4 pyszne przepisy z jesiennymi gruszkami
gastronomia 25 września 2023 r4,50 (2)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział0Komentarz
Jesienne gruszki potrafią szybko poprawić humor, jeśli przygotujesz z nimi nasze pyszne desery. Przygotowujemy ciasta, musy, budynie i cieszymy się życiem!
Treść materiału:
- Ciasto Pavlova „Gruszka i czekolada”
- Ciastko Z Gruszką I Orzechami Laskowymi
- Kokosowy pudding ryżowy z gruszką
- Deser „Gruszki, winogrona i Marsala”
Ciasto Pavlova „Gruszka i czekolada”
Czas nieco urozmaicić podanie ulubionego deseru. Bezowe „gniazdo” wypełnimy gruszkami duszonymi w miodzie i dodajemy sosu czekoladowego, na pewno nie będzie tego za dużo!
8 sztuk, czas gotowania 2 godziny.
Czego potrzebujesz:
8 małych gruszek, lepsza księżna
3 łyżki l. płynny miód
400 ml soku jabłkowego
1 laska cynamonu
jagody do podania
Na bezę:
3 wiewiórki
170 g cukru pudru
sól
1/4 łyżeczki kwas cytrynowy lub kilka kropel soku z cytryny
Na sos czekoladowy:
150 ml śmietany o zawartości tłuszczu od 33%
100 g gorzkiej czekolady (70–80% kakao)
1 łyżeczka skórka z limonki
Do kremu:
300 ml śmietanki o zawartości tłuszczu od 33%
200 g greckiego jogurtu naturalnego
kilka kropli rumu lub koniaku
Co zrobić:
1. W dużej misce ubić białka z kwaskiem cytrynowym i małą szczyptą soli na małych obrotach, aż będą puszyste. Nie przerywając ubijania, stopniowo – 1 łyżka. l. – dodać cukier puder. Po dodaniu około połowy cukru zwiększ prędkość. Ubij białka, aż utworzy się stabilna piana. Przełóż mieszaninę do rękawa cukierniczego.
2. Dwie blachy do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Wyciśnij ubite białka, tworząc 8 małych kółek (o średnicy około 7-8 cm) w pewnej odległości od siebie, tak aby bezy się nie sklejały. Lekko wyrównaj każdy kawałek i wykonaj wgłębienie na środku.
3. Piecz bezy w piekarniku nagrzanym do 130°C przez 30–35 minut, aż beza będzie twarda z zewnątrz i będzie można ją łatwo zdjąć z papieru. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut. Wyjmij blachy do pieczenia i przenieś arkusze papieru na drucianą kratkę. Całkowicie ostudzić bezy.
4. Obierz gruszki i przebij je przez spód za pomocą noża do obierania. Nie usuwaj ogonów. Gruszka powinna zachować swój pierwotny kształt. Umieść gruszki w małym rondlu w jednej warstwie, blisko siebie. Dodać miód, sok jabłkowy i cynamon. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na dużym ogniu.
5. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut, aż będzie miękka. Zdejmij pokrywkę, zwiększ ogień do średniego. Syropem polej gruszki i jeszcze chwilę podgrzewaj, aż uzyska konsystencję lepkiej glazury. Zdejmij gruszki z ognia i całkowicie ostudź.
6. Na sos pokrój czekoladę na małe kawałki. W rondelku podgrzej śmietanę, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać czekoladę i wymieszać. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Dodać skórkę, wymieszać i natychmiast zdjąć z ognia. Całkowicie ostudzić.
7. Na śmietanę lekko ubić śmietanę i wymieszać z jogurtem na gładką masę. Dodać alkohol i wymieszać. Przed podaniem połóż bezę na talerzach. Jeśli wgłębienie nie zostanie zachowane, przełam górę. Wymieszaj okruszki ze śmietaną. Połóż glazurowaną gruszkę i losowo polej ją sosem czekoladowym. Udekoruj jagodami. Podawać natychmiast z pozostałą śmietaną i sosem.
Ciasto Pavlova „Gruszka i czekolada”
Ciastko Z Gruszką I Orzechami Laskowymi
Orzechy laskowe można zastąpić orzeszkami pinii lub orzechami nerkowca.
6–8 porcji, czas gotowania 1 godzina 30 minut
Czego potrzebujesz:
4 gruszki konferencyjne
140 g mąki
170 g schłodzonego masła + trochę więcej do formowania
2 duże jajka
140g brązowego cukru + trochę więcej do posypania
100 g prażonych orzechów laskowych
50 g mlecznej czekolady
10 g skrobi
3 łyżki l. dżem morelowy lub marmolada
Co zrobić:
1. Obierz gruszki, przekrój je na pół i usuń gniazdo nasienne. 2 gruszki pokroić w średnią kostkę. Pozostałą część pokroić w plasterki.
2. Zmiel orzechy laskowe w blenderze. W misce wymieszaj z przesianą mąką i skrobią. Dodać masło, pokroić w drobną kostkę i pulsować w trybie „impulsowym” do uzyskania drobnych okruszków. Dodaj jajka, ubite z cukrem, aż utworzą się miękkie szczyty. Zamieszać.
3. Dodać pokrojone w kostkę gruszki i drobno posiekaną czekoladę. Mieszaj, aż będzie gładkie.
4. Nasmaruj żaroodporną formę do pieczenia o średnicy 20–22 cm olejem. Wylać ciasto i wyrównać. Na cieście ułóż pozostałe plasterki gruszek i lekko je dociśnij. Posypać cukrem.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140°C (najlepiej z parą) przez 50–60 minut, aż ciasto będzie całkowicie ugotowane. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na metalowej kratce, 10–15 minut. Posmaruj podgrzanym dżemem i podawaj na ciepło.
Ciastko Z Gruszką I Orzechami Laskowymi
Kokosowy pudding ryżowy z gruszką
Do deseru dodaj skórkę z limonki i gotuj na samym mleku kokosowym.
4 porcje, czas gotowania 1 godzina
Czego potrzebujesz:
4 gruszki konferencyjne
250 g cukru
3–5 strąków kardamonu
1 laska cynamonu
3–4 pąki goździków
1 gwiazdka anyżu
Na budyń:
100 g okrągłego ryżu
400 ml mleka krowiego
400ml mleka kokosowego
80 g drobnego cukru
3–4 łyżki. l. płatki kokosowe
1/4 łyżeczki mielony kardamon
1 szczypta szafranu,
około 6–8 wątków, opcjonalnie
1 łyżeczka woda różana, opcjonalnie
Co zrobić:
1. Aby przygotować budyń, w rondlu wymieszaj ryż, mleko krowie i cukier. Doprowadź mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz ogień i jeśli chcesz, dodaj kardamon i szafran. Mieszając, gotuj przez 30–35 minut.
2. Aby ugotować gruszki, w głębokim rondlu wymieszaj 1 litr wody z cukrem. Zagotuj płyn na średnim ogniu, aż cały cukier się rozpuści. Dodać pokruszone strąki kardamonu, cynamon, goździki i anyż gwiazdkowaty.
3. Obierz gruszki, przekrój je na pół i usuń rdzeń (najwygodniej jest to zrobić za pomocą noża-łyżki noisette). Każdą połówkę przekrój na kolejne 2 części.
4. Zanurz gruszki w płynie – powinien je całkowicie przykryć. Zmniejsz ogień i gotuj gruszki przez 15–20 minut. lub do momentu, aż staną się miękkie.
5. W razie potrzeby do ryżu dodaj mleko kokosowe i wodę różaną. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 5-10 minut, aż ryż będzie całkowicie ugotowany.
6. Na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą podsmaż płatki kokosowe na złoty kolor. Całkowicie ostudzić. Budyń rozłóż do miseczek i ułóż na wierzchu plasterki gruszki. Posypać kokosem i podawać.
Kokosowy pudding ryżowy z gruszką
Deser „Gruszki, winogrona i Marsala”
Nie masz pod ręką winogron? Użyj mocnej śliwki. Można też upiec małe jabłka.
4 porcje, czas gotowania 40 min.
Czego potrzebujesz:
3 duże gruszki Williamsa
1 duża kiść czerwonych winogron bez pestek
100 ml wina Marsala
2 łyżki l. brązowy cukier
1 laska cynamonu 1 laska wanilii
do podania lody mascarpone lub lody
Co zrobić:
1. Na syrop w małym rondlu wymieszaj marsalę i połowę cukru z połową laski wanilii i laską cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, aż objętość zmniejszy się o połowę, a konsystencja płynu stanie się gęsta i lepka. Przecedź przez sito, usuń cynamon i wanilię.
2. Obierz gruszki, przekrój je na pół i usuń rdzeń (najwygodniej jest to zrobić za pomocą noża-łyżki noisette). Posyp przekrojoną stronę gruszki pozostałym cukrem i smaż na średnim ogniu na patelni grillowej, aż uzyska piękny ciemnozłoty kolor.
3. Podziel winogrona na małe kiście. Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać winogrona i polać syropem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20–25 minut, aż gruszki będą miękkie. Nie zapomnij od czasu do czasu podlać gruszki uwolnionym sokiem. Deser podawaj na gorąco z mascarpone lub lodami.
Deserowe Gruszki, winogrona i Marsala
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #gruszka #pieczenie #desery #deser gruszkowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
Nie ma jeszcze żadnych komentarzy
Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych