5 domowych przepisów z Australii, które można łatwo przygotować w Rosji
Andriej Zacharin 08 października 2021 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Australia ma również zaawansowane gospodynie domowe. I wcale nie gotują kangurów i krokodyli. Oto 5 wspaniałych przepisów, które można powtórzyć w każdej rosyjskiej kuchni. Przygotowała je dla nas Maggie Beer, najpopularniejsza australijska kucharka domowa.
Historia sukcesu Maggie Beer jest bardzo odkrywcza. Jej mąż hodował bażanty, ale interesy szły powoli, a kiedy umarł, Maggie przekształciła gospodarstwo w restaurację z domową kuchnią, szkołę gotowania i sklep z naturalną żywnością. Po 5 latach stała się gwiazdą i zaczęła występować w telewizji, prowadząc kursy mistrzowskie i pisząc książki kucharskie.
Mimo 80 lat Maggie wciąż jest pełna sił i energii, każdego dnia sama wymyśla i przygotowuje wspaniałe dania. Specjalnie dla czytelników Gastronom.ru Maggie wybrała pięć swoich ulubionych przepisów.
Sałatka z czerwonymi gruszkami i orzechami laskowymi
Gruszki, podobnie jak jabłka, można wykorzystać do przygotowania pikantnych sałatek. Gruszki dobrze komponują się z warzywami, orzechami, ziołami i mięsem. W tej sałatce „zestaw” z gruszką zawiera rzymską, radicchio, rukolę i orzechy laskowe.
Sałatka z czerwonymi gruszkami i orzechami laskowymi
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- 1 czerwona dojrzała gruszka
- 70 g prażonych i łuskanych orzechów laskowych
- 2 główki młodej sałaty rzymskiej
- pół główki radicchio
- garść rukoli
- 3–4 gałązki bazylii (tylko liście)
Do tankowania:
- 50 ml oliwy z oliwek
- 10 ml octu winnego, najlepiej dojrzałego
- 5 ml wina cotto lub innego wzmocnionego wina słodkiego (porto, madera)
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- Bez obierania pokrój gruszkę na ćwiartki i usuń rdzeń. Każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 2-3 kolejne plasterki. Umieścić w dużej misce.
- Usuń szorstkie podstawy z liści Romano i radicchio, a następnie rozerwij liście na duże kawałki. Dodajemy do gruszki razem z rukolą i bazylią.
- Orzechy laskowe rozdrobnić w moździerzu (nie za drobno). Dodaj do sałatki.
- Wszystkie składniki dressingu włóż do słoiczka z pokrywką i energicznie wymieszaj. Polej sałatkę, wymieszaj i od razu podawaj.
Pieczona jagnięcina z anchois i czosnkiem
Udziec jagnięcy pieczony z anchois i rozmarynem będzie wyjątkowo aromatyczny.
Pieczona jagnięcina z anchois i czosnkiem
Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:
- 1 udziec jagnięcy o wadze do 3 kg
- 8 filetów anchois
- 8 dużych ząbków młodego czosnku
- 2 gałązki rozmarynu (tylko liście)
- oliwa z oliwek
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- ¼ szklanki verjus (kwaśnego soku winogronowego) lub soku z cytryny lub białego octu balsamicznego
- Rozgrzej piekarnik do 130°C (z termoobiegiem 110°C). Usuń cały nadmiar tłuszczu i błon z jagnięciny. Mięso natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Czosnek rozgniatamy, ale nie obieramy. W mięsie wykonaj 8 głębokich nacięć, w każde włóż ząbek czosnku owinięty w filet z sardeli.
- Mięso skrop oliwą, posyp liśćmi rozmarynu i masuj. Pozostawić do marynowania na 20 minut.
- Umieść blachę do pieczenia w dolnej jednej trzeciej części piekarnika. Piec 2 godziny, co 20 minut polewając mięso dowolnym sosem. W tym czasie wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć 58°C. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 250°C (230°C z termoobiegiem). Piecz mięso na złoty kolor, około 20 minut. Mięso na blasze wyjąć z piekarnika, polać verjusem lub jego zamiennikami. Przykryj luźno folią i odstaw na 20 minut przed podaniem.
Troć wędrowna zapiekana z nadzieniem chlebowym i ziołami
Popularnym sposobem przygotowania tej ryby jest pstrąg zapiekany z cytryną i ziołami. Przepis można ulepszyć, nadziewając pstrąga mieszanką bułki tartej, szalotki i czosnku.
Troć wędrowna zapiekana z nadzieniem chlebowym i ziołami
Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:
- 1 troć wędrowna o masie 2–2,8 kg
- 2 szklanki świeżej bułki tartej na zakwasie
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek pietruszki
- po 2 gałązki tymianku i oregano
- 2 łyżki l. verjus (kwaśny sok winogronowy) lub sok z cytryny lub biały ocet balsamiczny
- 1 łyżka. l. masło
- 2 łyżki l. oliwa z oliwek + trochę więcej
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Aby przesłać:
- skórka z 1 cytryny
- 4–5 gałązek natki pietruszki i mięty (same liście)
- Obierz i posiekaj szalotkę i czosnek. Drobno posiekaj warzywa.
- Podgrzej mieszaninę oliwy z oliwek i masła na patelni, smaż szalotkę i czosnek, aż będą przezroczyste, 1 minuta. Dodać zioła i bułkę tartą, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
- Wypatrosz rybę, usuń łuski i usuń skrzela. Opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.
- Rozgrzej piekarnik w trybie konwekcji do 190°C. Napełnij rybę mieszanką chlebową i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, verjusem lub jego zamiennikami. Piec 25 minut.
- Przed podaniem posypać mieszanką grubo posiekanej natki pietruszki i mięty ze skórką. Podawać skropione oliwą z oliwek.
Naleśniki migdałowe z masłem morelowym
Te naleśniki przygotowywane są z dodatkiem mąki migdałowej. Do serwowania potrawy używa się migdałów, struganych w cienkie talerze.
Naleśniki migdałowe z masłem morelowym
Do przygotowania 5-6 porcji potrzebne będą:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki zmielonych prażonych migdałów
- 1 duże jajko
- 1,5 szklanki pełnego mleka lub śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu
- 0,3 szklanki miodu
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- szczypta soli
- olej
W przypadku olejku morelowego:
- 100 g dżemu morelowego
- 150 g masła
- 1 łyżka. l. wytrawne sherry, opcjonalnie
Aby przesłać:
- 200 g mascarpone
- 50 g dżemu morelowego
- plaster miodu
- Opcjonalnie 0,5 szklanki „płatków” migdałów
- Na naleśniki wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i zmielonymi migdałami. Dodaj ciepły miód, jajko i mleko, ubijaj na gładką masę. Pozostaw na 30 minut.
- W międzyczasie zmiękcz masło morelowe i włóż je do miski miksera. Dodać dżem i sherry, ubić mikserem na puszystą masę.
- Rozgrzej patelnię naleśnikową na średnim ogniu i posmaruj olejem. Piec grube naleśniki (bardziej przypominające naleśniki) z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki włóż do rondla z pokrywką.
- Do podania podgrzać talerze. Ułóż naleśniki, na wierzch połóż łyżkę mascarpone, masła morelowego i łyżkę konfitury morelowej oraz kawałek plastra miodu. W razie potrzeby posyp płatkami migdałów. Podawaj natychmiast.
Musujący koktajl z imbirem i cytryną
Lekki, orzeźwiający koktajl odpowiedni na każdą imprezę lub romantyczną kolację. Jako bazę Maggie sugeruje użycie białego wytrawnego wina, najlepiej chardonnay.
Musujący koktajl z imbirem i cytryną
Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:
- 1 butelka wytrawnego wina musującego (najlepiej chardonnay)
- 50 g bardzo świeżego imbiru
- skórka z 1 dużej cytryny
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 3 szklanki pokruszonego lodu
- Pokrój dolną część trawy cytrynowej o długości 8-9 cm w bardzo cienkie plasterki.
- Imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki i rozgnieć tłuczkiem. Rozdziel lód pomiędzy 5 szklanek. Podzielić równomiernie imbir, trawę cytrynową i cienko pokrojoną skórkę. Dopełnij winem musującym i natychmiast podawaj.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #naleśniki #pieczone mięso #sałatka gruszkowa #przepis szefa kuchni #piwo Maggie #pieczona rybaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca10 października 2021 r
Plastry miodu należy jeść oddzielnie od naleśników, ponieważ plastry miodu zawierają wosk, który należy wypluć.)
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych