5 ciekawych dań z shiitake

5 ciekawych dań z shiitake

Kochamy Shiitake, zwane także japońskim grzybem leśnym, nie tylko ze względu na jego bogaty smak i subtelny grzybowy aromat, ale także za mnóstwo dobroczynnych właściwości.

Ciepła sałatka z shiitake, ziemniakami i zielonymi liśćmi

Lekka, ale sycąca sałatka z shiitake doskonale uzupełni zarówno lunch, jak i kolację.

Ciepła sałatka z shiitake, ziemniakami i zielonymi liśćmi
Ciepła sałatka z shiitake, ziemniakami i zielonymi liśćmi

Przygotowanie 4 porcji: 40 min.

Czego potrzebujesz:

  • 400 g shiitake
  • 5 małych młodych ziemniaków
  • 200 g zielonych liści (romano, rukola, szpinak, boćwina)
  • 1 średni por (biała część + 2 cm zielonego)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • sok i skórka z połowy małej cytryny
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Ziemniaki myjemy szczotką i gotujemy w osolonej wodzie w skórkach.

2. Usuń twarde łodygi z shiitake i grubo posiekaj kapelusze. Drobno posiekaj umyty por i czosnek, włóż na patelnię, dodaj 3/4 oliwy i gotuj na małym ogniu do miękkości, 7–10 minut. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na puree z sokiem z cytryny, skórką, solą i pieprzem.

3. Na tej samej patelni na pozostałym oleju podsmaż shiitake i grubo posiekane ziemniaki, 2–3 minuty. Lekko ostudzić.

4. Połóż zielone liście na talerzach, połóż shiitake i ziemniaki, polej sosem porowym i podawaj.

Makaron gryczany z shiitake

Jeżeli znudziła Ci się już kasza gryczana, sięgnij zamiast niej po makaron gryczany. Dostaniesz w domu sobę w stylu restauracji z shiitake.

Makaron gryczany z shiitake

4 porcje, przygotowanie: 20 min.

Czego potrzebujesz:

  • 400 g makaronu soba gryczanego
  • 400 g świeżego shitake
  • 2 cm świeży korzeń imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki l. olej roślinny
  • 0,3 łyżeczki suszona mięta
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Co zrobić:

1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić na durszlaku, przelać zimną wodą i pozostawić do odcieknięcia.

2. Usuń twarde łodygi z shiitake. Grubo posiekaj czapki. Czosnek rozgniatamy, obieramy i siekamy. Usuń łodygi z tymianku.

3. W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, miętę i grzyby, smaż na średnim ogniu przez 2 minuty.

4. Wlać mleko kokosowe, dodać tymianek, doprowadzić do wrzenia. Makaron włóż do sosu i podgrzej. Dopraw solą i pieprzem i podawaj.

Wegańska zupa kimchi z shiitake

Spróbujcie na obiad ugotować kapuśniak z grzybami, ale nie prosto, ale w stylu azjatyckim – z kimchi zamiast białej kapusty i shiitake zamiast zwykłych leśnych grzybów czy pieczarek. I nie zapomnij o ryżu do podania: będzie tutaj bardzo odpowiedni.

Wegańska zupa kimchi z shiitake
Wegańska zupa kimchi z shiitake

6 porcji, przygotowanie: 40 min. + 4–12 godz

Czego potrzebujesz:

  • 100 g suszonego shiitake
  • 400 g kimchi
  • 2 białe cebule
  • 4–5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki l. sos sojowy
  • olej roślinny
  • 2 łyżki l. Koreańska pasta pieprzowa gochujang lub sos chili
  • 1 łyżka. l. słodka mielona papryka
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • ugotowany ryż do podania

Co zrobić:

1. Shiitake namocz w 1,5 l ciepłej wody, odstaw na 4–12 godzin, odcedź napar, usuń twarde łodygi z shiitake, przekrój kapelusze na pół.

2. Obierz cebulę i czosnek i drobno posiekaj. W rondlu o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj grzyby i cebulę, smaż przez 3 minuty. Po 30 sekundach dodaj czosnek. – kimchi z całym płynem. Energicznie mieszając, smażyć 3 minuty.

3. Wlać napar grzybowy, dodać trochę soli, doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, zmniejszyć ogień do średnio-niskiego, gotować przez 20 minut.

4. Kapuśniak doprawiamy pastą pieprzową, sosem sojowym, papryką i czarnym pieprzem, gotujemy kolejne 2-3 minuty. Podawać na gorąco z grzybami na talerzach. Osobno podawać ryż.

Suflet jajeczny z shiitake

Olej sezamowy w tym przepisie można zastąpić olejem dyniowym, a olej sezamowy pestkami dyni.

Suflet jajeczny z shiitake
Suflet jajeczny z shiitake

Przygotowanie 4 porcji: 45 min.

Czego potrzebujesz:

  • 200 g świeżego shiitake
  • 6 dużych jaj C0
  • 3 łyżki l. sos sojowy
  • olej roślinny i ciemny sezam
  • sól, świeżo zmielony biały pieprz
  • zielona cebula i nasiona sezamu do podania

Co zrobić:

1. Usuń łodygi z shiitake i pokrój kapelusze w plasterki. Rozgrzej suchą patelnię z grubym dnem, dodaj shiitake (jeszcze bez soli i oleju!) i smaż z obu stron na złoty kolor, około 6 minut.

2. Teraz wlej 2 łyżki shiitake. l. olej roślinny, sól i smaż przez kolejne 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej ułóż grzyby na talerzu.

3. Rozgrzej piekarnik do 130°C. Jajka lekko posolić i popieprzyć, ubić z sosem sojowym i 180 ml wody na gładką masę.

4. Foremki do serwowania smarujemy olejem sezamowym, układamy grzyby i wlewamy masę jajeczną. Foremki przykryj folią, ułóż na głębokiej blasze do pieczenia, zalej wodą tak, aby przykryła foremki co najmniej w połowie (najlepiej w 2/3). Wstawić do piekarnika na 25 minut.

5. Przed podaniem zdejmij folię, skrop każdy suflet olejem sezamowym, posyp pokrojoną w cienkie plasterki zieloną cebulą i ziarnami sezamu i od razu podawaj.

Shiitake z zielonym groszkiem i pieczonym czosnkiem

Jasne, eleganckie danie, które można przygotować na lunch lub kolację.

Shiitake z zielonym groszkiem i pieczonym czosnkiem

4 porcje, przygotowanie: 50 min.

Czego potrzebujesz:

  • 500 g świeżego shiitake
  • 400 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 czerwone słodkie cebule
  • 2 duże główki czosnku
  • 4 łyżki l. ghee
  • sól, czarny pieprz

Co zrobić:

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Główki czosnku przekrój na pół, natłuść nacięcie olejem, solą, zawiń w folię, wlewając do środka odrobinę wody. Piec 40 minut.

2. Usuń łodygi z shiitake. Rozgrzej suchą patelnię z grubym dnem, dodaj shiitake (jeszcze bez soli i oleju!) i smaż z obu stron na złoty kolor, 5-6 minut.

3. Wlać 2 łyżki shiitake. l. olej, sól i smaż przez kolejne 2 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej ułóż grzyby na talerzu.

4. Cebulę obierz i pokrój w grube piórka, włóż na patelnię z pozostałym olejem, dodaj sól i smaż na dużym ogniu przez 2 minuty.

5. Dodać groszek, zalać 150 ml wody, posolić, zamknąć pokrywkę, gotować 3-4 minuty. Czosnek wyciśnij z łusek, dodaj do groszku i cebuli, wymieszaj. Dodać grzyby, podgrzać i podawać.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #grzyby #shiitakePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Brak komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja