4 światowe hity świątecznego wypieku, które Cię zachwycą
Marianna Orlinkowa 29 grudnia 2023 r(8)Dodaj do ulubionychUdział
Dziś mamy specjalną ofertę dla miłośniczek krągłych sylwetek. Jesteśmy pewni, że większość z Was będzie zachwycona światowymi hitami wypiekanymi specjalnie na Święta Bożego Narodzenia. Upiecz je 24 grudnia i bądź szczęśliwy.
Brytyjski pudding świąteczny z ciemnym piwem i rumem
W wyrabianiu ciasta budyniowego powinien uczestniczyć każdy członek rodziny, wyrażając przy tym swoje życzenie. Brytyjczycy dodają do budyniu różne drobne przedmioty – monetę, guzik, pierścionek, nasionko jagód i owoców itp., które dla znalazcy symbolizują określone wydarzenie.
Brytyjski pudding świąteczny z ciemnym piwem i rumem
10–12 porcji, czas gotowania 3 godziny + 24 godziny
Czego potrzebujesz:
- 300 ml mocnego ciemnego piwa Ale
- 120 ml ciemnego rumu
- 5 dużych jaj C0
- 300 g masła + więcej do wysmarowania
- 350 g mąki pełnoziarnistej
- 200 g ciemnego brązowego cukru
- 100 g melasy lub ciemnego miodu
- 600 g kandyzowanych owoców i rodzynek różnych odmian
- 2 łyżki l. cukier z naturalną wanilią
- 1 łyżeczka każdy mielony kardamon, cynamon i proszek imbirowy
- 0,3 łyżeczki każdy starta gałka muszkatołowa, rozgniecione goździki i ziele angielskie
Co zrobić:
1. Zaparz rodzynki wrzącą wodą. Kandyzowane owoce pokroić na kawałki wielkości rodzynek, zalać rumem, przykryć folią i odstawić na 24 godziny. Następnie kandyzowane owoce i rodzynki przełożyć na sito, zachowując odsączony płyn.
2. Masło zmiękczyć do temperatury pokojowej i utrzeć z cukrem i melasą/miodem na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem waniliowym na gęstą pianę. Wymieszaj jajka z masłem.
3. Kontynuując mieszanie, stopniowo dodawaj mąkę i przyprawy. Następnie dodaj rodzynki i mieszając, zacznij wlewać piwo. Powinno wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
4. Wysoką formę do ciasta wysmaruj masłem i wypełnij ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 1 godzinę. Następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 130°C, przykryć budyń folią i piec kolejne 1,5 godziny.
5. Gotowy budyń schładzaj na patelni przez 30 minut. Przełóż na deskę, patyczkiem zrób 15–20 dziurek na całej powierzchni, polej pozostałym rumem z rodzynek i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Budyń zawiń szczelnie w kilka warstw papieru do pieczenia, odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny (maksymalnie na 7 dni) i podawaj udekorowany według własnego uznania.
Specjalna włoska patelnia
Pan Speziale lub Certosino di Bologna to ciasto świąteczne popularne w Bolonii. Nazwę pan speciale otrzymała dzięki farmaceutom, którzy w średniowieczu sprzedawali przyprawy. A także dzięki mnichom z klasztoru kartuzów w Certosa.
Specjalna włoska patelnia
10–12 porcji, przygotowanie: 3 godziny + 24 godziny
Czego potrzebujesz:
- 300 g mąki
- 150 g jasnego miodu
- 100 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady (60–80% kakao)
- 100 g jasnych rodzynek
- Po 50 g całkowicie obranych migdałów i orzeszków piniowych
- 50 g kandyzowanych skórek cytrynowych
- 2 łyżeczki nasiona anyżu
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soda
- szczypta soli
- masło i mąka na patelnię
- cukier puder do podania
Co zrobić:
1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Obficie natłuść naczynie do pieczenia o średnicy około 24 cm, posyp mąką i strząśnij nadmiar.
2. Rodzynki zaparzyć wrzącą wodą i osuszyć. Kandyzowane owoce pokroić na kawałki wielkości rodzynek. Smaż migdały i orzeszki piniowe na suchej patelni przez 2 minuty. Wyłóż na deskę i grubo posiekaj. Posiekaj także czekoladę.
3. Anyż lekko rozdrobnić w moździerzu i wymieszać z podgrzanym miodem i cukrem. Dodaj sól, sodę i 300 ml wrzącej wody, mieszaj, aż masa będzie gładka. Stopniowo dodawaj mąkę i cały czas mieszaj, aby uniknąć grudek.
4. Dodaj kandyzowane owoce, czekoladę, migdały, orzeszki piniowe i rodzynki. Wsypać proszek do pieczenia i dokładnie zagnieść. Ciasto wlać do przygotowanej formy i wstawić na środek nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut. – drewniany patyczek wbity w ciasto powinien być suchy.
5. Połóż specjalną patelnię na talerzu i ostudź na metalowej kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i udekorować według uznania.
Szwedzki dziennik świąteczny
Balony świąteczne przygotowywane są niemal we wszystkich krajach Europy Zachodniej. U Szwedów kłoda smakuje jak piernik, ponieważ dodaje się do niej imbir.
Szwedzki dziennik świąteczny
Porcja na 10–12 osób, czas przygotowania: 50 min. + 5 godz
Czego potrzebujesz:
- 7 dużych jaj C0
- 180 g brązowego cukru
- 150 g mąki
- 80 g kakao w proszku
- 2 łyżki l. śmietana (30–38%)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka każdy mielony kardamon i imbir
- szczypta soli morskiej
- masło i mąka na pergamin
Do wypełnienia:
- 500 g gęstej śmietanki (np. masła) lub mascarpone
- 100 g kandyzowanego imbiru
- 150 g cukru pudru (najlepiej z kardamonem)
Na ganache i polewę:
- 200 g czekolady
- 150 g śmietanki (30–38%)
- 50 g nieprażonych orzechów laskowych
- 80 g cukru
Co zrobić:
1. Na spód przesiać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, solą, kardamonem i imbirem. Ubij jajka, aż się spienią. Kontynuując ubijanie, dodaj cukier. Ubijaj przez 10 minut. – powinniśmy otrzymać bardzo puszystą, gęstą pianę.
2. Stopniowo dodawaj mieszaninę mąki, mieszaj, aż będzie gładka. Do ciasta dodać śmietanę i wymieszać szpatułką. Blaszkę wykładamy natłuszczonym i posypanym mąką papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Piec, aż ciasto będzie twarde, od 10 do 12 minut.
3. Natychmiast ostrożnie zwiń gorącą bazę w tubę, połóż ją na szwie i pozostaw na 15 minut. Rozpakuj, usuń pergamin, ostudź…
4. Na krem wymieszaj śmietankę z cukrem pudrem. Drobno posiekaj kandyzowany imbir i dodaj do śmietany. Spód posmaruj kremem i zwiń. Zawinąć w folię, ułożyć na złączu i wstawić do lodówki na 4–12 godzin.
5. Na wierzch w piekarniku nagrzanym do 180°C podsmażamy orzechy laskowe przez 7–10 minut, wylewamy na ręcznik i energicznie pocieramy. Wybierz orzechy i usuń łuski.
6. Na patelni z powłoką nieprzywierającą rozpuść cukier z 1 łyżką. l. wodę i dodać orzechy. Gotuj na średnim ogniu, wstrząsając, 5 minut. Połóż karmelizowane orzechy na natłuszczonym arkuszu pergaminu i za pomocą widelców oddziel orzechy od siebie. Studzimy i siekamy, aż zostaną całe orzechy, duże i małe kawałki.
7. Na ganache posiekaj czekoladę. Śmietankę zagotować, wlać do niej czekoladę i poczekać, aż się roztopi. Mieszaj, aż będzie gładkie. Połóż rolkę na papierze pergaminowym, zdejmując folię. Polać ganache i wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Austriak skradziony
W przeciwieństwie do niemieckiego, austriacki stollen nie zawiera gałki muszkatołowej. W przeciwnym razie są bardzo podobne. Jak prawie każde ciasto bożonarodzeniowe, stołowane dobrze się przechowuje, a nawet można je zamrozić.
Austriak skradziony
10–12 porcji, przygotowanie: 2 godziny + 5 godzin + 5 dni
Czego potrzebujesz:
- 600 g mąki
- 4 żółtka dużych jaj C0
- 150 ml mleka o zawartości tłuszczu 3–6%.
- 100 g wytopionego tłuszczu wieprzowego
- 100 g masła 82,5% tłuszczu + 100 g do natłuszczenia
- 100 g cukru
- 100 g obranych migdałów
- 200 g ciemnych rodzynek
- 100 g kandyzowanych skórek pomarańczowych
- skórka z 1 cytryny
- 20 g suchych drożdży
- 1 łyżka. l. cukier z naturalną wanilią
- 0,5 łyżeczki sól
- cukier puder do podania
Co zrobić:
1. Wymieszaj 500 g mąki z drożdżami, solą, posiekaną skórką, wanilią i zwykłym cukrem. Masło wymieszać ze słoniną, roztopić na małym ogniu.
2. Żółtka wymieszać z mlekiem i masłem oraz tłuszczem, wlać do mieszanki mącznej, zagnieść ciasto. Wyrabiać przez 10-15 minut, w razie potrzeby podsypując mąką, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto, które nie klei się do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
3. Grubo posiekaj orzechy i skórkę pomarańczową. Zagnieść ciasto, posypać rodzynkami, skórką pomarańczową i migdałami, zagnieść, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 1,5 godziny.
4. Rozwałkuj ciasto na okrąg o średnicy 35–38 cm. Wizualnie podziel okrąg na 3 pionowe części i ułóż boczne części jedna na drugiej, tak aby uzyskać kształt klasycznej prostokątnej babeczki.
5. Kaszę przełóż na blachę wyłożoną pergaminem, przykryj naoliwioną folią i pozostaw na 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 170°C i włóż tam kapustę, zdejmując folię, na 1 godzinę 15 minut.
6. Gorącą stołkę posmaruj ze wszystkich stron 50 g masła po 5–7 minutach. posmaruj pozostałym olejem i ostudź. Posypać proszkiem i szczelnie zawinąć w pergamin. Pozostawić w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce) na 5-10 dni.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #pieczenie #Świąteczny budyń #Świąteczne pieczenie #stollen #Świąteczne pieczenie #Świąteczna kłodaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Brak komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych