4 łatwe i zdrowe desery na koniec lata

4 łatwe i zdrowe desery na koniec lata

Zielone słodkości można spotkać nie tylko w bajkach, ale także w naszych kuchniach! Lekkie, świeże i zdrowe desery powstają ze wspaniałych składników, od pistacji po matchę.

Sernik z białą czekoladą i matchąZielone ciasto kokosowe z dodatkiem winogronSernik z białą czekoladą i matchą

Sernik z białą czekoladą i matchą

Sernik na bazie imbirowo-pistacji i zielonej herbaty to deser dla całej rodziny. Sernik ten ozdobi każdy stół, nie tylko letni.

Sernik z białą czekoladą i matchą
Sernik z białą czekoladą i matchą

8–10 porcji, czas gotowania: 1,5 godziny + 6–8 godzin

Czego potrzebujesz:

  • 500 g miękkiego serka śmietankowego
  • 150 g białej czekolady
  • 150 g śmietanki 20% tłuszczu
  • 6,5 g sproszkowanej zielonej herbaty matcha
  • 17 g żelatyny liściastej
  • 100 g cukru

Dla bazy:

  • 150 g ciasteczek imbirowych
  • 50 g niesolonych pistacji
  • 70 g masła

Co zrobić:

1. Jako bazę umieść ciasteczka w robocie kuchennym lub blenderze. Dodać pistacje i zmiksować na mąkę. Dodaj miękkie masło i mieszaj, aż masa będzie gładka.

2. Wyłóż tortownicę o średnicy 22 cm folią spożywczą, tak aby brzegi wystawały. Masę z blendera wlewamy do formy i równomiernie zagniatamy rękoma, tak aby spód i boki miały wysokość ok. 1,5 cm. Wstawiamy formę do lodówki na 40–60 minut.

3. Do nadzienia namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 10 minut. Śmietankę z cukrem zagotować, odcisnąć żelatynę, dodać do śmietanki, wymieszać. Rozpuść czekoladę, dzieląc ją na równe kawałki, w kuchence mikrofalowej. Dodaj do śmietany.

4. Krem żelatynowo-czekoladowy wymieszać z serem (powinien mieć temperaturę pokojową), ubić blenderem zanurzeniowym na gładką masę.

5. Szybko, gdy masa będzie ciepła, podziel ją na 4 równe części. Do jednej części dodać 3 g herbaty matcha, do drugiej 2 g, do trzeciej 1 g, do czwartej 0,5 g. Każdą część ponownie ubić blenderem do uzyskania jednolitego koloru.

6. Wyjmij podstawę z lodówki. Pracując szybko i ostrożnie, wylej pierwszą część nadzienia na spód, kierując ją dokładnie do środka. Następnie również „celując” w środek wlewać kolejno drugą, trzecią i czwartą część nadzienia. Powinieneś otrzymać gradient od ciemnozielonego do jasnozielonego. Stuknij foremką w stół.

7. Sernik wstawić do lodówki na 4-8 godzin. Następnie rozpakować zamek, zdjąć folię i ostrożnie przełożyć sernik na talerz. Odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej, następnie pokroić gorącym nożem.

Zielone ciasto kokosowe z dodatkiem winogron

Do tego biszkoptu przygotowaliśmy zielony sok z naturalnego barwnika – rośliny pandan. Jest przygotowany po prostu.

Zielone ciasto kokosowe z dodatkiem winogron
Zielone ciasto kokosowe z dodatkiem winogron

10 porcji, przygotowanie: 2 godziny 20 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 7 dużych jaj C0
  • 90 g mąki + 30 g skrobi
  • 150 g cukru
  • 50 g śmietanki kokosowej (stałej ze słoiczka)
  • 60g masła pistacjowego lub innego orzechowego + trochę więcej do wysmarowania
  • 80 g naturalnego zielonego soku*
  • szczypta soli i kwasku cytrynowego

Do dekoracji:

  • 2 kiście zielonych winogron
  • 2 łyżki l. masło
  • 1 łyżka. l. brązowy cukier
  • mielony kardamon/imbir

Co zrobić:

1. Rozdziel jajka na żółtka i białka. Zmieszaj lekko podgrzany olej kokosowy z zielonym sokiem i olejem roślinnym, aż uzyskasz gładką masę. Do tej mieszaniny przesiać mąkę i skrobię i dokładnie wymieszać. Kontynuując ubijanie, dodawaj po jednym żółtku.

2. Białka wymieszać z kwaskiem cytrynowym i solą, ubić na puszystą pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier. Masę białkową z zielonym ciastem wymieszać w trzech dodatkach, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając szpatułką od dołu do góry.

3. Rozgrzej piekarnik do 140°C. Delikatnie natłuść dno i boki kwadratowej formy o głębokości około 22 cm olejem. Spód wyłóż pergaminem, a następnie przykryj boki wyciętym paskiem pergaminu. Włóż ciasto do formy i postukaj nim o blat, aby pozbyć się bąbelków.

4. Blachę z ciastem wkładamy do głębokiej patelni wypełnionej wodą. Piec 1 godzinę 40 minut. Całkowicie ostudzić na drucianej kratce, zdjąć z formy, zdjąć papier, pokroić w plasterki i podawać z ciepłymi dodatkami winogronowymi.

5. Do dekoracji usuń jagody z gałązek, smaż na dużym ogniu na roztopionym maśle z cukrem i kardamonem/imbirem przez 2 minuty.

*Jak zrobić naturalny zielony sok

W Azji popularnym barwnikiem są liście pandanu. Mieli się je w blenderze z niewielką ilością zimnej wody, przesącza przez cienkie sito lub gazę złożoną w kilku warstwach (nie jest potrzebne ciasto). Sok ma neutralny smak, o lekkim ziołowym aromacie. W naszych warunkach taki barwnik najłatwiej przygotować ze szpinaku. Ze 100 g szpinaku i 70 ml wody otrzymuje się około 100 ml soku. Jeśli chcesz dodać deserowi smaku, użyj estragonu lub zielonej bazylii (liście od razu zblanszuj i włóż do lodowatej wody).

Sorbet limonkowo-jabłkowy z bazylią

Jasny, chłodzący deser o bogatym smaku i kolorze, który zachwyci zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Sorbet limonkowo-jabłkowy z bazylią
Sorbet limonkowo-jabłkowy z bazylią

Porcja dla 6 osób, przygotowanie: 1 godzina + zamrażanie 4-5 godzin

Czego potrzebujesz:

  • 5–7 limonek
  • 250 g cukru białego
  • 200 ml klarowanego soku z zielonych jabłek
  • 100 g naturalnego soku z zielonej bazylii*
  • 30 ml limoncello lub białego rumu opcjonalnie

Co zrobić:

1. Umyj limonki szczoteczką i osusz. Użyj drobnej tarki, aby usunąć skórkę. Wyciśnij sok z limonek – będziesz potrzebować 200 ml.

2. W rondlu wymieszaj cukier i sok jabłkowy, zagotuj, gotuj przez 2 minuty. Dodać skórkę, wymieszać, przykryć i całkowicie ostudzić.

3. Do syropu dodaj sok z limonki, sok z zielonej bazylii i alkohol, jeśli używasz. Przełóż mieszaninę do maszyny do lodów i zamroź zgodnie z instrukcją.

4. Jeśli nie masz maszyny, przełóż masę do pojemnika z hermetyczną pokrywką i włóż do zamrażarki. Raz na 15–20 minut. Usuń i ubij mieszaninę za pomocą blendera zanurzeniowego lub miksera, aby rozbić powstałe kryształki lodu. Zamrażanie zajmie 4–5 godzin.

Mus miodowy z awokado i karmelizowanymi pistacjami

Miód można zastąpić dowolnym syropem: klonowym, z agawy, topinamburem, kukurydzianym lub karmelowym.

Mus miodowy z awokado i karmelizowanymi pistacjami

6 porcji, czas gotowania 40 minut.

Czego potrzebujesz:

  • 2 duże, bardzo dojrzałe awokado
  • 120 ml miodu kwiatowego
  • sok i skórka z połowy cytryny
  • 3 duże białka jaj C0
  • 200 ml śmietanki do ubijania
  • mięta do dekoracji

Dla pistacji:

  • 200 g niesolonych pistacji łuskanych
  • 50 g cukru

Co zrobić:

1. Podgrzej miód do wrzenia. Ubijaj białka z kilkoma kroplami soku z cytryny na średnich obrotach, aż będą puszyste. Nie przerywając ubijania, cienkim strumieniem wlewaj miód. Powinieneś otrzymać stabilną pianę, która nie spada z trzepaczki.

2. Awokado obierz, pokrój, polej sokiem z cytryny i zmiksuj w blenderze na puree. Delikatnie wymieszaj puree z awokado z ubitymi białkami, mieszając szpatułką od dołu do góry.

3. Bardzo zimną śmietankę ubić na sztywną pianę. Śmietankę i skórkę wymieszać z masą awokado, przelać do miseczek lub szklanek i wstawić do lodówki na 15–20 minut.

4. Pistacje zalać wrzątkiem na 5 minut, następnie przelać zimną wodą i obrać z łusek. Umieścić na patelni, posypać cukrem i gotować na średnim ogniu, wstrząsając, aż cukier się rozpuści, aż będzie lekko skarmelizowany i pokryje pistacje ze wszystkich stron, około 5 minut.

5. Ułóż pistacje na desce wyłożonej pergaminem naoliwionym i włóż do zamrażarki na 5-10 minut. Przed podaniem posyp deser pistacjami i udekoruj miętą.

Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #desery #biszkopt #sernik #mus #sorbet #lekkie deseryPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGI Jesteś już zarejestrowany na ?

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy

Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
ArtData Konferencja