5 przepisów na kakao i gorącą czekoladę, które podniosą Cię na duchu

5 przepisów na kakao i gorącą czekoladę, które podniosą Cię na duchu

5 przepisów na kakao i gorącą czekoladę, które podniosą Cię na duchu

gastronomia 11 października 2023 r5,00 (5)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Filiżanka gorącego kakao w dłoniach to symbol przytulnego domu, lirycznego nastroju i czułych relacji. To zaskakujące, że gorzka czekolada może uczynić nasze życie odrobinę słodszym i szczęśliwszym.

5 przepisów na kakao i gorącą czekoladę, które podniosą Cię na duchu5 przepisów na kakao i gorącą czekoladę, które podniosą Cię na duchu5 przepisów na kakao i gorącą czekoladę, które podniosą Cię na duchu5 przepisów na kakao i gorącą czekoladę, które podniosą Cię na duchu

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Klasyczne kakao
  • Pikantna gorąca czekolada z rumem
  • Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow
  • Czekoladowa kawa mokka
  • Gorąca czekolada biała kokosowa z różowym pieprzem

Klasyczne kakao

Do klasycznego kakao dodaj odrobinę imbiru i/lub cynamonu.

Klasyczne kakao
Klasyczne kakao

1 porcja
Czego potrzebujesz:

  • 1,5–2 łyżki. l. kakao w proszku bez cukru
  • 250 ml pełnego mleka o zawartości tłuszczu od 3,2%
  • 1–3 łyżeczki Sahara

Sposób wykonania: Do zimnego mleka (o temperaturze pokojowej) wsyp kakao i postaw na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką, aż mleko się zagotuje. Dodaj cukier do smaku i natychmiast podawaj.

Pikantna gorąca czekolada z rumem

Napój na zimną i wietrzną pogodę. Pirackie dziewczyny będą zachwycone!

Pikantna gorąca czekolada z rumem
Pikantna gorąca czekolada z rumem

2 porcje
Czego potrzebujesz:

  • 80 g gorzkiej czekolady (z 65% kakao)
  • 100 ml złocistego rumu
  • 250 śmietany 20% tłuszczu
  • brązowy cukier, opcjonalnie
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pączek goździka
  • 2–3 pudełka kardamonu
  • paski skórki pomarańczowej do dekoracji

Co zrobić: Posiekaj laskę cynamonu i rozgnieć strąki kardamonu. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze śmietaną i cukrem do smaku, jeśli używasz, i zagotuj na małym ogniu. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, przykryć grubym ręcznikiem (lub wlać do termosu) i odstawić na 10 minut. Czekoladę drobno posiekać i dodać do gorącej śmietany. Rozgrzej żaroodporne szklanki i wlej rum. Gorącą czekoladę przelej do szklanek i udekoruj skórką.

Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow

A to gratka dla łagodnych wróżek i młodych dam Turgieniewa.

Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow
Kakao z bitą śmietaną i piankami marshmallow

2 porcje
Czego potrzebujesz:

  • 3–4 łyżki. l. kakao w proszku
  • 350 ml pełnego mleka o zawartości tłuszczu od 3,2%
  • 1 łyżka. l. mleko skondensowane
  • 200 ml śmietanki do ubijania
  • 40 g pianek marshmallow (1 duża lub 2 małe) o smaku creme brulee

Co zrobić: Drobno posiekaj pianki marshmallow. Bardzo zimną śmietankę ubić na stabilną pianę, dokładnie wymieszać z piankami marshmallow. Do zimnego (o temperaturze pokojowej) mleka wsyp kakao i postaw na średnim ogniu. Mieszaj trzepaczką, aż mleko się zagotuje, wmieszaj mleko skondensowane. Do dużych kubków wlać kakao, posmarować kremem piankowym i natychmiast podawać.

Czekoladowa kawa mokka

Do kawy dodać około 1/5 laski wanilii, przeciętej wzdłuż. To się okaże dobrze. Nie, bardzo dobrze!

Czekoladowa kawa mokka
Czekoladowa kawa mokka

1 porcja
Czego potrzebujesz:

  • 120 ml mocnej kawy (z ekspresu lub kawy po turecku)
  • 100 ml pełnego mleka o zawartości tłuszczu od 3,2%
  • 2 łyżki l. niesłodzone kakao w proszku + trochę więcej do podania
  • cukier, opcjonalnie
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • bita śmietana do podania

Sposób wykonania: Zimne (o temperaturze pokojowej) mleko połączyć z kakao, cukrem (jeśli używasz) i wanilią, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W tym samym czasie zaparz kawę. Wlać czekoladę następnie mleko do wysokiego kubka wlać kawę. Dodaj ubitą śmietanka, kakao w proszku i od razu podawać.

Gorąca czekolada biała kokosowa z różowym pieprzem

Aby przygotować wersję wieczorną, do gorącej czekolady dodaj odrobinę rumu kokosowego Malibu.

Gorąca czekolada biała kokosowa z różowym pieprzem
Gorąca czekolada biała kokosowa z różowym pieprzem

1 porcja
Czego potrzebujesz:

  • 50 g białej czekolady
  • 150ml mleka kokosowego
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 10-12 ziaren różowego pieprzu do podania

Co zrobić: Drobno posiekaj czekoladę. Rozgrzej filiżankę. Do mleka kokosowego dodać 30-50 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Dodać wanilię i czekoladę, mieszać do rozpuszczenia. Wlać do gorącego, suchego kubka, posypać pieprzem i podawać.

Ważny! Do jakiejkolwiek obróbki cieplnej wybierz białą czekoladę wyprodukowaną za granicą; czekolada domowa nie topi się dobrze.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kakaoPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancjaKonstancja1 grudnia 2020 r

Lubię pikantne kakao. Gotuję zimą.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja