4 niezwykłe dania z konopi od szefa kuchni

4 niezwykłe dania z konopi od szefa kuchni

Znany gastrobotanik Andriej Kołodiażnyszef kuchni Blush Gastrobar, całe życie poświęcił studiowaniu kuchni ziół i kwiatów. A teraz jego zręczne ręce stały się bardzo przydatne nasiona konopi! Jądra, mąka, masło – to wszystko jest legalne i stosowane w gastronomii od tysięcy lat. Możesz dowiedzieć się, jak włączyć konopie do swojej diety, przygotowując 4 dania z konopiami, wymyślone przez Kolodyazhnego.

Szparagi z zielonym szczawiem, przegrzebkiem i dressingiem z oleju konopnego

Olej konopny ma wiele przydatnych właściwości. Przygotuj na jego bazie ciekawy dressing – z młodymi pędami świerku i orzechów włoskich.

Szparagi w połączeniu z zielonym szczawiem, przegrzebkiem i dressingiem z oleju konopnego
Szparagi w połączeniu z zielonym szczawiem, przegrzebkiem i dressingiem z oleju konopnego

Czego potrzebujesz:

  • 100 g przegrzebka
  • 80 g szparagów
  • 15 g masła
  • 3 g szczawiu
  • 5 g zielonej bazylii
  • 15 g orzechów włoskich
  • 30 g marynowanych pędów świerkowych
  • 50 ml oleju konopnego
  • 2 g soli
  • 2 g czarnego pieprzu
  • 1 g kolendry

Co zrobić:

1. Szparagi lekko zblanszować pionowo, następnie smażyć na maśle razem z przegrzebkiem przez 5 minut.

2. Przygotować dressing: w blenderze zmiksować olej konopny, marynowane pędy świerku, bazylię i orzechy włoskie, zaparzyć i na koniec dodać kolendrę.

3. Połóż szparagi na środku talerza i połóż na nich przegrzebki. Skropić dressingiem i udekorować szczawiem.

Profiteroles z zielonym groszkiem i kremem kurkowym z sosem z dzikich ziół

Przekąska Profiteroles z polewą z kurek, doprawiona mlekiem kokosowym z nasionami konopi, kiełkami groszku i słodką koniczyną.

Profiteroles z zielonym groszkiem i kremem kurkowym z sosem z dzikich ziół
Profiteroles z zielonym groszkiem i kremem kurkowym z sosem z dzikich ziół

Czego potrzebujesz:

Dla profiteroli:

  • 125 g masła
  • 125 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 3 g soli
  • 7 g trimoliny
  • 140 g mąki pszennej
  • 3 jajka

Do napełniania i polewania:

  • 50 g kurków
  • 15 g cebuli
  • 100 g zielonego groszku
  • 20 g białka konopnego
  • 30ml mleka kokosowego
  • 15 g masła
  • 3 g kiełków grochu
  • 2 g słodkiej koniczyny

Co zrobić:

1. Profiteroles: przesiej mąkę do miski miksera i załóż nasadkę szpatułkową. W rondelku wymieszaj masło, mleko, wodę, trimolinę i sól. Doprowadzić do wrzenia.

2. Wlać mieszaninę do miksera, miksować na niskich obrotach przez 2 minuty.

3. Zaparzyć ciasto w rondlu przez 3 minuty.

4. Przełożyć z powrotem do miski, wyrabiać aż ciasto osiągnie temperaturę 40 stopni.

5. Stopniowo dodawaj jajka, ciągle mieszając.

6. Połóż na macie silikonowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

7. Na farsz i polewę: groszek obrać i zagotować z dodatkiem bulionu warzywnego, przetrzeć przez sitko na puree, dodać białko konopne i słodką koniczynę, ponownie ubić na puree mlekiem kokosowym.

8. Osobno podsmażyć kurki z dodatkiem cebuli.

9. Gotowe profiteroles napełnij kremem z zielonego groszku, na wierzchu ułóż podsmażone kurki i udekoruj kiełkami młodego groszku.

Tabbouleh wołowe z nasionami konopi i sosem z marynowanego agrestu

Tabbouleh z nasionami konopi w niczym nie przypomina klasycznej wersji tego dania, ale przez to jest ciekawsze.

Tabbouleh wołowe z nasionami konopi i sosem z marynowanego agrestu
Tabbouleh wołowe z nasionami konopi i sosem z marynowanego agrestu

Czego potrzebujesz:

  • 280 g polędwicy wołowej
  • 30 ml oleju konopnego
  • 1 g tymianku
  • 12 g czosnku
  • 100 g jądra konopi
  • 50 g różowych pomidorów
  • 30 g krwawnika
  • 100 g agrestu
  • 20 g masła
  • 15 ml białego wina
  • 5 g papryczki chili
  • 30 ml bulionu wołowego
  • 30 ml bulionu warzywnego
  • 2 g kolendry
  • 4 g estragonu
  • 2 g soli
  • 2 g czarnego pieprzu

Co zrobić:

1. Marynowany stek wołowy w oleju konopnym z czosnkiem i tymiankiem.

2. Smażyć stek na patelni lub na grillu na złoty kolor, 5-7 minut z każdej strony.

3. Przygotuj sos agrestowy: jagody zagotuj z białym winem, dodaj masło i drobno posiekaną papryczkę chili, dodając bulion wołowy. Włóż do blendera i zmiel.

4. Przygotuj tabbouleh z nasionami konopi: ziarna konopi podsmaż na suchej patelni, zalej bulionem warzywnym, dodaj masło, gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj krwawnik, kolendrę i estragon. Na koniec dodać pokrojonego w kostkę pomidora.

5. Połóż tabbouleh na środku talerza, a na wierzchu stek. Skropić sosem agrestowym.

Baton energetyczny z nasionami miedzi i masłem orzechowym

Takiego batonika energetycznego z nasionami konopi na pewno nie kupisz w sklepie, dlatego szczególnie miło będzie przygotować go samemu i zjeść.

Baton energetyczny z nasionami miedzi i masłem orzechowym
Baton energetyczny z nasionami miedzi i masłem orzechowym

Czego potrzebujesz:

  • 200 g ziaren konopi
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g pestek dyni
  • 40 g miodu
  • 10 g oleju kokosowego
  • 5 g soli
  • 3 szt. awokado
  • 10 g daktyli

Do glazury:

  • 100 g gorzkiej czekolady

Co zrobić:

1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze, uformować batony, zamrozić

2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, polej batony polewą, udekoruj ziarnami konopi i ponownie zamroź.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. Batoniki #beef #profiterolesPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja