5 genialnych dodatków do marchewki

5 genialnych dodatków do marchewki

5 genialnych dodatków do marchewki

gastronomia 03 listopada 2021 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz

Pełna szacunku postawa i zręczne ręce czynią cuda i potrafią zamienić nawet mocną marchewkę w delikatne danie. Zwłaszcza jeśli ugotujesz go według odpowiedniego przepisu.

5 genialnych dodatków do marchewkiO czym porozmawiamy w artykule:Pikantna sałatka z marchwi Marchew po wiejsku Pikantne puree z marchwi Marchew zapiekana w miodzie i tymianku Makaron marchewkowy z rozmarynem

Pikantna sałatka z marchwi

Podawaj tę pikantną sałatkę z marchwi na żeberkach, posypaną posiekanymi liśćmi mięty i ziarnami sezamu. Jeśli lubisz estragon, zastąp go miętą – lub dodaj pół na pół estragon i miętę. Pamiętaj tylko, aby usunąć łodygi z estragonu!

Pikantna sałatka z marchwi
Pikantna sałatka z marchwi

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • marchewki – 600 g
  • czerwona papryczka chili – 1 szt.
  • świeży korzeń imbiru – 4cm
  • czosnek – 4 goździki
  • mięta – 2 gałęzie
  • nasiona kminku – 2 łyżeczki
  • sos sojowy – 2 łyżki l.
  • ocet ryżowy lub biały winny – 3 łyżki l.
  • ciemny olej sezamowy – 1 łyżeczka
  • olej roślinny – 2 łyżki l.
  • brązowy cukier – 2 łyżki l.
  • sól do smaku
  • prażone nasiona sezamu do podania
  1. Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski (najwygodniej jest to zrobić za pomocą koreańskiej tarki do marchwi).
  2. Obierz imbir, czosnek i chili. Drobno posiekaj i posiekaj na pastę.
  3. Na małą patelnię wlać olej roślinny, dodać nasiona kminku i postawić na małym ogniu. Podgrzewać, mieszając, przez 2–3 minuty. Dodać przyprawioną pastę warzywną i smażyć mieszając przez 2 minuty.
  4. Dodać cukier i sól, zalać sosem sojowym i octem, doprowadzić do wrzenia. Wrzącym dressingiem polej marchewki, dodaj olej sezamowy i dokładnie wymieszaj. Pozwól parzyć przez 15–20 minut.

Marchew w stylu wiejskim

Te rustykalne marchewki można podawać zamiast frytek z burgerami lub smażoną rybą – zarówno smacznie, jak i zdrowo.

Marchew w stylu wiejskim
Marchew w stylu wiejskim

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • marchewki – 600 g
  • drobno starty parmezan – 100 gr
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki l.
  • proszek czosnkowy – 1 łyżka. l.
  • proszek imbirowy – 0,5 łyżeczki
  • słodka mielona papryka – 2 łyżeczki
  • świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  1. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkę obierz i pokrój w zgrabną kostkę o wymiarach 10x2x2 cm.
  2. Wymieszaj czosnek i imbir w proszku, paprykę, czarny pieprz i odrobinę soli. Paluszki marchewkowe skropić oliwą, wymieszać, posypać mieszanką przypraw, ponownie wymieszać.
  3. Ułóż przyprawione marchewki na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Posypać parmezanem i wstawić na środek piekarnika. Piec około 30 minut. – Marchew powinna być miękka w środku i chrupiąca na brzegach.

Pikantne puree z marchwi

Puree marchewkowe to świetna alternatywa dla puree ziemniaczanego. Można podawać na przykład z kotletami i pieczonym mięsem.

Pikantne puree z marchwi
Pikantne puree z marchwi

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • marchewka – 700–800 g
  • masło – 100 gr
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 4 goździki
  • słodka mielona papryka – 1 łyżka. l.
  • curry w proszku – 1 łyżeczka
  • cynamon – 0,3 łyżeczki
  • zmielone goździki na czubku noża
  • starta gałka muszkatołowa na czubku noża
  • sól do smaku
  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Marchew myjemy szczoteczką i niczego nie krojąc ani nie obierając, zawińmy pojedynczo w folię. Piec na środku piekarnika przez 45 minut.
  2. W międzyczasie obierz i grubo posiekaj cebulę i czosnek. Smażyć w 2 łyżkach. l. masło na średnim ogniu, 7–10 minut. Zdjąć z ognia i dodać paprykę, curry, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Do puree użyj blendera zanurzeniowego.
  3. Upieczone marchewki opłucz zimną wodą i obierz. Zmiksuj na puree. Zmieszaj puree marchewkowe z puree cebulowym i dodaj resztę masła. Dodaj trochę soli. Podawać do kotletów i pieczonego mięsa.

Marchew pieczona w miodzie i tymianku

Marchew zapiekana z miodem i tymiankiem okazuje się bardzo aromatyczna i delikatna. Można podawać jako dodatek do mięsa wieprzowego lub kurczaka. I najlepiej ciepłe.

Marchew pieczona w miodzie i tymianku
Marchew pieczona w miodzie i tymianku

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • marchewka – 500–600 g
  • czosnek – 4 goździki
  • tymianek – 3–4 gałęzie
  • miód gryczany – 3 łyżki l.
  • masło 82,5% tłuszczu – 3 łyżki l.
  • świeżo zmielone ziele angielskie – 0,5 łyżeczki
  • gruba sól morska – 1 łyżeczka
  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Obierz lub wyszoruj marchewki szczotką drucianą. Duże marchewki pokroić w poprzek na 3-4 części, małe pozostawić bez zmian (można zostawić 2-3 cm wierzchołków).
  2. Marchewkę ułożyć w przygotowanej formie w jednej warstwie. Czosnek rozgnieść, obrać i drobno posiekać z solą i ziele angielskie. Dodaj liście tymianku.
  3. Lekko podgrzej miód i ghee i mieszaj, aż masa będzie gładka. Wlać tę mieszaninę na marchewki i wymieszać. Posypać mieszanką czosnkowo-przyprawowo-tymiankową i ponownie delikatnie wymieszać.
  4. Przykryj patelnię folią. Piecz marchewki przez 30 minut. Następnie zdejmij folię, wymieszaj marchewki i piecz do całkowitego miękkości, około 20 minut. Podawać z ptakiem.
  5. Składniki do tego przepisu, a także wszystkie niezbędne artykuły dla ucznia, można kupić w sklepie O’KEY w najlepszych cenach.

Makaron marchewkowy z rozmarynem

Makaron marchewkowy z rozmarynem to oryginalny dodatek do mięs lub ryb. Nawiasem mówiąc, rozmaryn w „makaronach” marchewkowych można zastąpić tymiankiem, miętą, szałwią lub innymi wybranymi ziołami.

Makaron marchewkowy z rozmarynem
Makaron marchewkowy z rozmarynem

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • marchewka – 600–700 g
  • czosnek – 4–5 goździków
  • rozmaryn – 1 gałązka
  • oliwa z oliwek – 80ml
  • masło – 40 gr
  • gruba sól morska
  • świeżo zmielony biały pieprz
  1. Obierz marchewki i za pomocą krajalnicy lub szerokiego noża do obierania pokrój marchewki w cienkie, długie paski. Powstały „makaron” zalać czajnikiem wrzącą wodą, zamknąć pokrywkę i pozostawić na 10 minut. Następnie odcedzić na durszlaku i wysuszyć.
  2. Na dużą patelnię z grubym dnem wlewamy oliwę i dodajemy masło. Zmiażdż i obierz ząbki czosnku. Odłóż kilka listków rozmarynu do podania. Dodaj rozmaryn i czosnek do masła i umieść na średnim ogniu.
  3. Podgrzewaj, aż czosnek zacznie brązowieć, około 4 minut. Usuń czosnek i rozmaryn, dodaj marchewki do gorącego oleju i podgrzej, delikatnie mieszając, aż marchewka będzie miękka, około 5 minut. W razie potrzeby zwiększ ogień na kilka minut, aby zrumienić makaron.
  4. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać z kurczakiem, udekorowane liśćmi rozmarynu.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #marchew #dania z marchewkąPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Galina KompancewaGalina Kompancewa6 listopada 2021 r

Marchewkę przygotowałam w sposób rustykalny. To nie tylko pyszne, to bomba!!! Ta przystawka będzie teraz jedną z moich ulubionych! A same marchewki są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść!

00OdpowiedźKonstancaKonstanca5 listopada 2021 r

Wszystkie dodatki są dobre!

00OdpowiedźGalina KompancewaGalina Kompancewa5 listopada 2021 r

Przepisy są naprawdę genialne. Zanotowałem wszystko. Jutro zacznę gotować.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja