5 pomysłów na wielkopostne desery: od ciasteczek kokosowych po bezę i mus czekoladowy

5 pomysłów na wielkopostne desery: od ciasteczek kokosowych po bezę i mus czekoladowy

5 pomysłów na wielkopostne desery: od ciasteczek kokosowych po bezę i mus czekoladowy

Olga Dyakonova 30 marca 2023 r5,00 (1)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Szybko czyn jest dobrowolny i szlachetny. Ale nie jest łatwo to utrzymać. I tu z pomocą przychodzą nasze pomysły na słodkie dania, które są dozwolone. Od musu czekoladowego po chleb bezowy i bananowy. Być może pozostaną w Waszym kulinarnym repertuarze także po Wielkim Poście.

beza cytrynowaO czym porozmawiamy w artykule:O czym porozmawiamy w artykule:

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Mus czekoladowy z malinami
  • Ciasto bezowe cytrynowe
  • Mus solony karmel
  • Chleb Bananowy Wysokobiałkowy
  • Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Mus czekoladowy z malinami

Jedwabne tofu idealnie nadaje się do deserów<br />„><br />
        <i>Jedwabiste tofu idealnie nadaje się do deserów</i></p>
<p style=Ten przyjemny, delikatny, chudy deser przyrządzany jest ze specjalnego rodzaju tofu z dodatkiem malin. Twoi goście będą mile zaskoczeni: nikt nie będzie w stanie odróżnić deseru od smaku musu ze śmietanki.

Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 300 g jedwabistego tofu
  • 0,5 łyżki. l. cukier puder
  • 150 g malin (można zamrozić)
  1. Czekoladę posiekaj, włóż do żaroodpornej miski i rozpuść nad garnkiem z gotującą się wodą lub w kuchence mikrofalowej przez 20 sekund.
  2. Osusz tofu serwetkami i włóż do miski blendera. Dodać cukier, wlać roztopioną czekoladę i ubijać na gładką masę.
  3. Mus rozlać do 4 małych szklanek, naprzemiennie warstwę czekolady z malinami. Schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny, aż do całkowitego stężenia. Wyjmij mus z lodówki na 10-15 minut przed podaniem i udekoruj jagodami.

Ciasto z nadzieniem cytrynowym i bezą

Bezę ubija się dzięki aquafabie – płynie po gotowaniu roślin strączkowych lub z fasoli konserwowej lub ciecierzycy<br />„><br />
        <i>Bezę ubija się dzięki aquafabie – płynie po gotowaniu roślin strączkowych lub z fasoli konserwowej lub ciecierzycy.</i></p>
<p style=Kilka podmian składników w porównaniu do klasycznej bezy nie pogorszyło tego ciasta. Wręcz przeciwnie, jest lekki i pozwala nie mieć poczucia winy za zjedzenie dodatkowego kawałka.

Składniki:

  • 250 g mąki i trochę więcej do podsypania
  • 150 g oleju z awokado lub ghee (lub innego, do podgrzania)
  • 2 łyżki l. cukier puder

Do nadzienia cytrynowego

  • 3 łyżki l. mąka kukurydziana
  • 60 ml mleka roślinnego
  • 160 ml soku z cytryny i 2 obrane cytryny
  • 240 ml śmietanki sojowej lub kokosowej
  • 200 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki agar-agar

Na bezę

  • 300 ml aquafaby (płyn z gotowanej ciecierzycy lub z 2 puszek ciecierzycy z puszki po 400 g)
  • 1,5 łyżeczki krem z kamienia nazębnego
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki agar-agar

Jak gotować:

  1. Podgrzewaj aquafabę w rondlu na małym ogniu przez 15 minut, aż zredukuje objętość do 150 ml. Schłodzić przez godzinę.
  2. Do miski wsyp mąkę i masło i ubijaj metalową trzepaczką do konsystencji bułki tartej – możesz to zrobić ręcznie. Dodaj cukier, 1/2 łyżeczki. sól i wlać 2-3 łyżki. l. wodę z lodem, stopniowo dodając do związania mieszaniny. Zagniataj, aż powstanie gładka kula ciasta, następnie odwróć i schładzaj przez 20 minut. Formę o średnicy 25 cm wysmaruj masłem i posyp mąką, nadmiar strzepując.
  3. Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Ciasto podczas wałkowania można przykryć papierem do pieczenia, aby zapobiec sklejaniu się i rozdzieraniu. Delikatnie dociśnij ciasto i odetnij nadmiar. Nakłuj spód widelcem i wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st °C .
  4. Wyłóż blachę nieprzywierającym papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut, aż ciasto będzie złociste. Odstaw do ostygnięcia i przygotuj nadzienie do ciasta oraz bezę.
  5. Do miski wsyp mąkę kukurydzianą i zalej mlekiem. Podgrzej pozostałe składniki nadzienia w rondlu na małym ogniu, aż będą gorące i połączone, następnie dodaj mieszaninę mąki i mleka. Zmień ogień na średni i gotuj na wolnym ogniu, często mieszając, aż mieszanina zgęstnieje i zacznie powoli wrzeć – skrzep cytrynowy musi osiągnąć punkt, w którym aktywują się właściwości agaru. Zdjąć z ognia i wylać farsz na ostudzony spód. Schłodzić przez 2 godziny w temperaturze pokojowej.
  6. Ubijaj schłodzoną aquafabę wraz z kremem kamienia nazębnego na średnich obrotach przez 10–15 protokół do miękkich szczytów. Do małego rondla dodać cukier puder, agar agar i 80 ml wody, nie mieszając. Gdy mieszanina zagotuje się przez minutę, zdejmij z ognia i powoli wlej ją do bezy aquafaba.
  7. Mieszaj mieszaninę jeszcze przez kilka minut, aż stanie się błyszcząca i gęsta. Bezę smarujemy nadzieniem ciasta i odstawiamy do wystygnięcia na 20 minut. Podawaj ciasto na zimno.

Mus solony karmel

Solony karmel powstaje z połączenia tahini, oleju kokosowego i soli
Solony karmel powstaje z połączenia tahini, oleju kokosowego i soli.

Jeśli wolisz solony karmel, pokochasz ten łatwy w przygotowaniu deser, który nie wymaga pieczenia. Ułożone warstwowo na bazie orzechów, orzechów waniliowych i kremie z nerkowców, polane delikatnym sosem karmelowym. I nie zawiera glutenu ani nabiału!

Składniki:

  • 200 g nerkowców
  • 100 g daktyli
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g kremu kokosowego
  • 4 łyżki l. analog klonu lub miód
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • 50 g tahini (pasty sezamowej)
  • 2 łyżki l. olej kokosowy
  • 0,5 łyżeczki Sole
  1. Namocz daktyle i orzechy nerkowca na bazę w misce z gorącą wodą, pod przykryciem, na 20 minut. Odcedź wodę, opłucz daktyle i zmiksuj w blenderze na wysokich obrotach z 50 g orzechów włoskich. Mieszaj, aż uzyskasz lepką pastę przypominającą ciasteczko.
  2. Dodawaj równomiernie 4 małe szklanki tej mieszaniny dziennie. Włóż szklanki do lodówki na czas przygotowywania reszty.
  3. Promuj i dyskutuj o orzechach kaya. Połóż orzechy nerkowca, śmietanę, 2 łyżki. l. Podobnie włącz blender i miksuj, aż masa będzie gładka. Mieszanka powinna być gładka, bez grudek, przypominająca pyszną kwaśną śmietanę.
  4. Wyjmij szklanki z lodówki i wlej równomiernie krem ​​z nerkowców do każdej szklanki. Na czas uzupełniania szklanki włóż z powrotem do lodówki.
  5. Umieść tahini, olej kokosowy, pozostały analog klonu i sól w małym rondlu i rozpuść, aż uzyska płyn. Zmień biegi. Spróbuj sprawdzić, czy solonego karmelu wystarczy, jeśli nie, w razie potrzeby dodaj więcej soli.
  6. Wyjmij szklanki z lodówki i równomiernie rozprowadź karmel na kremie z nerkowców w każdej szklance. Przed podaniem wstawić do lodówki na 30 minut do stężenia. W razie potrzeby posypać startą gorzką czekoladą.

Chleb Bananowy Wysokobiałkowy

Ten chleb bananowy zawiera 9,4 g białka na kromkę
Ten chleb bananowy zawiera 9,4 g białka na kromkę

To nie tylko smaczny, ale także funkcjonalny przysmak, który nasyci kompozycję aminokwasami i dzięki któremu poziom zdrowia będzie normalny. Tradycyjny chleb bananowy często wykorzystuje mąkę pełnoziarnistą, ale zastępujemy ją mąką migdałową, która jest bogata w błonnik, białko i tłuszcz. Dlatego ten przepis jest odpowiedni także dla osób unikających glutenu.

Składniki:

  • 320 g mąki migdałowej
  • 65 g dowolnego białego proszku
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka guma ksantanowa (lub skrobia kukurydziana)
  • 0,5 łyżeczki Sole
  • 90 g roztopionego oleju kokosowego
  • 60 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 3 małe banany, rozgniecione
  • 1 łyżka. l. mak roślina
  1. Rozgrzej piekarnik do 160 °C . Formę do pieczenia chleba wysmaruj masłem.
  2. Do osobnej małej miski dodaj mąkę migdałową, białko, proszek do pieczenia, gumę ksantanową i sól.
  3. Rozpuść olej kokosowy w kuchence mikrofalowej w 30-sekundowych odstępach.
  4. Przelej olej kokosowy do innej miski. Dodaj cukier kokosowy i mieszaj, aż składniki się połączą. Wbijaj jajka do mieszanki, jedno po drugim.
  5. Dodaj puree bananowe o różnej konsystencji.
  6. Powoli dodawaj mieszaninę do mokrych składników, mieszając aż do połączenia. Dodaj mak i zmień.
  7. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy i wyrównać.
  8. Piec w piekarniku 50-60 protokół . Po 50 minutach sprawdź chleb bananowy wykałaczką i piecz, aż wykałaczka będzie czysta.

Ciasteczka kokosowe z czekoladą

Ciasteczka zawierają wyłącznie kokos, aquafabę i czekoladę<br />„><br />
        <i>Ciasteczka zawierają wyłącznie kokos, aquafabę i czekoladę.</i></p>
<p style=Ten prosty smakołyk z minimalną ilością składników przypomina trochę miękkie cukierki kokosowe, ale bez efektu i z warstwą czekolady. Jest z tym tylko jeden problem: chce się zjeść wszystko na raz.

Składniki:

  • 320 g niesłodzonych płatków kokosowych
  • 8 łyżek l. aquafaba
  • 1 łyżka. l. miód (lub miód klonowy, podobny)
  • tabliczka ciemnej czekolady
  1. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym i rozgrzej piekarnik do 180 st °C .
  2. Ubijaj aquafabę z miodem, aż zacznie się pienić. Powoli dodawaj kokos i mieszaj, aż masa będzie gładka.
  3. Weź łyżkę stołową, wydrąż ją i uformuj ciasteczka na blasze do pieczenia. Piec ciasteczka w piekarniku przez 20 minut lub do złotego koloru.
  4. Gdy pozostały ciasteczka, połam tabliczkę czekolady na kawałki. Dodaj do miski i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, mieszając, aż uzyskasz pożądaną czekoladę.
  5. Zanurz każde ciasteczko w czekoladzie i połóż z powrotem na papierze pergaminowym, aby ostygło i stwardniało. Możesz włożyć ciasteczka do lodówki.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #deser #Wielki Post #zdrowe desery #desery wielkopostnePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja