Oczywiście prosta zapiekanka z twarogu sama w sobie jest cudowna, ale my wymyśliliśmy sposoby, żeby była jeszcze lepsza! Nie wierzysz mi? Dodaj przyprawy, suszone owoce lub jabłka – a wszystko zrozumiesz.
Zapiekanka twarogowa
Porcja dla 6–8 osób, przygotowanie: 40 min.
Czego potrzebujesz: – 600 g suchego twarogu o zawartości tłuszczu 5–9% – 0,5 szklanki cukru – 3 duże jajka – 3 łyżki. l. mąka – 4 łyżki. l. kasza manna – 0,5 łyżeczki. sól i proszek do pieczenia – masło i kasza manna do formy
Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Natłuszczamy i lekko posypujemy semoliną naczynie do pieczenia o średnicy 22 cm 2. Jajka ubijamy z cukrem i solą na biało. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i semoliną. 3. Używając blendera zanurzeniowego, ubij twarożek na gładką masę. Kontynuując ubijanie, dodajemy masę jajeczną i mieszamy z mąką. 4. Ciasto wlać do przygotowanej formy, ustawić na środku piekarnika i piec około 45 minut. Ostudzić przed podaniem.
Owoce kandyzowane, suszone, jabłka, kasza jaglana, makaron jajeczny i przyprawy to najlepsze dodatki do zapiekanek z twarogu
Dodatki:
1. Mieszanka suszonych i kandyzowanych owoców: rodzynki + suszona żurawina + kandyzowany imbir (wmieszać do ciasta na koniec kroku nr 3).
2. Kaszę jaglaną (dokładnie opłukać, ugotować do miękkości i wymieszać z ciastem na koniec kroku nr 3, nie używać kaszy manny, tylko mąkę).
3. Makaron jajeczny (gotuj do połowy ugotowany i pod koniec kroku 3 wmieszaj do ciasta, nie używaj kaszy manny, tylko mąkę).
4. Mieszanka mielonych przypraw: cynamon + kardamon + imbir + wanilia (wmieszać do mąki w kroku nr 2).
5. Jabłka (obrać, pokroić w kostkę o boku 1,5 cm, do formy włożyć połowę twarogu, następnie jabłka i resztę twarogu).
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zapiekanka #zapiekanka z twaroguPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych