5 Fascynujących dań z sera Adyghe: Sekrety oszczędnej gospodyni domowej

Oszczędna gospodyni domowa: 5 dań z sera Adyghe

Oszczędna gospodyni domowa: 5 dań z sera Adyghe

Skład sera Adyghe jest niezwykle prosty: mleko, najczęściej krowie, sfermentowana serwatka mleczna i odrobina soli. Jedzenie tego sera samo w sobie nie jest zbyt ciekawe, ale można znaleźć dla niego ciekawe zastosowania w wielu potrawach.

Oszczędna gospodyni domowa: pięć dań z sera adygejskiego

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Smażony ser Adyghe z warzywami
  • Sos serowy z ziołami
  • Otwarta kanapka z puree serowo-brokułowym
  • Zupa z soczewicy z warzywami i serem
  • Sałatka z pomidorów i sera Adyghe
  • Krem serowy z kandyzowanymi owocami

Ser Adyghe zawsze był w sprzedaży, ale różne sery importowane zepchnęły go na dalszy plan. Co jednak nie jest zaskakujące: z reguły ser Adyghe jest mdły, bez charakterystycznego serowego aromatu i wyraźnego smaku – w ogóle żadnego. Ale dobrze znosi obróbkę cieplną, nie topi się i zachowuje swój kształt. Ponadto doskonale równoważy ciepło i pikantność pozostałych składników. W tym przepisie ser Adyghe zastąpił tofu, a danie okazało się bardzo udane! Zamiast dyni zastąp dynię migdałami lub orzeszkami pinii, pestki dyni zastąp bazylią, a sos ostrygowy zastąp octem balsamicznym lub czerwonym winnym, uzyskując zupełnie inne danie.

Smażony ser Adyghe z warzywami

Nawet prostokątne kawałki sera wyglądają ładnie, ale zostaje po nich mnóstwo resztek. W 2 minuty otrzymasz sos serowy, który zawsze się przyda. Przygotuj go z ziołami, które znajdują się w lodówce lub rosną na parapecie. Zamiast wody weź mleko, śmietanę, śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu. A oliwa nie musi być oliwkowa: nadają się również aromatyczny słonecznik, dynia, musztarda czy lnianka. Ale w tym przypadku będziesz musiał pomyśleć o zgodności składników sosu ze sobą i z daniem, do którego ten sos będzie oferowany.

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 500 g sera Adyghe
  • 23 łyżki l. oliwa z oliwek

Do wypełnienia:

  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra papryczka (lub do smaku)
  • 1 słodka papryka
  • 200 g obranej dyni
  • 3 zielone cebule
  • 35 gałązek kolendry
  • 3 łyżki l. nasiona dyni
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Do sosu:

  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki l. sos ostrygowy
  1. Ser Adyghe pokroić w kwadraty o boku 5 cm i grubości 2,5 cm. Osuszyć serwetkami.
  2. Przygotuj nadzienie. Drobno posiekaj czosnek i ostrą paprykę. Paprykę słodką i dynię pokroić w kostkę o boku 5 mm. Posiekaj zieloną cebulę i liście kolendry.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę, zmniejsz ogień i smaż czosnek przez pół minuty lub do złotego koloru. Dodaj dynię, słodką i ostrą paprykę i smaż, mieszając, na umiarkowanym ogniu przez 3 minuty. Dodaj zieloną cebulę, kolendrę i pestki dyni. Zdjąć z ognia i doprawić solą i pieprzem. Fajny.
  4. Za pomocą łyżeczki lub noisette usuń część sera ze środka bloków sera, aby utworzyć szerokie i dość głębokie wgłębienie. Wypełnij tę wnękę nadzieniem tak, aby leżała w kopcu.
  5. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozgrzej oliwę z oliwek. Ostrożnie przenieś ser na patelnię za pomocą szpatułki i smaż, nie ruszając, na małym ogniu 810 minut lub do złotego koloru.
  6. Przykryj patelnię pokrywką i smaż ser przez kolejne 5 minut. Za pomocą szpatułki przełóż ser na talerze. Na opuszczonej patelni podgrzej mieszaninę wody i sosu ostrygowego na dużym ogniu. Polać grillowanym serem i warzywami.

Sos serowy z ziołami

Dopraw sałatkę z pomidorów lub sałat sosem serowym, wymieszaj z tuńczykiem z puszki i kaparami – i pasztet rybny gotowy. Podczas przygotowywania pizzy zastąp sos serowy sosem pomidorowym. Lub polej nim brokuły duszone z czosnkiem i ostrą papryką.

Sos serowy z ziołami
Sos serowy z ziołami

Do przygotowania sosu potrzebujesz:

  • 100110 g sera Adyghe
  • 2 łyżki l. biały ocet winny
  • 35 gałązek ziół (koperek, natka pietruszki, estragon, cebula dymka, bazylia)
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • 5 łyżek l. woda butelkowana
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Drobno posiekaj warzywa (tylko liście) i czosnek (jeśli używasz).
  2. Ser Adyghe pokruszyć i rozgnieść widelcem z octem na gładką masę. Dodajemy zioła, oliwę z oliwek i stopniowo dodajemy wodę, aż sos uzyska pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Gotowy sos przełożyć do czystego pojemnika i przechowywać w lodówce, gdzie można go przechowywać do 4 dni.

Otwarta kanapka z puree serowo-brokułowym

Otwarta kanapka z puree serowo-brokułowym
Otwarta kanapka z puree serowo-brokułowym

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 2 duże kromki domowego chrupiącego chleba
  • 450 g świeżych lub mrożonych różyczek brokułów
  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszone płatki ostrej czerwonej papryki
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki musztarda
  • sól do smaku
  • mielony czarny pieprz do smaku
  • 34 łyżki l. sos serowy
  1. Rozmrozić zamrożone brokuły. Duże kwiatostany pokroić na 2 części4 części. Czosnek pokroić w plasterki.
  2. Do rondla o grubym dnie wlać oliwę z oliwek. Dodać czosnek, płatki papryki i brokuły i smażyć na średnim ogniu, mieszając 23 razy, 5 minut7, aż czosnek będzie przezroczysty.
  3. Sodę wymieszaj w 200 ml gorącej wody i wlej do rondla. Dodać sól i wymieszać z musztardą. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do małego, przykryć i gotować przez 20 minut, mieszając. W tym czasie brokuły powinny stać się bardzo miękkie. Jeśli w rondlu pozostało dużo płynu, zwiększ ogień i odparuj go bez przykrycia.
  4. Chleb podpiecz w tosterze lub na patelni. Na chleb posmaruj puree brokułowym, polej sosem serowym i dopraw grubym czarnym pieprzem.

Zupa z soczewicy z warzywami i serem

Posyp pikantną zupę pokruszonym serem Adyghe: jest nieoczekiwane i bardzo smaczne.

Zupa z soczewicy z warzywami i serem
Zupa z soczewicy z warzywami i serem

Do przygotowania zupy potrzebujesz:

  • 22,5 litra bulionu warzywnego lub niskotłuszczowego bulionu z kurczaka
  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 słodka czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodka papryka (najlepiej wędzona)
  • 2 łyżeczki mielona kolendra
  • 1,5 łyżeczki mielony kminek
  • 100 g mrożonej kukurydzy (lub z puszki).
  • 100 g mrożonego (lub z puszki) zielonego groszku
  • 100 g kalafiora
  • 1 szklanka małej brązowej soczewicy

Aby przesłać:

  • 1 awokado
  • 50 g sera Adyghe
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta papryki
  • liście kolendry
  1. Soczewicę myjemy, zalewamy 1 litrem gorącego bulionu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości, 2025 minut.
  2. Drobno posiekaj czerwoną paprykę i czosnek. Kalafior podziel na małe różyczki. Rozmrozić kukurydzę i zielony groszek lub zalać je wrzątkiem.
  3. Na patelnię o grubym dnie wlać olej, dodać pieprz i czosnek i dusić przez 3 minuty, aż pieprz będzie miękki. Dodać kminek, paprykę i kolendrę, smażyć kolejne pół minuty.
  4. Pozostały bulion wlać do warzyw, zagotować, dodać kalafior. Gotujemy do miękkości kapusty, następnie dodajemy ugotowaną soczewicę wraz z bulionem, w którym się gotowała. Dodać kukurydzę i po 5 minutach zielony groszek. Podgrzać i rozlać na talerze.
  5. Na każdym talerzu ułóż pokruszony ser Adyghe i kostki awokado. Skropić sokiem z cytryny, posypać papryką i listkami kolendry.

Sałatka z pomidorów i sera Adyghe

W ojczyźnie sera, w Adygei, tradycyjnie podaje się go z soczystymi ziołami i dojrzałymi pomidorami, posypanymi pikantną solą adygejską. Sugerujemy najpierw zamarynować ser w mieszance soli, ziół i oliwy, a następnie dodać do pomidorów. Jesteśmy pewni, że gdyby oliwki uprawiano na Północnym Kaukazie, na pewno znalazłyby miejsce w sałatce!

Sałatka z pomidorów i sera Adyghe
Sałatka z pomidorów i sera Adyghe

Do przygotowania sałatki potrzebujesz:

Na ser marynowany:

  • 100 g sera Adyghe
  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1 ½ łyżeczki świeże liście tymianku
  • 1/2 łyżeczki sól morska

Do sałatki:

  • 24 pomidorki koktajlowe, najlepiej w różnych kolorach
  • szczypta cukru
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 ½ łyżeczki czerwony ocet winny
  • 3 łyżki l. oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielone ziele angielskie
  • 4 bochenki zbożowe
  • 12 oliwek bez pestek
  • 3–5 gałązek natki pietruszki
  • sól

Do sałatki:

  • świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Ser Adyghe pokroić w drobną kostkę. Liście tymianku lub oregano wymieszaj z solą i ułóż na talerzu. W tej mieszance obtaczamy kawałki sera, następnie dolewamy oliwę, delikatnie mieszamy i odstawiamy na godzinę. Ser można zamarynować wcześniej, przełożyć do suchego pojemnika i włożyć do lodówki, gdzie można go przechowywać do 4 dni.
  2. Pomidory pokroić na 4 części (pomidory koktajlowe na pół), cebulę pokroić w cienkie półpierścienie. W misce wymieszaj cebulę i pomidory, dopraw octem, 2 łyżki. l. oliwa z oliwek, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki. sól, szczypta czarnego pieprzu i cukier. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 1520 minut
  3. Rozbij chleb. Wymieszać z pomidorami, oliwkami i kawałkami sera. Posyp natką pietruszki i skrop pozostałą oliwą.

Krem serowy z kandyzowanymi owocami

Ser Adyghe można bezpiecznie stosować w każdym przepisie, który wymaga suchego twarogu: czy to w sernikach, czy babeczkach. Pamiętaj tylko, że w serze nie ma kwasowości, a sodę zastąp proszkiem do pieczenia. W niektórych deserach ser Adyghe radzi sobie z rolą ricotty. Nie mogą jednak zastąpić mascarpone i innych serków śmietankowych – zawartość tłuszczu jest po prostu niewystarczająca.

Ale krem ​​​​deserowy z sera Adyghe okazuje się świetny, zwłaszcza jeśli masz w domu blender. Odpowiednie są dowolne nadzienia: świeże lub mrożone jagody, owoce gotowane lub owoce kandyzowane.

Aby przygotować, potrzebujesz:

  • 8 krakersów lub pierników
  • 4 łyżki l. słodkie wino, wermut lub likier
  • 500 g sera Adyghe
  • 150180 g śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu
  • 75 g drobnego cukru lub do smaku
  • 80 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub imbiru
  • 50 g gorzkiej czekolady
  1. Ciasteczka pokruszyć, połowę wysypać na dno szklanek. Skropić winem.
  2. Śmietankę wymieszać z cukrem i podgrzewać aż cukier się rozpuści, nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Ser Adyghe zmiksować w blenderze, dodając słodzoną śmietankę, aż powstanie gładki krem. Wymieszać z posiekanymi kandyzowanymi owocami i rozsmarować krem ​​na okruszkach ciasteczek. Posyp pozostałą bułką tartą i startą czekoladą. Udekoruj kawałkami kandyzowanych owoców.

Na zakup składników do przygotowania tych dań wydaliśmy 1300 rubli, co nie jest aż tak dużą kwotą jak na 6 dań z serem.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ser #Ser Adyghe #oszczędna gospodyni domowa #Alena Spirina #szybkie przepisy #dania zimowePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGIDodaj komentarz Więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych…

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja