5 dań z wątróbki, którymi możesz karmić swoje dzieci
Olga Dyakonova 17 października 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Wątroba jest magazynem składników odżywczych, których szczególnie potrzebują dzieci. Ale niektóre dzieci w zasadzie kategorycznie odmawiają jedzenia zarówno wątroby, jak i wszelkich podrobów. Nie należy namawiać, jeśli nie chcesz, aby Twoje dziecko na zawsze straciło zainteresowanie takimi produktami. Lepiej spróbuj ugotować wątrobę, aby smak wątroby był mniej zauważalny. A my podpowiemy przepisy.
O czym porozmawiamy w artykule:
- Dlaczego wątroba jest dobra dla dzieci
- Nuggetsy z wątroby wołowej
- Pasztet z wątroby
- Kanapka z wątróbką i kiełbasą
- Zrazy królika nadziewane wątróbką
- Makaron z bakłażanem, salami i wątróbką
Dlaczego wątroba jest dobra dla dzieci
Wątroba jest dobrym źródłem żelaza, cynku, witamin A, B12, D i kwasu foliowego. Te składniki odżywcze są ważne dla wzrostu, rozwoju i ogólnego stanu zdrowia dzieci. Jeden gram wątroby zawiera więcej składników odżywczych niż jabłka i marchewki razem wzięte.
Jednocześnie żelazo w wątrobie występuje w postaci hemu, czyli w lepiej przyswajalnej formie. Żelazo jest niezbędne do tworzenia hemoglobiny, która przenosi tlen we krwi i pomaga zapobiegać anemii.
Witamina A, która występuje w dużych ilościach w wątrobie, jest niezbędna dla wzroku, funkcji odpornościowych i zdrowia skóry. Witamina B12 jest ważna dla rozwoju mózgu, funkcjonowania nerwów i produkcji czerwonych krwinek. Wątroba jest źródłem wysokiej jakości białka niezbędnego do wzrostu, naprawy tkanek i funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci.
Dlatego warto od czasu do czasu podawać wątrobę dzieciom. Poniżej znajdziesz przepisy, które pomogą im zakochać się w tym produkcie.
Nuggetsy z wątroby wołowej
Chrupiąca skórka z mąki i maślanki nada wątrobie wyjątkowego smaku i aromatu.
- 450 g wątroby wołowej
- 250 g maślanki (można zastąpić mlekiem i 1 łyżką soku z cytryny)
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka sól
- tłuszcz wołowy
- Wątróbkę wołową pokroić na kawałki o grubości 5 cm Zalać maślanką (lub mlekiem) i moczyć przez 1 godzinę.
- Po godzinie wyjmij kawałki i obtocz w mące. Zanurz ponownie w maślance i ponownie obtocz w mące.
- W rondlu o grubym dnie rozpuść tłuszcz. Dodać kawałki wątroby i chwilę podsmażyć (około 2-3 minuty). Połóż kawałki na blasze do pieczenia. Posypać solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15–20 minut.
- Podawaj od razu z ulubionym sosem.
Pasztet z wątroby
Pasztet ten jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Aby złagodzić smak wątroby, na toście posmaruj dżemem porzeczkowym.
- 250 g wątróbki drobiowej
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki masło/olej kokosowy
- 2 łyżki sok jabłkowy
- 2 łyżki galaretka/dżem z czerwonej porzeczki
- Posiekaj wątrobę, cebulę i czosnek. Na patelni rozgrzej masło i dodaj wszystkie składniki oprócz soku i galaretki. Smaż przez 5-10 minut, aż wątroba będzie całkowicie ugotowana.
- Dodaj sok jabłkowy i gotuj przez kolejne 10 minut. Usuń liść laurowy i zmiksuj mieszaninę w blenderze, aż będzie gładka. Przełożyć do szklanego słoika lub foremek.
- Delikatnie podgrzej galaretkę porzeczkową i polej nią pasztet. Podawać ze świeżym pieczywem, krakersami lub podpłomykami. Podczas serwowania można wymieszać z galaretką/dżemem dla wygładzenia smaku wątroby.
Kanapka z wątróbką i kiełbasą
Na kanapkę weź aromatyczną surową wędzoną kiełbasę – doskonale komponuje się z wątróbką.
Tę kanapkę można również przygotować w formie shawarmy
- 200 g plastrów kiełbasy
- 300 g wątróbki drobiowej, pozbawionej ścięgien, drobno posiekanej
- 25 g masła
- 1 szalotka, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki chleba
- 1 łyżka. oliwa z oliwek plus trochę do skropienia (opcjonalnie)
- 4 łyżki krem
- 1 kieliszek alkoholu (wino, wódka, sherry)
- mała garść świeżej pietruszki
- Rozpuść masło na patelni. Gdy się spieni, dodaj szalotkę i posiekany czosnek i smaż przez 1-2 minuty, aż zmiękną. Dodać kiełbasę i smażyć kolejne 4 minuty na średnim ogniu.
- Rozgrzej kolejną patelnię grillową. Kromki chleba skrop oliwą i natrzyj całość czosnkiem. Ułożyć na patelni grillowej i grillować po 1 minucie z każdej strony.
- Zwiększ ogień pod patelnią z kiełbaskami, dodaj wątróbki drobiowe i smaż przez 1 minutę. Dodać alkohol, dusić aż odparuje (danie będzie bezpieczne dla dzieci) i do momentu, aż wątroba będzie ugotowana. Dodać śmietanę i natkę pietruszki, następnie dobrze doprawić solą i pieprzem. Połóż 2 kromki chleba na talerzu i posyp mieszanką wątróbki drobiowej i kiełbasy.
Zrazy królika nadziewane wątróbką
Te zrazy są bardzo smaczne dzięki połączeniu królika z sosem rokitnikowym i wątróbką, a także smażeniu w panierce.
- 360 g filetu z królika
- 40 ml mleka
- 40 gramów czerstwego chleba pszennego
- 20 gramów jaj
- 60 gramów cebuli
- 80 g wątroby króliczej
- 20 g bułki tartej
- 80 g porów, tylko biała część i trochę do podania
- olej roślinny
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Aby przesłać:
- sos rokitnikowy
- roztopione masło
- gotowany orkisz
- Przepuść filet z królika przez maszynę do mięsa. Dodać chleb pszenny namoczony w mleku (najpierw go odcisnąć), drobno posiekaną cebulę i ponownie zmiksować. Wymieszaj z jajkami. Dodaj trochę soli.
- Do nadzienia drobno posiekaj wątróbkę króliczą. Połączyć z drobno posiekanym porem. Posolić i smażyć na oleju roślinnym, aż ugotujesz.
- Z przygotowanego mięsa mielonego formuj placki. Na środku każdego ułóż nadzienie z wątroby. Nadaj zrazom okrągły kształt i panieruj je w bułce tartej. Smażyć zrazy na dobrze rozgrzanej patelni, aż będzie ugotowane.
- Aby przygotować sos z rokitnika, najpierw zmiksuj jagody w blenderze, a następnie przetrzyj je przez sito, aby usunąć nasiona. Wymieszaj rokitnika z czosnkiem, tymiankiem i solą, a następnie rozcieńcz skrobię w wodzie. Wymieszaj rokitnika ze skrobią i odrobiną cukru. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Gotowe zrazy podajemy z gotowanym orkiszem, doprawione roztopionym masłem i sosem rokitnikowym.
Makaron z bakłażanem, salami i wątróbką
Wątróbki w tym daniu jest mało, ale pozytywnie ją uzupełnia i dodaje pikantnej nuty. Spróbuj tego, zanim sezon na bakłażany się skończy.
- 1 kg dojrzałych pomidorów lub 2 puszki pomidorów po 400 g każda
- 500g makaronu (np. penne)
- 5 średnich bakłażanów
- 150 gram sera mozzarella
- 100 g startego pecorino lub parmezanu + trochę więcej do podania
- 85 g wątróbki drobiowej, obranej i posiekanej
- 85 g mielonej cielęciny lub wieprzowiny
- 85 g mrożonego groszku
- 50 g salami
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwa z oliwek
- garść świeżych liści bazylii
- Świeże pomidory obierz, usuń nasiona i grubo posiekaj. Pokrój pomidory z puszki, jeśli używasz. Smaż ząbek czosnku na 3 łyżkach oliwy z oliwek na małym ogniu przez 3-4 minuty. Wyjmij i wyrzuć czosnek. Pomidory wrzucić na oliwę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 20–30 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli odparuje, można dodać 1 łyżkę wody.
- W czasie gdy sos się gotuje, mozzarellę pokroić na małe kawałki, aby podczas pieczenia łatwo się rozpuściła i związała nadzienie. Drobno posiekaj salami. Z bakłażanów odetnij łodygi i pokrój je wzdłuż na równe plasterki o grubości około 5 mm.
- Gdy sos będzie już prawie gotowy, na głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż mięso mielone oraz wątróbkę przez 4-5 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i wraz z groszkiem dodać do sosu pomidorowego. Gotować około 10 minut, aż sos zgęstnieje, następnie zdjąć z ognia i dodać bazylię. Zagotuj w dużym garnku wodę i rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Plasterki bakłażana osusz ręcznikami kuchennymi. Smaż je bez oleju po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą miękkie. Posmaruj każdy przygotowany plasterek oliwą z oliwek i wyłóż nim natłuszczone naczynie do pieczenia o pojemności około 2 litrów, upewniając się, że nie ma szczelin. Jeśli zostało Ci bakłażana, drobno go posiekaj i odłóż na bok.
- Makaron gotuj we wrzącej wodzie o trzy minuty krócej niż podano na opakowaniu. Dobrze odcedzić i delikatnie wymieszać z sosem. Dodać sery, salami i posiekany bakłażan.
- Nadzienie włóż do miski z bakłażanami i delikatnie dociśnij, aby usunąć wszelkie szczeliny. Złożyć brzegi bakłażanów. Piec w piekarniku przez 20 minut, następnie odstawić na 10 minut przed wyjęciem. Połóż duży talerz na patelni i szybko odwróć. Podawać posypane tartym serem i czarnym pieprzem.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #podroby #menu dla dzieci #wątrobaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych