4 autentyczne kaukaskie dania z kurczaka od Lezgina, który wie, jak je ugotować w domu
Olga Zacharowa 08 września 2023 r5,00 (6)WskaźnikDodaj do ulubionychUdział2Komentarz
Kuchnię kaukaską kochają wszyscy, z wyjątkiem tych, którzy nie jedli autentycznych dań, przygotowanych według odpowiednich receptur przez wiernych ludzi. Przedstawiamy Państwu Ujała Nowruzbekowaktóry urodził się w mieście Khachmas, na granicy Azerbejdżanu i Dagestanu. To wierna osoba, która wie co i jak ugotować. Tworzy także dobre przepisy wideo i prowadzi własny kanał na YouTube. Więc, chakhyrtma, chakhokhbili, guruli i shkmeruli w wykonaniu Ujali!
O czym porozmawiamy w artykule:
- Guruli, czyli pikantny kurczak gurian z orzechami, gotowany na kuchence w kotle
- Chakhokhbili gotował na kuchence w kotle
- Kurczak chihyrtma gotowany na kuchence na patelni
- Kurczak Shkmeruli (chkmeruli) w kremowym sosie czosnkowym
Nazywam się Ujjal Nowruzbekovmam 58 lat. Od 1992 roku mieszkam w Czelabińsku. Żonaty. Córka ma 26 lat. Nie jestem profesjonalną kucharką, ale gotowanie kocham od dzieciństwa. Być może zawdzięcza to swojemu ojcu, który przez całe życie był kucharzem, a restauracja, w której był szefem kuchni, słynęła w całym mieście.
Kiedyś prowadziłem kawiarnię, dostawę pizzy, a teraz prowadzę małą firmę spożywczą. W domu gotuję wszystko, o co poprosi moja rodzina. Bardzo lubię kuchnię gruzińską. Znam ją dobrze, bo przez kilka lat mieszkałam w Gruzji.
Mam kanał na YouTubie „Chcę mięsa”. Jej ukochana córka Christina poradziła mu, aby taki miał. Teraz jest moim kamerzystą i montażystą wideo.
Guruli lub pikantny kurczak gurian z orzechami, gotowany na kuchence w kotle
Guruli – tradycyjne danie z regionu Guria, który znajduje się w zachodniej Gruzji.
To kurczak duszony w winie i przyprawach. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Użyj dowolnych części kurczaka, które lubisz, aby zrobić guruli. Wino musi być wytrawne. Możesz użyć zarówno czerwonego, jak i białego. Wszystkie przyprawy z wyjątkiem goździków są mielone.
Guruli lub pikantny kurczak Gurian z orzechami w kotle
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- kurczak 1-1,2 kg
- roztopione masło 2 łyżki. l.
- cebula 1 szt.
- orzechy włoskie łuskane 70 g
- świeża kolendra 20 g
- świeża pietruszka 10 g
- Swanska sól opcjonalnie
- świeżo zmielona czerwona ostra papryka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- mielony cynamon 0,5 łyżeczki.
- mielony imbir w proszku 0,5 łyżeczki.
- goździki 5 pąków
- wino wytrawne czerwone 250 ml
- nasiona granatu 2 łyżki. l.
- sól
- Kurczaka (bez podrobów) pokroiłam na porcje. Rozgrzewam kocioł, obniżam roztopione masło lub olej roślinny. Smażyć kurczaka na złoty kolor.
- Do kurczaka wysyłam cebulę pokrojoną w półpierścienie. Smażyć na średnim ogniu.
- Orzechy włoskie rozgniatam nożem lub w moździerzu, ale nie do stanu sypkiego. Wysyłam go również do kotła.
- Następnie do kociołka dodaję posiekaną mieszankę kolendry i pietruszki. Męczę się przez 5 minut. W razie potrzeby dodaję sól Svan, sól, ostrą paprykę, czarny pieprz, cynamon, imbir i pąki goździków.
- Zawartość kociołka uzupełniam wytrawnym czerwonym winem. Dusić na małym ogniu przez 45 minut. W tym czasie sos zgęstnieje, a kurczak będzie nasycony smakiem wina i wszystkich przypraw. Podczas serwowania posypać pestkami granatu i podawać na gorąco.
Chakhokhbili gotował na kuchence w kotle
Czachochbili – narodowe danie gruzińskie przyrządzane z dowolnego mięsa drobiowego, głównie kurczaka. Początkowo przygotowywano go z bażanta – po gruzińsku „khokhobi”.
Do dania kawałki drobiu smażone są w kotle, następnie duszone w sosie pomidorowym z dodatkiem przypraw, ziół i przypraw. Używa się między innymi utskho-suneli (ja używam sosu satsebeli, który zawiera tę przyprawę), chmielu suneli i czosnku.
Chakhokhbili w kotle
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- kurczak 1,5 kg
- olej roślinny do smażenia
- pomidory 4 szt.
- ząbki czosnku 7 szt.
- cebula biała 3 szt.
- czerwona cebula 1 szt.
- mały pęczek zielonej cebuli
- słodka papryka 1 szt.
- jajka 2 szt.
- sos satsbeli 2 łyżki. l.
- sól 1 łyżka. l.
- chmiel-suneli 1 łyżeczka.
- utskho-suneli 1 łyżeczka.
- suszona bazylia 1 łyżeczka.
- chili w proszku 1 łyżeczka.
- liść laurowy 4 szt.
- kolendra 1 średni pęczek
- natka pietruszki 0,5 średniego pęczka
- koperek 0,5 średniego pęczka
- Kurczaka (bez podrobów) pokroiłam na małe kawałki. Podgrzewam kocioł i wlewam olej roślinny. Smażyć kurczaka na średnim ogniu, aż uzyska złoty kolor.
- W międzyczasie nacinam skórkę pomidorów w poprzek. Pomidory zblanszować, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek rozgniatam szeroką stroną noża i drobno siekam. Można przepuścić przez prasę.
- Do smażonego kurczaka dodaję pokrojoną w półpierścienie cebulę. Przykryj kocioł pokrywką i gotuj na średnim ogniu przez 7-8 minut.
- Dodaję słodką paprykę (bez nasion i podziałek), pokrojoną w kostkę. Dusić przez 5 minut.
- W małej misce ubij jajka widelcem, aż będą gładkie.
- Do kociołka wrzucam pomidory, doprawiam solą i dodaję sos satsbeli oraz wszystkie przyprawy i przyprawy. Przykryj kocioł pokrywką i gotuj przez 7-8 minut.
- Dodaję czosnek, liść laurowy i papryczkę chili.
- Cienkim strumieniem wlewamy jajka, dokładnie mieszając zawartość kotła.
- Dodaję drobno posiekaną zieleninę – powinno być jej dużo! Mieszam i natychmiast wyłączam ogień. Pozwalam naczyniu parzyć przez 10-15 minut. i podawaj danie.
Kurczak chihyrtma gotowany na kuchence na patelni
Chykhyrtma – jedno z najbardziej ulubionych dań w Azerbejdżanie. To kurczak maczany w sosie pomidorowo-ziołowym. W moim przypadku udka z kurczaka. W skrócie jest to jajecznica z kurczakiem.
Zestaw składników dania jest najprostszy. Gotowanie również nie jest trudne. Ale smak i aromat tego dania, uwierz mi, zachwyci Cię. Podawane osobno i z dodatkiem. Mogą to być puree ziemniaczane lub na przykład ryż.
Kurczak chihyrtma gotowany na kuchence
Do przygotowania 4 porcji potrzebne będą:
- udka z kurczaka 1 kg
- pomidory 4 szt.
- mieszanka ulubionych warzyw 1 średni pęczek
- jajka 3 szt.
- cebula 1 szt.
- słodka papryka 0,5 szt.
- ostra zielona papryczka chili 1 szt.
- sok z 0,5 cytryny
- sól 2 łyżki. l.
- kurkuma 1 łyżeczka.
- olej słonecznikowy 2 łyżki. l.
- masło 50 g
- Udka z kurczaka przeciąłem na pół. Włożyłem do miski. Posolić, posypać kurkumą i dokładnie wymieszać.
- Na rozgrzaną patelnię wlać olej słonecznikowy. Smaż kurczaka ze wszystkich stron, aż uzyska złoty kolor. Gdy tylko się usmaży, wyjmuję go i przekładam do miski.
- W międzyczasie nacinam skórkę pomidorów w poprzek. Pomidory blanszuję, obieram i kroję w drobną kostkę. Drobno posiekaj cebulę i słodką paprykę (bez nasion i przegród).
- Nie myję patelni po kurczaku, ale smażę cebulę na tym samym tłuszczu na średnim ogniu. Gdy tylko stanie się przezroczysty, dodaj pomidory, paprykę i lekko podsmaż. Sól.
- Wróć kurczaka z powrotem na patelnię. Dodać posiekaną papryczkę chili i sok z cytryny. Skończyłem gotować kurczaka. Jeśli na patelni jest dużo płynu, nie przykrywam go pokrywką.
- W małej misce ubij jajka widelcem na gładką masę z drobno posiekanymi ziołami. Sól.
- Wlewam jajka na patelnię, aby były równomiernie rozłożone. Przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu przez 2-3 minuty. Podaję danie gorące.
Kurczak Shkmeruli (chkmeruli) w kremowym sosie czosnkowym
Szkmeruli – danie kuchni zachodnio-gruzińskiej, czyli smażony kurczak w sosie mleczno-czosnkowym. Miejscem narodzin potrawy jest wieś Shkmeri w wysokogórskim rejonie Rachinsky.
Tradycja głosi, że autorem dania był miejscowy nadworny kucharz imieniem Gloveri, od którego władca zażądał nowego dania. Stworzył go z tego, co było pod ręką, dodając do zwykłego kurczaka nowo powstały sos na bazie mleka z czosnkiem i przyprawami.
Kurczak Shkmeruli (chkmeruli) w kremowym sosie czosnkowym
Do przygotowania 2 porcji potrzebne będą:
- kurczak 800 g
- świeżo zmielona czerwona ostra papryka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeżo zmielone nasiona kolendry
- roztopione masło 30 g
- ząbki czosnku 7 szt.
- świeża kolendra, liście tylko 20 g
- świeża natka pietruszki, liście tylko 20 g
- śmietana 20% tłuszczu 350 ml
- sól
- Kurczaka przekroiłam na dwie części wzdłuż piersi. Odciąłem trzecią falangę skrzydeł. Przykryj kurczaka folią spożywczą. Na styku stawów ubijam tak, aby ptak był płaski (jak w przypadku kurczaka tapaka).
- Nacieram kurczaka ze wszystkich stron mieszanką soli, ostrej papryki, czarnego pieprzu i kolendry.
- Na patelni rozgrzewam ghee. Kurczaka kładę skórą do dołu na rozgrzaną patelnię i tak jak w przypadku kurczaka tabaka, przykrywam talerzem i dociskam czymś ciężkim. Smażyć na średnim ogniu aż do złotego koloru.
- Przygotowuję sos. Drobno siekam czosnek i siekam zioła. Do miski zalać śmietaną czosnek i zioła. Posolić i dokładnie wymieszać.
- Prawie gotowego kurczaka przekroiłam na 4 części. Przełożyć do nagrzanego naczynia żaroodpornego. W Gruzji używa się do tego ketsi, najczęściej małych porcji patelni.
- Do formy wlewam sos. Kurczaka pieczę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Podaję danie gorące.
Jeśli zauważysz błąd lub nieścisłość, daj nam znać. #kurczak #kuchnia kaukaska #kuchnia gruzińska #kuchnia azerbejdżańskaPOWIĄZANE MATERIAŁYUWAGISortuj według popularności Jesteś już zarejestrowany na ? Zaloguj się lub zostaw komentarz jako gość
7 października 2020 r
Kuchnia gruzińska jest super! Nie ma dość satsivi i tsitsila-tapak!!!
00OdpowiedźGalina Kompancewa16 września 2020 r
Chakhokhbili, z mniejszą ilością przypraw, ale też pyszne, bo to takie ciepłe wspomnienie mojej mamy, dzieciństwa. Choć nie jesteśmy z Kaukazu, to dla nas jest to danie kultowe. Dziękuję!
00Odpowiedź Jeszcze więcej przepisów i pysznych pomysłów na naszych portalach społecznościowych