5 pożywnych wiosennych sałatek, które zastąpią lunch lub kolację
gastronomia 22 marca 2022 r4,83 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Istnieją sałatki, które można wykorzystać na obfity lunch lub kolację. Gotują się szybciej niż zwykłe dania, ale przyjemność i uczucie sytości są nie mniejsze. Na koniec marca wybraliśmy 5 naszych ulubionych sałatek.
Sałatka szopska z grillowanym kurczakiem
Sałatka szopska bardzo przypomina grecką, z jednym dodatkiem – dodaje się do niej mięso. Zasadniczo można go uzupełnić dowolnym pieczonym mięsem według własnego gustu.
Sałatka szopska z grillowanym kurczakiem
6 porcji, przygotowanie 20 minut
Czego potrzebujesz:
- pół ugotowanego grillowanego kurczaka
- 2 duże słodkie czerwone papryki
- 4 średnio chrupiące ogórki
- 300 g wielobarwnych pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona słodka cebula
- 100 g sera bułgarskiego
- 2–3 łyżki. l. sok z cytryny
- 5 łyżek l. oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Co zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik i grilluj na maksimum. Paprykę przekrój na pół, usuń rdzeń, posmaruj olejem skórę, połóż skórkę do góry na grillu i piecz, aż się zarumieni. Paprykę włóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 10 minut, następnie obierz paprykę, usuń rdzeń i nasiona.
2. Grillowanego kurczaka podziel na filety i pokrój w paski.
3. Pokrój cebulę w cienkie piórka. Paprykę i ogórki pokroić w paski, pomidorki cherry przekroić na pół.
4. Ser pokroić w dużą kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, mieszamy z kurczakiem i serem.
5. Sok z cytryny wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Ubierz sałatkę i podawaj.
Sałatka azjatycka z wieprzowiną i pomelo
Pachnąca sałatka o jasnym smaku. A to wszystko dzięki dressingowi na bazie miodu, sosu rybnego i limonki. Jeśli nie lubisz lub nie jesz wieprzowiny, zastąp ją kurczakiem.
Sałatka azjatycka z wieprzowiną i pomelo
6 porcji, przygotowanie: 30 min.
Czego potrzebujesz:
- 400 g karkówki
- 1 duża miotła
- 1 duża marchewka
- 6 szalotek
- Po 4 gałązki kolendry i mięty
- skórka z 2 limonek
- olej roślinny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Do tankowania:
- sok z 2 limonek
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chili
- 4 łyżki l. sos rybny
- 2 łyżki l. Miód
Co zrobić:
1. Mięso wieprzowe pokroić w warstwy o grubości 1–1,5 cm, doprawić z obu stron solą, pieprzem i oliwą. Smażymy na dużym ogniu na patelni grillowej na złoty kolor z obu stron. Połóż na talerzu, przykryj folią, po 10 minutach. pokroić w paski.
2. Na dressing czosnek i chili obrać, drobno posiekać i rozetrzeć w moździerzu na pastę. Kontynuując mielenie, wlej sok z limonki, sos rybny i miód. Dokładnie wymieszaj.
3. Obierz szalotkę i pokrój w pierścienie. Na patelni rozgrzej 1,5 cm warstwę oleju roślinnego i podsmaż cebulę, aż się zrumieni. Suszyć na ręcznikach papierowych. Z patelni odlać prawie cały olej, zachowując 2-3 łyżki. l.
4. Pomelo przekrój na pół i łyżką wydrąż miąższ kawałek po kawałku, rozbijając go na kawałki. Usuń łodygi z warzyw i drobno posiekaj liście. Obierz marchewki i zetrzyj je na grubej tarce.
5. Wymieszaj pomelo, marchewkę, zioła i wieprzowinę. Skropić dressingiem do smaku. Sałatkę rozłóż na talerze, posyp skórką z limonki i szalotką i od razu podawaj.
Sałatka z indykiem, selerem i dressingiem curry
Indyk świetnie komponuje się z tymi samymi składnikami co kurczak, więc możesz użyć dowolnego ptaka. Ale naszym zdaniem z indykiem będzie ciekawiej.
Sałatka z indykiem, selerem i dressingiem curry
4–6 porcji, przygotowanie: 1 godzina
Czego potrzebujesz:
- 400–500 g filetu z piersi indyka
- 1 mały korzeń selera
- 8 łodyg selera
- 1 dojrzałe awokado
- masło
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- pestki dyni do podania
Do sosu curry
- 1 łyżeczka – 1 łyżka. l. czerwona pasta curry
- 1 jajko
- 1 łyżka. l. ocet winny i musztarda Dijon
- 1 łyżeczka każdy sól i cukier
- 300 ml oleju roślinnego
Co zrobić:
1. Pierś z indyka natrzyj solą i pieprzem, posmaruj masłem i zawiń w zwykłą folię spożywczą. Piec w temperaturze 130°C przez 30 minut. Fajny. Pokrój w cienkie plasterki.
2. Korzeń selera obierz, pokrój w cienkie plasterki i smaż na maśle z solą i pieprzem na złoty kolor, około 10 minut. Fajny.
3. W przypadku sosu wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Jajko rozbij do szklanki blendera zanurzeniowego. Dodać sól, cukier, musztardę i ocet. Wlać 100 ml oleju roślinnego i ubijać, aż będzie gładka. Dodajemy pozostały olej i ponownie ubijamy – powinniśmy otrzymać gęstą emulsję. Za pomocą szpatułki wymieszaj curry do smaku.
4. Łodygi selera obrać z zewnętrznych twardych włókien, pokroić w poprzek na cienkie plasterki. Obierz i pokrój awokado w dużą kostkę.
5. Wymieszaj awokado z obydwoma rodzajami selera, dopraw sosem do smaku i wyłóż na talerze. Na wierzchu ułóż plastry indyka, posmaruj sosem, posyp nasionami i podawaj.
Sałatka ze stekiem, awokado i soloną cytryną
Doskonałe połączenie różnych smaków – soczystego steku z cienką warstwą tłuszczu, maślanego awokado i kwaśno-słonej cytryny. Sałatka dla prawdziwych smakoszy.
Sałatka ze stekiem, awokado i soloną cytryną
6 porcji, przygotowanie: 50 min.
Czego potrzebujesz:
- 400–500 g polędwicy
- 2 dojrzałe awokado
- 200 g mieszanki szpinaku i rukoli
- 2 uzbeckie cytryny
- oliwa z oliwek
- średnia sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- duże kapary do dekoracji
Do tankowania:
- 2 łyżki l. miód kwiatowy
- 2 łyżki l. łagodna musztarda
- 2 łyżki l. ocet jabłkowy
- 80 ml oliwy z oliwek
Co zrobić:
1. Do małego rondelka włóż cytryny, zalej wodą, aż całkowicie je zakryje (cytryny wypłyną, trzeba je docisnąć małym talerzykiem), dodaj 3 łyżki. l. z kupą soli. Doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu przez 20 minut. Super, zostaw 1-2 łyżki. l. wywar
2. Na dressing łączymy wszystkie składniki w szczelnie zamkniętym małym pojemniku, dodajemy do smaku słony wywar z cytryny. Mieszamy, przykrywamy i na razie odstawiamy.
3. Bardzo ostrym nożem pokrój cytryny na małe plasterki. Obierz awokado i pokrój w zgrabne plasterki.
4. Natrzyj steki solą, pieprzem i oliwą. Rozgrzej patelnię grillową i smaż stek do pożądanego stopnia wysmażenia, obracając co 2 minuty. Odkładamy na deskę, aby „odpoczęły” na 7–10 minut. Pokrój cienko w poprzek włókien.
5. Po sprawdzeniu, czy pojemnik z opatrunkiem jest szczelnie zamknięty, energicznie nim wstrząśnij w celu zemulgowania opatrunku. Połącz rukolę i szpinak z 3 łyżkami. l. dressingiem, wymieszaj i wyłóż na talerze.
6. Na wierzch połóż plasterki awokado, cytryny i stek. Polać pozostałym dressingiem, popieprzyć i udekorować kaparami.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i orzeszkami ziemnymi
Ta sałatka inspirowana kuchnią azjatycką będzie również dobra z wędzoną wieprzowiną.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i orzeszkami ziemnymi
6 porcji, przygotowanie: 20 min.
Czego potrzebujesz:
- 400 g wędzonego filetu z kurczaka
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 2 duże marchewki
- 1 mała pęczek zielonej cebuli
- 60 g prażonych orzeszków ziemnych
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- mięta do podania
Do tankowania:
- 50 g prażonych orzeszków ziemnych
- 3 cm świeży korzeń imbiru
- 3 łyżki l. sos sojowy
- 3 łyżki l. olej roślinny
- 2 łyżki l. ciemny olej sezamowy
Co zrobić:
1. Pokrój wędzony filet z kurczaka w średnią kostkę. Drobno posiekaj kapustę pekińską.
2. Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce. Drobno posiekaj zieloną cebulę. Wymieszaj przygotowane produkty.
3. Na dressing obierz i zetrzyj imbir. Orzeszki ziemne siekamy i wrzucamy do blendera. Dodaj imbir, sos sojowy, sezam i olej roślinny. Ubijaj na gładką masę, w razie potrzeby dodając odrobinę ciepłej wody. Doprawić solą i pieprzem.
4. Sałatkę wymieszać z dressingiem, wyłożyć na talerze, posypać orzeszkami ziemnymi i listkami mięty i od razu podawać.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sałatki #sałatka z kurczaka #sałatka z indyka #sałatka szopskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
22 marca 2022 r
Do sałatki szopskiej nie dodaje się mięsa. Co za nonsens?
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych