5 dań, które sprawią, że pokochasz soczewicę. I nie będą dużo kosztować
gastronomia 13 marca 2023 r5,00 (7)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział3Komentarz
Wymyśliliśmy pięć demokratycznych, ale nie prozaicznych dań z soczewicy. Ugotuj je, są naprawdę pyszne!
Soczewica znana jest od czasów starożytnych i jest chyba najbardziej legendarnym produktem roślinnym. Co więcej, składa się wyłącznie z zalet: gotuje szybko i niezawodnie, roślina jest bogata w łatwo przyswajalne białko, ma swój przyjemny smak i dobrze komponuje się z przyprawami każdej „narodowości”. Soczewica jest znana, a przez to niedroga, kolorowa, a przez to nie nudna. Ogólnie rzecz biorąc, wszystko wskazuje na to, aby częściej gotować dania z soczewicy.
Gulasz z pikantną soczewicą – dla wegetarian i nie tylko
Na przykład czerwona soczewica dosłownie przyciąga jasne smaki: imbir, czosnek, curry, kolendra. Wystarczy godzina i na stole pojawia się wspaniały wegetariański gulasz z pikantną soczewicą.
Pikantna soczewica
Zupa z soczewicy i wędzonych mięs – aromatyczna i sycąca
Jak wszystkie rośliny strączkowe, soczewica, zwłaszcza zielona, doskonale komponuje się z wędzonymi mięsami. Dzięki temu możesz bezpiecznie przygotować tę niezwykle aromatyczną i sycącą zupę z soczewicy z wędzonymi żeberkami. Kwas zawarty w pomidorach we własnym soku nieznacznie spowolni gotowanie soczewicy i zapobiegnie jej rozgniataniu.
Zupa z soczewicy z wędzonymi żeberkami
Sałatka z soczewicy – na piknik i lunch w pracy
Główną zaletą sałatki z soczewicy i fety jest to, że można ją wcześniej ubrać i przechowywać dość długo. Są zatem odpowiednimi kandydatami na wyjazd na piknik… lub do pracy. Jeśli świeży czosnek w sosie Cię dezorientuje, zastąp go tym, który był ugotowany z soczewicą. Oczywiście nie będzie tak jasno, ale i tak będzie pysznie.
Sałatka z soczewicy i fety
Pożywna zapiekanka z kurczakiem i soczewicą – podwójna zawartość białka
Soczewica to produkt zawierający 35% białka, nie oznacza to jednak, że dobrze komponuje się z mięsem. Przykładem tego jest zapiekanka z soczewicą i kurczakiem, doskonała pod każdym względem: pożywna, jasna, łatwa w przygotowaniu.
Zapiekanka z soczewicy i kurczaka
Kotlety z soczewicy – zdrowe danie na śniadanie, lunch lub kolację
Czerwona soczewica szybko gotuje się niemal na puree, co sugeruje, że można z niej zrobić kotlety z soczewicy lub klopsiki. Zieloni i oliwki ożywią smak gotowego dania, a najlepszym towarzyszem będzie prosta zielona sałatka.
Kotlety z soczewicy z oliwkami
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #soczewica #oszczędna gospodyni domowa #Evgenia Leonova #dania z soczewicyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca14 stycznia 2021 r
Dziękuję za pyszne przepisy! Uwielbiam wszelkie rośliny strączkowe, łącznie z soczewicą.
00OdpowiedźGalina Kompancewa14 stycznia 2021 r
Siostra zapoznała mnie z soczewicą i od tego czasu jestem w niej zakochana. Przede wszystkim uwielbiam zupy z niego przyrządzane. Czytałam też, że nie pochłania szkodliwych substancji z otoczenia, niezależnie od tego, gdzie rośnie. Oznacza to, że jest to produkt najbardziej przyjazny dla środowiska. Co jest bardzo ważne w naszych czasach. A ile w tym korzyści! Dziękuję za zbiór ciekawych przepisów.
00OdpowiedźAsia Zabołocka 9 kwietnia 2015 r
Jakie to wszystko pyszne i piękne!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych