5 pysznych dodatków do naleśników

5 pysznych dodatków do naleśników

Naleśniki są oczywiście cudowną rzeczą same w sobie. Ale obfitość nadzienia i smarowideł sprawia, że ​​to danie staje się prawdziwą ucztą.

Nadzienie mięsne

8–10 porcji 1 kg mostka wołowego z tłuszczem włożyć do rondla, zalać całkowicie wrzącą wodą, postawić na dużym ogniu i posolić. Doprowadź do wrzenia, usuń pianę, dodaj 1 cebulę i 1 marchewkę, gotuj mięso do miękkości, 1,5–2 godziny. Przepuść gotowe mięso przez maszynę do mięsa z dużym rusztem. 2 średnie cebule posiekaj bardzo drobno i smaż na roztopionym maśle przez 10 minut. Dodać mięso mielone i odrobinę przecedzonego bulionu (reszta bulionu nie jest tu potrzebna), wszystko razem dusić przez 10 minut. Sól i pieprz, ostudzić. Jest to nadzienie do dowolnych naleśników pszennych. Do nadzienia mięsnego można użyć innych części tuszy mięsnej – najważniejsze jest to, że zawiera co najmniej 10% tłuszczu.

Pasta z czerwonej ryby

6 porcji Miskę wyłóż gofrowym ręcznikiem kuchennym, włóż do niej 500 g kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 15–20%, wymieszanej ze szczyptą soli morskiej. Końce ręcznika zbierz do torby i zawieś nad miską na 2-3 godziny. Drobno posiekaj 200 g dowolnej czerwonej ryby – solonej lub wędzonej. Wymieszać z odważoną kwaśną śmietaną, doprawić czarnym pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Podawać z dowolnymi naleśnikami.

Nadzienie twarogowe z rodzynkami

6–8 porcji na 12–24 godziny wcześniej zalać 100 g małych rodzynek sokiem z cytryny, tak aby rodzynki były przykryte. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać, przykryć folią i pozostawić w temperaturze pokojowej. Ubić blenderem zanurzeniowym lub przetrzeć przez drobne sito 400–500 g pełnotłustego twarogu ze 120 g cukru pudru. Wymieszaj z rodzynkami cytrynowymi (jeśli zostanie płyn, użyj go np. do herbaty lub kompotu). Jest to nadzienie do cienkich naleśników pszennych. Rada. Jeśli twarożek jest bardzo mokry, lepiej włożyć go do ręcznika i powiesić jak torbę – pozwolić, aby nadmiar płynu spłynął.

Ser topiony z estragonem

Porcja dla 6 osób Oderwij 2 gałązki estragonu od łodyg. Zmiażdż i obierz 2 ząbki czosnku. Estragon i czosnek włóż do moździerza, posyp solą i rozgnieć na pastę. Powstałą zawiesinę wymieszaj z 300 g miękkiego serka śmietankowego, aż będzie gładka. Ubić 200 ml najcięższej śmietanki na puszystą pianę. Delikatnie wymieszaj śmietanę z masą serową i dopraw pieprzem. Podawać z naleśnikami drożdżowymi.

Olej śledziowy

8 porcji 200 g masła zmiękczyć wcześniej do temperatury pokojowej. Weź 300 g solonego na ostro filetu śledziowego bez dodatków i pokrój na małe kawałki. Kilka groszków ziela angielskiego ze szczyptą soli rozdrobnić w moździerzu tak drobno, jak to możliwe. Kontynuując mielenie, dodawaj porcjami śledzie – powinieneś otrzymać pastę. Miękkie masło wymieszaj widelcem lub drewnianą łyżką z 2-3 łyżkami. l. oliwę z oliwek, następnie stopniowo dodawaj pastę śledziową. Mieszaj do uzyskania całkowicie jednorodnej masy, w razie potrzeby przetrzyj przez sito. Pozostawiamy do lekkiego schłodzenia w lodówce i podajemy z naleśnikami gryczanymi lub żytnimi

Spróbuj dokonać na sobie heroicznego wysiłku – kup nie filet do oleju śledziowego, ale cały śledź Ivasi, i to większy. Okaże się takie pyszne!

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #polewy do naleśnikówPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja