Zacznijmy przygotowania do Nowego Roku! Zapraszamy do przygotowania naszych deserów porcjowanych w słoiczkach. Poćwicz, wypróbuj, a potem będziesz mógł zrobić niezwykły, pyszny prezent noworoczny dla swoich znajomych.
Deser ze śliwek w sosie śmietanowym
Z pewnością wielu pamięta deser z dzieciństwa – suszone śliwki w śmietanie. A miłośnicy prawidłowego odżywiania spróbowali na śniadanie jogurtu z owocami. Oferujemy smakołyk, który spodoba się obojgu.
Deser ze śliwek w sosie śmietanowym
4 porcje, przygotowanie: 20 min. + 4 godziny
Czego potrzebujesz:
- 350 g kwaśnej śmietany 25% tłuszczu
- 75 g miękkich śliwek bez pestek
- 75 g prażonych orzechów włoskich
- 200 g ciastek Savoiardi
- 100 g cukru
Co zrobić: 1. Ubij śmietanę mikserem, aż będzie puszysta. Kontynuując ubijanie, cienkim strumieniem dodawać cukier. Wstawić do lodówki do ustabilizowania się. 2. Pokrój savoiardi na małe kawałki. Śliwki pokroić w paski, orzechy włoskie posiekać, wymieszać z suszonymi śliwkami. 3. Ułożyć w słoikach warstwami: śliwki z orzechami, bitą śmietanę, savoiardi i ponownie śmietanę, udekorować suszonymi śliwkami i orzechami. Włożyć do lodówki na 4 godziny.
Kremowy karmel
Do deserów wybieraj ciekawie ukształtowane słoiki z pięknymi pokrywkami. Jeśli ich nie ma, zakryj pokrywkę napełnionego słoika pasującą kartką papieru kraftowego i przewiąż uroczą wstążką lub sznurkiem. Wtedy deser będzie jeszcze bardziej efektowny!
Kremowy karmel
4 porcje, przygotowanie: 1 godzina
Czego potrzebujesz:
- 300 g śmietanki 33% tłuszczu
- 4 żółtka dużych jaj C0
- 50 g cukru
- wanilia
Dla karmelu:
- 500 g śmietanki 33% tłuszczu
- 275 g cukru
- 50 g masła 82,5% tłuszczu
- 1 g soli
Co należy zrobić: 1. Rozgrzej piekarnik do 100°C bez termoobiegu (konwekcja). Aby przygotować krem, zagotuj śmietanę i wanilię. Żółtka utrzeć z cukrem na biało i ciągle mieszając wlewać cienkim strumieniem do gorącej śmietanki – w trzech dodatkach. 2. Gorącą masę rozlać do słoików i piec na środku piekarnika przez 40 minut. 3. W przypadku karmelu zagotuj śmietankę i zdejmij z ognia. W rondelku rozpuścić cukier z 50 ml wody i gotować na małym ogniu do uzyskania bursztynowego koloru. 4. Zdejmij rondelek z karmelem z ognia i bardzo ostrożnie (rozpryski!) wlej gorącą śmietankę, mieszając. Wróć do ognia i pozwól mieszaninie gotować się jeszcze przez kilka minut. 5. Masło pokroić w drobną kostkę. Zdejmij karmel z ognia, dodaj masło i sól. Wymieszaj i przecedź przez sito. Do słoików z przygotowaną śmietanką włóż 2 łyżki. l. sos karmelowy, ostudzić, przykryć i wstawić do lodówki.
Tiramisu
Masz dość klasycznego tiramisu? Przygotuj tiramisu w słoiku – będzie zabawnie i ciekawie.
Tiramisu
10 porcji, przygotowanie: 20 min. + 2-4 godziny
Czego potrzebujesz:
- 250 g ciastek Savoiardi
- 500 g mascarpone
- 5 dużych żółtek C0
- 500 g śmietanki 33% tłuszczu
- 250 g cukru
- 1 podwójne espresso
- 50 ml likieru Amaretto
- wanilia
- kakao w proszku do dekoracji
Sposób wykonania: 1. Żółtka połączyć z cukrem i zaparzyć w łaźni wodnej, ciągle mieszając, aż kryształki cukru się rozpuszczą: otrzymamy jednolitą, lekką puszystą masę. W tym procesie masa powinna zwiększyć swoją objętość. Fajny. 2. Bardzo zimną śmietankę ubić na puszystą pianę. Za pomocą silikonowej szpatułki wymieszaj żółtko i cukier z mascarpone na gładką masę. Następnie w trzech porcjach dodać ubitą śmietanę, mieszając szpatułką od dołu do góry. Jeśli to możliwe, przełóż krem do rękawa cukierniczego. 3. Ostudź espresso do temperatury pokojowej. Dodaj Amaretto. Pokrój każde ciasteczko savoiardi na 4 części i zacznij składać deser: krem z rękawa cukierniczego wyłóż na dno 10 małych słoików (lub wyłóż łyżką). Szybko zanurz 2 kawałki savoiardi (aby nie rozmoknąć) w kawie i likierze i połóż na kremie. 4. Napełnij ciasteczka kremem, zamknij słoiki, przechowuj w lodówce do stwardnienia deseru na 2-4 godziny. Następnie otwórz, posyp kakao.
Deser z białej czekolady z herbatą matcha i konfiturą truskawkową
Zrób wszystko szybko, ponieważ obie masy bardzo szybko twardnieją. Najważniejsze to powstrzymać się od zjedzenia wszystkiego jeszcze szybciej, jest pyszne.
Deser z białej czekolady z herbatą matcha i konfiturą truskawkową
4 porcje, przygotowanie: 25 min. + chłodzenie
Czego potrzebujesz:
- 400 g śmietanki 33% tłuszczu
- 320 g białej czekolady
- 20 g agaru-agaru
- 30 g sproszkowanej herbaty matcha
- 230 ml mleka kokosowego
Do konfitury:
- 280 g obranych truskawek
- 80 g cukru
- 10 g agaru
- 12 g skrobi kukurydzianej
Sposób wykonania: 1. Bardzo zimną śmietankę ubić na puszystą pianę. Herbatę matcha wymieszaj z agarem-agarem, powstałą mieszaninę dodaj do mleka kokosowego i zagotuj, ciągle mieszając. 2. Czekoladę drobno posiekać, dodać do gorącej masy kokosowej i rozpuścić, mieszając. Ostrożnie dodać ubitą śmietanę, wymieszać i szybko przelać do słoiczków. 3. Na confit truskawki pokroić według uznania, gotować z cukrem przez 5–7 minut, następnie posiekać blenderem. Gdy silnik pracuje, dodaj agar-agar i skrobię. 4. Jeszcze gorącą masę truskawkową rozsmaruj na bazie czekolady.
Dasha Sonkina, właścicielka firmy Bunch:
Każdy ma w domu mnóstwo szklanych słoiczków: mniejsze na kawior, większe na sosy i dżemy, w formie fasetowanych szklanek, wystających słoików i tak dalej. Puszki można oddać do punktu recyklingu, można je oddać babci (moja zawsze prosi o zwrot puszek) lub zjeść z nimi fajny bufet. Tradycyjny śledź pod futrem bardzo pięknie wygląda w słoikach (wyobraźcie sobie porządne warstwy w małym słoiczku) i innych sałatkach, a także świetnie przyrządza się w nich desery. Nawiasem mówiąc, słoiki można umieścić w piekarniku. Dotyczy to deserów, które są pieczone. A w przypadku tych, które są zalane, wszystko jest jasne.
Dasza Sonkina
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #tiramisu #krem karmelowyPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ? Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych