarnik do 200 şС. Rozmrozić paczkę pierogów. Układaj je bok do końca w formie do ciasta i rozwałkuj za pomocą natłuszczonego wałka do ciasta.

Tę prostą kompozycję można dekorować w nieskończoność. Posmaruj włoskim sosem pomidorowym, posyp parmezanem i oliwkami, uzyskując coś w rodzaju pizzy. Zrób spód z bułki tartej i roztrzepanego jajka. Na koniec, jeśli pozwala na to Twoje wychowanie, po prostu dopraw go ketchupem lub majonezem. I do piekarnika nagrzanego do 180-200°C na 30-40 minut. Lepota!

Ciasto z kluskami

Knedle w garnku z serem i bułką tartą

Rosyjski klasyk, który świetnie sprawdzi się zarówno na porankach dziecięcych, jak i spotkaniach dorosłych.

Wnętrze garnka wysmaruj dokładnie masłem i posyp mieloną bułką tartą. Ułożyć w nim warstwy podsmażonej cebuli i marchewki, pieczarki, knedle gotowane do połowy, posypać startym serem. I wstawić do piekarnika na 25-30 minut. Szkoda nawet niszczyć tak rumianą piękność nożem i widelcem.

Knedle w garnku z serem i bułką tartą

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pierogi #rosół #zapiekanki #dania szybkiePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja