5 ciast wielkanocnych, które na pewno Ci się uda
Olga Zacharowa 10 kwietnia 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Nawet jeśli nigdy wcześniej nie piekliście ciast wielkanocnych, wybierzcie jeden z pięciu wspaniałych przepisów, z których nasi przyjaciele i znajomi korzystają od wielu lat przygotowując ciasta wielkanocne. Są bardzo smaczne i na pewno Ci się uda.
Pieczenie ciast wielkanocnych to odpowiedzialne i przyjemne zajęcie. Przygotuj się na to, że wszystko trzeba robić powoli i z duszą. Zagniatanie ciasta, wyrastanie i pieczenie zajmie kilka godzin, ale warto.
Będziesz potrzebować mąki pszennej premium, dobrego masła 82,5%, mleka, jajek, cukru, drożdży (prasowanych lub suszonych) i soli. Dodatki mogą być różne – przyprawy (kardamon, gałka muszkatołowa, wanilia, cynamon, szafran), suszone owoce (rodzynki, suszone morele, suszone wiśnie i żurawina), skórka cytrynowa lub pomarańczowa, owoce kandyzowane.
5 porad dotyczących pieczenia ciast wielkanocnych
1. Staraj się nie używać starych przypraw – lepiej kupować świeże. Jeśli chcesz, aby przyprawy jak najbardziej odsłoniły swój charakter, możesz samodzielnie rozdrobnić wybrany zestaw w moździerzu, dodając do niego odrobinę brązowego cukru. Pikantna, aromatyczna mieszanka na ciasto wielkanocne jest gotowa. Wystarczy zetrzeć skórkę z cytryny lub pomarańczy na najdrobniejszej tarce.
2. Gospodynie domowe od dawna nie używają specjalnych naczyń do pieczenia, choć takie istnieją. Najwygodniejsze są formy jednorazowe wykonane z papieru woskowanego. Są niedrogie, wyglądają elegancko i są sprzedawane wszędzie. Jeśli uważasz, że papier jest za cienki i będzie to miało wpływ na kształt ciasta, po prostu włóż jeden kształt do drugiego – będzie bardziej niezawodny. I nie ma obawy, że papier się spali – na pewno wytrzyma temperaturę pieczenia ciasta wielkanocnego, która nigdy nie przekracza 180°C. Możesz także użyć dowolnego zwykłego rondla o odpowiedniej wysokości i rozmiarze. Ale wtedy trzeba wyłożyć go od środka papierem do pieczenia, żeby gotowe ciasto było łatwo wyjąć. W przypadku każdej formy obowiązuje jedna ważna zasada – ułożone ciasto powinno zajmować nie więcej niż połowę jego objętości.
3. Aby okruchy ciasta wielkanocnego miały bogaty żółty kolor, nie trzeba kupować szafranu. Można to zrobić za pomocą żółtek jaj. Oddziel żółtka od białek i dodaj trochę soli. Miskę z żółtkami przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Żółtka zmienią kolor na jasnożółty. Następnie ponownie łączymy je z białkami i dodajemy do ciasta. Nawiasem mówiąc, jeśli osobno ubijesz białka i żółtka, ciasto okaże się bardziej delikatne i puszyste.
4. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Dlatego należy wyjąć mleko, masło i jajka z lodówki na pół godziny przed gotowaniem. Suszone owoce należy namoczyć przez kilka godzin w mocnym alkoholu, na przykład koniaku lub rumie. Ale przed dodaniem ich do ciasta lepiej wysuszyć suszone owoce, wycierając je ręcznikami papierowymi.
5. Profesjonalni piekarze w ten sposób sprawdzają gotowość ciast wielkanocnych – nie wyciągaj rusztu z piekarnika do końca. Przechyl ciasto i dotknij jego dna. Dźwięk powinien przypominać pukanie w pusty przedmiot. Jest prostszy sposób – ostrożnie przebij ciasto cienkim drewnianym szpikulcem. Jeśli jest suche i ciasto się do niego nie klei, ciasto jest gotowe.
Przepisy na 5 wspaniałych ciast wielkanocnych
Ciasta wielkanocne na zakwasie
Ciasta wielkanocne na zakwasie zawsze wychodzą szczególnie przewiewne i delikatne. Wynik w dużej mierze zależy od jakości drożdży. Lepiej jest nakładać ciasto na świeże, sprasowane. Jeśli używasz suchych, upewnij się, że zostały zrobione niedawno.
Ciasta wielkanocne na zakwasie
Przygotowanie ciast wielkanocnych zajmuje 1 godzinę 30 minut. + 2 godz
- drożdże suche – 25 g
- cukier – 220 g
- mleko – 125 ml
- mąka premium – 700 g
- jajka – 5 szt.
- sól – na czubku noża
- koniak lub rum – opcjonalnie
- śmietana (22%) lub śmietana (30%) – 250 ml
- mieszanka ciemnych i jasnych rodzynek – 200 g
- olej roślinny – 1 łyżka. l.
Do glazury:
- białko – 1 szt.
- sok z cytryny – 1 łyżka. l.
- cukier puder – 200 g
- Przygotuj ciasto. Aby to zrobić, wlej drożdże do miski. Dodać 20 g cukru, ciepłe (26-28°C) mleko i 40 g mąki. Dokładnie wymieszaj i pozostaw na 20 minut.
- Na ciasto w dużej misce lekko ubij 5 jajek z pozostałym cukrem. Na wierzch przesiej mąkę i sól. Dokładnie wymieszaj.
- Do powstałej masy dodać ciasto. Możesz dodać rum lub koniak. Poprawiają wyrastanie ciasta, a co za tym idzie, wydłużają jego trwałość. Ciasto wyrabiać około 5 minut. Stopniowo wlewaj śmietanę lub dodawaj śmietanę. Ciasto na ciasto wielkanocne wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
- Rodzynki na ciasto wielkanocne umyj i zalej ciepłą wodą lub pyszną czarną herbatą. Pozostaw na 15 minut, następnie odsącz na durszlaku i osusz na papierowym ręczniku. Drobno posiekaj kandyzowane owoce.
- Zagnieść ciasto wielkanocne. Dodać przygotowane rodzynki, kandyzowane owoce i wymieszać. Rodzynki i owoce kandyzowane należy rozprowadzić po całym cieście. Nasmaruj dłonie olejem roślinnym i podziel ciasto na części według liczby foremek na ciasto wielkanocne.
- Rozłóż ciasto pomiędzy foremkami, zajmując nie więcej niż 1/3 wysokości. Przykryć czystymi ręcznikami i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz ciasta około 40 minut. Połóż się na boku. Przykryć ręcznikiem i odstawić do ostygnięcia,
- Na lukier ubijamy mikserem białka, sok z cytryny i cukier puder, aż masa będzie gładka i puszysta. Udekoruj nim ciasta.
Recenzje ciast wielkanocnych przygotowanych według tego przepisu
„Pierwszy od 5 lat przepis na ciasto drożdżowe na zakwasie, który zakończył się sukcesem! Ciasto okazało się bardzo porowate i przewiewne. Wszystko wzrosło tak jak powinno i nie upadło. Jedyne co dodam: lepiej przykryć ciasto folią 15-20 minut po rozpoczęciu pieczenia, bo dość szybko utworzy się na wierzchu złocista skórka.”
„Piekłam ciasta wielkanocne według tego przepisu już czwartą Wielkanoc z rzędu i zawsze wychodzą idealne! Pieczę dużo: do pracy, dla wszystkich bliskich i na stół. Wszyscy są zachwyceni. To najlepsze ciasto wielkanocne, nie suche i przewiewne.”
Ciasto wielkanocne ze śmietaną od Eleny Ilyiny
Elena Ilyina, wieloletnia przyjaciółka naszej redakcji i wspaniała kucharka, jest pewna, że ciasto wielkanocne ze sklepu i domowe ciasto wielkanocne różnią się od siebie jak sztuczna choinka od naturalnej. „W naszej rodzinie przepis na ciasto wielkanocne nie był przekazywany ani ze strony matki, ani ojca, więc musiałam zaczynać od zera, a raczej od 14 żółtek. Dokładnie tyle było w pierwszym przepisie. Wynik nie przekonał nas o celowości wykorzystania takiej liczby jaj.
Co roku próbowałam nowego przepisu. Było dobrze, ale czegoś brakowało. Okruchy nie były tak wilgotne i bogate, jak marzyliśmy. Pewnego dnia zdałem sobie sprawę, że potrzebuję kwaśnej śmietany. Natychmiast zorganizowałem próbę. Powstałe ciasta wielkanocne zostały zaakceptowane przez wszystkich domowników. Teraz mam przepis na ciasto wielkanocne, które mogę przekazać w spadku.”
Ciasto wielkanocne ze śmietaną od Eleny Ilyiny
Ciasta wielkanocne gotują się przez 2 godziny + 3,5 godziny
- jasne rodzynki – 80 g
- czarna herbata lub rum do namoczenia rodzynek
- mleko – 250 g
- cukier – 200 g
- drożdże prasowane – 15 g
- mąka – 600 g
- masło – 100 g
- żółtko – 3 szt.
- śmietana 20% tłuszczu – 100 g
- sól – 1/3 łyżeczki.
- torebka cukru waniliowego – 1 szt.
- olej roślinny – 2-3 łyżki. l.
- orzechy laskowe – 80 g
- Rodzynki umyć i namoczyć w mocnej, zaparzonej czarnej herbacie lub rumie na 20 minut. Bardzo smaczne są rodzynki nasączone herbatą z bergamotką.
- Na ciasto podgrzej mleko do 28-30°C, dodaj 1 łyżkę. l. cukier i rozpuścić drożdże. Do mleka przesiać 150 g mąki, dobrze wymieszać mikserem i pozostawić do wyrośnięcia na 40-45 minut.
- Aby przygotować ciasto, rozpuść masło, nie doprowadzając do wrzenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę. Dodać masło, śmietanę, sól i ponownie dobrze ubić. Do ciasta wlać masę maślano-jajeczną i wymieszać mikserem. Przesiej tam pozostałą mąkę, wymieszaj łyżką i wyłóż ciasto na stół. Nasmaruj ręce olejem roślinnym i zagniataj ciasto, nie dodając więcej mąki, nawet na stole, przez 20-25 minut.
- Z ciasta uformuj kulę, włóż do dużej miski i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
- Orzechy laskowe wysusz na patelni i zmiel w blenderze. Ponownie nasmaruj ręce olejem roślinnym i zagnieść ciasto. Dodać do niego rodzynki i orzechy i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 40-45 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ciasto rozłożyć do foremek, wypełniając każdą do około 1/3 wysokości. Pozostaw do wyrośnięcia na 30-45 minut.
- Gdy tylko ciastka podniosą się do górnej krawędzi formy lub nieco wyżej. Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut. Czas pieczenia zależy od objętości formy. Średnie ciasta wielkanocne upieczą się w 25-30 minut, a duże w 1 godzinę. lub trochę więcej. Gotowe ciasta wyjmij z piekarnika, od razu zawiń je w ręcznik i odłóż na bok, aby ostygły.
- Jeśli chodzi o dekoracje świąteczne, jestem zwolenniczką minimalizmu. W końcu tort wielkanocny to nie tort weselny. Po prostu poleję moje ciasta rumem lub polewą cytrynową. Cienka świeca woskowa jest ostatnim akcentem, którego potrzebuje tort, aby udoskonalić obraz.
Recenzja ciast wielkanocnych przygotowanych według tego przepisu
„Świetny przepis na ciasto wielkanocne! Zamiast mleka użyłam śmietanki 20% tłuszczu. Polecam!”
Ciasto wielkanocne według starego przepisu
Według starego przepisu ciasto na ciasto wielkanocne nie powinno być zbyt sztywne i płynne, powinno łatwo odchodzić od dłoni i ścianek naczynia.
Ciasto wielkanocne według starego przepisu
Przygotowanie ciast wielkanocnych zajmuje 2 godziny i 30 minut. + 4 godz. 30 min.
- masło – 500 g
- jasne rodzynki bez pestek – 100 g
- mleko – 500 ml
- cukier – 400 g
- świeże drożdże – 50 g
- mąka – 700-900 g (ile zajmie mleko) + 2 łyżki. l. do obtaczania rodzynek
- jajka – 6 szt.
- sól – 1 łyżeczka.
- Aby przygotować ciasto na ciasto wielkanocne, masło pokroić w drobną kostkę i pozostawić w temperaturze pokojowej na 30 minut. Rodzynki opłukać, zalać ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Następnie ułóż na ręczniku papierowym i osusz.
- Aby przygotować ciasto, do rondla wlać mleko i podgrzać do 30°C. Dodaj 1 łyżkę. l. cukier i wymieszaj. Drożdże pokruszyć i rozpuścić. Dodać 200 g przesianej mąki i wymieszać. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
- Na ciasto ubij jajka mikserem z pozostałym cukrem i solą. Dodać do wyrośniętego ciasta i wymieszać. Dodajemy porcjami pozostałą przesianą mąkę i dokładnie zagniatamy ciasto.
- Dodaj miękkie masło. Ugniataj ponownie. Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie zagnieść i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Rodzynki wymieszać z pozostałą mąką. Dodać do wyrośniętego ciasta i ponownie dokładnie zagnieść. Foremki wyłóż natłuszczonym papierem do pieczenia.
- Przygotowane ciasto wielkanocne włóż do przygotowanych foremek nie wyżej niż 1/3 wysokości. Przykryj ręcznikami i odstaw do wyrośnięcia. Zajmie to około 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ostrożnie umieść blachy z ciastami wielkanocnymi na drucianej kratce. Umieścić w piekarniku. Piec ciasta około 50 minut. lub do całkowitego ugotowania. Po całkowitym wystygnięciu babeczki można ozdobić dowolną polewą, a także kolorowym cukrem lub posypką cukierniczą.
Recenzje ciast wielkanocnych przygotowanych według tego przepisu
„To bardzo, bardzo smaczne ciasto! Dziękuję! Z 1/2 ilości składników wyszło mi 6 małych ciasteczek wielkanocnych.”
„Do ciasta dodałam cukier waniliowy i skórkę z połowy cytryny. Zamiast masła użyłam smarowidła, ale było ono najwyższej jakości. Ciasta wielkanocne wyszły bardzo smaczne. Jeśli chodzi o ilość ciast wielkanocnych to piekłam je w czymkolwiek i wyszło mi 3 duże, 4…