Ryż jest jak chleb: każdy kraj ma swój własny. To niesamowite, jak tak skromny na pierwszy rzut oka produkt ulega przemianom w różnych kulturach kulinarnych. Wybraliśmy dla Ciebie 5 ciekawych dodatków, które sprawią, że zwykły ryż stanie się światowym hitem kulinarnym.
Puchaty ryż długoziarnisty
Gotowy ryż basmati ma delikatny orzechowy smak, dlatego proponujemy przygotować go jako bazę. Można go jednak zastąpić dowolnym innym rodzajem ryżu.
Puchaty ryż długoziarnisty
8 porcji, przygotowanie: 30 min.
- Czego potrzebujesz:
- 2 szklanki ryżu basmati
- 1 łyżka. l. ghee
- sól
Co zrobić:
1. Ugotuj ryż w dużym rondlu o grubym dnie, o pojemności co najmniej 3 litrów. Z małego rondla woda może zacząć spływać po krawędzi. Najpierw rozgrzej olej w rondlu.
2. Dodaj ryż i sól, mieszaj, aż każde ziarenko ryżu pokryje się olejem.
3. Ostrożnie wlej do garnka 3 szklanki wrzącej wody (odmierz tą samą szklanką, w której odmierzałeś ryż), zamieszaj i od razu przykryj pokrywką. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu; zmniejszyć ogień do średnio-niskiego. Gotuj dokładnie 12 minut.
4. Zdejmij patelnię z ognia, owiń ją kocem – w ten sposób ryż naparuje i wreszcie się ugotuje. Po kolejnych 12 minutach. ryż jest gotowy.
Ciekawe dodatki do ryżu
Wersja angielska
+ jajka na twardo + ryba wędzona na gorąco + smażona cebula + curry w proszku
Wersja hiszpańska
+ smażone krewetki + małże + czosnek + sos pomidorowy
Wersja rosyjska
+ smażona cebula + smażone grzyby
Wersja tajska
+ mleko kokosowe + brązowy cukier + owoce egzotyczne
Wersja chińska
+ imbir + czosnek + zielona cebula + zielone warzywa
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryż #basmatiPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych