5 przepisów na kakao i gorącą czekoladę, które podniosą Cię na duchu
gastronomia 11 października 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Filiżanka gorącego kakao w dłoniach to symbol przytulnego domu, lirycznego nastroju i czułych relacji. To zaskakujące, że gorzka czekolada może uczynić nasze życie odrobinę słodszym i szczęśliwszym.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Klasyczne kakao
- Pikantna gorąca czekolada z rumem
- Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow
- Czekoladowa kawa mokka
- Gorąca czekolada biała kokosowa z różowym pieprzem
Klasyczne kakao
Do klasycznego kakao dodaj odrobinę imbiru i/lub cynamonu.
Klasyczne kakao
1 porcja
Czego potrzebujesz:
- 1,5–2 łyżki. l. kakao w proszku bez cukru
- 250 ml pełnego mleka o zawartości tłuszczu od 3,2%
- 1–3 łyżeczki Sahara
Sposób wykonania: Do zimnego mleka (o temperaturze pokojowej) wsyp kakao i postaw na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką, aż mleko się zagotuje. Dodaj cukier do smaku i natychmiast podawaj.
Pikantna gorąca czekolada z rumem
Napój na zimną i wietrzną pogodę. Pirackie dziewczyny będą zachwycone!
Pikantna gorąca czekolada z rumem
2 porcje
Czego potrzebujesz:
- 80 g gorzkiej czekolady (z 65% kakao)
- 100 ml złocistego rumu
- 250 śmietany 20% tłuszczu
- brązowy cukier, opcjonalnie
- 1 laska cynamonu
- 1 pączek goździka
- 2–3 pudełka kardamonu
- paski skórki pomarańczowej do dekoracji
Co zrobić: Posiekaj laskę cynamonu i rozgnieć strąki kardamonu. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze śmietaną i cukrem do smaku, jeśli używasz, i zagotuj na małym ogniu. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, przykryć grubym ręcznikiem (lub wlać do termosu) i odstawić na 10 minut. Czekoladę drobno posiekać i dodać do gorącej śmietany. Rozgrzej żaroodporne szklanki i wlej rum. Gorącą czekoladę przelej do szklanek i udekoruj skórką.
Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow
A to gratka dla łagodnych wróżek i młodych dam Turgieniewa.
Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow
2 porcje
Czego potrzebujesz:
- 3–4 łyżki. l. kakao w proszku
- 350 ml pełnego mleka o zawartości tłuszczu od 3,2%
- 1 łyżka. l. mleko skondensowane
- 200 ml śmietanki do ubijania
- 40 g pianek marshmallow (1 duża lub 2 małe) o smaku creme brulee
Co zrobić: Drobno posiekaj pianki marshmallow. Bardzo zimną śmietankę ubić na stabilną pianę, dokładnie wymieszać z piankami marshmallow. Do zimnego (o temperaturze pokojowej) mleka wsyp kakao i postaw na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką, aż mleko się zagotuje, wmieszaj mleko skondensowane. Do dużych kubków wlać kakao, posmarować kremem piankowym i natychmiast podawać.
Czekoladowa kawa mokka
Do kawy dodać około 1/5 laski wanilii, przeciętej wzdłuż. To się okaże dobrze. Nie, bardzo dobrze!
Czekoladowa kawa mokka
1 porcja
Czego potrzebujesz:
- 120 ml mocnej kawy (z ekspresu lub kawy po turecku)
- 100 ml pełnego mleka o zawartości tłuszczu od 3,2%
- 2 łyżki l. niesłodzone kakao w proszku + trochę więcej do podania
- cukier, opcjonalnie
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- bita śmietana do podania
Sposób wykonania: Zimne (o temperaturze pokojowej) mleko połączyć z kakao, cukrem (jeśli używasz) i wanilią, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W tym samym czasie zaparz kawę. Wlać czekoladę następnie mleko do wysokiego kubka wlać kawę. Dodaj ubitą śmietanka, kakao w proszku i od razu podawać.
Gorąca czekolada biała kokosowa z różowym pieprzem
Aby przygotować wersję wieczorną, do gorącej czekolady dodaj odrobinę rumu kokosowego Malibu.
Gorąca czekolada biała kokosowa z różowym pieprzem
1 porcja
Czego potrzebujesz:
- 50 g białej czekolady
- 150ml mleka kokosowego
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
- 10-12 ziaren różowego pieprzu do podania
Co zrobić: Drobno posiekaj czekoladę. Rozgrzej filiżankę. Do mleka kokosowego dodać 30-50 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać wanilię i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wlać do gorącego, suchego kubka, posypać pieprzem i podawać.
Ważny! Do jakiejkolwiek obróbki cieplnej wybierz białą czekoladę wyprodukowaną za granicą; czekolada domowa nie topi się dobrze.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kakaoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstancja1 grudnia 2020 r
Lubię pikantne kakao. Gotuję zimą.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych