4 pyszne desery w słoiczkach, które mogą być świetnym prezentem na Nowy Rok

4 pyszne desery w słoiczkach, które mogą być świetnym prezentem na Nowy Rok

Zacznijmy przygotowania do Nowego Roku! Zapraszamy do przygotowania naszych deserów porcjowanych w słoiczkach. Poćwicz, wypróbuj, a potem będziesz mógł zrobić niezwykły, pyszny prezent noworoczny dla swoich znajomych.

Kremowy karmelDeser z białej czekolady z herbatą matcha i konfiturą truskawkowąKremowy karmel

Deser ze śliwek w sosie śmietanowym

Z pewnością wielu pamięta deser z dzieciństwa – suszone śliwki w śmietanie. A miłośnicy prawidłowego odżywiania spróbowali na śniadanie jogurtu z owocami. Oferujemy smakołyk, który spodoba się obojgu.

Deser ze śliwek w sosie śmietanowym
Deser ze śliwek w sosie śmietanowym

4 porcje, przygotowanie: 20 min. + 4 godziny
Czego potrzebujesz:

  • 350 g kwaśnej śmietany 25% tłuszczu
  • 75 g miękkich śliwek bez pestek
  • 75 g prażonych orzechów włoskich
  • 200 g ciastek Savoiardi
  • 100 g cukru

Co zrobić: 1. Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta. Kontynuując ubijanie, cienkim strumieniem dodawać cukier. Wstawić do lodówki do ustabilizowania się. 2. Pokrój savoiardi na małe kawałki. Śliwki pokroić w paski, orzechy włoskie posiekać, wymieszać z suszonymi śliwkami. 3. Ułożyć w słoikach warstwami: śliwki z orzechami, bitą śmietanę, savoiardi i ponownie śmietanę, udekorować suszonymi śliwkami i orzechami. Włożyć do lodówki na 4 godziny.

Kremowy karmel

Do deserów wybieraj ciekawie ukształtowane słoiki z pięknymi pokrywkami. Jeśli ich nie ma, zakryj pokrywkę napełnionego słoika pasującą kartką papieru kraftowego i przewiąż uroczą wstążką lub sznurkiem. Wtedy deser będzie jeszcze bardziej efektowny!

Kremowy karmel
Kremowy karmel

4 porcje, przygotowanie: 1 godzina
Czego potrzebujesz:

  • 300 g śmietanki 33% tłuszczu
  • 4 żółtka dużych jaj C0
  • 50 g cukru
  • wanilia

Dla karmelu:

  • 500 g śmietanki 33% tłuszczu
  • 275 g cukru
  • 50 g masła 82,5% tłuszczu
  • 1 g soli

Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 100°C bez termoobiegu (konwekcja). Aby przygotować krem, zagotuj śmietanę i wanilię. Żółtka utrzeć z cukrem na biało i ciągle mieszając wlewać cienkim strumieniem do gorącej śmietanki – w trzech dodatkach. 2. Gorącą masę rozlać do słoików i piec na środku piekarnika przez 40 minut. 3. W przypadku karmelu zagotuj śmietankę i zdejmij z ognia. W rondelku rozpuścić cukier z 50 ml wody i gotować na małym ogniu do uzyskania bursztynowego koloru. 4. Zdejmij rondelek z karmelem z ognia i bardzo ostrożnie (rozpryski!) wlej gorącą śmietankę, mieszając. Wróć do ognia i pozwól mieszaninie gotować się jeszcze przez kilka minut. 5. Masło pokroić w drobną kostkę. Zdejmij karmel z ognia, dodaj masło i sól. Wymieszaj i przecedź przez sito. Do słoików z przygotowaną śmietanką włóż 2 łyżki. l. sos karmelowy, ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki.

Tiramisu

Masz dość klasycznego tiramisu? Przygotuj tiramisu w słoiku – będzie zabawnie i ciekawie.

Tiramisu
Tiramisu

10 porcji, przygotowanie: 20 min. + 2-4 godziny
Czego potrzebujesz:

  • 250 g ciastek Savoiardi
  • 500 g mascarpone
  • 5 dużych żółtek C0
  • 500 g śmietanki 33% tłuszczu
  • 250 g cukru
  • 1 podwójne espresso
  • 50 ml likieru Amaretto
  • wanilia
  • kakao w proszku do dekoracji

Sposób wykonania: 1. Żółtka połączyć z cukrem i zaparzyć w łaźni wodnej, ciągle mieszając, aż kryształki cukru się rozpuszczą: otrzymamy jednolitą, lekką puszystą masę. W tym procesie masa powinna zwiększyć swoją objętość. Fajny. 2. Bardzo zimną śmietankę ubić na puszystą pianę. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj żółtko i cukier z mascarpone na gładką masę. Następnie w trzech porcjach dodać ubitą śmietanę, mieszając szpatułką od dołu do góry. Jeśli to możliwe, przełóż krem ​​do rękawa cukierniczego. 3. Ostudź espresso do temperatury pokojowej. Dodaj Amaretto. Pokrój każde ciasteczko savoiardi na 4 części i zacznij składać deser: krem ​​​​z rękawa cukierniczego wyłóż na dno 10 małych słoików (lub wyłóż łyżką). Szybko zanurz 2 kawałki savoiardi (aby nie rozmoknąć) w kawie i likierze i połóż na kremie. 4. Napełnij ciasteczka kremem, zamknij słoiki, przechowuj w lodówce do stwardnienia deseru na 2-4 godziny. Następnie otwórz, posyp kakao.

Deser z białej czekolady z herbatą matcha i konfiturą truskawkową

Zrób wszystko szybko, ponieważ obie masy bardzo szybko twardnieją. Najważniejsze to powstrzymać się od zjedzenia wszystkiego jeszcze szybciej, jest pyszne.

Deser z białej czekolady z herbatą matcha i konfiturą truskawkową
Deser z białej czekolady z herbatą matcha i konfiturą truskawkową

4 porcje, przygotowanie: 25 min. + chłodzenie
Czego potrzebujesz:

  • 400 g śmietanki 33% tłuszczu
  • 320 g białej czekolady
  • 20 g agaru-agaru
  • 30 g sproszkowanej herbaty matcha
  • 230 ml mleka kokosowego

Do konfitury:

  • 280 g obranych truskawek
  • 80 g cukru
  • 10 g agaru
  • 12 g skrobi kukurydzianej

Sposób wykonania: 1. Bardzo zimną śmietankę ubić na puszystą pianę. Herbatę matcha wymieszaj z agarem-agarem, powstałą mieszaninę dodaj do mleka kokosowego i zagotuj, ciągle mieszając. 2. Czekoladę drobno posiekać, dodać do gorącej masy kokosowej i rozpuścić, mieszając. Ostrożnie dodać ubitą śmietanę, wymieszać i szybko przelać do słoiczków. 3. Na confit truskawki pokroić według uznania, gotować z cukrem przez 5–7 minut, następnie posiekać blenderem. Gdy silnik pracuje, dodaj agar-agar i skrobię. 4. Jeszcze gorącą masę truskawkową rozsmaruj na bazie czekolady.

Dasha Sonkina, właścicielka firmy Bunch:

Każdy ma w domu mnóstwo szklanych słoiczków: mniejsze na kawior, większe na sosy i dżemy, w formie fasetowanych szklanek, wystających słoików i tak dalej. Puszki można oddać do punktu recyklingu, można je oddać babci (moja zawsze prosi o zwrot puszek) lub zjeść z nimi fajny bufet. Tradycyjny śledź pod futrem bardzo pięknie wygląda w słoikach (wyobraźcie sobie porządne warstwy w małym słoiczku) i innych sałatkach, a także świetnie przyrządza się w nich desery. Nawiasem mówiąc, słoiki można umieścić w piekarniku. Dotyczy to deserów, które są pieczone. A w przypadku tych, które są zalane, wszystko jest jasne.

Dasza Sonkina
Dasza Sonkina
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #tiramisu #krem karmelowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja