5 sposobów na gotowanie kapusty, który jest najlepszy?
gastronomia 21 września 2021 r4,67 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Istnieje wiele sposobów przygotowania i wykorzystania białej kapusty w kuchni. Postanowiliśmy dowiedzieć się, jak obróbka cieplna wpływa na smak i konsystencję kapusty oraz jaką opcję gotowania lepiej wybrać.
1. Duszenie
Kapusta biała jest bardzo soczysta, dlatego łatwo ją udusić we własnym soku, dodając odrobinę soli i na samym początku ugniatając rękami. Ale bez tłuszczu nie jest zbyt smaczne. Tak więc kapustę dusimy z masłem lub niewielką ilością ciężkiej (30-38%) śmietanki. I na bardzo małym ogniu!
Dusić kapustę z masłem lub niewielką ilością gęstej śmietany
2. Pieczenie
Z jakiegoś powodu prawie nigdy nie smażymy białej kapusty – ale jest taka pyszna! Kapustę pokroić w duże plasterki (bez usuwania łodygi, aby kawałek zachował swój kształt), lekko podgotować we wrzącej wodzie lub na parze, osuszyć i smażyć w cieście, bułce tartej lub po prostu na roztopionym maśle na małym ogniu na złoty kolor.
Kapustę białą można usmażyć w bułce tartej lub cieście, albo po prostu na roztopionym maśle – będzie pyszna
3. Pieczenie
Najsmaczniejsze są duże kawałki kapusty (nawet większe niż kawałki do smażenia). Aby zapobiec wysychaniu kapusty, należy ją przykryć warstwą tłuszczu – roślinnego (oliwa, słonecznik, olej sezamowy) lub zwierzęcego (masło lub ghee, paski boczku, wytopiony tłuszcz z kurczaka, gęsi lub wieprzowiny). Kapustę należy smarować olejem roślinnym lub roztopionym tłuszczem co 10–15 minut. Lepiej piec w niskiej temperaturze, 140–160°C, aby kapusta miała czas nie tylko na zmięknięcie, ale i na karmelizację.
Aby zapobiec wysychaniu kapusty podczas pieczenia, należy ją przykryć warstwą dowolnego tłuszczu lub oleju.
4. Gotowanie
Szczerze mówiąc, najbardziej nieopłacalny sposób gotowania. Gotowana kapusta jest dobra tylko posiekana do zup, a nawet wtedy staje się znacznie smaczniejsza, jeśli najpierw zostanie bardzo szybko usmażona na oleju na dużym ogniu lub odwrotnie, gotowana na wolnym ogniu w garnku w piekarniku przez kilka godzin na małym ogniu (100-100– 120°C) temperatura. Wypróbuj pierwszy sposób na barszcz, a drugi na kapuśniak. Aby kapusta nie straciła soku podczas gotowania i pozostała zdrowa, nie gotuj jej bezpośrednio w wodzie, ale na parze. Możesz wrzucić do wody pęczek ziół.
Aby zapobiec utracie soku przez kapustę podczas gotowania i zachować zdrowie, należy ją gotować na parze
5. Farsz
Nadziewane są zarówno pojedyncze liście kapusty białej, jak i cała główka kapusty. W przypadku gołąbków lub dolmy odetnij twardą część z liści, blanszuj przez 2-3 minuty, następnie zawiń w nie mięso mielone. Odcina się górną jedną trzecią całej główki kapusty, główkę kapusty całkowicie zanurza się we wrzącej wodzie na 10 minut, odwraca, pozwala wodzie spłynąć, przestrzeń między liśćmi wypełnia się mielonym mięsem, główką kapustę przewiązuje się kulinarnym sznurkiem i gotuje lub piecze na parze.
W przypadku gołąbków lub dolmy odetnij twardą część z liści, blanszuj przez 2–3 minuty, a następnie zawiń w nie mięso mielone
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kapusta #kapusta białaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca14 października 2018 r
Uwielbiam kapustę pod każdą postacią, także marynowaną i kiszoną.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych