5 śniadań z pyszną kaszą jaglaną
gastronomia 21 sierpnia 2023 r5,00 (3)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział4Komentarz
Płatki jaglane są zawsze dobre, zwłaszcza na śniadanie. Jest bezglutenowy, niezwykle pożywny i ma złocisty odcień, którego tak często brakuje w ponure poranki.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Kremowa kasza jaglana z przyprawami
- Gotowana kasza jaglana z mostkiem wołowym
- Luźna kasza jaglana z bakłażanem i kminkiem
- Kasza jaglana z gruszkami i karmelizowanymi orzechami
- Idealna krucha owsianka jaglana
Kremowa kasza jaglana z przyprawami
Podawaj owsiankę z sezonowymi jagodami
Kremowa kasza jaglana z przyprawami
4 porcje, przygotowanie: 45 min.
Czego potrzebujesz:
- 250 g płatków jaglanych
- 200 ml śmietanki 30–38% tłuszczu
- 380 ml wody pitnej
- 2 łyżki l. masło
- 2 łyżki l. cukier z naturalną wanilią
- 1 łyżeczka każdy mielony kardamon, cynamon i proszek imbirowy
- 0,5 łyżeczki sól
Co zrobić:
1. Kaszę prosową bardzo dokładnie przepłucz w 6-7 wodach – wypływająca woda powinna być całkowicie przezroczysta. Płatki zbożowe przełożyć na sito i osuszyć.
2. W rondlu o pojemności co najmniej 2,5 litra podgrzej masło, dodaj sól, wszystkie przyprawy i zboża. Kaszę jaglaną smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.
3. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż woda zostanie wchłonięta, około 15 minut.
4. Wlać gorącą śmietankę, dodać cukier waniliowy, dokładnie wymieszać, przykryć, gotować na małym ogniu przez 5-7 minut.
5. Zdejmij patelnię z ognia, owiń ją kocem lub połóż na sofie pod poduszką na 15–20 minut.
Gotowana kasza jaglana z mostkiem wołowym
Zamiast mostka wołowego można użyć żeberek wieprzowych lub jagnięcych.
Gotowana kasza jaglana z mostkiem wołowym
6 porcji, przygotowanie: 2 godziny 30 minut.
Czego potrzebujesz:
- 350 g płatków jaglanych
- 400 g mostka wołowego
- 2 średnie cebule
- 1 średnia marchewka
- warzywo i masło
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Mięso zalać 2 litrami wrzącej wody, ponownie zagotować, posolić i zebrać pianę. Dodać grubo posiekaną 1 cebulę i 1 marchewkę, gotować 1,5–2 godziny. Mięso powinno stać się miękkie.
2. Oddziel mięso od kości, jeśli taka istnieje, a całe mięso (łącznie z tkanką łączną i tłuszczem) drobno posiekaj. Odcedź bulion.
3. Obierz i drobno posiekaj pozostałą cebulę. Do rondla o grubym dnie wlać odrobinę oleju, dodać cebulę i smażyć do miękkości, około 5 minut.
4. Kaszę prosową bardzo dokładnie przepłucz w 6-7 wodach – wypływająca woda powinna być całkowicie przezroczysta. Do cebuli dodać kaszę jaglaną i smażyć 2 minuty.
5. Zalać 700 ml bulionu, dodać mięso, zagotować, doprawić pieprzem i gotować pod przykryciem do wchłonięcia całego płynu i zagotowania płatków, około 25 minut. Podczas serwowania do owsianki dodaj kawałek masła.
Luźna kasza jaglana z bakłażanem i kminkiem
Kasza jaglana w stylu orientalnym, pożywna i aromatyczna.
Luźna kasza jaglana z bakłażanem i kminkiem
4 porcje, przygotowanie: 45 min.
Czego potrzebujesz:
- 250 g płatków jaglanych
- 2 średnie bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 480 ml wody pitnej lub mleka
- 2 łyżki l. masło
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka nasiona kminku
- 0,5 łyżeczki sól + trochę więcej na bakłażany
Co zrobić:
1. Kaszę prosową bardzo dokładnie przepłucz w 6-7 wodach – wypływająca woda powinna być całkowicie przezroczysta. Płatki zbożowe przełożyć na sito i osuszyć.
2. W rondlu o pojemności co najmniej 2,5 litra podgrzej masło, dodaj sól, kminek i płatki zbożowe. Kaszę jaglaną smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.
3. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż kasza jaglana będzie miękka, 20–25 minut. (w zależności od jakości zboża).
4. W międzyczasie rozgnieć, obierz i posiekaj czosnek. Bakłażany pokroić w kostkę o boku 2 cm. Smażyć je na oliwie z oliwek, aż będą całkowicie ugotowane. Posypać czosnkiem, solą i jeszcze chwilę podsmażyć.
5. Zdejmij patelnię z owsianką z ognia, dodaj bakłażany, zamieszaj, zamknij, zawiń w koc lub połóż na sofie pod poduszką na 15–20 minut
Kasza jaglana z gruszkami i karmelizowanymi orzechami
To nie tylko słodka kasza jaglana, ale praktycznie deser. – pożywne i smaczne.
Kasza jaglana z gruszkami i karmelizowanymi orzechami
4 porcje, przygotowanie: 45 min.
Czego potrzebujesz:
- 250 g płatków jaglanych
- 500 ml mleka
- 2 łyżki l. masło
- 1 łyżka. l. cukier waniliowy
- 0,5 łyżeczki sól
Na sos gruszkowy:
- 2 średnio twarde gruszki
- 40 g orzechów włoskich
- 2 łyżki l. masło
- 2 łyżki l. Sahara
- 1 łyżka. l. Miód
Co zrobić:
1. Kaszę prosową bardzo dokładnie przepłucz w 6-7 wodach – wypływająca woda powinna być całkowicie przezroczysta. Płatki zbożowe przełożyć na sito i osuszyć.
2. W rondlu o pojemności 2,5 litra rozgrzej masło, dodaj sól, przyprawy i płatki. Kaszę jaglaną smażymy na małym ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty.
3. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Przykryj i gotuj na średnim ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty, a płatki będą miękkie, około 25 minut.
4. Zdejmij patelnię z ognia, owiń ją kocem lub połóż na sofie pod poduszką na około 15–20 minut.
5. Aby przygotować sos, pokrój gruszkę na małe kawałki, usuwając rdzeń, ale bez obierania. Rozpuść masło na patelni i bardzo szybko smaż gruszki na dużym ogniu, aż uzyskają złoty kolor. Gotowe gruszki układamy na talerzu łyżką cedzakową i zalewamy miodem.
6. Wlać cukier na patelnię, na której smażono gruszki, wlać 1 łyżeczkę. wodę, rozpuścić na syrop. Dodać orzechy i smażyć na średnim ogniu, potrząsając patelnią, przez 3 minuty.
7. Na talerze nałożyć owsiankę, wymieszać z gruszkami. Posyp karmelizowanymi orzechami.
Idealna krucha owsianka jaglana
Masło można zastąpić dowolnym olejem roślinnym.
Idealna krucha owsianka jaglana
4 porcje, przygotowanie: 45 min.
Czego potrzebujesz:
- 250 g płatków jaglanych
- 480 ml wody pitnej lub mleka
- 2 łyżki l. masło
- 1 łyżeczka Sahara
- 0,5 łyżeczki sól
Co zrobić:
1. Aby proso nie stało się gorzkie, należy zmyć cienki film z ziaren. Aby to zrobić, proso należy umyć w 6–7 wodach (czwarta lub piąta woda może być gorąca, reszta – zimna), ostrożnie pocierając ziarna palcami. Płynąca woda powinna być całkowicie przezroczysta. Płatki zbożowe przełożyć na sito i osuszyć.
2. W rondlu o pojemności co najmniej 2,5 litra podgrzej masło, dodaj sól, cukier i płatki zbożowe. Kaszę jaglaną smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 1,5 minuty.
3. Zalać wrzątkiem lub mlekiem, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu na średnim ogniu, aż proso będzie miękkie, od 20 do 25 minut. (w zależności od jakości zboża).
4. Zdejmij patelnię z ognia, owiń ją kocem lub połóż na sofie pod poduszką na 15–20 minut.
Dodatki do kaszy jaglanej:
– Smażony pokrojony w kostkę boczek z cebulą
– Pieczony czosnek i masło
– Pesto z suszonych pomidorów
– Rodzynki, suszone morele i daktyle oraz cynamon
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kasza jaglanaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Lana2630108198717 października 2020 r
Cudowne przepisy! Szacunek dla autora!
00OdpowiedźKonstanca17 października 2020 r
Dzięki za pomysły!
00Odpowiedź
17 października 2020 r
Dziękuję bardzo za przepisy i artykuły!! A o zdjęciach nie ma nawet co mówić – przepiękne
00OdpowiedźKonstancja16 października 2020 r
Na śniadanie gotuję owsiankę z mleka jaglanego w powolnej kuchence z trybem opóźnionego startu, czasem dodając dynię. Owsianka okazuje się bardzo smaczna!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych