5 dań z dyni, którym nie będziesz mógł się oprzeć

5 dań z dyni, którym nie będziesz mógł się oprzeć

5 dań z dyni, którym nie będziesz mógł się oprzeć

gastronomia 15 września 2022 r4,75 (4)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Duży. Okrągły. Rudowłosy. Pyszne. Użyteczne! Czy można znaleźć lepszy produkt na jesień niż dynia? Mamy też kilka świetnych przepisów!

DyniaO czym porozmawiamy w artykule:Zupa dyniowa z grzybami i kalmarami Zupa dyniowa z cydremWłoska zupa dyniowa z mascarpone Zupa dyniowa z wędzoną rybą Zupa dyniowa z masłem orzechowym

Zupa dyniowa z grzybami i kalmarami

Zapraszamy do wypróbowania nowego przepisu – z grzybami i kalmarami. Słodki smak dyni dobrze komponuje się z owocami morza, a grzyby dodają smaku.

Zupa dyniowa z grzybami i kalmarami
Zupa dyniowa z grzybami i kalmarami

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • dynia – 600 gr
  • mleko – 200 ml
  • pieczarki – 200 gr
  • kalmary – 2 zwłoki
  • czosnek – 1 goździk
  • czerwona papryczka chili – 1 szt.
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  1. Rozgrzej piekarnik do 200˚C. Obierz dynię i pokrój ją na małe kawałki. Ułożyć na głębokiej blasze do pieczenia, skropić oliwą i zalać 1 szklanką wody. Przykryj blachę do pieczenia folią i włóż do piekarnika na 25-30 minut, aż dynia będzie miękka.
  2. Dynię włożyć do miski blendera, zalać mlekiem i zmiksować na gładkie puree. Zupę wlać do rondla, doprawić solą i pieprzem i pozostawić na bardzo małym ogniu.
  3. Pieczarki pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szybko smażymy grzyby na złoty kolor, dodajemy sól.
  4. Oczyść tusze kalmarów od środka, usuń folie. Kalmary pokroić w paski o grubości 5–7 mm. Ząbek czosnku rozgnieć i drobno posiekaj. Papryczkę chili przekrój wzdłuż na pół, usuń nasiona i pokrój w półpierścienie.
  5. Rozgrzej patelnię z oliwą z oliwek i dodaj kalmary, czosnek i chili. Mieszając, smażymy na dużym ogniu przez 2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.
  6. Zupę rozlać do misek, ułożyć grzyby i kalmary. Skropić oliwą z oliwek i podawać.

Zupa dyniowa z cydrem

Wytrawny cydr nadaje tej zupie nutę naturalnej owocowej słodyczy, gdy alkohol odparowuje podczas gotowania, pozostawiając jedynie smak i aromat, który pięknie komponuje się z dynią. A sama dynia dostarcza organizmowi wystarczającą ilość beta-karotenu, witaminy B i błonnika.

Zupa dyniowa z cydrem
Zupa dyniowa z cydrem

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • dynia – 1 kg
  • cebula – 1 szt.
  • bulion warzywny – 800ml
  • wytrawny cydr jabłkowy – 150 ml
  • oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia – 1 łyżka. l.
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • prażone pestki dyni – 2 łyżki l.
  1. Obierz i posiekaj cebulę. Dynię obierz, wypestkuj i pokrój w 2 cm kostkę.
  2. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę i smaż cebulę przez 5 minut. Dodaj dynię i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, 10 minut.
  3. Zalewamy gorącym bulionem lub wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut.
  4. Zupę zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze.
  5. Cydr wlej do rondla, zagotuj i zredukuj o jedną trzecią. Do zupy dyniowej dodajemy cydr, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
  6. Wróć do ognia i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Podawać posypane pestkami dyni.

Włoska zupa dyniowa z mascarpone

Zupa ta dobrze smakuje podana z ciemnozielonym olejem z pestek dyni. Jeśli nie masz mascarpone, kup najgrubszą śmietanę, jaką znajdziesz, o zawartości co najmniej 40% tłuszczu (najlepiej poszukać na rynku). W ostateczności użyj gęstego kremu.

Włoska zupa dyniowa z mascarpone
Włoska zupa dyniowa z mascarpone

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • łuskane, surowe pestki dyni, do podania
  • masło – 100 g
  • dynia – 700 g
  • cebula – 1 szt.
  • czosnek – 2 ząbki
  • Madera – 70 g
  • tymianek – 1 gałązka
  • bulion warzywny – 1,2 l
  • serek mascarpone – 200 g
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • sól
  1. Przygotuj nasiona do podania z wyprzedzeniem. Do rondla wlać 100 ml wody, dodać 1 łyżkę. l. sól, 20 g masła i trochę pieprzu. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 5 minut. Nasiona ułóż na blasze do pieczenia, posyp uzyskaną mieszanką, włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 10 minut, kilkakrotnie zamieszaj.
  2. Dynię obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na duże kawałki i ułożyć na blasze do pieczenia. Rozpuść połowę pozostałego masła, posmaruj nim kawałki dyni, włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz do miękkości, około 30 minut.
  3. Cebulę i czosnek posiekać bardzo drobno. Rozpuść pozostałe masło w rondlu o grubym dnie, dodaj cebulę i czosnek, smaż na średnim ogniu, mieszając, aż będą miękkie, 5 minut. Dolać Maderę i odparować, mieszając.
  4. Dodajemy pieczoną dynię, tymianek i bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie zupę zmiksuj blenderem, dodaj sól (pamiętaj, że do podania posoliłeś nasiona!), pieprz i mascarpone, ponownie wymieszaj. Podawać natychmiast, posypane nasionami.

Zupa z wędzonej ryby i dyni

Do tej zupy nadaje się prawie każda niezbyt tłusta ryba wędzona na gorąco – dorsz, szczupak, makrela.

Zupa z wędzonej ryby i dyni
Zupa z wędzonej ryby i dyni

Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:

  • ryba wędzona na gorąco – 500 g
  • dynia – 500 g
  • ziemniaki – 3 szt.
  • marchewki – 1 szt.
  • pomidory – 2 szt.
  • cebula – 1 szt.
  • krem u200bu200bniskotłuszczowy – 200 ml
  • mieszanka różnych papryczek – 1 łyżeczka.
  • olej z pestek dyni
  • sól
  1. Dynię oczyść z nasion, włókien i skórki. Miąższ dyni, ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka z wrzącą, lekko osoloną wodą i gotować 5–7 minut. Odcedź na durszlaku.
  2. W pomidorach wykonaj płytkie nacięcie w kształcie krzyża. Pomidory włożyć na 30 sekund do wrzącej wody, następnie przelać zimną wodą i zdjąć skórkę. Pomidory pokroić na 4 części, usunąć nasiona. Miąższ pokroić na małe kawałki.
  3. Podziel rybę wzdłuż grzbietu na dwa filety, usuwając wszystkie ości. Zmiel jeden filet, drugi pokrój na porcje. Ugotowane warzywa włóż do blendera, dodaj pokrojone pomidory i zmiksuj na puree. Jeśli lubisz puree bez kawałków, po zmieleniu puree warzywnego w blenderze możesz przetrzeć je również przez drobne sito.
  4. Puree wlać do rondla, dodać posiekaną rybę. Wlać śmietanę i wymieszać. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Natychmiast zdejmij z ognia.
  5. Dodaj mieszankę zmielonego pieprzu i skrop olejem z pestek dyni. Nie mieszaj!
  6. Przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut. Następnie wymieszaj i rozłóż na talerze, wkładając do każdego kawałek ryby.

Zupa dyniowa z masłem orzechowym

Raz próbowaliśmy zupy dyniowej z masłem orzechowym u naszych znajomych w Kalifornii. Zostało podane – jak myślisz, kiedy? – oczywiście w Święto Dziękczynienia. Wtedy w całym zamieszaniu nie zapytali o przepis, a potem strasznie tego żałowali. Ale my uwielbiamy eksperymentować! Tak więc ugotowaliśmy 5 różnych wersji zup, zanim otrzymaliśmy tę – i szczerze mówiąc, jest ona znacznie smaczniejsza od kalifornijskiej. A jak to wygląda w dyni!

Zupa dyniowa z masłem orzechowym
Zupa dyniowa z masłem orzechowym

Do przygotowania 6 porcji potrzebujesz:

  • rosół z kurczaka – 1,5 l
  • dynia – 1,5 kg
  • słodkie ziemniaki – 2 szt.
  • masło orzechowe – 1 szklanka
  • świeży korzeń imbiru – 1,5cm
  • czosnek – 1 goździk
  • kilka szczypiorku
  • olej roślinny – 3 łyżki. l.
  • olej sezamowy – 3 łyżeczki
  • sól – 1 łyżeczka
  • świeżo zmielony biały pieprz
  1. Odetnij górę dyni (około ćwiartki). Za pomocą ostrej łyżki lub małego noża ostrożnie usuń z dyni miąższ i rdzeń z nasionami (rdzeń nie jest potrzebny), tak aby ścianki miały grubość około 3 cm. Ułóż obrobioną dynię otworem do dołu na blasze do pieczenia i ułóż w piekarniku nagrzanym do 180°C na 40 minut.
  2. W czasie pieczenia dyni pokroić jej miąższ i słodkie ziemniaki na duże kawałki, posmarować olejem roślinnym i ułożyć na blasze do pieczenia. Włóż do piekarnika pod blachę do pieczenia z całą dynią i piecz do miękkości, od 30 do 40 minut. Lekko ostudzić. Nie wyłączaj piekarnika.
  3. Posiekaj czosnek i imbir, smaż na pozostałym oleju roślinnym przez 1 minutę. Do blendera włóż dynię, słodkie ziemniaki, czosnek, imbir i masło orzechowe. Wlać połowę bulionu, ubić na gładką masę.
  4. Zupę wlać do rondla, dodać pozostały bulion, doprawić solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 15 minut.
  5. Zupę wlać do upieczonej dyni i ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut. Za 2 minuty Pod koniec smażenia dodawaj olej sezamowy. Podawać od razu, posypane posiekanym szczypiorkiem.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #zupa #dyniowa #zupa dyniowaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja