4 proste, ale skuteczne sposoby ponownego ugotowania ryżu, komosy ryżowej i płatków owsianych

4 proste, ale skuteczne sposoby ponownego ugotowania ryżu, komosy ryżowej i płatków owsianych

4 proste, ale skuteczne sposoby ponownego ugotowania ryżu, komosy ryżowej i płatków owsianych

Olga Zacharowa 14 stycznia 2022 r4,67 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział1Komentarz

Gotowanie płatków śniadaniowych i makaronu w wodzie jest powszechne, ale dość nudne. Spróbujmy czegoś nowego! Alternatywne płyny są pod ręką – rosół, mleko, sok czy nawet herbata. Nadadzą podstawowym produktom absolutnie niesamowity smak. I nie martw się: sami przetestowaliśmy naczynia. Wszyscy żyją, są zdrowi i chcą spróbować jeszcze raz.

Gotować w mleku, soku, bulionie i herbacie

Gotuj w bulionie

Gotowanie ryżu arborio, a także komosy ryżowej, bulguru czy kuskusu w gotowym lub domowym bulionie to najprostszy sposób na dodanie zbożom pikantnego smaku. Gdy ziarna się gotują, wchłaniają bulion i nabierają nowego znaczenia. Niektórzy szefowie kuchni zalecają używanie połowy wody i połowy bulionu, jeśli nie chcesz, aby Twoje potrawy zostały przyćmione smakiem bulionu. A także, zdaniem wielu, ryż staje się zbyt skrobiowy i „lepki” z powodu silnego stężenia bulionu.

Ugotuj komosę ryżową i ryż w bulionie

Jeśli zastąpienie wody bulionem wydaje Ci się banalne (tak przygotowuje się ukochane przez wielu włoskie risotto), zacznij eksperymentować z przyprawami – dodawaj je bezpośrednio do bulionu rozcieńczanego wodą podczas gotowania. Jeśli chcesz nadać płatkom bardziej subtelny smak, użyj całych przypraw, te mielone nadają potrawie intensywny smak i aromat.

  • Spróbuj dodać liście laurowe do ryżu! Przyniesie ze sobą lekki drzewno-ziołowy aromat, który będzie organiczny w curry lub ryżu ze smażonymi/pieczonymi warzywami.
  • Nasiona kardamonu i kolendry doskonale nadają się do dań inspirowanych kuchnią indyjską lub Azją Południowo-Wschodnią.
  • Nasiona cynamonu i kminku dobrze komponują się ze zbożami w stylu południowoamerykańskim, a tymianek i oregano idealnie nadają się do kuchni włoskiej i francuskiej.

Quinoa gotowana w bulionie z kurczaka z sokiem z cytryny

  • 200 g komosy ryżowej
  • 300 ml bulionu z kurczaka
  • 100ml wody pitnej
  • 100 ml soku z cytryny
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 2-3 gałązki świeżych liści bazylii
  • pozostawia 1-2 gałązki świeżej pietruszki
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 2 łyżeczki skórka cytrynowa
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Quinoa gotowana w bulionie z kurczaka z sokiem z cytryny

  1. Do rondla dodać bulion z kurczaka, połowę soku z cytryny i wodę. Dodaj quinoę i zagotuj płyn na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do niskiego, przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu, aż prawie cały płyn zostanie wchłonięty przez ziarno, około 12 do 15 minut.
  2. Usuń liście z gałązek tymianku. Posiekaj wszystkie warzywa tak drobno, jak to możliwe i wymieszaj je z oliwą z oliwek i pozostałym sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
  3. Dressing wlewamy na patelnię i dokładnie mieszamy z komosą ryżową. Przykryj patelnię pokrywką i natychmiast zdejmij z ognia. Pozostaw na 5-10 minut. Podawać z pieczonymi warzywami, rybą lub kurczakiem.

Gotuj w soku

Smak potrawy w dużej mierze zależy od tego, jakiego soku użyjesz do ugotowania płatków. Jabłko, pomarańcza, marchewka i żurawina to główni bohaterowie alternatywnych liquidów. Soki dobrze komponują się z ryżem, komosą ryżową i płatkami owsianymi.

Ugotuj ryż, komosę ryżową i płatki owsiane w soku

Do porannej owsianki wystarczy zastąpić wodę sokiem lub wymieszać sok z wodą w potrzebnych proporcjach. Do gorących dań głównych z ryżu lub komosy ryżowej ponownie użyj ziół i przypraw. Pieczony czosnek i świeży lub pieczony imbir dobrze komponują się z sokiem pomarańczowym i marchewkowym. Sok jabłkowy dobrze komponuje się z tymiankiem, a sok żurawinowy z cynamonem.

Płatki owsiane gotowane z sokiem jabłkowym

  • 150 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 250-300 ml niezbyt słodkiego soku jabłkowego
  • 100 g musu jabłkowego
  • duża garść mrożonych borówek lub czerwonych porzeczek
  • 1 duży banan
  • 20 g masła
  • szczypta mielonego cynamonu
  • sól morska

Płatki owsiane gotowane z sokiem jabłkowym

  1. Na patelnię wlać sok jabłkowy. Dodaj płatki owsiane i zagotuj płyn na średnim ogniu. Zmniejsz ogień do małego i gotuj na wolnym ogniu przez 7-8 minut. Płatki owsiane powinny być kremowe i gładkie.
  2. Banana rozgnieć widelcem. Do owsianki dodać mus jabłkowy, masło i cynamon. Dodaj trochę soli. Mieszaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdejmij z ognia i rozłóż do misek lub talerzy. Dodaj jagody i podawaj na ciepło.

Zagotuj w mleku

Mleko zamiast wody to idealne śniadanie lub deser, gdy masz ochotę na coś słodkiego i kremowego, ale nie tylko! Ryż można ugotować na risotto serowe lub mały makaron w mleku.

Ugotuj ryż, płatki owsiane, komosę ryżową i delikatny makaron w mleku, w tym w mleku czekoladowym

Pamiętacie, że mleko może być nie tylko mlekiem krowim? Mleko migdałowe, sojowe, kokosowe, ryżowe, a nawet czekoladowe to alternatywne płyny do odważnych eksperymentów podczas gotowania ryżu, płatków owsianych, komosy ryżowej i małych makaronów, takich jak orzo czy drób.

Podobnie jak w przypadku bulionu, lepiej rozcieńczyć mleko wodą pitną, aby zaoszczędzić pieniądze i zmniejszyć intensywność smaku mleka. Nawiasem mówiąc, mleko i większość produktów mlecznych zawiera kwas mlekowy. Przyspiesza proces gotowania, dlatego trzeba dostosować czas gotowania nawet najbardziej znanych potraw.

Fusilli gotowane w mleku

  • 400 g fusilli
  • 150 g sera cheddar, gouda lub ser szwajcarski
  • 100 g sera dojrzewającego, najlepiej parmezanu
  • 600ml wody pitnej
  • 400-500 ml niezbyt tłustego mleka
  • 20 g masła
  • 0,5 łyżeczki proszek musztardowy
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatki:

  • s/c bekon, pomidory, papryka i świeże zioła (kolendra i/lub pietruszka)

Fusilli gotowane w mleku

  1. Makaron włóż na durszlak i szybko przepłucz wodą. W rondelku wymieszaj mleko i wodę. Dodać umyty makaron. Doprowadzić płyn do wrzenia na średnim ogniu, ciągle mieszając. Płyn nie powinien za bardzo się zagotować, dlatego mieszamy, mieszamy i jeszcze raz mieszamy zawartość patelni.
  2. Gdy tylko płyn zacznie się gotować, wlej mleko i zagotuj mieszaninę. Natychmiast zmniejsz ogień do małego, aby makaron powoli gotował się w mleku. Nie ma potrzeby dopuszczać wysokiej temperatury, bo mleko się zagotuje, a nam to w ogóle nie jest potrzebne. Kontynuuj mieszanie mieszaniny, aby fusilli równomiernie się ugotowało i wchłonęło płyn. Nie pozwól, aby makaron przypalił się na dnie patelni.
  3. Gotuj makaron przez 10 minut. lub dopóki nie będzie gotowa. Do tego dania nie powinno być al dente! Na patelni powinno pozostać mleko, aby ser się roztopił.
  4. Zetrzyj cały ser na drobnej tarce. Gdy pasta będzie już gotowa, dodaj ją, musztardę w proszku i gałkę muszkatołową. Dodaj trochę soli. Energicznie wymieszaj zawartość patelni. Upewnij się, że całkowicie się rozpuścił i zdejmij z ognia. Nie susz makaronu! Jeśli mieszanina mleka nie wystarczy, dodaj trochę więcej gorącego mleka. Dodać masło, wymieszać, przykryć i zdjąć z ognia.
  5. Makaron gotowany na mleku można podawać z chrupiącym boczkiem, drobno posiekanym pomidorem i słodką papryką w towarzystwie siekanych ziół.

Zaparzyć herbatę

Pomyśl, ile wspaniałych smaków i aromatów może zawierać herbata smakowa. I mówimy tylko o naturalnych dodatkach: jaśminu, rumianku, mięty, skórce cytrusowej itp. itd. Wymieszaj w myślach wszystkie te składniki z ryżem, płatkami owsianymi lub komosą ryżową, a stanie się jasne, że wiele kombinacji jest dla Ciebie interesujących. Więc po co się wahać?!

Ugotuj ryż, płatki owsiane i komosę ryżową w herbacie

Aby przygotować ryż brązowy, 5-6 g suszonej herbaty cytrynowo-imbirowej (lub 3-4 torebki) zalać 300 ml wrzącej wody. Odczekaj, aż płyn ostygnie i użyj go podczas gotowania ryżu. Podawać do białych ryb, np. okonia morskiego, pieczonych w pergaminie z kawałkami cytryny. Jeśli chcesz, aby smak i aromat cytrynowo-imbirowy był bardziej wyraźny, zwiększ nieco ilość herbaty. Tylko nie przesadzaj!

Ugotuj brązowy ryż w herbacie

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #ryż #quinoa #jak gotować #gotowanie #owsiankaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość KonstancaKonstanca4 stycznia 2021 r

Znam wiele przepisów na kaszki i zupy mleczne, które mówią, że płatki zbożowe lub makaron należy najpierw ugotować w wodzie, a następnie dodać do mleka. Ale nigdy tego nie robiłam, od razu zagotowałam w mleku.) I tak, mleko rozcieńczyłam wodą. Smakowało wyśmienicie.) Po przeczytaniu „Gotowania w soku” przypomniałam sobie: jako dziecko poszłam do koleżanki, a jej babcia często częstowała nas słodkim ryżem lub zupą z makaronem, gotowaną na wywarze z suszonych owoców. Było pyszne. Dzięki za pomysł, spróbujemy. Nie gotuję owsianki w bulionie, okazuje się bardzo tłusta (czasami gotuję w bulionie „a la pilaw” – owsiankę ryżową (lub jęczmienną) z mięsem.

00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja