5 babeczek do herbaty, których przepisami chcę się ze wszystkimi podzielić

5 babeczek do herbaty, których przepisami chcę się ze wszystkimi podzielić

5 babeczek do herbaty, których przepisami chcę się ze wszystkimi podzielić

Olga Zacharowa 20 sierpnia 2023 r4,69 (13)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz

Babeczki – najprostsze i najszybsze wypieki, ale wcale nie oznacza to, że znajdują się na samym końcu światowej hierarchii cukierniczej. Przepisów na babeczki jest wiele, a wśród nich są takie, które mogą konkurować nawet z domowymi ciastami. Więc bez wątpienia upiecz i podawaj babeczki na herbatę. Podzielimy się naszymi ulubionymi opcjami.

Cupcake Capitalbabeczka czekoladowaCupcake Capitalbabeczka czekoladowa

O czym porozmawiamy w artykule:

  • Babeczki porcjowane z twarogiem
  • Babeczka marmurkowa
  • Babeczki cytrynowe z kefirem
  • Pikantna babeczka z ciemnym piwem
  • Ciasto wielkopostne z gruszkami i orzechami włoskimi w pomarańczowej polewie

Najprostsze babeczki są znane wielu z dzieciństwa. DOdawny kapitał Jest nadal sprzedawany w sklepach w całej Rosji.

Niezależnie od tego, jaki przepis na ciasto wybierzesz, na pewno będzie się ono składało z podstawowego zestawu składników: mąki, cukru, jajek, masła lub oleju roślinnego oraz proszku do pieczenia, często zmieszanego z sodą oczyszczoną.

Jeżeli w przepisie znajduje się przynajmniej jeden składnik tworzący kwaśne środowisko, np. twaróg lub śmietana, a także miód, Nie zapomnij dodać szczypty sody oczyszczonej do proszku do pieczenia. Tylko w tym przypadku nie trzeba stosować się do porad z książek kucharskich, aby gasić sodę octem, ponieważ reakcja chemiczna sody z kwaśnym składnikiem nastąpi sama podczas wyrabiania ciasta, a ciasto wyjdzie puszysty, zgodnie z oczekiwaniami.

Babeczki porcjowane z twarogiem

Te babeczki mają wyjątkowo wilgotny, kremowy smak, a czas przygotowania od wymieszania do zakończenia jest tak krótki, jak w przypadku innych muffinek. Bardzo dobrze jest polać gotowe ciasto roztopioną czekoladą lub polewą. Można też zrobić czekoladowe wnętrze ciasta, jeśli podczas wyrabiania ciasta do mąki dodamy kilka łyżek dobrego kakao. Na ciasto wybierz niezbyt tłusty twarożek i lepiej nie zastępować masła margaryną.

Babeczki porcjowane z twarogiem
Babeczki porcjowane z twarogiem

Do przygotowania 6-8 babeczek potrzebujesz:

  • 70 g rodzynek
  • 200 g twarogu
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 160 g mąki premium
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia bez szkiełka
  • szczypta sody
  • sól
  1. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na 10 minut. Następnie odcedzić na sicie, położyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia.
  2. Twarożek przetrzyj przez drobne sito, może 2 razy. Masło pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondelka i mieszając, rozpuścić na małym ogniu, ale nie doprowadzać do wrzenia. Pozwól ostygnąć.
  3. Jajka ubić mikserem na puszystą masę. Stopniowo małymi porcjami dodawaj cukier. Ubijaj mikserem, aż uzyskasz puszystą, lekką masę o jednolitej konsystencji.
  4. W dużej misce połącz twarożek z roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj. Dodaj mieszankę jajeczną. Ubijaj mikserem na średnich obrotach, aż masa będzie gładka.
  5. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodaj trochę soli. Mieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Dodać rodzynki i ponownie wymieszać.
  6. Przygotuj foremki na muffinki twarogowe. Lepiej jest używać foremek silikonowych lub teflonowych z włożonymi w nie papierowymi foremkami na babeczki. Włóż ciasto do foremek, mniej więcej do ¾ wysokości. Wyrównaj wierzch łyżką lub szpatułką nasączoną olejem roślinnym.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-40 minut. w zależności od wielkości foremek. Wyjmij z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć z foremek wraz z papierowymi rozetami. Przed podaniem babeczki można posypać cukrem pudrem.

Babeczka marmurkowa

Babeczki marmurkowe wyglądają bardzo efektownie. Ze względu na proszek kakaowy ciasto czekoladowe czasami okazuje się grubsze niż zwykle, w takim przypadku dodaj 2-3 łyżki. l. mleko.

Babeczka marmurkowa
Babeczka marmurkowa

Aby przygotować jedną babeczkę na 6-8 porcji potrzebujesz:

  • 180 g mąki premium
  • 25 g proszku kakaowego
  • 0,5 łyżeczki sól
  • 200 g masła
  • 220 g cukru
  • nasiona z 1/3 laski wanilii
  • 5 jaj
  • olej roślinny na pleśń

Do glazury:

  • 30 g czekolady, najlepiej ciemnej
  • 20 g masła
  • 1 łyżeczka Miód
  1. Wyjmij masło z ciasta i polewę z lodówki. Lekko natłuszczamy żaroodporną prostokątną formę do ciasta.
  2. W misce wymieszaj mąkę i sól. Masło i cukier ubić mikserem na wysokich obrotach na jasną kremową masę. Dodaj wanilię. Zmniejsz prędkość miksera i dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze mieszając, aż do całkowitego połączenia. Dodajemy mąkę w kilku porcjach, szybko mieszając ciasto.
  3. Ciasto podzielić na pół i rozłożyć do misek. Do jednej części dodać kakao i wymieszać.
  4. Na patelnię naprzemiennie układaj ciasto białe i czekoladowe w losowej kolejności. Dodaj efekt marmurkowy, delikatnie mieszając ciasto widelcem. Wyrównaj powierzchnię.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 1 godzinę. Studzimy w formie, następnie przekładamy na blachę.
  6. Aby przygotować polewę, czekoladę pokrój na równe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy czekolada prawie się rozpuści, dodaj masło i miód, mieszaj, aż masa będzie gładka. Zdejmij z ognia i polej ciasto. Pozostawić do stwardnienia.

Babeczki cytrynowe z kefirem

Ciasto cytrynowe jest jednym z najpopularniejszych na świecie, ponieważ jego smak i aromat są tak jasne! Gotowe ciasto po wystygnięciu można po prostu posypać cukrem pudrem, jednak zalecamy przygotowanie glazury według naszego przepisu. Wtedy gra kontrastów – słodko-kwaśnych – będzie bardziej wyraźna.

Babeczki cytrynowe z kefirem
Babeczki cytrynowe z kefirem

Do przygotowania 10-12 porcji babeczek potrzebujesz:

  • 420 g mąki premium
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • szczypta sody
  • 300 g masła
  • 500 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml kefiru
  • 2-3 łyżki. l. sok z cytryny
  • 2 łyżki l. starta skórka z cytryny
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 0,5 łyżeczki sól

Do glazury:

  • 350-400 g cukru pudru
  • 100 g serka śmietankowego
  • 30 g masła
  • nasiona z połowy laski wanilii
  • 2 łyżki l. mleko
  1. Wyjmij wcześniej masło i serek śmietankowy z lodówki. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Masło i cukier ubić mikserem na wysokich obrotach na jasną kremową masę. Dodaj wanilię. Zmniejsz prędkość miksera i dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze mieszając, aż do całkowitego połączenia.
  3. Do masy maślano-jajecznej dodawaj na zmianę kefir i mąkę, szybko mieszając ciasto. Dodać sok i skórkę z cytryny, wymieszać.
  4. Przygotuj foremki z babeczkami cytrynowymi. Lepiej jest używać form silikonowych lub teflonowych. Jeśli chcesz, możesz włożyć do nich papierowe rozetki z babeczkami. Włóż ciasto do foremek, mniej więcej do ¾ wysokości. Wyrównaj wierzch łyżką lub szpatułką nasączoną olejem roślinnym.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Wyjmij z piekarnika. Lekko przestudzić i wyjąć z foremek wraz z papierowymi rozetami.
  6. Aby przygotować lukier, utrzyj w mikserze masło, serek śmietankowy i 1/3 cukru pudru. Dodać ziarenka wanilii i połowę pozostałego cukru pudru. Ubijaj, aż będzie gładkie. Dodać pozostały cukier puder, wymieszać i wlać 1 łyżkę. l. mlekiem, dobrze mieszając, aż glazura będzie gładka. Nie daj się zwariować z mlekiem. Glazura powinna być średnio gęsta. Polej nią całkowicie wystudzone babeczki.

Pikantna babeczka z ciemnym piwem

Aromat tej babeczki będzie można wyczuć daleko poza kuchnią. Dodaj odrobinę gałki muszkatołowej i zmielonych goździków do ciasta, aby stworzyć ciasto, które smakuje jak Boże Narodzenie. Orzechów nie należy mielić w blenderze, lecz grubo je posiekać, następnie podsmażyć z dużą ilością masła i szczyptą soli, a gdy całkowicie ostygną, dodać do ciasta. Dzięki piwu ciasto bardzo aktywnie wyrasta w piekarniku, dlatego lepiej jest wziąć jak największą formę lub od razu podzielić ciasto na dwie części i upiec w dwóch średniej wielkości blachach (o średnicy około 20 cm).

Pikantna babeczka z ciemnym piwem
Pikantna babeczka z ciemnym piwem

Do przygotowania 1 dużej muffinki na 10-12 porcji potrzebne będą:

  • 300 g masła
  • 300 g małych rodzynek
  • 5 jaj
  • 200 g ciemnego brązowego cukru, najlepiej muscovado
  • 3 łyżki. l. Miód
  • 150 g orzechów włoskich łuskanych
  • 300 g mąki
  • 0,5 łyżeczki soda
  • 2 łyżeczki świeżo zmielone ziele angielskie
  • 1 łyżeczka mielony cynamon
  • 300 ml ciemnego piwa, najlepiej niefiltrowanego
  • szczypta soli
  1. Wcześniej wyjmij masło z lodówki. Rodzynki zalać gorącą wodą i pozostawić do momentu użycia. Jajka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę. Oddzielnie utrzyj masło z cukrem i miodem, aż będzie puszyste i jednorodne. Kontynuując ubijanie, stopniowo wlewaj jajka.
  2. Za pomocą blendera zmiel orzechy na najdrobniejszą okruchy lub na mąkę. Wymieszać z mąką przesianą z sodą, ziele angielskim i cynamonem
  3. Mieszankę masła jajecznego wymieszać z mąką orzechowo-mączną, dodając 100 ml piwa. Rodzynki umieścić na sicie. Osuszyć ręcznikiem papierowym i dodać do ciasta.
  4. Zacznij stopniowo wlewać do ciasta resztę piwa, aż ciasto osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
  5. Żaroodporną okrągłą blachę do pieczenia (średnica 26-28 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 1 godzinę. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 130°C, przykryć ciasto folią i piec kolejne 40-60 minut. Wyjmij formularz. Gotowe ciasto schładzaj na patelni przez 30 minut. Zawiń w papier do pieczenia, odstaw na 24 godziny i podawaj.

Ciasto wielkopostne z gruszkami i orzechami włoskimi w pomarańczowej polewie

Ale co, jeśli musisz upiec babeczkę dla tych, którzy zrezygnowali z tłuszczów zwierzęcych? Zgadza się: znajdź godny zamiennik masła i jajek.

Najbliższą, choć nie najzdrowszą alternatywą dla masła jest margaryna. Dlatego zalecamy stosowanie oleju roślinnego, najlepiej oliwy z oliwek. Ciasto zmieszane z olejem roślinnym pozostanie kruche, wilgotne i miękkie.

Nawet jajka, które na pierwszy rzut oka wydają się niezbędne w wypiekach, można zastąpić specjalną emulsją, przypominającą sos sałatkowy. Aby to zrobić, wymieszaj olej roślinny z dowolną kwaśną cieczą odpowiednią do przepisu, na przykład sokiem owocowym lub kawą, syropem dżemowym lub przecierem owocowym.

Jajka można również zastąpić dojrzałymi bananami, ubitymi w misce blendera z olejem roślinnym. 100–110 gramów dojrzałych bananów to tyle, co dwa jaja kurze.

Te babeczki będą miały dużo orzechów i owoców, więc możesz dodawać je obficie. Odpowiednie są nie tylko suszone i kandyzowane owoce, ale także świeże jabłka, gruszki i śliwki.

Ciasto wielkopostne z oliwą z gruszkami i orzechami włoskimi w pomarańczowej polewie
Ciasto wielkopostne z oliwą z gruszkami i orzechami włoskimi w pomarańczowej polewie

Na jedną babeczkę na 6-8 porcji potrzeba:

  • 30–40 g orzechów włoskich
  • 210–230 g mąki
  • 160 g semoliny
  • 2 łyżki l. naturalny cukier waniliowy
  • 1 łyżka. l. mielony cynamon
  • 1 łyżeczka kurkuma
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • sok i skórka z 3 dużych pomarańczy
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 180 ml oliwy z oliwek plus na patelnię
  • 3–4 duże gruszki, lepsza jest konferencja

Do glazury:

  • 140 g cukru pudru
  • Sok pomarańczowy
  1. Za pomocą blendera zmiel orzechy na najdrobniejszą okruchy lub na mąkę. Wymieszaj mąkę, semolinę, orzechy włoskie, cukier waniliowy, cynamon, kurkumę i proszek do pieczenia.
  2. Skórkę pomarańczową rozetrzeć w moździerzu z 2-3 łyżkami. l. Sahara. Przełóż do czystej miski, dodaj pozostały cukier, sok pomarańczowy i oliwę z oliwek. Jedną gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na drobnej tarce, a powstały puree dodać do mieszanki oliwek.
  3. Wymieszaj mieszankę mąki i oliwy. Nie bądź zbyt gorliwy – mieszanina powinna po prostu stać się jednorodna, lepiej, jeśli są w niej grudki.
  4. Pozostałe gruszki obierz, usuń niejadalny rdzeń, a miąższ pokrój w ładne, średnie plasterki. Formę żaroodporną wyłóż papierem do pieczenia i natłuść…
Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja