5 nietypowych potraw, z którymi można jeść ser
gastronomia 03 listopada 2021 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Tradycyjnie ser spożywa się z miodem i winogronami. Ale ser jest tak cudowny, że można go łączyć niemal ze wszystkim – byle był przemyślany i z należytym szacunkiem.
Talerz serów, wino, winogrona i miód… Wydaje się, że jest to przepis na idealny wieczór. Co więcej, wszystkie te produkty pomagają nie tylko poprawić nastrój, ale także zmniejszyć wagę.
Nie zawsze trzeba trzymać się tradycji; czasami przydatne jest eksperymentowanie. Ser dobrze komponuje się nie tylko ze zwykłym miodem i owocami, ale także z pięcioma dość nieoczekiwanymi produktami.
Kimchi
Różne kimchi
Dojrzałe sery można i należy jeść z kimchi. Koreańscy szefowie kuchni gorąco polecają wypróbowanie tego połączenia smaków. Jasny smak warzyw dobrze komponuje się z średniotwardymi, słodkawymi serami.
Skorupiak
Pieczone małże ze śmietaną
Współcześni szefowie kuchni najwyższej rangi odpowiedzialnie deklarują: sery i skorupiaki (zwłaszcza grillowane) potrafią wspaniale bawić się na tym samym polu. Ser pleśniowy jest tu szczególnie dobry. Dodatkowym bonusem tego połączenia jest białe wino, które tworzy z nimi wspaniałe trio.
Chipsy ziemniaczane
Chipsy ziemniaczane
Chipsy ziemniaczane są sprzedawane w każdym sklepie spożywczym i wydają się tanią i zakazaną przyjemnością. Ale tu jest paradoks – doskonale uzupełniają najdroższe i najbogatsze sery dojrzewające! Frytki bez aromatów, a co najważniejsze, domowe, będą dobrze komponować się nawet z serami truflowymi. Ich sucha, krucha konsystencja radzi sobie znacznie lepiej niż zwykły chleb czy nawet bagietka z twardymi kawałkami sera.
Kukurydza (nawet wafle kukurydziane i popcorn)
Grillowana kukurydza z ziołami
Kukurydza w każdej postaci – grillowana, solona czy słodka kukurydza, nawet z puszki – świetnie komponuje się z serami! Szczególnie z miękkimi, jak feta, ser feta czy twarogi.
Chipsy kukurydziane
Chipsy kukurydziane
Jeśli masz ochotę na coś smacznego i pożywnego, polecamy zjeść domowe gorące chipsy kukurydziane z dodatkiem dojrzewającego owczego sera! Mleczny smak i aromat kontrastuje z pikantnym smakiem paluszków kukurydzianych. To niezwykłe połączenie smakowe idealnie sprawdzi się na późny piątkowy obiad z lampką piwa lub wytrawnego cydru.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ser #kombinacje #połączenie potraw #przysmakPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca5 listopada 2021 r
Lubię ser w smażonej pita. Przygotowałam smażony ser Adyghe w płatkach gryczanych, bardzo smaczny.
00OdpowiedźRita Pirko9 listopada 2018 r
Sery od dawna zajmują honorowe miejsce w haute cuisine. Ja na przykład bardzo lubię smażone suluguni z sosem borówkowym. W restauracji spróbowałam małży z sosem serowym, bardzo smaczne. Przygotowałam też w domu zupę-krem z dodatkiem sera pleśniowego dor. Wydaje mi się, że istnieje wiele niezwykłych potraw, z którymi można jeść ser.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych