4 sprawdzone przepisy na rabarbar: bardzo smaczne i zdrowe

4 sprawdzone przepisy na rabarbar: bardzo smaczne i zdrowe

4 sprawdzone przepisy na rabarbar: bardzo smaczne i zdrowe

Malwina Ruse 18 maja 2023 r5,00 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Rabarbar jest jednym z pierwszych, który dojrzewa po długiej północnej zimie i już wiosną można z niego przygotować szeroką gamę dań: ciasta, desery, dżemy i konfitury, owoce kandyzowane, a także chutney i sosy do dań mięsnych . Rabarbar dobrze komponuje się z różnymi przyprawami. Skórka, wanilia, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa – odpowiednie są wszelkie osobiste preferencje. Bloger gastronomiczny Malwina Ruse oferuje niektóre z naszych hitowych przepisów na rabarbar.

Pomysł sezonuPomysł sezonuPomysł sezonu

Galaretka rabarbarowa

Najczęściej galaretkę robi się z rabarbaru. W krajach Europy Północnej galaretka ma status zupy i zgodnie z nią podaje się ją w zupach ze słodkim mlecznym ryżem lub bitą śmietaną. To prosty, ale bardzo smaczny deser.

Galaretka rabarbarowa
Galaretka rabarbarowa

Ponieważ rabarbar szybko staje się szorstki w miarę wydłużania się dnia, należy go obierać do celów kulinarnych. Cienką skórkę można łatwo zdjąć nożem do warzyw, ale nie należy jej wyrzucać. Jeśli włożymy go, po dokładnym umyciu i przewiązaniu grubą nitką, do wrzącej zupy galaretki i wyjmiemy przed dodaniem skrobi, nada potrawie przyjemny bladoróżowy kolor.

Ciasto Rabarbarowe

Obfitość kwaśnego soku może stać się problemem podczas pieczenia: ciasto okazuje się mokre, rozmoczone, a czasami wyciekający sok pali się. Aby tego uniknąć, można podgrzać mieszankę rabarbarową z cukrem i odrobiną skrobi lub użyć bułki tartej smażonej na maśle.

Ciasto Rabarbarowe

Jeśli najpierw upieczesz rabarbar w piekarniku, możesz dodać mniej cukru do ciasta lub deseru. W przypadku tej metody rabarbar należy obrać i pokroić na kawałki o długości 7-8 cm. Ułożyć w żaroodpornej formie lub na blasze w jednej warstwie, posypać niewielką ilością cukru (wystarczy 1-1,5 łyżki cukru). na 0,5 kg rabarbaru), przykryć patelnię folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 5-6 minut. Powstały sok należy odcedzić, a wystudzony rabarbar można pokroić na mniejsze kawałki do nadzienia ciasta lub deseru.

Z 500 g tak przygotowanego rabarbaru można upiec tradycyjny łotewski placek drożdżowy z rabarbarem – platsmaize. To płaski placek z otwartą powierzchnią, posypany rabarbarem i crème fraîche. Na bazę nadaje się biszkoptowe lub proste słodkie ciasto drożdżowe – 800-900 g. Ja lubię dodawać do ciasta na ciasto rabarbarowe mielony kardamon. Ciasto rozwałkować na warstwę o grubości 1,5 cm i ułożyć w prostokątnej blaszce lub formie wyłożonej papierem do pieczenia, unosząc na nią brzegi ciasta. Przygotowany rabarbar pokroić na małe kawałki i rozłożyć na cieście. Wymieszaj 100 g tłustej śmietany, 100 g cukru, 1 jajko, ½ łyżeczki. ekstrakt waniliowy i 2 łyżeczki. skrobia kukurydziana lub ziemniaczana. Na powierzchnię ciasta wlać śmietanę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut, aż brzegi ciasta będą złociste, a nadzienie zgęstnieje. Schłodzić ciasto i pokroić w prostokątne kawałki.

Dżem rabarbarowy

Bardzo łatwo zrobić aromatyczny dżem rabarbarowo-imbirowy.

Dżem rabarbarowy
Dżem rabarbarowy

Na 1,2-1,3 litra dżemu

Czego potrzebujesz:

  • 1 kg obranych ogonków rabarbaru
  • 1 kg cukru z pektyną
  • sok i skórka z 1 małej limonki
  • 50 g suszonej żurawiny (można zastąpić rodzynkami sułtańskimi)
  • 2-3 cm obrany korzeń imbiru

Sposób wykonania: 1. Rabarbar pokroić na kawałki o długości 1,5-2 cm i umieścić w rondlu lub misce do przygotowania dżemu. Dodać drobno startą skórkę z limonki i wyciśnięty sok. 2. Zetrzyj korzeń imbiru na drobnej tarce. Umyj i osusz żurawinę. Wszystko wymieszaj z rabarbarem. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i odstawiamy na 1,5-2 godziny, od czasu do czasu mieszając. 3. Postaw na małym ogniu i delikatnie mieszaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do małego. Gotuj 10-15 minut, aż rabarbar będzie miękki. 4. Podczas tego gotowania praktycznie nie tworzy się piana, jeśli jednak piany jest niewielka, należy ją ostrożnie usunąć. 5. Gotowy dżem wlać do wysterylizowanych słoików, ostudzić i zwinąć pokrywki.

Sos rabarbarowy

Sos rabarbarowy doskonale komponuje się z daniami wieprzowymi, takimi jak domowe kotlety schabowe.

Sos rabarbarowy
Sos rabarbarowy

4 porcje

Czego potrzebujesz:

  • 150 g rabarbaru, obranego i drobno posiekanego
  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki. Sahara
  • 50 g szalotki, obranej i drobno posiekanej
  • 20 g masła
  • 30-40 ml Madeira lub słodka sherry
  • sok i skórka z 1/2 pomarańczy
  • sól do smaku
  • 1 łyżka. l. oliwa z oliwek

Co należy zrobić: 1. W małym rondlu umieścić rabarbar z cukrem i wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając, na małym ogniu, aż rabarbar będzie miękki. W razie potrzeby dodać łyżkę lub dwie wody. 2. Zdjąć rabarbar z ognia, przetrzeć przez sito lub puree za pomocą blendera zanurzeniowego. 3. Na małej patelni rozgrzej mieszaninę oliwy z oliwek i masła. Połóż szalotki na patelni i smaż na małym ogniu, aż będą przezroczyste. 4. Dodać puree rabarbarowe, wino, sok i skórkę pomarańczową, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować 2-3 minuty, aż zgęstnieje. Podawać z kotletami schabowymi z gotowanym ryżem basmati.

Sos rabarbarowy to doskonały dodatek do kotletów schabowych z gotowanym ryżem
Sos rabarbarowy to doskonały dodatek do kotletów schabowych z gotowanym ryżem
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #sos #rabarbar #dżem #ciasta #galaretka #Malwina RusePOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość

Ludmiła (gość)

21 lipca 2014 r

Dziękuję kochana Malwino! Oto ciepłe wspomnienia z dzieciństwa na Łotwie! Moje dzieciństwo i młodość spędziłam lato w Cesis – pięknej starówce! Kocham to i kocham wszystko, co jest związane z tym pięknym krajem! Długo szukałam ciasta rabarbarowego! I wreszcie szczęście! Radość mamy! Cóż, dla własnej przyjemności! Najprzyjemniejsze dni minęły na tej sowieckiej Łotwie /nie obrażaj się/! Czy nie zawsze lepiej jest być przyjaciółmi niż wrogami?! A gotowanie to sposób na zawieranie przyjaźni!!!!! Powodzenia!

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja