5 domowych przepisów z Australii, które można łatwo przygotować w Rosji

5 domowych przepisów z Australii, które można łatwo przygotować w Rosji

5 domowych przepisów z Australii, które można łatwo przygotować w Rosji

Andriej Zacharin 08 października 2021 r5,00 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Australia ma również zaawansowane gospodynie domowe. I wcale nie gotują kangurów i krokodyli. Oto 5 wspaniałych przepisów, które można powtórzyć w każdej rosyjskiej kuchni. Przygotowała je dla nas Maggie Beer, najpopularniejsza australijska kucharka domowa.

Maggie Beer, gospodyni domowa z AustraliiTroć wędrowna z piekarnika z nadzieniem chlebowym i ziołamiMaggie Beer, gospodyni domowa z AustraliiTroć wędrowna z piekarnika z nadzieniem chlebowym i ziołami

Historia sukcesu Maggie Beer jest bardzo odkrywcza. Jej mąż hodował bażanty, ale interesy szły powoli, a kiedy umarł, Maggie przekształciła gospodarstwo w restaurację z domową kuchnią, szkołę gotowania i sklep z naturalną żywnością. Po 5 latach stała się gwiazdą i zaczęła występować w telewizji, prowadząc kursy mistrzowskie i pisząc książki kucharskie.

Mimo 80 lat Maggie wciąż jest pełna sił i energii, każdego dnia sama wymyśla i przygotowuje wspaniałe dania. Specjalnie dla czytelników Gastronom.ru Maggie wybrała pięć swoich ulubionych przepisów.

Sałatka z czerwonymi gruszkami i orzechami laskowymi

Gruszki, podobnie jak jabłka, można wykorzystać do przygotowania pikantnych sałatek. Gruszki dobrze komponują się z warzywami, orzechami, ziołami i mięsem. W tej sałatce „zestaw” z gruszką zawiera rzymską, radicchio, rukolę i orzechy laskowe.

Sałatka z czerwonymi gruszkami i orzechami laskowymi

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • 1 czerwona dojrzała gruszka
  • 70 g prażonych i łuskanych orzechów laskowych
  • 2 główki młodej sałaty rzymskiej
  • pół główki radicchio
  • garść rukoli
  • 3–4 gałązki bazylii (tylko liście)

Do tankowania:

  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 10 ml octu winnego, najlepiej dojrzałego
  • 5 ml wina cotto lub innego wzmocnionego wina słodkiego (porto, madera)
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Bez obierania pokrój gruszkę na ćwiartki i usuń rdzeń. Każdą ćwiartkę pokroić wzdłuż na 2-3 kolejne plasterki. Umieścić w dużej misce.
  2. Usuń szorstkie podstawy z liści Romano i radicchio, a następnie rozerwij liście na duże kawałki. Dodajemy do gruszki razem z rukolą i bazylią.
  3. Orzechy laskowe rozdrobnić w moździerzu (nie za drobno). Dodaj do sałatki.
  4. Wszystkie składniki dressingu włóż do słoiczka z pokrywką i energicznie wymieszaj. Polej sałatkę, wymieszaj i od razu podawaj.

Pieczona jagnięcina z anchois i czosnkiem

Udziec jagnięcy pieczony z anchois i rozmarynem będzie wyjątkowo aromatyczny.

Pieczona jagnięcina z anchois i czosnkiem

Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:

  • 1 udziec jagnięcy o wadze do 3 kg
  • 8 filetów anchois
  • 8 dużych ząbków młodego czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu (tylko liście)
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • ¼ szklanki verjus (kwaśnego soku winogronowego) lub soku z cytryny lub białego octu balsamicznego
  1. Rozgrzej piekarnik do 130°C (z termoobiegiem 110°C). Usuń cały nadmiar tłuszczu i błon z jagnięciny. Mięso natrzyj ze wszystkich stron solą i pieprzem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Czosnek rozgniatamy, ale nie obieramy. W mięsie wykonaj 8 głębokich nacięć, w każde włóż ząbek czosnku owinięty w filet z sardeli.
  3. Mięso skrop oliwą, posyp liśćmi rozmarynu i masuj. Pozostawić do marynowania na 20 minut.
  4. Umieść blachę do pieczenia w dolnej jednej trzeciej części piekarnika. Piec 2 godziny, co 20 minut polewając mięso dowolnym sosem. W tym czasie wewnętrzna temperatura mięsa powinna osiągnąć 58°C. Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 250°C (230°C z termoobiegiem). Piecz mięso na złoty kolor, około 20 minut. Mięso na blasze wyjąć z piekarnika, polać verjusem lub jego zamiennikami. Przykryj luźno folią i odstaw na 20 minut przed podaniem.

Troć wędrowna zapiekana z nadzieniem chlebowym i ziołami

Popularnym sposobem przygotowania tej ryby jest pstrąg zapiekany z cytryną i ziołami. Przepis można ulepszyć, nadziewając pstrąga mieszanką bułki tartej, szalotki i czosnku.

Troć wędrowna zapiekana z nadzieniem chlebowym i ziołami

Do przygotowania 6-8 porcji potrzebne będą:

  • 1 troć wędrowna o masie 2–2,8 kg
  • 2 szklanki świeżej bułki tartej na zakwasie
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • po 2 gałązki tymianku i oregano
  • 2 łyżki l. verjus (kwaśny sok winogronowy) lub sok z cytryny lub biały ocet balsamiczny
  • 1 łyżka. l. masło
  • 2 łyżki l. oliwa z oliwek + trochę więcej
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • skórka z 1 cytryny
  • 4–5 gałązek natki pietruszki i mięty (same liście)
  1. Obierz i posiekaj szalotkę i czosnek. Drobno posiekaj warzywa.
  2. Podgrzej mieszaninę oliwy z oliwek i masła na patelni, smaż szalotkę i czosnek, aż będą przezroczyste, 1 minuta. Dodać zioła i bułkę tartą, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
  3. Wypatrosz rybę, usuń łuski i usuń skrzela. Opłucz pod zimną bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem, dopraw solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz.
  4. Rozgrzej piekarnik w trybie konwekcji do 190°C. Napełnij rybę mieszanką chlebową i ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, verjusem lub jego zamiennikami. Piec 25 minut.
  5. Przed podaniem posypać mieszanką grubo posiekanej natki pietruszki i mięty ze skórką. Podawać skropione oliwą z oliwek.

Naleśniki migdałowe z masłem morelowym

Te naleśniki przygotowywane są z dodatkiem mąki migdałowej. Do serwowania potrawy używa się migdałów, struganych w cienkie talerze.

Naleśniki migdałowe z masłem morelowym

Do przygotowania 5-6 porcji potrzebne będą:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki zmielonych prażonych migdałów
  • 1 duże jajko
  • 1,5 szklanki pełnego mleka lub śmietanki o niskiej zawartości tłuszczu
  • 0,3 szklanki miodu
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej

W przypadku olejku morelowego:

  • 100 g dżemu morelowego
  • 150 g masła
  • 1 łyżka. l. wytrawne sherry, opcjonalnie

Aby przesłać:

  • 200 g mascarpone
  • 50 g dżemu morelowego
  • plaster miodu
  • Opcjonalnie 0,5 szklanki „płatków” migdałów
  1. Na naleśniki wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i zmielonymi migdałami. Dodaj ciepły miód, jajko i mleko, ubijaj na gładką masę. Pozostaw na 30 minut.
  2. W międzyczasie zmiękcz masło morelowe i włóż je do miski miksera. Dodać dżem i sherry, ubić mikserem na puszystą masę.
  3. Rozgrzej patelnię naleśnikową na średnim ogniu i posmaruj olejem. Piec grube naleśniki (bardziej przypominające naleśniki) z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki włóż do rondla z pokrywką.
  4. Do podania podgrzać talerze. Ułóż naleśniki, na wierzch połóż łyżkę mascarpone, masła morelowego i łyżkę konfitury morelowej oraz kawałek plastra miodu. W razie potrzeby posyp płatkami migdałów. Podawaj natychmiast.

Musujący koktajl z imbirem i cytryną

Lekki, orzeźwiający koktajl odpowiedni na każdą imprezę lub romantyczną kolację. Jako bazę Maggie sugeruje użycie białego wytrawnego wina, najlepiej chardonnay.

Musujący koktajl z imbirem i cytryną

Do przygotowania 5 porcji potrzebne będą:

  • 1 butelka wytrawnego wina musującego (najlepiej chardonnay)
  • 50 g bardzo świeżego imbiru
  • skórka z 1 dużej cytryny
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 3 szklanki pokruszonego lodu
  1. Pokrój dolną część trawy cytrynowej o długości 8-9 cm w bardzo cienkie plasterki.
  2. Imbir obierz, pokrój w cienkie plasterki i rozgnieć tłuczkiem. Rozdziel lód pomiędzy 5 szklanek. Podzielić równomiernie imbir, trawę cytrynową i cienko pokrojoną skórkę. Dopełnij winem musującym i natychmiast podawaj.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #naleśniki #pieczone mięso #sałatka gruszkowa #przepis szefa kuchni #piwo Maggie #pieczona rybaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca10 października 2021 r

Plastry miodu należy jeść oddzielnie od naleśników, ponieważ plastry miodu zawierają wosk, który należy wypluć.)

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja