5 sposobów na przygotowanie mrożonej pizzy, która sprawi, że będzie pyszna
gastronomia 10 listopada 2023 r(4)Dodaj do ulubionychUdział
Jeśli jesteś zmęczony po całym dniu pracy, masz zły humor, albo po prostu masz ochotę zjeść coś niezdrowego nie ruszając się z kanapy, to gorąca, chrupiąca pizza jest idealnym rozwiązaniem problemu. Nie masz czasu czekać na dostawę? Powiemy Ci jak zrobić pyszną mrożoną pizzę.
O czym porozmawiamy w artykule:
- W piecu konwekcyjnym
- Grillowane (jeśli mieszkasz poza miastem)
- W wędzarni
- W piekarniku
- W gofrownicy
W piecu konwekcyjnym
Frytkownica powietrzna działa cuda (nie ma co ukrywać – to najlepszy wynalazek ludzkości), potrafi zamienić smutne resztki wczorajszego obiadu w świeżą przekąskę, w ciągu kilku minut ugotować najsmaczniejsze frytki, a nawet jajka na twardo. Wykorzystaj w pełni to urządzenie (zwłaszcza, że i tak przez większość czasu stoi bezczynnie), ugotuj w nim mrożoną pizzę, obiecujemy chrupiącą skórkę i kuszący aromat. Okoliczne pizzerie będą miały ciężko.
Dzięki ogrzewaniu konwekcyjnemu, które zapewnia obieg powietrza wokół potrawy, frytkownica szybko nagrzewa zamrożoną pizzę ze wszystkich stron i zapobiega jej zamoczeniu.
Jak gotować pizzę we frytkownicy:
Ustawić temperaturę na 190-200 stopni, podgrzewać zamrożoną pizzę przez 6-10 minut (w zależności od grubości) lub do momentu, aż będzie złocistobrązowa i chrupiąca. Ze względu na ograniczenia wielkości frytkownica idealnie nadaje się do małych pizzy lub odgrzewania pojedynczych plasterków.
Grillowane (jeśli mieszkasz poza miastem)
Lato się skończyło, ale nikt jeszcze nie zamknął sezonu letniego. Następnym razem, gdy wyjdziesz na zewnątrz, weź kilka pudełek mrożonej pizzy, rozpal grill i zamień swoją pizzę w dzieło sztuki kulinarnej. Oprócz niezapomnianego aromatu (pizza + dym z grilla), ta metoda gotowania doda objętości smakowi – wszystkie składniki (tak, mówimy o mrożonych serach i kiełbasach) otworzą się jak w prawdziwy włoski piekarnik.
Jak gotować pizzę na grillu:
Rozgrzej grill przez co najmniej 15 minut, zmniejsz temperaturę do średniej lub średnio niskiej, połóż zamrożoną pizzę bezpośrednio na grillu, zamknij pokrywę i piecz przez 10 do 15 minut, w zależności od grubości skórki. Uważaj, aby nie spalić dna. Gdy ser będzie musujący, a skórka chrupiąca, ostrożnie wyjmij pizzę z grilla za pomocą żaroodpornych szczypiec, ostudź i ciesz się smakiem.
W wędzarni
Podobnie jak w przypadku tradycyjnego grilla, dym może dodać więcej smaku mrożonej pizzy. Dzięki zastosowaniu wiórów drzewnych jako paliwa do wędzarni, przyrządzane w niej produkty nabierają lekko ospałego, wędzonego aromatu i smaku.
Jak gotować pizzę w wędzarni:
Rozgrzej wędzarnię do temperatury wskazanej na opakowaniu, aby pizza nie przyklejała się do rusztu. W przeciwieństwie do tradycyjnego grilla, wędzarnie wykorzystują ciepło pośrednie, dzięki czemu nie musisz się martwić o przyrumienienie spodu czy przypalenie skórki.
Okazuje się, że z nawet mrożonej pizzy można zrobić kulinarne arcydzieło.
W piekarniku
Aby przygotować najbardziej autentyczną i pyszną pizzę neapolitańską, wykorzystuje się specjalny piekarnik, którego temperatura musi osiągnąć 485 stopni. Oczywiście w domu (w piekarniku) nie powtórzysz tego triku, ale możesz zbliżyć się do ideału, używając naczyń zatrzymujących ciepło, na przykład żeliwnej patelni lub specjalnego kamienia do pizzy.
Jak gotować pizzę w piekarniku:
Pozostaw patelnię w piekarniku, aż się nagrzeje, aby upewnić się, że jest wystarczająco gorąca, a nawet gorąca, zanim jej użyjesz. Upewnij się, że pizza jest całkowicie rozmrożona, podgrzewając ją w kuchence mikrofalowej. Jeśli położysz bardzo zimną pizzę na bardzo gorącej patelni, ryzykujesz jej zniszczeniem.
W gofrownicy
Być może widziałeś w Internecie filmy, w których w gofrownicy przygotowuje się bułki cynamonowe lub kanapki z serem. Nowością w akrobacji jest nauka gotowania w nim pizzy. Brzmi dziwnie, ale skoro robią w nim nawet jajecznicę, to czemu nie spróbować, w tym tempie szybko zastąpi kuchenkę mikrofalową.
Jak gotować pizzę w gofrownicy:
Lekko rozmroź pizzę, aby równomiernie się zarumieniła, umieszczając kawałek pomiędzy dwoma arkuszami papieru pergaminowego. I czekaj na cud!
Niezależnie od tego, jaką metodę wybierzesz, pamiętaj, że każdą mrożoną pizzę można uczynić smaczniejszą (a nawet smaczniejszą od tej z najbliższej dostawy), dodając do niej nowe składniki. Kto powiedział, że wystarczy wyjąć z pudełka i rozmrozić, a przepis jest już doskonały? Dodać pepperoni, ananasa lub ostrą paprykę, skórkę posmarować oliwą lub mieszanką roztopionego masła z czosnkiem, oregano i parmezanem, dodać więcej sera – nie ograniczajcie swojej wyobraźni.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pizza #szybkie i łatwe #lifehacki #tajemnice gotowaniaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych