5 dań z wątróbki, którymi możesz karmić swoje dzieci

5 dań z wątróbki, którymi możesz karmić swoje dzieci

5 dań z wątróbki, którymi możesz karmić swoje dzieci

Olga Dyakonova 17 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Wątroba jest magazynem składników odżywczych, których szczególnie potrzebują dzieci. Ale niektóre dzieci w zasadzie kategorycznie odmawiają jedzenia zarówno wątroby, jak i wszelkich podrobów. Nie należy namawiać, jeśli nie chcesz, aby Twoje dziecko na zawsze straciło zainteresowanie takimi produktami. Lepiej spróbuj ugotować wątrobę, aby smak wątroby był mniej zauważalny. A my podpowiemy przepisy.

dzieci

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Dlaczego wątroba jest dobra dla dzieci
  • Nuggetsy z wątroby wołowej
  • Pasztet z wątroby
  • Kanapka z wątróbką i kiełbasą
  • Zrazy królika nadziewane wątróbką
  • Makaron z bakłażanem, salami i wątróbką

Dlaczego wątroba jest dobra dla dzieci

Wątroba jest dobrym źródłem żelaza, cynku, witamin A, B12, D i kwasu foliowego. Te składniki odżywcze są ważne dla wzrostu, rozwoju i ogólnego stanu zdrowia dzieci. Jeden gram wątroby zawiera więcej składników odżywczych niż jabłka i marchewki razem wzięte.

Jednocześnie żelazo w wątrobie występuje w postaci hemu, czyli w lepiej przyswajalnej formie. Żelazo jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny, która przenosi tlen we krwi i pomaga zapobiegać anemii.

Witamina A, która występuje w dużych ilościach w wątrobie, jest niezbędna dla wzroku, funkcji odpornościowych i zdrowia skóry. Witamina B12 jest ważna dla rozwoju mózgu, funkcjonowania nerwów i produkcji czerwonych krwinek. Wątroba jest źródłem wysokiej jakości białka niezbędnego do wzrostu, naprawy tkanek i funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci.

Dlatego warto od czasu do czasu podawać wątrobę dzieciom. Poniżej znajdziesz przepisy, które pomogą im zakochać się w tym produkcie.

Nuggetsy z wątroby wołowej

Chrupiąca skórka z mąki i maślanki nada wątrobie wyjątkowego smaku i aromatu.

  • 450 g wątroby wołowej
  • 250 g maślanki (można zastąpić mlekiem i 1 łyżką soku z cytryny)
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka sól
  • tłuszcz wołowy
  1. Wątróbkę wołową pokroić na kawałki o grubości 5 cm Zalać maślanką (lub mlekiem) i moczyć przez 1 godzinę.
  2. Po godzinie wyjmij kawałki i obtocz w mące. Zanurz ponownie w maślance i ponownie obtocz w mące.
  3. W rondlu o grubym dnie rozpuść tłuszcz. Dodać kawałki wątroby i chwilę podsmażyć (około 2-3 minuty). Połóż kawałki na blasze do pieczenia. Posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15–20 minut.
  4. Podawaj od razu z ulubionym sosem.

Pasztet z wątroby

Pasztet ten jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Aby złagodzić smak wątroby, na toście posmaruj dżemem porzeczkowym.

  • 250 g wątróbki drobiowej
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki masło/olej kokosowy
  • 2 łyżki sok jabłkowy
  • 2 łyżki galaretka/dżem z czerwonej porzeczki
  1. Posiekaj wątrobę, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej masło i dodaj wszystkie składniki oprócz soku i galaretki. Smaż przez 5-10 minut, aż wątroba będzie całkowicie ugotowana.
  2. Dodaj sok jabłkowy i gotuj przez kolejne 10 minut. Usuń liść laurowy i zmiksuj mieszaninę w blenderze, aż będzie gładka. Przełożyć do szklanego słoika lub foremek.
  3. Delikatnie podgrzej galaretkę porzeczkową i polej nią pasztet. Podawać ze świeżym pieczywem, krakersami lub podpłomykami. Podczas serwowania można wymieszać z galaretką/dżemem dla wygładzenia smaku wątroby.

Kanapka z wątróbką i kiełbasą

Na kanapkę weź aromatyczną surową wędzoną kiełbasę – doskonale komponuje się z wątróbką.

Tę kanapkę można również przygotować w formie shawarmy
Tę kanapkę można również przygotować w formie shawarmy

  • 200 g plastrów kiełbasy
  • 300 g wątróbki drobiowej, pozbawionej ścięgien, drobno posiekanej
  • 25 g masła
  • 1 szalotka, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kromki chleba
  • 1 łyżka. oliwa z oliwek plus trochę do skropienia (opcjonalnie)
  • 4 łyżki krem
  • 1 kieliszek alkoholu (wino, wódka, sherry)
  • mała garść świeżej pietruszki
  1. Rozpuść masło na patelni. Gdy się spieni, dodaj szalotkę i posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż zmiękną. Dodać kiełbasę i smażyć kolejne 4 minuty na średnim ogniu.
  2. Rozgrzej kolejną patelnię grillową. Kromki chleba skrop oliwą i natrzyj całość czosnkiem. Ułożyć na patelni grillowej i grillować po 1 minucie z każdej strony.
  3. Zwiększ ogień pod patelnią z kiełbaskami, dodaj wątróbki drobiowe i smaż przez 1 minutę. Dodać alkohol, dusić aż odparuje (danie będzie bezpieczne dla dzieci) i do momentu, aż wątroba będzie ugotowana. Dodać śmietanę i natkę pietruszki, następnie dobrze doprawić solą i pieprzem. Połóż 2 kromki chleba na talerzu i posyp mieszanką wątróbki drobiowej i kiełbasy.

Zrazy królika nadziewane wątróbką

Te zrazy są bardzo smaczne dzięki połączeniu królika z sosem rokitnikowym i wątróbką, a także smażeniu w panierce.

  • 360 g filetu z królika
  • 40 ml mleka
  • 40 gramów czerstwego chleba pszennego
  • 20 gramów jaj
  • 60 gramów cebuli
  • 80 g wątroby króliczej
  • 20 g bułki tartej
  • 80 g porów, tylko biała część i trochę do podania
  • olej roślinny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • sos rokitnikowy
  • roztopione masło
  • gotowany orkisz
  1. Przepuść filet z królika przez maszynę do mięsa. Dodać chleb pszenny namoczony w mleku (najpierw go odcisnąć), drobno posiekaną cebulę i ponownie zmiksować. Wymieszaj z jajkami. Dodaj trochę soli.
  2. Do nadzienia drobno posiekaj wątróbkę króliczą. Połączyć z drobno posiekanym porem. Posolić i smażyć na oleju roślinnym, aż ugotujesz.
  3. Z przygotowanego mięsa mielonego formuj placki. Na środku każdego ułóż nadzienie z wątroby. Nadaj zrazom okrągły kształt i panieruj je w bułce tartej. Smażyć zrazy na dobrze rozgrzanej patelni, aż będzie ugotowane.
  4. Aby przygotować sos z rokitnika, najpierw zmiksuj jagody w blenderze, a następnie przetrzyj je przez sito, aby usunąć nasiona. Wymieszaj rokitnika z czosnkiem, tymiankiem i solą, a następnie rozcieńcz skrobię w wodzie. Wymieszaj rokitnika ze skrobią i odrobiną cukru. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  5. Gotowe zrazy podajemy z gotowanym orkiszem, doprawione roztopionym masłem i sosem rokitnikowym.

Makaron z bakłażanem, salami i wątróbką

Wątróbki w tym daniu jest mało, ale pozytywnie ją uzupełnia i dodaje pikantnej nuty. Spróbuj tego, zanim sezon na bakłażany się skończy.

  • 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów po 400 g każda
  • 500g makaronu (np. penne)
  • 5 średnich bakłażanów
  • 150 gram sera mozzarella
  • 100 g startego pecorino lub parmezanu + trochę więcej do podania
  • 85 g wątróbki drobiowej, obranej i posiekanej
  • 85 g mielonej cielęciny lub wieprzowiny
  • 85 g mrożonego groszku
  • 50 g salami
  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwa z oliwek
  • garść świeżych liści bazylii
  1. Świeże pomidory obierz, usuń nasiona i grubo posiekaj. Pokrój pomidory z puszki, jeśli używasz. Smaż ząbek czosnku na 3 łyżkach oliwy z oliwek na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wyjmij i wyrzuć czosnek. Pomidory wrzucić na oliwę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 20–30 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli odparuje, można dodać 1 łyżkę wody.
  2. W czasie gdy sos się gotuje, mozzarellę pokroić na małe kawałki, aby podczas pieczenia łatwo się rozpuściła i związała nadzienie. Drobno posiekaj salami. Z bakłażanów odetnij łodygi i pokrój je wzdłuż na równe plasterki o grubości około 5 mm.
  3. Gdy sos będzie już prawie gotowy, na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż mięso mielone oraz wątróbkę przez 4-5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i wraz z groszkiem dodać do sosu pomidorowego. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje, następnie zdjąć z ognia i dodać bazylię. Zagotuj w dużym garnku wodę i rozgrzej piekarnik do 180°C.
  4. Plasterki bakłażana osusz ręcznikami kuchennymi. Smaż je bez oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie. Posmaruj każdy przygotowany plasterek oliwą z oliwek i wyłóż nim natłuszczone naczynie do pieczenia o pojemności około 2 litrów, upewniając się, że nie ma szczelin. Jeśli zostało Ci bakłażana, drobno go posiekaj i odłóż na bok.
  5. Makaron gotuj we wrzącej wodzie o trzy minuty krócej niż podano na opakowaniu. Dobrze odcedzić i delikatnie wymieszać z sosem. Dodać sery, salami i posiekany bakłażan.
  6. Nadzienie włóż do miski z bakłażanami i delikatnie dociśnij, aby usunąć wszelkie szczeliny. Złożyć brzegi bakłażanów. Piec w piekarniku przez 20 minut, następnie odstawić na 10 minut przed wyjęciem. Połóż duży talerz na patelni i szybko odwróć. Podawać posypane tartym serem i czarnym pieprzem.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #podroby #menu dla dzieci #wątrobaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja