4 wspaniałe dania z grilla, które zdecydowanie powinieneś zrobić w swoim wiejskim domu

4 wspaniałe dania z grilla, które zdecydowanie powinieneś zrobić w swoim wiejskim domu

4 wspaniałe dania z grilla, które zdecydowanie powinieneś zrobić w swoim wiejskim domu

gastronomia 21 czerwca 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz

Jeśli masz domek letniskowy i możliwość gotowania na świeżym powietrzu, to szybko chwyć za grill i węgiel – udostępniamy szybkie przepisy na pyszne wędzone dania.

4 świetne dania z grilla4 świetne dania z grilla4 świetne dania z grilla4 świetne dania z grilla

Grillowane piersi z kurczaka w chlebie pita

Zamiast majonezu można wziąć gęsty jogurt naturalny z oliwą i mieszanką papryki.

Grillowane piersi z kurczaka w chlebie pita
Grillowane piersi z kurczaka w chlebie pita

6 porcji, przygotowanie: 40 min.

Czego potrzebujesz:

  • 4 duże filety z piersi kurczaka
  • 1 mała główka kapusty pekińskiej
  • 2 średnie ogórki
  • 1 średni pęczek zielonej cebuli
  • 4 łyżki l. pyszny majonez
  • oliwa z oliwek
  • 0,5–1 łyżeczka świeżo zmielony kminek
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 3–6 pitas do podania

Co zrobić:

1. Natrzyj piersi z kurczaka solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Pozwól usiąść pod folią, aż węgle się przygotują.

2. Rozpal węgle (powinny się dobrze palić i zmieniać na biały popiół) lub rozgrzej grill. Rozgrzej ruszt i posmaruj go olejem.

3. Połóż kurczaka na grillu i smaż przez 1 minutę. z każdej strony, obracając 2-3 razy. Ułożyć na talerzu, przykryć folią, odstawić na 5-10 minut.

4. Kapustę pekińską, cebulę i ogórki drobno posiekać, doprawić majonezem, kminkiem i pieprzem. Piersi z kurczaka pokroić w plasterki.

5. Smażyć pity na węglach, aż się lekko zrumienią. Przetnij na pół i otwórz. Do środka włóż trochę sałaty, potem kurczaka i jeszcze trochę sałaty. Podawać od razu Zamiast majonezu można użyć gęstego jogurtu naturalnego z oliwą i mieszanką papryczek.

Szaszłyki z indyka w sosie z marynaty kokosowej

Szaszłyk marynowany w mleku kokosowym, imbirze i curry – fantazja na temat kuchni indyjskiej. Spróbuj – jest bardzo smaczne!

Szaszłyki z indyka w sosie z marynaty kokosowej
Szaszłyki z indyka w sosie z marynaty kokosowej

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina 20 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 1 kg mięsa z ud indyka
  • 400ml mleka kokosowego
  • 4 cm świeżego korzenia imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki l. ryba lub sos sojowy
  • 1,5 łyżki. l. curry w proszku
  • 1 łyżeczka świeżo zmielony czarny pieprz
  • kolendra i świeże chili do podania

Co zrobić:

1. Wymieszaj mleko kokosowe, czarny pieprz i curry. Imbir i czosnek obierz, zetrzyj na najdrobniejszej tarce, dodaj do masy kokosowej.

2. Udo z indyka pokroić w podłużne kawałki, tak aby można je było łatwo nawlec na cienkie patyki do szaszłyków.

3. Włóż indyka do marynaty, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej lub do 24 godzin w lodówce.

4. W międzyczasie rozpal węgle – powinny się dobrze spalić i zmienić na biały popiół – lub rozgrzej grill. Dokładnie strząśnij marynatę z indyka (marynatę zachowaj), nabij na szpikulec i grilluj na średnim ogniu, często obracając, około 15 minut.

5. Marynatę wymieszać ze 150 ml wody, postawić na dużym ogniu, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Podawać jako sos barbecue z kolendrą i świeżymi chilli.

Burgery jagnięce z serem pleśniowym

Podawaj burgery na podpieczonych bułkach, polane sosem z sera pleśniowego, plasterkami pomidora i szpinakiem.

Burgery jagnięce z serem pleśniowym
Burgery jagnięce z serem pleśniowym

6 porcji, przygotowanie: 1 godzina.

Czego potrzebujesz:

  • 900 g mięsa z łopatki lub tylnych nóg jagnięcych
  • 200 g tłuszczu z ogona jagnięcego
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Aby przesłać:

  • 6 bułek do burgerów
  • 300 g sera pleśniowego
  • 200 g pełnotłustego jogurtu greckiego (od 6%)
  • 2 pomidory
  • 100 g liści szpinaku

Co zrobić:

1. Na sos pokruszyć ser, wymieszać z jogurtem, pieprzem i odstawić do lodówki.

2. Z jagnięciny i tłustego ogona odetnij wszystkie błony, mięso i gruby ogon pokrój na małe kawałki, dodaj sól i pieprz. Mieszamy i siekamy dwoma siekierami lub ciężkim nożem szefa kuchni w niezbyt drobną sierść.

3. Drobno posiekaj obraną cebulę, zalej ją wrzącą wodą i osusz. Posiekaj czosnek. Do mięsa mielonego dodać cebulę i czosnek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj rękoma przez 5 minut.

4. Wyłóż tacę pergaminem. Zwilżając ręce gorącą wodą, uformuj 6 okrągłych kotletów o grubości 1,8–2 cm, ułóż je na pergaminie, przykryj folią i włóż do lodówki.

5. W międzyczasie rozpal węgle (powinny się dobrze palić i zamieniać w biały popiół) lub rozgrzej grill. Rozgrzej ruszt i posmaruj go olejem. Połóż kotlety na grillu i smaż przez 2 minuty. z każdej strony, obracając 2-3 razy.

Grillowany dorsz i krewetki

Spędź dzień na wędkowaniu na świeżym powietrzu! Asortyment ryb morskich i owoców morza smażonych na otwartym ogniu to doskonała alternatywa dla kebabów mięsnych.

Grillowany dorsz i krewetki
Grillowany dorsz i krewetki

6 porcji, przygotowanie: 40 min.

Czego potrzebujesz:

  • 700 g polędwicy z dorsza (lub filetu)
  • 700–800 g dużych krewetek bez głowy lub 1 kg z głową
  • 1 duża pęczek pietruszki
  • 2 cytryny
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, biały pieprz
  • biały chleb do podania

Co zrobić:

1. Dorsza pokroić na średnie kawałki, dodać sól, pieprz i olej. Obierz krewetki ze skorupy (zostaw ogony i głowy, jeśli występują), przetnij wzdłuż środka grzbietu, usuń ciemną żyłkę jelitową. Krewetki dopraw solą, pieprzem i oliwą.

2. Rozpal węgle (powinny się dobrze palić i zmieniać na biały popiół) lub rozgrzej grill.

3. Posiekaj pietruszkę bardzo drobno. Czosnek rozgniatamy i obieramy, układamy na natce pietruszki i wszystko razem siekamy.

4. Cytryny umyj pędzelkiem, osusz, skórkę zetrzyj na drobnej tarce, a z cytryn wyciśnij sok. Do pietruszki dodać skórkę z czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszaj sok z oliwą z oliwek 1:1.

5. Z potrójnej warstwy folii uformuj płytkie, porcjowane „koszyczki”. Rozsmaruj na nich mieszankę krewetek i ryb, połóż na grillu i piecz na węglach przez 7-10 minut. Kawałki chleba zanurzamy lekko w powstałej w koszyczkach cieczy (można dodatkowo posmarować chleb olejem) i smażymy na węglach przez 30 sekund.

6. Na gotowy asortyment nałóż przyprawę pietruszkową. Podawaj oddzielnie sok z cytryny i oliwę z oliwek wraz z tostami.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #krewetki #pierś z kurczaka #kebab #grill #Burger #ryba z grilla #dania z grillaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja