5 genialnych dodatków do marchewki
gastronomia 03 listopada 2021 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Pełna szacunku postawa i zręczne ręce czynią cuda i potrafią zamienić nawet mocną marchewkę w delikatne danie. Zwłaszcza jeśli ugotujesz go według odpowiedniego przepisu.
O czym porozmawiamy w artykule:Pikantna sałatka z marchwi Marchew po wiejsku Pikantne puree z marchwi Marchew zapiekana w miodzie i tymianku Makaron marchewkowy z rozmarynem
Pikantna sałatka z marchwi
Podawaj tę pikantną sałatkę z marchwi na żeberkach, posypaną posiekanymi liśćmi mięty i ziarnami sezamu. Jeśli lubisz estragon, zastąp go miętą – lub dodaj pół na pół estragon i miętę. Pamiętaj tylko, aby usunąć łodygi z estragonu!
Pikantna sałatka z marchwi
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- marchewki – 600 g
- czerwona papryczka chili – 1 szt.
- świeży korzeń imbiru – 4cm
- czosnek – 4 goździki
- mięta – 2 gałęzie
- nasiona kminku – 2 łyżeczki
- sos sojowy – 2 łyżki l.
- ocet ryżowy lub biały winny – 3 łyżki l.
- ciemny olej sezamowy – 1 łyżeczka
- olej roślinny – 2 łyżki l.
- brązowy cukier – 2 łyżki l.
- sól do smaku
- prażone nasiona sezamu do podania
- Marchewkę obierz i pokrój w cienkie paski (najwygodniej jest to zrobić za pomocą koreańskiej tarki do marchwi).
- Obierz imbir, czosnek i chili. Drobno posiekaj i posiekaj na pastę.
- Na małą patelnię wlać olej roślinny, dodać nasiona kminku i postawić na małym ogniu. Podgrzewać, mieszając, przez 2–3 minuty. Dodać przyprawioną pastę warzywną i smażyć mieszając przez 2 minuty.
- Dodać cukier i sól, zalać sosem sojowym i octem, doprowadzić do wrzenia. Wrzącym dressingiem polej marchewki, dodaj olej sezamowy i dokładnie wymieszaj. Pozwól parzyć przez 15–20 minut.
Marchew w stylu wiejskim
Te rustykalne marchewki można podawać zamiast frytek z burgerami lub smażoną rybą – zarówno smacznie, jak i zdrowo.
Marchew w stylu wiejskim
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- marchewki – 600 g
- drobno starty parmezan – 100 gr
- oliwa z oliwek – 2 łyżki l.
- proszek czosnkowy – 1 łyżka. l.
- proszek imbirowy – 0,5 łyżeczki
- słodka mielona papryka – 2 łyżeczki
- świeżo zmielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
- sól do smaku
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Marchewkę obierz i pokrój w zgrabną kostkę o wymiarach 10x2x2 cm.
- Wymieszaj czosnek i imbir w proszku, paprykę, czarny pieprz i odrobinę soli. Paluszki marchewkowe skropić oliwą, wymieszać, posypać mieszanką przypraw, ponownie wymieszać.
- Ułóż przyprawione marchewki na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Posypać parmezanem i wstawić na środek piekarnika. Piec około 30 minut. – Marchew powinna być miękka w środku i chrupiąca na brzegach.
Pikantne puree z marchwi
Puree marchewkowe to świetna alternatywa dla puree ziemniaczanego. Można podawać na przykład z kotletami i pieczonym mięsem.
Pikantne puree z marchwi
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- marchewka – 700–800 g
- masło – 100 gr
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 4 goździki
- słodka mielona papryka – 1 łyżka. l.
- curry w proszku – 1 łyżeczka
- cynamon – 0,3 łyżeczki
- zmielone goździki na czubku noża
- starta gałka muszkatołowa na czubku noża
- sól do smaku
- Rozgrzej piekarnik do 200°C. Marchew myjemy szczoteczką i niczego nie krojąc ani nie obierając, zawińmy pojedynczo w folię. Piec na środku piekarnika przez 45 minut.
- W międzyczasie obierz i grubo posiekaj cebulę i czosnek. Smażyć w 2 łyżkach. l. masło na średnim ogniu, 7–10 minut. Zdjąć z ognia i dodać paprykę, curry, cynamon, goździki i gałkę muszkatołową. Do puree użyj blendera zanurzeniowego.
- Upieczone marchewki opłucz zimną wodą i obierz. Zmiksuj na puree. Zmieszaj puree marchewkowe z puree cebulowym i dodaj resztę masła. Dodaj trochę soli. Podawać do kotletów i pieczonego mięsa.
Marchew pieczona w miodzie i tymianku
Marchew zapiekana z miodem i tymiankiem okazuje się bardzo aromatyczna i delikatna. Można podawać jako dodatek do mięsa wieprzowego lub kurczaka. I najlepiej ciepłe.
Marchew pieczona w miodzie i tymianku
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- marchewka – 500–600 g
- czosnek – 4 goździki
- tymianek – 3–4 gałęzie
- miód gryczany – 3 łyżki l.
- masło 82,5% tłuszczu – 3 łyżki l.
- świeżo zmielone ziele angielskie – 0,5 łyżeczki
- gruba sól morska – 1 łyżeczka
- Rozgrzej piekarnik do 170°C. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Obierz lub wyszoruj marchewki szczotką drucianą. Duże marchewki pokroić w poprzek na 3-4 części, małe pozostawić bez zmian (można zostawić 2-3 cm wierzchołków).
- Marchewkę ułożyć w przygotowanej formie w jednej warstwie. Czosnek rozgnieść, obrać i drobno posiekać z solą i ziele angielskie. Dodaj liście tymianku.
- Lekko podgrzej miód i ghee i mieszaj, aż masa będzie gładka. Wlać tę mieszaninę na marchewki i wymieszać. Posypać mieszanką czosnkowo-przyprawowo-tymiankową i ponownie delikatnie wymieszać.
- Przykryj patelnię folią. Piecz marchewki przez 30 minut. Następnie zdejmij folię, wymieszaj marchewki i piecz do całkowitego miękkości, około 20 minut. Podawać z ptakiem.
- Składniki do tego przepisu, a także wszystkie niezbędne artykuły dla ucznia, można kupić w sklepie O’KEY w najlepszych cenach.
Makaron marchewkowy z rozmarynem
Makaron marchewkowy z rozmarynem to oryginalny dodatek do mięs lub ryb. Nawiasem mówiąc, rozmaryn w „makaronach” marchewkowych można zastąpić tymiankiem, miętą, szałwią lub innymi wybranymi ziołami.
Makaron marchewkowy z rozmarynem
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- marchewka – 600–700 g
- czosnek – 4–5 goździków
- rozmaryn – 1 gałązka
- oliwa z oliwek – 80ml
- masło – 40 gr
- gruba sól morska
- świeżo zmielony biały pieprz
- Obierz marchewki i za pomocą krajalnicy lub szerokiego noża do obierania pokrój marchewki w cienkie, długie paski. Powstały „makaron” zalać czajnikiem wrzącą wodą, zamknąć pokrywkę i pozostawić na 10 minut. Następnie odcedzić na durszlaku i wysuszyć.
- Na dużą patelnię z grubym dnem wlewamy oliwę i dodajemy masło. Zmiażdż i obierz ząbki czosnku. Odłóż kilka listków rozmarynu do podania. Dodaj rozmaryn i czosnek do masła i umieść na średnim ogniu.
- Podgrzewaj, aż czosnek zacznie brązowieć, około 4 minut. Usuń czosnek i rozmaryn, dodaj marchewki do gorącego oleju i podgrzej, delikatnie mieszając, aż marchewka będzie miękka, około 5 minut. W razie potrzeby zwiększ ogień na kilka minut, aby zrumienić makaron.
- Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z ognia. Podawać z kurczakiem, udekorowane liśćmi rozmarynu.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #marchew #dania z marchewkąPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Galina Kompancewa6 listopada 2021 r
Marchewkę przygotowałam w sposób rustykalny. To nie tylko pyszne, to bomba!!! Ta przystawka będzie teraz jedną z moich ulubionych! A same marchewki są tak pyszne, że nie można przestać ich jeść!
00OdpowiedźKonstanca5 listopada 2021 r
Wszystkie dodatki są dobre!
00OdpowiedźGalina Kompancewa5 listopada 2021 r
Przepisy są naprawdę genialne. Zanotowałem wszystko. Jutro zacznę gotować.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych