4 proste, ale skuteczne sposoby ponownego ugotowania ryżu, komosy ryżowej i płatków owsianych
Olga Zacharowa 14 stycznia 2022 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz
Gotowanie płatków śniadaniowych i makaronu w wodzie jest powszechne, ale dość nudne. Spróbujmy czegoś nowego! Alternatywne płyny są pod ręką – rosół, mleko, sok czy nawet herbata. Nadadzą podstawowym produktom absolutnie niesamowity smak. I nie martw się: sami przetestowaliśmy naczynia. Wszyscy żyją, są zdrowi i chcą spróbować jeszcze raz.
Gotuj w bulionie
Gotowanie ryżu arborio, a także komosy ryżowej, bulguru czy kuskusu w gotowym lub domowym bulionie to najprostszy sposób na dodanie zbożom pikantnego smaku. Gdy ziarna się gotują, wchłaniają bulion i nabierają nowego znaczenia. Niektórzy szefowie kuchni zalecają używanie połowy wody i połowy bulionu, jeśli nie chcesz, aby Twoje potrawy zostały przyćmione smakiem bulionu. A także, zdaniem wielu, ryż staje się zbyt skrobiowy i „lepki” z powodu silnego stężenia bulionu.
Ugotuj komosę ryżową i ryż w bulionie
Jeśli zastąpienie wody bulionem wydaje Ci się banalne (tak przygotowuje się ukochane przez wielu włoskie risotto), zacznij eksperymentować z przyprawami – dodawaj je bezpośrednio do bulionu rozcieńczanego wodą podczas gotowania. Jeśli chcesz nadać płatkom bardziej subtelny smak, użyj całych przypraw, te mielone nadają potrawie intensywny smak i aromat.
- Spróbuj dodać liście laurowe do ryżu! Przyniesie ze sobą lekki drzewno-ziołowy aromat, który będzie organiczny w curry lub ryżu ze smażonymi/pieczonymi warzywami.
- Nasiona kardamonu i kolendry doskonale nadają się do dań inspirowanych kuchnią indyjską lub Azją Południowo-Wschodnią.
- Nasiona cynamonu i kminku dobrze komponują się ze zbożami w stylu południowoamerykańskim, a tymianek i oregano idealnie nadają się do kuchni włoskiej i francuskiej.
Quinoa gotowana w bulionie z kurczaka z sokiem z cytryny
- 200 g komosy ryżowej
- 300 ml bulionu z kurczaka
- 100ml wody pitnej
- 100 ml soku z cytryny
- 50 g oliwy z oliwek
- 2-3 gałązki świeżych liści bazylii
- pozostawia 1-2 gałązki świeżej pietruszki
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- 2 łyżeczki skórka cytrynowa
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Quinoa gotowana w bulionie z kurczaka z sokiem z cytryny
- Do rondla dodać bulion z kurczaka, połowę soku z cytryny i wodę. Dodaj quinoę i zagotuj płyn na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez ziarno, około 12 do 15 minut.
- Usuń liście z gałązek tymianku. Posiekaj wszystkie warzywa tak drobno, jak to możliwe i wymieszaj je z oliwą z oliwek i pozostałym sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Dressing wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy z komosą ryżową. Przykryj patelnię pokrywką i natychmiast zdejmij z ognia. Pozostaw na 5-10 minut. Podawać z pieczonymi warzywami, rybą lub kurczakiem.
Gotuj w soku
Smak potrawy w dużej mierze zależy od tego, jakiego soku użyjesz do ugotowania płatków. Jabłko, pomarańcza, marchewka i żurawina to główni bohaterowie alternatywnych liquidów. Soki dobrze komponują się z ryżem, komosą ryżową i płatkami owsianymi.
Ugotuj ryż, komosę ryżową i płatki owsiane w soku
Do porannej owsianki wystarczy zastąpić wodę sokiem lub wymieszać sok z wodą w potrzebnych proporcjach. Do gorących dań głównych z ryżu lub komosy ryżowej ponownie użyj ziół i przypraw. Pieczony czosnek i świeży lub pieczony imbir dobrze komponują się z sokiem pomarańczowym i marchewkowym. Sok jabłkowy dobrze komponuje się z tymiankiem, a sok żurawinowy z cynamonem.
Płatki owsiane gotowane z sokiem jabłkowym
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 250-300 ml niezbyt słodkiego soku jabłkowego
- 100 g musu jabłkowego
- duża garść mrożonych borówek lub czerwonych porzeczek
- 1 duży banan
- 20 g masła
- szczypta mielonego cynamonu
- sól morska
Płatki owsiane gotowane z sokiem jabłkowym
- Na patelnię wlać sok jabłkowy. Dodaj płatki owsiane i zagotuj płyn na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 7-8 minut. Płatki owsiane powinny być kremowe i gładkie.
- Banana rozgnieć widelcem. Do owsianki dodać mus jabłkowy, masło i cynamon. Dodaj trochę soli. Mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i rozłóż do misek lub talerzy. Dodaj jagody i podawaj na ciepło.
Zagotuj w mleku
Mleko zamiast wody to idealne śniadanie lub deser, gdy masz ochotę na coś słodkiego i kremowego, ale nie tylko! Ryż można ugotować na risotto serowe lub mały makaron w mleku.
Ugotuj ryż, płatki owsiane, komosę ryżową i delikatny makaron w mleku, w tym w mleku czekoladowym
Pamiętacie, że mleko może być nie tylko mlekiem krowim? Mleko migdałowe, sojowe, kokosowe, ryżowe, a nawet czekoladowe to alternatywne płyny do odważnych eksperymentów podczas gotowania ryżu, płatków owsianych, komosy ryżowej i małych makaronów, takich jak orzo czy drób.
Podobnie jak w przypadku bulionu, lepiej rozcieńczyć mleko wodą pitną, aby zaoszczędzić pieniądze i zmniejszyć intensywność smaku mleka. Nawiasem mówiąc, mleko i większość produktów mlecznych zawiera kwas mlekowy. Przyspiesza proces gotowania, dlatego trzeba dostosować czas gotowania nawet najbardziej znanych potraw.
Fusilli gotowane w mleku
- 400 g fusilli
- 150 g sera cheddar, gouda lub ser szwajcarski
- 100 g sera dojrzewającego, najlepiej parmezanu
- 600ml wody pitnej
- 400-500 ml niezbyt tłustego mleka
- 20 g masła
- 0,5 łyżeczki proszek musztardowy
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki:
- s/c bekon, pomidory, papryka i świeże zioła (kolendra i/lub pietruszka)
Fusilli gotowane w mleku
- Makaron włóż na durszlak i szybko przepłucz wodą. W rondelku wymieszaj mleko i wodę. Dodać umyty makaron. Doprowadzić płyn do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając. Płyn nie powinien za bardzo się zagotować, dlatego mieszamy, mieszamy i jeszcze raz mieszamy zawartość patelni.
- Gdy tylko płyn zacznie się gotować, wlej mleko i zagotuj mieszaninę. Natychmiast zmniejsz ogień do małego, aby makaron powoli gotował się w mleku. Nie ma potrzeby dopuszczać wysokiej temperatury, bo mleko się zagotuje, a nam to w ogóle nie jest potrzebne. Kontynuuj mieszanie mieszaniny, aby fusilli równomiernie się ugotowało i wchłonęło płyn. Nie pozwól, aby makaron przypalił się na dnie patelni.
- Gotuj makaron przez 10 minut. lub dopóki nie będzie gotowa. Do tego dania nie powinno być al dente! Na patelni powinno pozostać mleko, aby ser się roztopił.
- Zetrzyj cały ser na drobnej tarce. Gdy pasta będzie już gotowa, dodaj ją, musztardę w proszku i gałkę muszkatołową. Dodaj trochę soli. Energicznie wymieszaj zawartość patelni. Upewnij się, że całkowicie się rozpuścił i zdejmij z ognia. Nie susz makaronu! Jeśli mieszanina mleka nie wystarczy, dodaj trochę więcej gorącego mleka. Dodać masło, wymieszać, przykryć i zdjąć z ognia.
- Makaron gotowany na mleku można podawać z chrupiącym boczkiem, drobno posiekanym pomidorem i słodką papryką w towarzystwie siekanych ziół.
Zaparzyć herbatę
Pomyśl, ile wspaniałych smaków i aromatów może zawierać herbata smakowa. I mówimy tylko o naturalnych dodatkach: jaśminu, rumianku, mięty, skórce cytrusowej itp. itd. Wymieszaj w myślach wszystkie te składniki z ryżem, płatkami owsianymi lub komosą ryżową, a stanie się jasne, że wiele kombinacji jest dla Ciebie interesujących. Więc po co się wahać?!
Ugotuj ryż, płatki owsiane i komosę ryżową w herbacie
Aby przygotować ryż brązowy, 5-6 g suszonej herbaty cytrynowo-imbirowej (lub 3-4 torebki) zalać 300 ml wrzącej wody. Odczekaj, aż płyn ostygnie i użyj go podczas gotowania ryżu. Podawać do białych ryb, np. okonia morskiego, pieczonych w pergaminie z kawałkami cytryny. Jeśli chcesz, aby smak i aromat cytrynowo-imbirowy był bardziej wyraźny, zwiększ nieco ilość herbaty. Tylko nie przesadzaj!
Ugotuj brązowy ryż w herbacie
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryż #quinoa #jak gotować #gotowanie #owsiankaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość Konstanca4 stycznia 2021 r
Znam wiele przepisów na kaszki i zupy mleczne, które mówią, że płatki zbożowe lub makaron należy najpierw ugotować w wodzie, a następnie dodać do mleka. Ale nigdy tego nie robiłam, od razu zagotowałam w mleku.) I tak, mleko rozcieńczyłam wodą. Smakowało wyśmienicie.) Po przeczytaniu „Gotowania w soku” przypomniałam sobie: jako dziecko poszłam do koleżanki, a jej babcia często częstowała nas słodkim ryżem lub zupą z makaronem, gotowaną na wywarze z suszonych owoców. Było pyszne. Dzięki za pomysł, spróbujemy. Nie gotuję owsianki w bulionie, okazuje się bardzo tłusta (czasami gotuję w bulionie „a la pilaw” – owsiankę ryżową (lub jęczmienną) z mięsem.
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych