5 przepisów na ciasta maślane na każdą porę roku

5 przepisów na ciasta maślane na każdą porę roku

5 przepisów na ciasta maślane na każdą porę roku

gastronomia 05 sierpnia 20234,83 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Tych 5 przepisów na słodkie wypieki nie da się przygotować bez mąki, ale bez masła też się nie obejdą. Masło stosowaliśmy zarówno do ciasta w niektórych przepisach, jak i do kremu maślanego w przepisach rodzinnych. Okazało się bardzo uduchowione!

5 przepisów na ciasta maślane na każdą porę roku

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Krem maślany jako jeden ze sposobów wykazania całego bogactwa smaku masła
  • Przepisy na słodkie wypieki z masłem
    • Ciasto z truskawkami i śmietaną

    • Ciasto z grzanek żytnich z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym

    • Ciasto „Waniliowe Podwójne”

    • Tartyny truskawkowe z kremem

    • Tartaletki z kolorowym kremem

Materiał ten stanowi niewielki, ale bardzo reprezentatywny i cenny zbiór wypieków z masłem. Jak pisaliśmy powyżej, masło jest tutaj zarówno uczestnikiem przygotowania ciasta, jak i składnikiem śmietanki. Czas porozmawiać o tym ważnym składniku wypieków. Co więcej, mit o szkodliwości masła okazał się tylko mitem! O zaletach masła dla osób szczupłych i niezbyt szczupłych zobacz Tutaj.

Przez długi czas masło na stole było oznaką bogactwa. Tylko 1 kg masła wymagał około 24 litrów mleka! Co ciekawe, w dawnych czasach słowo „masło” wymawiano inaczej: „mazlo”, od czasownika „smarować”.

Jak przygotować ciasto z masłem opisaliśmy tak szczegółowo, jak to możliwe w każdym przepisie, ale o kremie maślanym opowiemy nieco bardziej szczegółowo!

Krem maślany jako jeden ze sposobów wykazania całego bogactwa smaku masła

  • Aby zrobić krem ​​maślany, należy wziąć masło najlepszej jakości (82,5%) i dodać do niego dodatkowe składniki, które nadadzą kremowi subtelną słodycz i konsystencję. Dodatkiem może być syrop cukrowy lub cukier puder, mieszanka mleka i jajek (Charlotte) lub same jajka (glazurowane). Ale najłatwiej jest przygotować krem ​​maślany ze skondensowanym mlekiem, któremu można nadać inny smak i aromat: waniliowy, czekoladowy, migdałowy, karmelowy lub owocowy.
  • Do przygotowania kremu maślanego potrzebne jest masło o temperaturze pokojowej, o takiej konsystencji, aby można je było ubić mikserem lub ubić na puszystą, elastyczną białą masę. Mleko skondensowane należy dodawać małymi porcjami, za każdym razem ubijając śmietanę, aż będzie puszysta i jednorodna.
  • Aby zapobiec „odcinaniu się” śmietanki z mleka skondensowanego, masło i mleko skondensowane muszą mieć tę samą temperaturę. Ścięty krem ​​można skorygować poprzez lekkie podgrzanie go (najlepiej w łaźni parowej) i ubicie. Jeśli to nie pomoże, ostudzić śmietankę, wymieszać, przełożyć na drobne sito i po odsączeniu płynu lekko podgrzać na łaźni parowej i ponownie ubić.
  • Zwykle, aby otrzymać 400 g kremu maślanego z mlekiem skondensowanym, należy wziąć 200 g masła i 200 g mleka skondensowanego. Krem ten łatwo przyjmuje i utrzymuje reliefowe kształty, dlatego dobrze nadaje się do dekorowania ciast i wypieków, a także do łączenia warstw ciast. Należy jednak wziąć pod uwagę, że ten krem ​​​​nie moczy ciast; w tym celu lepiej jest używać syropów.

Przepisy na słodkie wypieki z masłem

Ciasto z truskawkami i śmietaną

Zwróć szczególną uwagę na nasze ciasto z truskawkami i śmietaną, zwłaszcza jeśli na zewnątrz panuje lato i sezon na jagody w pełni: nie zrobienie teraz takiego deseru byłoby po prostu niewybaczalnym błędem. Co więcej, nawet początkujący kucharze poradzą sobie z tym! Ciasto wychodzi naprawdę wyśmienite: klasyczny duet truskawek i śmietany w połączeniu z najdelikatniejszym biszkoptem maślanym fascynuje i pozwala zapomnieć o diecie. Swoją drogą, w nadzieniu tego przysmaku nie ma cukru – za słodkość odpowiada niewielka ilość dżemu lub konfitury. Dzięki temu w smaku ciasta nie ma nuty słodyczy, jedynie lekka kwaskowatość, kremowa kremowa konsystencja i przyjemna jagodowa świeżość.

Ciasto z truskawkami i śmietaną
Ciasto z truskawkami i śmietaną

Do przygotowania 8 porcji potrzebne będą:

Do ciast maślanych:

  • 230 g Masła Anchor
  • 230 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 1 cytryna
  • 230 g mąki

Do napełniania:

  • 300 g truskawek
  • 70-80 g dżemu truskawkowego lub gęstej konfitury
  • 150 ml śmietany 35% tłuszczu
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 1 łyżka. l. cukier puder
  1. Na biszkopt maślany Masło pokroić w drobną kostkę i pozostawić na 30 minut. w temperaturze pokojowej.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Miękkie masło ubić mikserem z cukrem pudrem, aż uzyska konsystencję jasnej śmietanki. Dodawaj jajka, jedno po drugim, dokładnie ubijając po każdym.
  4. Umyj i osusz cytrynę. Drobno zetrzyj skórkę i dodaj do ciasta. Pozostałą cytrynę można wykorzystać do innych przepisów lub po prostu dodać do herbaty.
  5. Mąkę przesiej przez drobne sito. Dodać do ciasta i szybko wymieszać.
  6. Powstałe ciasto podzielić na pół. Pierwszą część ułożyć w żaroodpornym naczyniu o średnicy 22-24 cm wyłożonym papierem do pieczenia. Piec około 20 minut. aż do złotego koloru. W ten sam sposób upiec drugą warstwę ciasta.
  7. Do nadzienia Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Dżem lub konfiturę lekko podgrzej i wymieszaj z truskawkami. Ubij śmietanę z wanilią, aż utworzą się miękkie szczyty.
  8. Do montażu Połóż jedno ciasto na dużym talerzu lub naczyniu. Posmaruj go nadzieniem truskawkowym, a następnie warstwą kremu, nie sięgając brzegów. Ułożyć drugą warstwę ciasta, lekko docisnąć, posypać cukrem pudrem i udekorować jagodami.

Ciasto z grzanek żytnich z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym

Aby przygotować to ciasto z kremem maślanym na bazie skondensowanego mleka, należy zaopatrzyć się w bułkę tartą. Będą Ci potrzebne do szybkiego ciasta parzonego. Pozostałą część ciasta przygotowujemy jak zwykle: pieczemy warstwy ciasta, przygotowujemy krem ​​maślany ze skondensowanym mlekiem, smarujemy warstwy ciasta, dekorujemy i wstawiamy do lodówki do namoczenia.

Ciasto z grzanek żytnich z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym
Ciasto z grzanek żytnich z kremem maślanym i mlekiem skondensowanym

Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:

Do kremu:

  • 300 g masła Kotwica + do formy
  • 10 łyżek l. mleko skondensowane
  • 2 łyżki l. koniak lub rum

Do impregnacji:

  • 100 g cukru
  • 80 ml wody do picia
  • 1 łyżka. l. sok z cytryny
  • skórka z 1 cytryny

Do testu:

  • 110–130 g krakersów żytnich
  • 5 jaj
  • 70 g cukru
  • 1 łyżka. l. mąka + na pleśń
  • 1 łyżeczka kakao w proszku bez cukru
  • sól

Do dekoracji:

  • kolorowe kandyzowane owoce
  1. Do testu Krakersy pokruszyć lub zmielić na drobny okruszek i przesiać przez sito. W żaroodpornej misce ubijaj jajka, sól i cukier mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie puszysta. Miskę wstawić do łaźni wodnej i podgrzać do 50°C, ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić, ubijając.
  2. Do przygotowanej płynnej mieszanki dodać krakersy, mąkę i kakao. Mieszaj, aż będzie gładkie.
  3. Spód żaroodpornej tortownicy o średnicy 16-18 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Strząśnij nadmiar. Nie smaruj boków! Wypełnij formę ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut, aż do całkowitego ugotowania. Całkowicie ostudzić.
  4. Do impregnacji Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i wodę, wymieszać. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać. Całkowicie ostudzić.
  5. Do kremu Miękkie masło ubić mikserem, aż będzie puszyste i prawie białe. Nie przerywając ubijania, partiami dodawaj skondensowane mleko. Po każdym dodaniu mleka ubijaj na gładką masę. Wlać koniak i ponownie ubić śmietanę na gładką masę. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
  6. Do montażu Ciasto pokroić na 3 części. Obficie posmaruj 2 dolne części impregnatem za pomocą pędzla silikonowego i pokryj kremem. Złóż ciasto. Wierzch smarujemy pozostałym kremem. Udekoruj kandyzowanymi owocami. Przechowywać w lodówce do momentu podania.

Ciasto „Waniliowe Podwójne”

Ciasto waniliowe przygotowywane jest dwukrotnie według klasycznej receptury – z ciasta biszkoptowego i kremu. Tyle że jest w nim trochę więcej wanilii niż zwykle. Ciasto można dodatkowo udekorować świeżymi jagodami lub wymieszać z kremem – będzie jeszcze bardziej eleganckie i smaczniejsze.

Ciasto „Waniliowe Podwójne”
Ciasto „Waniliowe Podwójne”

Do przygotowania 10-12 porcji potrzebne będą:

  • 290 g mąki + na pleśń
  • 170 g masła Kotwica + do formy
  • 250 ml pełnego mleka
  • 3 duże jajka
  • 250 g cukru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 10 g proszku do pieczenia
  • sól

Do kremu:

  • 6 dużych białek
  • 300 g cukru
  • 450 g masła
  • nasiona z połowy laski wanilii

Do dekoracji:

  • kolorowe jadalne posypki
  1. Do testu Ubij miękkie masło i cukier mikserem na średniej prędkości, aż będzie puszyste i białe, 3 minuty. Zmniejsz prędkość i dodawaj po jednym jajku, miksując na gładką masę po dodaniu każdego jajka. Dodaj nasiona wanilii.
  2. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, na zmianę suchą mieszankę z mlekiem. Mieszaj ponownie po każdym dodaniu, aż masa będzie gładka.
  3. Spód dwóch żaroodpornych tortownic o średnicy 14-16 cm wysmaruj masłem i posyp mąką. Strząśnij nadmiar. Nie smaruj boków! Rozłóż ciasto do foremek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C, aż do całkowitego ugotowania, 40–45 minut. Całkowicie ostudzić.
  4. Do kremu W żaroodpornej misce ubijaj białka z cukrem mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie puszysta. Miskę wstawić do łaźni wodnej i ciągle mieszając, podgrzewać mieszaninę przez 2,5-3 minuty. Powinno stać się gładkie i lekko zgęstnieć. Lepiej jest zmierzyć temperaturę masy termometrem, powinna ona wynosić 70-72°C.
  5. Zdejmij miskę z ognia i stopniowo dodawaj masło pokrojone w średnią kostkę. Ubijaj mikserem, aż będzie gładkie. Dodać wanilię i lekko ubić.
  6. Do montażu Każde ciasto można przeciąć wzdłuż na pół lub pozostawić bez zmian. Złożyć ciasto, smarując wszystkie dolne warstwy kremem. 1/3 kremu zostaw do dekoracji zewnętrznej. Posmaruj boki i górę. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
  7. Za pomocą skrobaka lub szpatułki wygładź górę i boki. Za pomocą widelca możesz nałożyć teksturę na boki, przecinając krem. Udekoruj niektóre boki i posyp posypką. Pozostały krem ​​przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciśnij na ciasto. Przechowywać w lodówce do momentu podania.

Oczywiście tartynki i tartaletki trudno nazwać ciastem, ale czy są gorsze?! Postanowiliśmy nie ukrywać przed Wami tych przepisów, zwłaszcza, że ​​do ich przygotowania potrzebne jest również masło. A latem takie małe wypieki są może nawet lepsze niż jedno duże ciasto. Można po prostu wziąć tartynę lub tartalkę w ręce i wyjść do ogrodu lub nawet na balkon, ciesząc się słońcem.

Tartyny truskawkowe z kremem

Słodkie tartiny to zasadniczo mini-tarty lub ciasta koszykowe, ale są większe. Ciasto na tartiny truskawkowe przygotowujemy według klasycznego przepisu, podobnie jak krem ​​​​(patrz przepis). Tutaj).

Tartyny truskawkowe z kremem
Tartyny truskawkowe z kremem

Do przygotowania 8-10 sztuk potrzebujesz:

  • 240 g mąki
  • 40 g mąki migdałowej
  • 85 g cukru pudru
  • 130 g Masła Anchor
  • 1 jajko
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • sól

Do napełniania:

  • 600 g kremu
  • 300 truskawek
  • skórka z limonki do dekoracji
  1. Do testu Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodać zimne masło, pokrojone w drobną kostkę. Używając przystawki do łyżek, zmiksuj na okruchy.
  2. Rozbij jajko do małej miski lub miski. Ubić na gładką masę i podzielić na pół, albo jeszcze lepiej, odmierzyć 25 g, resztę wykorzystać według uznania. Dodajemy jajko i ziarenka wanilii…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja