5 steków, które po marynowaniu stają się jeszcze smaczniejsze

5 steków, które po marynowaniu stają się jeszcze smaczniejsze

5 steków, które po marynowaniu stają się jeszcze smaczniejsze

gastronomia 27 listopada 2023 r4,71(7)Dodaj do ulubionychUdział

Czy potrzebujesz marynaty do steku? Zadaj sobie to pytanie, zanim zaczniesz gotować. Steki premium nie potrzebują marynat, ich bogactwo kryje się w bogatym, mięsnym smaku, delikatności i soczystości, a do ich podkreślenia wystarczy pieprz, sól i szczypta aromatycznych ziół. Ale w przypadku steków alternatywnych rodzaj „dostrojenia” w postaci marynowania nie zaszkodzi, zmiękczy mięso, które nie zawsze jest giętkie i nada mu nowe ciekawe odcienie smakowe.

5 steków, które po marynowaniu stają się jeszcze smaczniejsze

Treść:

  • 7 zasad marynowania steków
  • Maczeta
  • Picanha
  • Chuck roll
  • Bavet
  • Stek z łopatki

7 zasad marynowania steków

1. Żadnego octu stołowego.

Stek to nie kebab, należy się z nim obchodzić ostrożnie. Zbyt agresywne kwaśne środowisko albo zamieni mięso w papkę, albo spowoduje odwrotny skutek, a mięso stanie się jeszcze twardsze pod wpływem stresu. Niezbędną kwaśną nutę nadadzą delikatniejsze składniki – sok cytrusowy, lekkie wersje octu – ryż, jabłko, balsamiczny (ale należy je dodawać bez nadmiaru, 1-2 łyżki na szklankę marynaty), można użyć kwasów mlekowych – kefir lub jogurt, a także wino, kwas chlebowy lub piwo.

2. Olej jest ogniwem łączącym marynaty.

Uwalnia olejki eteryczne zawarte w przyprawach i pomaga równomiernie rozprowadzić marynatę na całej powierzchni steku. Ponadto może wpływać na ostateczny smak steku – na przykład olej sezamowy, oliwkowy lub dyniowy ma swoje specjalne niuanse smakowe, które są bardzo odpowiednie dla wołowiny.

3. Marynata wymaga soli, szczególnie podczas długotrwałego marynowania.

Pomaga to wchłonąć marynatę w grubość steku. Zamiast soli można użyć słonych sosów – sojowego lub rybnego.

4. Nie bój się dodawać cukru do marynat.

Niewielka jego ilość nie tylko urozmaici smak, ale także nada mięsu karmelową skórkę. Tą samą rolę w marynacie spełni syrop klonowy lub miód. Choć technika ta nie jest konieczna w przypadku steków wołowych o wysokim stopniu marmurkowatości – na stekach marmurkowych pojawia się piękna karmelowa skórka dzięki wnikaniu w mięso cienkich warstw tłuszczu.

5. Prawidłowo połącz przyprawy.

Klasyczne przyprawy do mięs to rozmaryn, tymianek, skórka z cytryny, papryczka chili i tarty imbir. Ale bez względu na to, jak bardzo chcesz wykazać się kreatywnością w kuchni, staraj się nie zbierać w marynacie więcej niż 4-5 aromatycznych składników. Wtedy nuty wprowadzone przez marynatę nie zakryją własnego smaku wołowiny.

6. Daj stekowi czas na marynowanie.

W przeciwnym razie zmarnujesz energię na marynatę. W przypadku cienkich steków minimalny czas marynowania w temperaturze pokojowej wynosi 1 godzinę, w przypadku grubych kawałków lub mięsa, które nie jest zbyt giętkie, wystarczą 2 godziny. W lodówce czas marynowania steków można wydłużyć do 6 godzin, wygodnie jest pozostawić mięso do marynowania w lodówce na noc.

7. Odstaw stek do ostygnięcia.

Wyjmij steki z lodówki co najmniej 40 minut przed pieczeniem, aby lodówka miała czas na osiągnięcie temperatury pokojowej. A przed położeniem na grillu lub patelni dokładnie wysusz steki, aby usunąć resztki marynaty papierowymi ręcznikami. Marynata zrobiła już swoje i nie potrzebujemy dodatkowego płynu ani kawałków cebuli czy warzyw, które przy smażeniu mogą przypalić się na grillu. Marynatę przygotowaną na bazie oliwy i aromatycznych ziół, a także wina lub sosu sojowego można ugotować i podawać jako sos do gotowanego mięsa. Wyjątek stanowią marynaty na bazie fermentowanych produktów mlecznych; nie są one ponownie wykorzystywane.

A teraz, po opanowaniu teorii marynowania mięsa, przejdźmy do praktyki. A my wybierzemy 5 alternatywnych steków, którym na pewno przyda się marynata. Należy wziąć pod uwagę, że steki z różnych części tuszy wołowej mają bardzo indywidualną konsystencję i mają swoje własne niuanse smakowe. Dlatego potrzebujemy różnych przepisów na marynaty dla każdego.

1. Maczeta

Ten cienki stek z błoną ma smak wątroby, który nie każdemu smakuje. Dlatego sprawiamy, że marynata jest tak ostra, jak to możliwe.

Marynata musztardowa z ziołami

na 6 steków

1-2 ząbki czosnku

1 łyżka. l. Mieszanki ziół włoskich

2 łyżki l. musztarda

1 łyżka. l. ocet balsamiczny

100-150 ml bezwonnego oleju roślinnego

1 łyżeczka sól

świeżo zmielony czarny pieprz

1. W blenderze połącz czosnek, liście rozmarynu, suszoną bazylię, musztardę, balsamikę i oliwę. Sól i pieprz.

2. Umieść steki w plastikowej torbie i zalej je marynatą.

3. Zawiąż mocno, wyciskając powietrze z worka, jeśli to możliwe, lekko potrząśnij torebką w dłoniach i „masuj” mięso tak, aby marynata dotarła do wszystkich zakątków steków. Pozostaw steki do marynowania w temperaturze pokojowej na 40 minut – 1 godzinę, w lodówce na 3-6 godzin.

2. Picanha

Ten krój jest szczególnie popularny w Ameryce Łacińskiej, dlatego wybieramy marynatę z ostrymi argentyńskimi nutami. Pieczony czosnek nadaje mięsu nutę dymu, zupełnie jak prawdziwe asado.

Marynata argentyńska

na 4 steki

50 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny

50 ml bezwonnego oleju roślinnego

½ łyżeczki czerwona papryczka chili

½ łyżeczki kminek mielony (kminek)

1 pęczek kolendry (jeśli nie lubisz kolendry, to pietruszka)

6 ząbków czosnku

1 łyżeczka sól

1. Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj kminek i pokrojony w cienkie plasterki czosnek i smaż na małym ogniu przez 2-3 minuty.

2. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki marynaty (oprócz kolendry), dodaj 1-2 łyżki. wodę, wlać mieszaninę na patelnię z olejem czosnkowym, doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zdjąć z ognia i ostudzić. Dodaj posiekaną kolendrę.

3. Umieść steki w torbie, dodaj powstałą marynatę i, jeśli to możliwe, usuń powietrze z torby. Zawiąż szczelnie torebkę, potrząśnij w dłoniach i delikatnie „masuj” mięso, tak aby marynata równomiernie rozłożyła się na stekach. Steki pozostawić w marynacie na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub 3-6 godzin w lodówce.

3. Chuck roll

Ten alternatywny stek, choć wycięty z przedłużenia tego samego mięśnia, z którego pobrano żeberko, ma więcej ścięgien i tkanki łącznej. Dlatego potrzebujemy dość mocnej, a nawet agresywnej marynaty, aby mięso było bardziej miękkie.

Marynata do piwa

na 4 steki

100 ml ciemnego piwa

3 łyżki. l. sos teriyaki

1 łyżeczka Sahara

1 ząbek czosnku

3 gałązki mięty

½ łyżeczki sól

świeżo zmielony czarny pieprz

1. Grubo posiekaj miętę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę do miski z marynatą.

2. Umieść steki w plastikowej torbie i zalej je marynatą.

3. Zawiąż mocno torbę, starając się wycisnąć z niej powietrze. Lekko potrząśnij torebką w dłoniach i „masuj” mięso tak, aby marynata dotarła do wszystkich zakamarków steków. Pozostaw steki do marynowania w temperaturze pokojowej na 2 godziny, w lodówce na 3-6 godzin.

4. Bavet

Ten stek jest jasny, aromatyczny, ma wyraźną konsystencję mięsa i jest niedrogi. Nie jest tak delikatne jak steki premium, ale jest to mięso z własnym charakterem. Idealny do szybkiego gotowania na dużym ogniu. W Azji technika ta nazywa się stir-fry, dlatego do bavette dodaliśmy azjatycką marynatę.

Marynata azjatycka

na 6 steków

100 ml sosu sojowego

garść liści bazylii

5 ząbków czosnku

1 łyżka. pasta chili

3 cm korzeń imbiru

100-150 ml bezwonnego oleju roślinnego

1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty. . Mieszanka powinna mieć konsystencję pasty, jeśli jest za gęsta, dodać więcej oleju.

2. Posmaruj steki marynatą i włóż do plastikowej torby.

3. Zawiąż mocno torbę, starając się wycisnąć z niej powietrze. Lekko potrząśnij torebką w dłoniach i „masuj” mięso tak, aby marynata dotarła do wszystkich zakamarków steków. Pozostaw steki do marynowania w temperaturze pokojowej na 2 godziny, w lodówce na 3-6 godzin.

5. Stek z łopatki

Ten stek jest uważany za prawdziwie męski ze względu na bogaty, mięsny smak. Aby zaprezentować go z najlepszej strony, wystarczą pieprz i sól. Jeśli jednak chcesz dodać odrobinę osobowości smakowi mięsa, wypróbuj tę prostą marynatę.

Marynata „Wino czerwone”

na 6 steków

300 ml wytrawnego czerwonego wina

2 łyżki bezzapachowego oleju roślinnego

1 gałązka rozmarynu

1 gałązka tymianku

1 łyżeczka sól

1 łyżeczka cukier trzcinowy

mieszanka świeżo zmielonego pieprzu

1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty.

2. Umieść steki w plastikowej torbie i dodaj marynatę

3. Zawiąż mocno torbę, starając się wycisnąć z niej powietrze. Lekko potrząśnij torebką w dłoniach i „masuj” mięso tak, aby marynata dotarła do wszystkich zakamarków steków. Pozostaw steki do marynowania w temperaturze pokojowej na 2 godziny, w lodówce na 3-6 godzin.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #wołowina #mięso #stek #marynataPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja